Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Η καλλιέργεια της καστανιάς απειλείται από μια σφήκα

Η καλλιέργεια της καστανιάς απειλείται από μια σφήκα

Κλιμάκιο στελεχών των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και του Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου θα βρεθεί στη Δυτική Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στο ορεινό χωριό Αργύρια, προκειμένου να εξετάσουν την προσβολή που έχει προσκαλέσει στην περιοχή η σφήκα της καστανιάς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Σέντρα" έντομο Drycosmus Kuriphilus Yasumatsu (σφήκα της καστανιάς) αποτελεί έναν νεοεμφανιζόμενο εχθρό για την καλλιέργεια της καστανιάς και μάλιστα καταγράφηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2014 στην περιοχή της Πιερίας. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα κάτοικοι του ορεινού χωριού Αργύρια του Δήμου Μακρακώμης παρατήρησαν προσβολές σε καστανιές που καλλιεργούν στην περιοχή.

Η πρώτη κίνηση των κατοίκων της περιοχής ήταν να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις προσβολές που εντόπισαν στα καστανόδεντρα. Από την πλευρά του Υπουργείου τους ζητήθηκε αρχικά να στείλουν δείγματα από τα δέντρα που έχουν προσβληθεί.

Μετά από τις απαραίτητες αναλύσεις που έγιναν στα αρμόδια εργαστήρια προέκυψε ότι η προσβολή στα δέντρα προέρχεται από την σφήκα της καστανιάς. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να επισκεφθεί την περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας και τις καστανιές του χωριού Αργύρια κλιμάκιο υπαλλήλων του υπουργείου προκειμένου να εξετάσουν από κοντά τα δέντρα που έχουν προσβληθεί, να διαπιστώσουν το μέγεθος του προβλήματος και να δώσουν παράλληλα απαραίτητες οδηγίες για την αντιμετώπισή του.

Σύμφωνα μάλιστα με τους κατοίκους του χωριού το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο και αφορά ένα σημαντικό αριθμό των καστανόδεντρων της περιοχής που αποτελούν μια πηγή εσόδων για αρκετούς κατοίκους. Παράλληλα υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο επέκτασης της προσβολής τόσο στα γειτονικά χωριά, όσο και στην υπόλοιπη περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας όπου η καλλιέργεια της καστανιάς είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Σύμφωνα με τη μελέτη του φαινομένου το έντομο προσβάλλει τα διάφορα είδη καστανιάς και προκαλεί μείωση της παραγωγής έως και 85%, μείωση της ανάπτυξης και τελική εξασθένιση των δέντρων. Το έντομο προκαλεί κηλίδες σε νεαρά φύλλα, βλαστούς και οφθαλμούς οι οποίες στο αρχικό στάδιο (καλοκαίρι) δεν είναι ορατές και γίνονται αντιληπτές την επόμενη άνοιξη, όπου πλέον τα σημεία προσβολής είναι πολύ ευδιάκριτα. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι προσβολές στις καστανιές των Αργυρίων ξεκίνησαν πέρυσι το καλοκαίρι και έγιναν ορατές την φετινή χρονιά.

Το συγκεκριμένο έντομο που προέρχεται από την περιοχή της Κίνας εντοπίστηκε αρχικά στην Ευρώπη σε περιοχές της Ιταλίας, ενώ στην Ελλάδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2014 σε περιοχή της Πιερίας. Η είσοδος του στη χώρα μας έγινε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων μέσα από την προμήθεια νεαρών δενδρυλλίων καστανιάς από τη γειτονική χώρα και τα οποία μεταφυτεύτηκαν στην περιοχή όπου εντοπίστηκε η προσβολή. Μάλιστα η διαδικασία αυτή θεωρείται και ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του εντόμου σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ σε μικρές αποστάσεις εξαπλώνεται και με την πτήση των ενήλικων ατόμων.

Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η καταπολέμηση του εντόμου είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί αφαίρεση και καταστροφή των κηλίδων πριν την έξοδο των ενηλίκων εντόμων σε νεαρούς καστανεώνες, ενώ η αντιμετώπιση του εντόμου σε καστανεώνες μεγάλης ηλικίας είναι πρακτικά αδύνατη. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι επιστήμονες προσδιορίζουν ότι η χρήση ενδεδειγμένου παρασιτοκτόνου μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα.

 


Το διαβάσαμε στο: tro-ma-ktiko.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Άνθισε η πιο άνυδρη έρημος

    Σπάνια αλλά εκπληκτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η πιο άνυδρη περιοχή του πλανήτη, η έρημος Ατακάμα. Υπάρχουν...

  2. Θα γίνει δωρεάν διανομή φρούτων από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά

    Στην παραλαβή και διάθεση 21.600 κιλών ακτινιδίων σε 1072 οικογένειες, που αντιστοιχούν σε 2500 άπορα μέλη της Ιεράς...

  3. Πότε είναι καλύτερα να κάνετε ντους το πρωί ή το βράδυ

    Οι μισοί άνθρωποι προτιμούν να κάνουν ένα ντους το πρωί, όταν ξυπνούν από τον βραδινό ύπνο, και οι...

  4. Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε λάδι

    Συμβουλές και οδηγίες για να διαλέξουμε το καλύτερο και να το συντηρήσουμε αναλλοίωτο όλο το χρόνο.   Για να...

Φυτά

Μπανάνα αντί για ... Μπότοξ

Μπανάνα αντί για ... Μπότοξ

Το μυστικό για τέλειο δέρμα βρίσκεται πολύ κοντά σας και πιο συγκεκριμένα στην κουζίνα σας!Ποιος χρειάζεται Botox όταν έχετε τις μπανάνες; Μπορείτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τα πολύτιμα έλαια της φύσης

Τα πολύτιμα έλαια της φύσης

Ένας φυσικός και πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ενυδατώσουμε το δέρμα μας χωρίς να το επιβαρύνουμε με επικίνδυνες ουσίες που περιέχουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο

Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και ένα από τα θέματα που απασχολεί τους γονείς είναι η διατροφή των παιδιών τους στο σχολείο....

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Αντικαταστήστε με «πράσινα καθαριστικά» τα σκληρά και επιβλαβή χημικά! Τη λύση σε όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα στο νοικοκυριό τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσική θεραπευτική αλοιφή για την ψωρίαση

Φυσική θεραπευτική αλοιφή για την ψωρίαση

Ισχυρή θεραπευτική αλοιφή για την ψωρίαση και την ακμή με κουρκουμά και άργιλο. Έχουμε δει αρκετές φορές μέχρι τώρα τις θεραπευτικές ιδιότητες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για γερά μαλλιά

Για γερά μαλλιά

Ας δούμε 10 tips για γερά μαλλιά: 1. Επειδή η τρίχα αποτελείται κυρίως από μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα αμινοξέα «κυστίνη» και...

διαβάστε αναλυτικά »

Σπόροι - σπορόφυτα

Πώς θα συλλέξουμε σπόρους από ώριμη ντομάτα

Πώς θα συλλέξουμε σπόρους από ώριμη ντομάτα

Είναι εύκολο να συλλέγουμε τους δικούς μας σπόρος ντομάτας.  Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε χρήματα, αλλά ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι οι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron