Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Aναπαραγωγή φυτών στην ΕΕ, «έσωσε» εκατομμύρια εκτάρια επιπλέον γης

Aναπαραγωγή φυτών στην ΕΕ, «έσωσε» εκατομμύρια εκτάρια επιπλέον γης

Η πανευρωπαϊκή Ένωση Αγροτών (Copa-Cogeca), δήλωσε την Πέμπτη (28 Ιουλίου) ότι η καινοτομία στην αναπαραγωγή των φυτών θα πρέπει να ενθαρρυνθεί περαιτέρω, προκειμένου η ΕΕ να συνδράμει στην καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού σε όλο τον κόσμο.

Τον Μάρτιο του 2016, η HFFA Research GmbH διεξήγαγε μια μελέτη με επίκεντρο τη συνεισφορά του κλάδου αναπαραγωγής των φυτών στη γεωργία της ΕΕ τα τελευταία 15 χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που ανατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Τεχνολογίας των Φυτών, ένα φόρουμ που επικεντρώνεται στον τομέα των φυτών φέρνοντας σε επαφή τα μέλη της από τη βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό κόσμο και την αγροτική κοινότητα, η ΕΕ θα χρειαζόταν 19 εκατομμύρια περισσότερα εκτάρια γεωργικής γης για την παραγωγή της ίδιας ποσότητα των τροφίμων με τις παραδοσιακές καλλιέργειες.

Ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca Pekka Pesonen, δήλωσε: «Η καινοτομία στην αναπαραγωγή των φυτών συνεισφέρει πολλά, ενισχύοντας τη συνολική παραγωγικότητα στις γεωργικές καλλιέργειες της ΕΕ κατά 74%.» Πρόσθεσε ότι η αύξηση της παραγωγικότητας της ΕΕ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού σε όλο το κόσμο.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Steffen Noleppa, πρόσθεσε ότι η αναπαραγωγή των φυτών στην ΕΕ είχε θετική επίδραση στην απασχόληση και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Οι δημιουργοί νέων φυτικών ποικιλιών στην ΕΕ αντιμετωπίζουν σήμερα μια δύσκολη κατάσταση και χρειαζόμαστε βελτιώσεις στο κανονιστικό πλαίσιο για τη στήριξη περαιτέρω ανάπτυξης», τόνισε.

Περιβάλλον και απασχόληση

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι αν δεν υπήρχαν οι καινοτόμες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών για μεγάλες αροτραίες καλλιέργειες της ΕΕ, οι γεωργικές εκτάσεις του μπλοκ θα είχαν επεκταθεί κατά περισσότερο από 19 εκατομμύρια εκτάρια κατά τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτό θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στους φυσικούς οικοτόπους και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG).

«Ένα σύνολο περίπου 3,4 δισεκατομμύρια τόνων άμεσων εκπομπών CO2 έχουν αποφευχθεί με γενετικές βελτιώσεις σε μεγάλες αροτραίες καλλιέργειες στην ΕΕ τα τελευταία 15 χρόνια», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι προκαλείται επίσης θετική επίδραση της βιοποικιλότητας.

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 70.000 θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στον τομέα των αροτραίων καλλιεργειών κατά τα τελευταία 15 χρόνια, και σχεδόν το 30% του ετήσιου εισοδήματος ενός Ευρωπαίου γεωργού οφείλεται στην αναπαραγωγή των φυτών.

Σχολιάζοντας την έκθεση, την Πέμπτη, ο Pesonen δήλωσε ότι οι γενετικές βελτιώσεις των καλλιεργειών στις καλλιέργειες της ΕΕ ενίσχυσε την οικονομία της ΕΕ με πάνω από 14 δις €.

Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί ότι οι καλλιεργητές φυτών της ΕΕ αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο πολιτικό και κανονιστικό πλαίσιο.

«Θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες αναπαραγωγής, αντί να παρεμποδίζονται», αναφέρει η μελέτη. Προσθέτει μάλιστα, ότι η προστιθέμενη αξία της αναπαραγωγής των φυτών θα πρέπει να λάβει μεγαλύτερη αναγνώριση και πολιτική υποστήριξη.

Νέες τεχνικές αναπαραγωγής

Οι ρίζες των τεχνικών αναπαραγωγής φυτών συνιστά παράδοση εδώ και χιλιάδες χρόνια, όταν οι πρώτοι αγρότες επέλεξαν τα καλύτερα φυτά για την παροχή σπόρων για την επόμενη σοδειά τους.

Αλλά καθώς η τεχνολογία προχώρησε με ταχείς ρυθμούς, αναδείχθηκαν νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών (NPBTs) ως μια άλλη καινοτόμα αλλά και αμφιλεγόμενη λύση για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. Όμως, το μέλλον των νέων τεχνικών αναπαραγωγής φυτών στην ΕΕ είναι ακόμα ασαφές.

Οι νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και εμπεριέχουν τροποποίηση των κυττάρων των φυτών. Οι τεχνικές αυτές δεν ακολουθούν τις «κλασικές» αρχές γενετικής τροποποίησης.

Θεωρούνται ως ένα πολλά υποσχόμενο νέο πεδίο για τον τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής και σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Κοινών Ερευνών της Επιτροπής «είναι ακόμη αναγκαίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκόσμιων αλλαγών, όπως η αύξηση του πληθυσμού και η αλλαγή του κλίματος».

Για τους αντιπάλους, είναι ακριβώς μια άλλη προσπάθεια να μπουν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί στην ΕΕ από την «πίσω πόρτα».

Σύμφωνα με τους βιοκαλλιεργητές (IFOAM), οι NPBTs χρησιμοποιούν την τεχνολογία που παρεμβαίνει στο υπο-κυτταρικό και γονιδιωματικό επίπεδο και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπαχθούν «στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας για τους ΓΤΟ».

Ακόμη αναποφάσιστη η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα καθυστερήσει μια νομική ανάλυση σχετικά με το εάν οι εν λόγω τεχνικές θα πρέπει να θεωρηθούν ΓΤΟ.

Σε επικοινωνία με την EurActiv, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε ότι η Κομισιόν εξέταζε το ζήτημα των τεχνικών αναπαραγωγής των φυτών, αλλά το αποτέλεσμα και το χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να προκαταληφθεί προς το παρόν.

Σε συνέντευξή της στην EurActiv, η Teresa Babuscio, γενική γραμματέας της COCERAL, δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει λάβει αρκετό υλικό από τα ενδιαφερόμενα μέρη και γι ‘αυτό χρειάζεται αρκετό χρόνο για να αξιολογήσει προσεκτικά όλα τα ζητήματα που διακυβεύονται.

«Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν επιβεβαιώσει πρόσφατα ότι ορισμένα προϊόντα που παράγονται μέσω NPBTs δεν περιέχουν ξένο DNA και δεν υπόκεινται στους κανονισμούς για τους ΓΤΟ. Η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει πίσω», προειδοποίησε.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Τεχνολογίας των Φυτών, Δρ Aleksandra Małyska, είπε στην EurActiv ότι λαμβάνοντας υπόψη το γρήγορο ρυθμό της ανάπτυξης της τεχνολογίας, ιδιαίτερα οι NPBTs που αυξάνουν σημαντικά την ταχύτητα και την ακρίβεια της αναπαραγωγής των φυτών, οι Ευρωπαίοι επιστήμονες και αγρότες των φυτών θα μπορούσαν να επιτύχουν πολύ περισσότερα στο μέλλον.

«Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των φυτών έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη συνεισφορά στα τρόφιμα και τη διατροφική ασφάλεια της ασφάλειας και να αυξήσουν τη συγκομιδή των βασικών καλλιεργειών κατά 76 εκατομμύρια τόνους, χρησιμοποιώντας την καινοτομία στην αναπαραγωγή των φυτών από το 2030», είπε.

Η Małyska πρόσθεσε ότι εάν η ΕΕ θέλει να παραμείνει παγκόσμια ηγέτης στην αναπαραγωγή των φυτών και τη γεωργία, θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να υποστηρίξει «την πλήρη χρήση των πρόσφατων εξελίξεων και να επιτρέψει την αφομοίωση της τεχνολογίας από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».

Η Copa-Cogeca έστειλε επιστολή στον Επίτροπο Υγείας Vytenis Andriukaitis στις 3 Μαρτίου, καλώντας τον να επιταχύνει τις διαδικασίες για να αποσαφηνιστεί το νομικό καθεστώς των νέων τεχνικών αναπαραγωγής.

«Πιστεύουμε ότι οι NBTs πρέπει να αναλυθούν και να συζητηθούν από ειδικούς για κάθε περίπτωση χωριστά και σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια», ανέφερε η επιστολή.

Το διαβάσαμε στο: Skai.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πληρωμές για τα φωτοβολταϊκά

    Ξεκίνησε η εξόφληση των τιμολογίων για παραγωγή Ιανουαρίου 2015Συγκεκριμένα, ο ΛΑΓΗΕ έδωσε νέες εντολές στις Τράπεζες για εξόφληση...

  2. Η απόφαση χρηματοδότησης προγραμμάτων ΟΕΦ

    Την απόφαση με την οποία εγκρίνεται η χρηματοδότηση των προγραμμάτων ΟΕΦ για την τριετία 2015 - 2018 έδωσε...

  3. Στην Ολλανδία τα τσίρκο δεν θα έχουν πια άγρια ζώα

    Δεν θα υπάρχουν πια άγρια ζώα στα τσίρκο της Ολλανδίας με απόφαση η οποία θα ισχύσει και θα...

  4. Όμορφα Πασχαλινά αβγά με ... έμπνευση!

    Ένα από τα πιο κεντρικά στοιχεία διακόσμησης και παράδοσης γι’ αυτή τη γιορτή είναι τα πασχαλινά αβγά. Μπορείτε...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron