Αρχική » Φυτά

Η σάλτσα ντομάτας είναι αντίδοτο στη θλίψη του χειμώνα

Η σάλτσα ντομάτας είναι αντίδοτο στη θλίψη του χειμώνα

Ντομάτα. Αδιαμφισβήτητη βασίλισσα του Καλοκαιριού. Παγκόσμια και αδιαφιλονίκητη κατακτήτρια ολόκληρης της γευστικής επικράτειας...

Γεύση μοναδική, χρώμα παθιασμένο. Σε σαγηνεύει με την πρώτη μπουκιά

Μιλάμε για την ντομάτα. Προέλευση από Νότια Αμερική ( από Περού έως και Μεξικό) με πάθος που προσαρμόζεται παντού και σε κάνει να υποκύπτεις σε όλες της τις ποικιλίες και μορφές.

Από βοτανικής απόψεως κατατάσσεται στα φρούτα , όμως με βάση μία δικαστική απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών το 1893 κατατάχθηκε στα λαχανικά.

Κοκκινίζει λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι μία ισχυρότατη χρωστική ουσία ή οποία βρίσκεται στα κόκκινα φρούτα, εκτός από τις φράουλες και τα κεράσια. Βοηθάει πολύ στην καρδιά, στη όραση και στην χοληστερίνη. Υπερόπλο στα αντιοξειδωτικά εναντίον του καρκίνου.

Η φρουτόκρεμα είδος άγνωστο, ψωμί με τριμμένη ντομάτα, λάδι, ρίγανη και σφελλα είχαμε αντ’αυτής. Με αυτό μεγάλωσα όπως και όλα τα παιδιά της γειτονιάς που μετά τις ατελείωτες ώρες από μήλα και κρυφτό, βρίσκαμε βάλσαμο στην πείνα μας στην αυλή. Αναμαλλιασμένοι και ιδρωμένοι γυρνάγαμε να φάμε ψωμί με ντομάτα που λαμπύριζε από το λάδι. Φώναζαν οι μανάδες μας για το πότε θα φάμε το φαΐ μας. Η δικιά μου δε, πρώτη, αλλά υπέκυπταν κ αυτές στην αίγλη του μοναδικού αυτού πιάτου.

Ας δούμε μία ωραία συνταγή για σάλτσα ντομάτας, για τις νύχτες του χειμώνα, που πιάνουν από τις 5 το απόγευμα και δεν τελειώνουν. Εκείνες που αισθάνεσαι γερασμένος και κουρασμένος.

Θα σας πω, λοιπόν, το ελιξίριο της νεότητας. Ντομάτες της ποικιλίας ρόμα, κατάλληλες για σάλτσες και ντοματοπελτέ

Σάλτσα ντομάτας

5 κιλά ώριμες ντομάτες ρομά ( ιταλικές τις λέμε στην Καλαμάτα)
3 κουταλιές της σούπας αλάτι
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
Σκόρδο
Βασιλικό
Κονιάκ

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν.
Καθαρίζουμε από τα κοτσάνια και τους σπόρους. Τους σπόρους τους ρίχνουμε σε σουρωτήρι ώστε να κρατήσουμε τα υγρά που θα βγάλουν.
Κόβουμε τις ντομάτες σε 4 κομμάτια. Τις λιώνουμε στο μούλτι ή στο μίξερ.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τον πολτό της ντομάτας, το αλάτι, τη ζάχαρη το σκόρδο, τα υγρά από τους σπόρους και τον μισό βασιλικό να βράσουν για 30 λεπτά. Προσέχουμε γιατί είναι σάλτσα που " αρπάζει". Οπότε ανακατεύουμε συχνά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε να προσέχουμε τη σάλτσα μας μέχρις ότου να πιει τα υγρά της.
Ο βρασμός είναι μία διαδικασία που κρατάει περίπου 1,5 ώρα. Όταν δούμε ότι δεν έχει αλλά υγρά και ενώ ανακατεύουμε συνέχεια, σβήνουμε με κονιάκ και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σε αποστειρωμένα βάζα, ρίχνουμε τη σάλτσα ζεστή χωρίς να αφήνουμε κενά αέρα. Τα σφραγίζουμε και όταν κρυώσουν τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Σε δύσκολη χειμωνιάτικη μέρα είναι το ανώτατο ελιξίριο για ολική επαναφορά. Αλείφεις μία φέτα ψωμί με σάλτσα ντομάτας, και θυμάσαι τις φέτες του ψωμιού με τον πελτέ.



Το διαβάσαμε στο: tro-ma-ktiko.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λέει ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

    Εμείς οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφωνούμε με τους αντιπροσώπους των 28 κράτών μέλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που...

  2. Το 1ο Athens Street Food Festival: η αγαπημένη γκουρμέ γιορτή

    Για δύο τριήμερα, 20-22 και 27-29 Μαϊου, οι Αθηναίοι θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν «φαγητό του δρόμου»...

  3. Νέοι συντελεστές ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και άλλα προϊόντα

    Τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που υπάγονται στους τρεις συντελεστές ΦΠΑ, με βάση τις αλλαγές που προβλέπει ο...

  4. Το ηλεκτροφόρο χέλι ανεβάζει το βολτάζ

    Το ηλεκτροφόρο χέλι παίρνει άριστα στη φυσική, αφού γνωρίζει ότι μπορεί να αυξάνει την τάση φέρνοντας τον θετικό...

Φυτά

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Το φασκόμηλο, πέρα από ένα βότανο με πλούσια διατροφική αξία, είναι επίσης ένα δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Δημιουργώντας δώρα από τον κήπο

Φτιάξτε το δικό σας Μαγιάτικο στεφάνι

Φτιάξτε το δικό σας Μαγιάτικο στεφάνι

Το Μαγιάτικο στεφάνι ένα πανάρχαιο έθιμο που ακόμα παραμένει ζωντανό σε όλη την Ελλάδα. Όμως ποια είναι η προέλευση του; Ο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα αρωματικά και καθαριστικά προϊόντα έχουν άρωμα λεμονιού; Απ' ό,τι φαίνεται η μυρωδιά του λεμονιού δεν είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Στα γλυκά στα φαγητά, ακόμα και για πλαστελίνη ή δακτυλομπογιές, απαραίτητα τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Πάντα βέβαια υπάρχει η επιλογή να τα αγοράσουμε, αλλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Είναι μικρά μωβ - κόκκινα φρούτα που τα παίρνουμε από τους θάμνους που φύονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου!  Ιδιότητες του Τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φτιάξε μάσκα προσώπου με Αλόη

Φτιάξε μάσκα προσώπου με Αλόη

Έχοντας περισσότερα από 80 ενεργά συστατικά, η αλόη αναγνωρίζεται από τις σύγχρονες έρευνες ως ένα από τα πιο «δυνατά χαρτιά» στο φαρμακείο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για γερά μαλλιά

Βότανα για γερά μαλλιά

Η τριχόπτωση είναι ο εφιάλτης κυρίως για τον άνδρα, μετά τα χρόνια της πρώτης νεότητας. Οσο νωρίτερα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια τόσο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron