Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Συνταγές εποχής και εορταστικές

Αγίου Δημητρίου: εορτασικές συνταγές

Αγίου Δημητρίου: εορτασικές συνταγές

Πάρα πολλοί έχουμε να γιορτάσουμε μια Δήμητρα ή έναν Δημήτρη στο σπίτι μας στις 26 Οκτωβρίου, όπως και πολλοί από όλους εσάς που μπαίνετε στην παρέα μας,  γιορτάζετε. Ιδίως οι Θεσσαλονικείς. Μην σας πιάνει πανικός! Εδώ είμαι εγώ για εσάς, για να σας κάνω εύκολη τη ζωή και να πέφτουν… βροχή τα συγχαρητήρια.

Σας διάλεξα με πολλή φροντίδα τις συνταγές που θα κάνουν τους καλεσμένους σας να σας ζητούν τις συνταγές Διαλέξτε αυτό που σας αρέσει περισσότερο (μπορεί και όλα), μαζέψτε τα υλικά και αρχίστε το μαγείρεμα. 

Να περάσετε αξέχαστα και νόστιμα και Χρόνια Πολλά στις Δημητρούλες και στους Δημήτρηδες της ζωής μας.

Λαζάνια με λαχανικά και στρώσεις τυριών
Αυτο το πιάτο είναι από μόνο του ικανό να κλέψει την παράσταση. Χρώμα, γεύση, νοστιμιά, όλα σε ένα. Ιδανικό για τα τραπέζια σας.

Υλικά Συνταγής
    12 λαζάνια
    500 γρ. ανθότυρο σε τρίμματα
    300 γρ. μοτσαρέλα σε φέτες
    1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
    2 κολοκύθια κομμένα σε καρέ
    2 μελιτζάνες κομμένες σε καρέ
    2 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
    500 γρ. μανιτάρια
    1/4 φλ. ελαιόλαδο
    1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες.{Σάλτσα}
    1/4 φλ. ελαιόλαδο
    1 σκ. σκόρδο
    1 κιλό ντομάτες τριμμένες
    αλάτι
    πιπέρι
    1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
    4 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC. Λαδώνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο ολόκληρο για 4′-5′. Προσθέτουμε την ντομάτα και το θυμάρι και βράζουμε για 10′, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τον βασιλικό. Αν χρειάζεται προσθέτουμε μια πρέζα ζάχαρη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά για 5′ να μαραθούν ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε το ανθότυρο με το κεφαλοτύρι. Τρίβουμε πιπέρι.
Στρώνουμε 4 λαζάνια ωμά στο λαδωμένο πυρέξ, καλύπτουμε με ένα φλιτζάνι σάλτσα, 1/3 των λαχανικών, 1/3 των τυριών και 1/3 μοτσαρέλα.
Επαναλαμβάνουμε 2 φορές τις στρώσεις. Λαζάνια, σάλτσα, τυριά, μοτσαρέλα.Τελειώνουμε με μοτσαρέλα. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20′. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10′-15′ επιπλέον .


Σουβλάκια πατάτας με σάλτσα μουστάρδας
Σουβλάκια πατάτας; Ναι, γιατί είναι νόστιμο, υγιεινό, οικονομικό και πάρα πολύ εύκολο. Ρίξτε τα στη σχάρα και απολαύστε τα!

Υλικά Συνταγής

    1 κιλό ολόκληρες μικρές πατάτες με τη φλούδα τους
    1 φλ. ελαιόλαδο
    1/2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
    1/2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
    6 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    2 κ.σ. μουστάρδα
    1/4 φλ. λευκό βαλσαμικό ξίδι
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    μεταλλικά ή ξύλινα σουβλάκια

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες με τη φλούδα τους. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε για 5΄-7΄, ανάλογα με το μέγεθός τους. Δεν θέλουμε να παραβράσουν, απλά να μαλακώσουν λίγο.

Ανάβουμε τη φωτιά. Κόβουμε τις πατάτες σε 3-4 φέτες, ανάλογα με το μέγεθός τους.

Σε μπολ βάζουμε το 1/2 φλ. ελαιόλαδο, τα μυρωδικά, τα μισά από τα φρέσκα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις πατάτες, και ανακατεύουμε καλά. Περνάμε τις πατάτες σε σουβλιά, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.

Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε τα σουβλάκια στη σχάρα για περίπου 15΄, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα βάζουμε σε πιατέλα.

Βάζουμε σε μπολ το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1/2 φλ.), τη μουστάρδα, το ξίδι, τα υπόλοιπα κρεμμύδια και το αλατοπίπερο. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά, και περιχύνουμε τα ζεστά σουβλάκια πατάτας. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.


Σαλάτα Coleslaw με ρόδι
Η πιο νόστιμη λαχανοσαλάτα, με κρεμμώδη υφή και απίστευτη γεύση. Ιδανική για ψητό κρέας, κοτόπουλο, μπιφτέκι.

Υλικά Συνταγής

    1/2 λάχανο μέτριο τριμμένο
    2 καρότα τριμμένα
    1 ξυνόμηλο τριμμένο
    2 τρυφερά κλωνάρια σέλερι τριμμένα
    1 ρόδι καθαρισμένο
    2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
    2 τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    Για το Dressing
    3 γεμάτες κουταλιές μαγιονέζα
    1 κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι
    Αλάτι
    πιπέρι
    1 κουταλιά ξύδι
    1 κουταλιά ζάχαρη

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ τα τριμμένα λαχανικά. Προσθέτουμε το ρόδι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό.
Χτυπάμε τα υλικά του dressing με σύρμα.
Περιχύνουμε και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, πριν από το σερβίρισμα.
Σερβίρεται δροσερή και διατηρείται στο ψυγείο.

 

 

Το διαβάσαμε στο .argiro.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Στα χωριά της Ηπείρου επιδρομές λύκων

    Όλο και πιο συχνές γίνονται οι επιδρομές λύκων στα χωριά της Ηπείρου. Μάλιστα καταγράφονται περιπτώσεις όπου αγέλες άγριων...

  2. Φτιάξτε μαλακτικό ρούχων

    Ένα πανεύκολο DIY project για να φτιάξεις το πιο μυρωδάτο μαλακτικό για τα ρούχα σου. Πόσες ώρες έχεις...

  3. Τι προβλέπουν τα μερομήνια για τον φετινό χειμώνα

    Τι προβλέπεται για τους επόμενους μήνες του 2016 αλλά και μέχρι τον Αύγουστο του 2017. Τα Μερομήνια ή...

  4. Γνωρίζετε γιατί τα φίδια έχασαν τα πόδια τους;

    Αξονικές τομογραφίες ενός μακρόστενου πλάσματος που ζούσε παράλληλα με τους δεινόσαυρους πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια δείχνει να...

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Απο που πήραν τα ονόματά τους οι μήνες του χρόνου

Απο που πήραν τα ονόματά τους οι μήνες του χρόνου

Κάθε μήνας έχει και μια διαφορετική ιστορία...ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣΟ πρώτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από το θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αμυγδαλέλαιο για όμορφα μάτια

Αμυγδαλέλαιο για όμορφα μάτια

Τα ελκυστικά μάτια αντανακλούν τη φυσική ομορφιά σε κάθε άτομο. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τα μάτια μας χωρίς μαύρους κύκλους!Ωστόσο, αυτό...

διαβάστε αναλυτικά »

Συγκομιδή Λαχανικών

Φρούτα και λαχανικά, ποιά είναι η εποχή τους;

Φρούτα και λαχανικά, ποιά είναι η εποχή τους;

Με τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής των φρούτων και λαχανικών - με τα φυτοφάρμακα - τα θερμοκήπια - ορμόνες κλπ που χρησιμοποιούνται, δεν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πώς θα κάνετε τα δικά σας μαντηλάκια καθαρισμού

Πώς θα κάνετε τα δικά σας μαντηλάκια καθαρισμού

Το λάδι καρύδας δεν είναι μόνο για το μαγείρεμα. Είναι επίσης ένα “πολυλειτουργικό” εργαλείο ομορφιάς, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενυδατώσετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιβλία

Η μεσογειακή διατροφή για ενήλικες

Η μεσογειακή διατροφή για ενήλικες

Η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO (Ναϊρόμπι, Νοέμβριος 2010), μετά από κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Περιφέρεστε άσκοπα στο σπίτι με το θερμόμετρο υπό μάλης, ο βήχας δεν σας αφήνει να κλείσετε μάτι τη νύχτα και τα χαρτομάντιλα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron