Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Συνταγές εποχής και εορταστικές

Αγίου Δημητρίου: εορτασικές συνταγές

Αγίου Δημητρίου: εορτασικές συνταγές

Πάρα πολλοί έχουμε να γιορτάσουμε μια Δήμητρα ή έναν Δημήτρη στο σπίτι μας στις 26 Οκτωβρίου, όπως και πολλοί από όλους εσάς που μπαίνετε στην παρέα μας,  γιορτάζετε. Ιδίως οι Θεσσαλονικείς. Μην σας πιάνει πανικός! Εδώ είμαι εγώ για εσάς, για να σας κάνω εύκολη τη ζωή και να πέφτουν… βροχή τα συγχαρητήρια.

Σας διάλεξα με πολλή φροντίδα τις συνταγές που θα κάνουν τους καλεσμένους σας να σας ζητούν τις συνταγές Διαλέξτε αυτό που σας αρέσει περισσότερο (μπορεί και όλα), μαζέψτε τα υλικά και αρχίστε το μαγείρεμα. 

Να περάσετε αξέχαστα και νόστιμα και Χρόνια Πολλά στις Δημητρούλες και στους Δημήτρηδες της ζωής μας.

Λαζάνια με λαχανικά και στρώσεις τυριών
Αυτο το πιάτο είναι από μόνο του ικανό να κλέψει την παράσταση. Χρώμα, γεύση, νοστιμιά, όλα σε ένα. Ιδανικό για τα τραπέζια σας.

Υλικά Συνταγής
    12 λαζάνια
    500 γρ. ανθότυρο σε τρίμματα
    300 γρ. μοτσαρέλα σε φέτες
    1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
    2 κολοκύθια κομμένα σε καρέ
    2 μελιτζάνες κομμένες σε καρέ
    2 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
    500 γρ. μανιτάρια
    1/4 φλ. ελαιόλαδο
    1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες.{Σάλτσα}
    1/4 φλ. ελαιόλαδο
    1 σκ. σκόρδο
    1 κιλό ντομάτες τριμμένες
    αλάτι
    πιπέρι
    1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
    4 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC. Λαδώνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο ολόκληρο για 4′-5′. Προσθέτουμε την ντομάτα και το θυμάρι και βράζουμε για 10′, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τον βασιλικό. Αν χρειάζεται προσθέτουμε μια πρέζα ζάχαρη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά για 5′ να μαραθούν ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε το ανθότυρο με το κεφαλοτύρι. Τρίβουμε πιπέρι.
Στρώνουμε 4 λαζάνια ωμά στο λαδωμένο πυρέξ, καλύπτουμε με ένα φλιτζάνι σάλτσα, 1/3 των λαχανικών, 1/3 των τυριών και 1/3 μοτσαρέλα.
Επαναλαμβάνουμε 2 φορές τις στρώσεις. Λαζάνια, σάλτσα, τυριά, μοτσαρέλα.Τελειώνουμε με μοτσαρέλα. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20′. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10′-15′ επιπλέον .


Σουβλάκια πατάτας με σάλτσα μουστάρδας
Σουβλάκια πατάτας; Ναι, γιατί είναι νόστιμο, υγιεινό, οικονομικό και πάρα πολύ εύκολο. Ρίξτε τα στη σχάρα και απολαύστε τα!

Υλικά Συνταγής

    1 κιλό ολόκληρες μικρές πατάτες με τη φλούδα τους
    1 φλ. ελαιόλαδο
    1/2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
    1/2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
    6 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    2 κ.σ. μουστάρδα
    1/4 φλ. λευκό βαλσαμικό ξίδι
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    μεταλλικά ή ξύλινα σουβλάκια

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες με τη φλούδα τους. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε για 5΄-7΄, ανάλογα με το μέγεθός τους. Δεν θέλουμε να παραβράσουν, απλά να μαλακώσουν λίγο.

Ανάβουμε τη φωτιά. Κόβουμε τις πατάτες σε 3-4 φέτες, ανάλογα με το μέγεθός τους.

Σε μπολ βάζουμε το 1/2 φλ. ελαιόλαδο, τα μυρωδικά, τα μισά από τα φρέσκα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις πατάτες, και ανακατεύουμε καλά. Περνάμε τις πατάτες σε σουβλιά, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.

Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε τα σουβλάκια στη σχάρα για περίπου 15΄, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα βάζουμε σε πιατέλα.

Βάζουμε σε μπολ το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1/2 φλ.), τη μουστάρδα, το ξίδι, τα υπόλοιπα κρεμμύδια και το αλατοπίπερο. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά, και περιχύνουμε τα ζεστά σουβλάκια πατάτας. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.


Σαλάτα Coleslaw με ρόδι
Η πιο νόστιμη λαχανοσαλάτα, με κρεμμώδη υφή και απίστευτη γεύση. Ιδανική για ψητό κρέας, κοτόπουλο, μπιφτέκι.

Υλικά Συνταγής

    1/2 λάχανο μέτριο τριμμένο
    2 καρότα τριμμένα
    1 ξυνόμηλο τριμμένο
    2 τρυφερά κλωνάρια σέλερι τριμμένα
    1 ρόδι καθαρισμένο
    2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
    2 τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    Για το Dressing
    3 γεμάτες κουταλιές μαγιονέζα
    1 κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι
    Αλάτι
    πιπέρι
    1 κουταλιά ξύδι
    1 κουταλιά ζάχαρη

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ τα τριμμένα λαχανικά. Προσθέτουμε το ρόδι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό.
Χτυπάμε τα υλικά του dressing με σύρμα.
Περιχύνουμε και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, πριν από το σερβίρισμα.
Σερβίρεται δροσερή και διατηρείται στο ψυγείο.

 

 

Το διαβάσαμε στο .argiro.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Καρκινογένεση και ψάρια: πως συνδέονται

    Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να γίνουν επιβλαβή για τον άνθρωπο προκαλώντας ακόμη και καρκινογένεση Μια σειρά ψαριών μεταξύ...

  2. Χριστουγεννιάτικα εναλλακτικά στολίδια

    Χριστούγεννα...αλλά οικονομικά και οικολογικά!Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι τα Χριστούγεννα πέραν από νέες αγορές μπορούμε να δημιουργήσουμε όμορφα στολίδια...

  3. Οι αλιευτικοί πόροι στην Μεσόγειο εξαντλούνται

    Περίπου το 96% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου στα ευρωπαϊκά νερά υφίστανται υπερεκμετάλλευση και οι Μεσογειακές περιβαλλοντικές οργανώσεις, με...

  4. Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

    Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις...

Φυτά

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Το φασκόμηλο, πέρα από ένα βότανο με πλούσια διατροφική αξία, είναι επίσης ένα δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Δημιουργώντας δώρα από τον κήπο

Φτιάξτε το δικό σας Μαγιάτικο στεφάνι

Φτιάξτε το δικό σας Μαγιάτικο στεφάνι

Το Μαγιάτικο στεφάνι ένα πανάρχαιο έθιμο που ακόμα παραμένει ζωντανό σε όλη την Ελλάδα. Όμως ποια είναι η προέλευση του; Ο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα αρωματικά και καθαριστικά προϊόντα έχουν άρωμα λεμονιού; Απ' ό,τι φαίνεται η μυρωδιά του λεμονιού δεν είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Στα γλυκά στα φαγητά, ακόμα και για πλαστελίνη ή δακτυλομπογιές, απαραίτητα τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Πάντα βέβαια υπάρχει η επιλογή να τα αγοράσουμε, αλλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Είναι μικρά μωβ - κόκκινα φρούτα που τα παίρνουμε από τους θάμνους που φύονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου!  Ιδιότητες του Τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φτιάξε μάσκα προσώπου με Αλόη

Φτιάξε μάσκα προσώπου με Αλόη

Έχοντας περισσότερα από 80 ενεργά συστατικά, η αλόη αναγνωρίζεται από τις σύγχρονες έρευνες ως ένα από τα πιο «δυνατά χαρτιά» στο φαρμακείο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για γερά μαλλιά

Βότανα για γερά μαλλιά

Η τριχόπτωση είναι ο εφιάλτης κυρίως για τον άνδρα, μετά τα χρόνια της πρώτης νεότητας. Οσο νωρίτερα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια τόσο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron