Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Συνταγές εποχής και εορταστικές

Αγίου Δημητρίου: εορτασικές συνταγές

Αγίου Δημητρίου: εορτασικές συνταγές

Πάρα πολλοί έχουμε να γιορτάσουμε μια Δήμητρα ή έναν Δημήτρη στο σπίτι μας στις 26 Οκτωβρίου, όπως και πολλοί από όλους εσάς που μπαίνετε στην παρέα μας,  γιορτάζετε. Ιδίως οι Θεσσαλονικείς. Μην σας πιάνει πανικός! Εδώ είμαι εγώ για εσάς, για να σας κάνω εύκολη τη ζωή και να πέφτουν… βροχή τα συγχαρητήρια.

Σας διάλεξα με πολλή φροντίδα τις συνταγές που θα κάνουν τους καλεσμένους σας να σας ζητούν τις συνταγές Διαλέξτε αυτό που σας αρέσει περισσότερο (μπορεί και όλα), μαζέψτε τα υλικά και αρχίστε το μαγείρεμα. 

Να περάσετε αξέχαστα και νόστιμα και Χρόνια Πολλά στις Δημητρούλες και στους Δημήτρηδες της ζωής μας.

Λαζάνια με λαχανικά και στρώσεις τυριών
Αυτο το πιάτο είναι από μόνο του ικανό να κλέψει την παράσταση. Χρώμα, γεύση, νοστιμιά, όλα σε ένα. Ιδανικό για τα τραπέζια σας.

Υλικά Συνταγής
    12 λαζάνια
    500 γρ. ανθότυρο σε τρίμματα
    300 γρ. μοτσαρέλα σε φέτες
    1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
    2 κολοκύθια κομμένα σε καρέ
    2 μελιτζάνες κομμένες σε καρέ
    2 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
    500 γρ. μανιτάρια
    1/4 φλ. ελαιόλαδο
    1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες.{Σάλτσα}
    1/4 φλ. ελαιόλαδο
    1 σκ. σκόρδο
    1 κιλό ντομάτες τριμμένες
    αλάτι
    πιπέρι
    1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
    4 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC. Λαδώνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο ολόκληρο για 4′-5′. Προσθέτουμε την ντομάτα και το θυμάρι και βράζουμε για 10′, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τον βασιλικό. Αν χρειάζεται προσθέτουμε μια πρέζα ζάχαρη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά για 5′ να μαραθούν ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε το ανθότυρο με το κεφαλοτύρι. Τρίβουμε πιπέρι.
Στρώνουμε 4 λαζάνια ωμά στο λαδωμένο πυρέξ, καλύπτουμε με ένα φλιτζάνι σάλτσα, 1/3 των λαχανικών, 1/3 των τυριών και 1/3 μοτσαρέλα.
Επαναλαμβάνουμε 2 φορές τις στρώσεις. Λαζάνια, σάλτσα, τυριά, μοτσαρέλα.Τελειώνουμε με μοτσαρέλα. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20′. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10′-15′ επιπλέον .


Σουβλάκια πατάτας με σάλτσα μουστάρδας
Σουβλάκια πατάτας; Ναι, γιατί είναι νόστιμο, υγιεινό, οικονομικό και πάρα πολύ εύκολο. Ρίξτε τα στη σχάρα και απολαύστε τα!

Υλικά Συνταγής

    1 κιλό ολόκληρες μικρές πατάτες με τη φλούδα τους
    1 φλ. ελαιόλαδο
    1/2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
    1/2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
    6 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    2 κ.σ. μουστάρδα
    1/4 φλ. λευκό βαλσαμικό ξίδι
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    μεταλλικά ή ξύλινα σουβλάκια

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες με τη φλούδα τους. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε για 5΄-7΄, ανάλογα με το μέγεθός τους. Δεν θέλουμε να παραβράσουν, απλά να μαλακώσουν λίγο.

Ανάβουμε τη φωτιά. Κόβουμε τις πατάτες σε 3-4 φέτες, ανάλογα με το μέγεθός τους.

Σε μπολ βάζουμε το 1/2 φλ. ελαιόλαδο, τα μυρωδικά, τα μισά από τα φρέσκα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις πατάτες, και ανακατεύουμε καλά. Περνάμε τις πατάτες σε σουβλιά, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.

Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε τα σουβλάκια στη σχάρα για περίπου 15΄, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα βάζουμε σε πιατέλα.

Βάζουμε σε μπολ το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1/2 φλ.), τη μουστάρδα, το ξίδι, τα υπόλοιπα κρεμμύδια και το αλατοπίπερο. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά, και περιχύνουμε τα ζεστά σουβλάκια πατάτας. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.


Σαλάτα Coleslaw με ρόδι
Η πιο νόστιμη λαχανοσαλάτα, με κρεμμώδη υφή και απίστευτη γεύση. Ιδανική για ψητό κρέας, κοτόπουλο, μπιφτέκι.

Υλικά Συνταγής

    1/2 λάχανο μέτριο τριμμένο
    2 καρότα τριμμένα
    1 ξυνόμηλο τριμμένο
    2 τρυφερά κλωνάρια σέλερι τριμμένα
    1 ρόδι καθαρισμένο
    2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
    2 τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    Για το Dressing
    3 γεμάτες κουταλιές μαγιονέζα
    1 κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι
    Αλάτι
    πιπέρι
    1 κουταλιά ξύδι
    1 κουταλιά ζάχαρη

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ τα τριμμένα λαχανικά. Προσθέτουμε το ρόδι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό.
Χτυπάμε τα υλικά του dressing με σύρμα.
Περιχύνουμε και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, πριν από το σερβίρισμα.
Σερβίρεται δροσερή και διατηρείται στο ψυγείο.

 

 

Το διαβάσαμε στο .argiro.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Οι μυρωδιές που φταίνε για τις ημικρανίες

    Πάνω από το 50% των ανθρώπων που πάσχουν από ημικρανία είναι ευαίσθητοι σε συγκεκριμένες μυρωδιές, σύμφωνα με νέα...

  2. Είναι σε ασφαλή επίπεδα οι διοξίνες στο κρέας

    Σε επίπεδα ασφαλή για την υγεία του έλληνα καταναλωτή, βρίσκονται οι διοξίνες στο κρέας, όπως προκύπτει από έρευνα...

  3. Λιπάσματα: «παραμένουν σε έδαφος και νερό για δεκαετίες»

    Ακόμα κι αν οι αγρότες σταματήσουν σήμερα να χρησιμοποιούν λιπάσματα, υψηλά επίπεδα αζώτου θα διατηρηθούν στο έδαφος και...

  4. Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

    Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των Λογιστών της χώρας, αποφάσισε...

Αυτό το γνωρίζατε;

Γνώριζετε γιατί την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο;

Γνώριζετε γιατί την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο;

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία. Από την καθιέρωσή της, περί τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να μακρύνουν τα μαλλιά

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να μακρύνουν τα μαλλιά

Είναι απαραίτητο να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και λιπαρά οξέα ωμέγα 3. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην ίδια σύνθεση. Μπορούνε όμως όλα τα φυτά να μπουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέριο  Καμφορά - Essential Oil Camphor Είναι εξαιρετικά δυνατό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ευρέως για τις αντισηπτικές- αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και τη δράση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βιταμίνη Ε για αντιγήρανση

Βιταμίνη Ε για αντιγήρανση

Οι περισσότεροι ερευνητές σε όλο τον κόσμο  έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πιο σημαντική βιταμίνη, απαραίτητη για την πρόληψη των νόσων...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για τόνωση του οργανισμού και δυνατή μνήμη

Βότανα για τόνωση του οργανισμού και δυνατή μνήμη

Θέλετε τόνωση του οργανισμού και δυνατή μνήμη; Υπάρχει το βότανο των πρωτόπλαστων! Θεωρείται ότι καταπολεμά την πνευματική κόπωση, καθώς και ότι ενισχύει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για γερά μαλλιά

Βότανα για γερά μαλλιά

Η τριχόπτωση είναι ο εφιάλτης κυρίως για τον άνδρα, μετά τα χρόνια της πρώτης νεότητας. Οσο νωρίτερα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια τόσο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron