Αρχική » Φυτά

Ανθοϊάματα του Μπαχ και οι ιδιότητές τους

Ανθοϊάματα του Μπαχ και οι ιδιότητές τους

Εμπνευστής των ανθοϊαμάτων, ο Έντουαρντ Μπαχ,  έλεγε ότι η λειτουργία τους συνίσταται στο να ανυψώνουν τους κραδασμούς μας, να ανοίγουν  τα κανάλια μας για την υποδοχή  του Πνευματικού μας Εαυτού και να πλημμυρίζουν  τη φύση μας με τη συγκεκριμένη αρετή που έχουμε ανάγκη. Η ενεργειακή συχνότητα του κάθε φυτού, συντονίζει την αντίστοιχη διαταραγμένη δόνηση της προσωπικότητάς μας, και  επιδρώντας ήπια την μεταλλάσει σε ευεργετική για την ψυχή μας συχνότητα.  Η λίστα που ακολουθεί, δίνει βασικές πληροφορίες για κάθε ένα από τα 38 ιάματα, ώστε να μπορεί κανείς να επιλέξει και από μόνος του τι του ταιριάζει. Επίσης  συμπεριλαμβάνεται το Rescue Remedy, ένα σύνθετο ίαμα  από 5 ιάματα, κατάλληλο για έκτακτες καταστάσεις, σοκ, πόνου, φόβου ή απώλειας συνείδησης. Είναι από αυτά που είναι καλό να υπάρχουν πάντα στο φαρμακείο μας. Οι πληροφορίες είναι από το βιβλίο «Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ» της Μαρίνας Αγγελή (εκδόσεις Πύρινος Κόσμος).

ΦΟΒΟΣ

1.AGRIMONY:  Νοητικός βασανισμός, ανησυχία που κρύβεται από τους άλλους —Φοβάμαι μήπως οι άλλοι καταλάβουν πως  αισθάνομαι.    Γι’ αυτό θα προσπαθώ να δείχνω άνετος / χαρούμενος / σοβαρός /άφοβος / ικανός να ... κλπ. —Φοβάμαι την κατάθλιψη. Γι’ αυτό θα φάω / θα πιώ / θα μεθύσω / θα καπνίσω / θα πάρω ναρκωτικά / θα βγω να διασκεδάσω / θα πάω για ψώνια / θα κάνω κάτι για να ξεχαστώ. —Δεν αντέχω τις δυσάρεστες καταστάσεις. Γι’ αυτό θα συμβιβαστώ για να αποφύγω τη φασαρία.

2. ΑSΡΕΝ:  Αόριστοι φόβοι άγνωστης  προέλευσης, ανησυχία, φοβίες —Φοβάμαι το υπερφυσικό. —Έχω προλήψεις, δεισιδαιμονίες. —Νοιώθω φόβο, αλλά δεν ξέρω γιατί. —Νοιώθω ότι κάτι κακό θα συμβεί.

3. CHERRΥ  ΡLUΜ:  Απελπισία, φόβος μήπως χάσει τον έλεγχο του νου, φόβος μήπως κάνει κάτι φρικτό —Νομίζω ότι θα τρελαθώ. —Φοβάμαι πως θα χάσω τον αυτοέλεγχό μου και θα κάνω κάτι κακό. —Κάνω σκέψεις / απόπειρες αυτοκτονίας. —Νοιώθω μεγάλη εσωτερική ένταση. --Δυσκολεύομαι να αφεθώ. —Είμαι εγκεφαλικός άνθρωπος. —Δυσκολεύομαι να συνειδητοποιήσω τι αισθάνομαι.

4. MIMULUS: Φόβος ή ανησυχία από γνωστή αιτία —Είμαι ντροπαλός. —Φοβάμαι και ανησυχώ για το τι πρόκειται να συμβεί. —Βασανίζομαι από ανασφάλεια και φόβους για καθημερινά πράγματα, για αρρώστιες, κακοτυχίες. —Δειλιάζω.

5. RED CHESTNUT: Υπερβολικός φόβος και ανησυχία για τους άλλους —Ανησυχώ για τους δικούς μου. —Φοβάμαι μήπως τους συμβεί κάτι κακό. —Το μυαλό μου πάει όλο στο κακό. —Τους έχω έγνοια. -Τους λυπάμαι. --Νοιώθω υπεύθυνη γι’ αυτούς, έστω και αν δεν με χρειάζονται τόσο. —Φοβάμαι μήπως τους λυπήσω αν κάνω αυτό που θέλω, θα νοιώθω ένοχος. —Δεν νοιώθω ελεύθερη στη ζωή, κάτι με δεσμεύει.

6. ROCK  ROSE:  Τρόμος, πανικός, εξαιρετικά μεγάλος φόβος —Νοιώθω τρόμο. --Η ζωή μου απειλείται. —Αυτό το πράγμα μου προκαλεί τόσο φόβο που μου είναι αδύνατον να το κάνω.

7. RESCUE  REMEDY: Το σύνθετο ίαμα της διάσωσης, επείγουσες καταστάσεις –Νοιώθω την ανάγκη να φωνάξω "Βοήθεια!' -Είμαι πολύ ταραγμένη. —Σε λίγο δίνω εξετάσεις. —Χειρουργήθηκα / σε λίγο θα χειρουργηθώ. —Βρίσκομαι σε κατάσταση  έκτακτης ανάγκης.

ΘΛΙΨΗ, ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ

8.GENTIAN:Αμφιβολία,καταπίεση,αποθάρρυνση -Είμαι απαισιόδοξος. —Αποθαρρύνομαι εύκολα. —Χάνω το κουράγιο μου. —Νοιώθω απογοήτευση. —Νοιώθω δυσαρέσκεια με το πως έχουν  πράγματα. —Είμαι υπερβολικά σκεπτικιστής.

9. GORSE: Απελπισία, απόγνωση —Είμαι απελπισμένος. —Έχω μια αρρώστια που δεν γιατρεύεται. — Έχω / νομίζω πως έχω ένα πρόβλημα που δεν λύνεται. —Κάνω προσπάθειες αλλά μάταια. Υποφέρω.

10. MUSTARD: Κατάθλιψη, μελαγχολία, κατήφεια —Νοιώθω μελαγχολική. Έτσι, χωρίς λόγο. Είναι ο τύπος μου. Έρχεται  και φεύγει μόνο του κάθε τόσο. —Φαίνομαι πάντα σοβαρή, φοράω σκούρα ή ουδέτερα χρώματα. —Σπάνια είμαι κεφάτος. —Δεν έχω πολλή ζωντάνια.

11. SWEET CHESTNUT: Υπερβολική νοητική αγωνία, απελπισία, απόγνωση —Νοιώθω το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια μου. Δεν υπάρχει τίποτε που να μπορώ να βασιστώ, δεν υπάρχει βοήθεια.  —Νοιώθω βαθύ φόβο και πλάκωμα στο στήθος μου, ακόμα και όταν κοιμάμαι.  —Νοιώθω βαθειά υπαρξιακή αγωνία. Δεν αντέχω άλλο.

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

12. CERATO: Έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό του, αμφιβολία για τις ικανότητές του, ανοησία —Φοβάμαι μήπως κάνω λάθος. —Δεν ξέρω ποιό είναι το σωστό. —Πρέπει να ρωτήσω κάποιον που ξέρει καλύτερα. —Χρειάζομαι καθοδήγηση. —Χρειάζομαι κι άλλη προετοιμασία, δεν είμαι έτοιμος. —Μου λείπουν πληροφορίες. —Δεν έχω εμπιστοσύνη στη γνώμη μου. —Δεν έχω γνώμη —Πιστεύω αυτό που πιστεύουν οι άλλοι. —Η γνώμη των πολλών είναι πάντα η σωστή. —Δεν εμπιστεύομαι / δεν συνειδητοποιώ την διαίσθησή μου.

13. CHESTNUT BUD: Επανάληψη των ίδιων λαθών, δεν παίρνει μαθήματα από τις εμπειρίες —Δεν καταλαβαίνω γιατί κάνω συνέχεια τα ίδια λάθη. —Ότι και να κάνω. το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. —Γιατί πάντα συμβαίνει αυτό σε μένα... —Ό, τι έγινε, έγινε, εγώ κοιτάζω μόνο μπροστά. —Δεν καταλαβαίνω το μάθημα. —Πρέπει να κατανοήσω / να απομνημονεύσω πιο γρήγορα. —Θέλω να επεκτείνω την αντίληψή μου —Συνέχεια αρρωσταίνω από... —Έχω ψυχοσωματικά ενοχλήματα.centaury

14. SCLERANTHUS: Αβεβαιότητα, αναποφασιστικότητα, διστακτικότητα, ανισορροπία —Αμφιταλαντεύομαι. —Δεν μπορώ να αποφασίσω. —Συνέχεια ζυγίζω τις αποφάσεις μου. —Συνέχεια αλλάζω αποφάσεις. —Χάνω ευκαιρίες γιατί δεν μπορώ να καταλήξω σε αποφάσεις. —Δεν ξέρω αν θέλω το γάμο μου / τη σχέση μου. —Δεν δίνω λύση σ’ αυτά που μ’ απασχολούν  -Οι διαθέσεις μου αλλάζουν συνέχεια. Νοιώθω νευρική εξάντληση —Θέλω να αποφασίζω μόνη μου για τον εαυτό μου, αλλά νοιώθω ταραχή και ένταση, όταν πρέπει να αποφασίσω. —Νοιώθω πολλή ανακούφιση όταν καταλήγω σε μια απόφαση

15. WALNUT    Το ίαμα αυτό κόβει δεσμά
—Βρίσκομαι σε μεταβατικό στάδιο. —Το παιδί μου είναι νεογέννητο / σε οδοντοφυΐα / στην εφηβεία. --Αλλάζω δουλειά / μετακομίζω / ταξιδεύω, - και πρέπει να προσαρμοστώ. —Μπαίνω σε περίοδο: εμμηνόρροιας / εγκυμοσύνης / εμμηνόπαυσης. —Χρειάζομαι προστασία από την επιρροή του περιβάλλοντος μου. —Δυσκολεύομαι να ολοκληρώσω αυτό που άρχισα. —Ξέρω τι θέλω αλλά κάτι μ’ εμποδίζει να το κάνω. —'Οπότε πηγαίνω εκεί / συναντάω αυτόν / αυτούς, αισθάνομαι κούραση / ακεφιά / αδιαθεσία. [— Το βρίσκω δύσκολο να είμαι ο εαυτός μου, να είμαι πρωτοπόρος, να διαφέρω από τους άλλους.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ

16.CLEMATIS:  Αδιαφορία, ονειροπόληση, αφηρημάδα, απώλεια αισθήσεων —Είμαι συχνά αφηρημένος. —Νυστάζω. —Ζω στη φαντασία μου. —Δεν μπορώ να είμαι ρεαλίστρια. —Δεν καταφέρνω να υλοποιήσω τα όνειρά μου. —Δεν συγκεντρώνομαι εύκολα στη δουλειά μου / στη μελέτη μου, επειδή ονειροπολώ. —Η δασκάλα είπε ότι το παιδί μου είναι αδιάφορο / απρόσεκτο /αφηρημένο στο μάθημα. —Το παιδί μου δεν είναι προσγειωμένο για την ηλικία του, τα όνειρα που κάνει είναι εξωπραγματικά. —Μου λένε ότι οι λύσεις που προτείνω είναι ανεδαφικές. —Όλοι μου λένε ότι πετάω στα σύννεφα. —Υπάρχει τάση λιποθυμίας / συνέβη λιποθυμία.

17.HONEYSUCKLE:  Εμμονή σε σκέψεις του παρελθόντος, νοσταλγία Νοσταλγώ   το παρελθόν. —Σκέφτομαι συνέχεια χαμένες ευκαιρίες, προδομένα όνειρα, καλές / κακές αναμνήσεις, τον παλιό καλό καιρό. —Νοιώθω ακόμα παιδί. —Νοιώθω λες και ο χρόνος δεν περνάει και μου αρέσει / δεν μου αρέσει αυτό. —Ζω εκείνο το συμβάν σαν να ήταν τώρα και ταράζομαι. —Άλλαξα γειτονιά / περιβάλλον / λείπω σε επαγγελματικό ταξίδι / είμαι μετανάστης, και με βασανίζει η νοσταλγία για τον τόπο μου / τους δικούς μου.

18. ΙΜΡΑTIENS:  Ανυπομονησία, ευερεθιστότητα, εξαιρετική νοητική ένταση —Βιάζομαι! —Δεν προλαβαίνω. —Βαριέμαι να περιμένω! -Άντε, τελειώνετε επιτέλους! Μα τι κάνουν τόση ώρα; —Έχω stress —Δυσκολεύομαι να μη: μιλάω γρήγορα / τελειώνω τις φράσεις των άλλων από ανυπομονησία / κάνω νευρικές κινήσεις περιμένοντας. —Προτιμώ να δουλεύω μόνος μου, γιατί οι άλλοι δεν συντονίζονται με τους ρυθμούς μου και εκνευρίζομαι. —Με λένε νευρικό. -Έχω τόση αγωνία περιμένοντας που οι στιγμές μου φαίνονται αιώνες.— Όταν περιμένεις δεν περνάει η ώρα... —Όσο βλέπω να περνάει η ώρα και να μη κοιμάμαι ξαγρυπνώ περισσότερο.

19. WHITE CHESTNUT  Επίμονες ανεπιθύμητες σκέψεις, νοητικές φιλονικίες και συζητήσεις — Το μυαλό μου δουλεύει ακατάπαυστα. -Μοιάζει σαν να υπάρχει μια κασέτα μέσα στο κεφάλι μου που παίζει συνεχώς. —Έχω βάρος στο κεφάλι / πονοκεφάλους. —Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ επειδή σκέφτομαι. —Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ στο διάβασμα, το μυαλό μου φεύγει σε άσχετα πράγματα. —Μετά από αυτό το συμβάν, σκέφτομαι συνέχεια το διάλογο που έκανα / θα κάνω με τον / τους... και τι θα έπρεπε να πω / να είχα πει —Θέλω να ασκηθώ στον έλεγχο της σκέψης / στο διαλογισμό.

20. WILD ΟΑΤ:  Αβεβαιότητα, απελπισία ανικανότητα. Δεν έχω κατεύθυνση. —Μου αρέσουν όλα και τίποτε. —Δεν μπορώ να προσανατολιστώ επαγγελματικά. —Δεν μπορώ να κατασταλάξω στη ζωή μου. —Αλλάζω επάγγελμα κάθε τόσο. —Έχω πολλά ταλέντα, με ότι κι αν καταπιαστώ τα καταφέρνω, μου αρέσει η ποικιλία, οι αλλαγές, αποφεύγω τη δέσμευση με κάτι. Όσο όμως περνάει ο καιρός, νοιώθω ένα αίσθημα ματαιότητας, ανεκπλήρωτου στη ζωή. Δεν ξέρω τελικά τι κάνω, ποιός είμαι, που πάω. Δεν ξέρω τι φταίει και πως να το αντιμετωπίσω.


ΚΟΥΡΑΣΗ

21. HORNBEAM: Καταπόνηση, κόπωση, νοητική και σωματική εξάντληση.
Βαριέμαι. — Νοιώθω πλήξη, ανία. —Όταν σκέφτομαι ότι πρέπει να κάνω αυτό...κι αυτό... νοιώθω τόση κούραση... —Η δουλειά μου είναι μονότονη, χωρίς ενδιαφέρον, και με κουράζει. —Πρέπει να διαβάσω και είμαι κουρασμένος / βαριέμαι. Δεν θα ένοιωθα κουρασμένος προκειμένου να πάω μια βόλτα. —Πρέπει να τακτοποιήσω το σπίτι και είμαι κουρασμένη / βαριέμαι.

22. OLIVE: Ολοκληρωτική εξάντληση, νοητική κόπωση. Είμαι εξαντλημένη. —Έχω πάθει υπερκόπωση. —Ποτέ δεν μπόρεσα να συνέλθω μετά από εκείνη τη έντονη / μακρόχρονη σωματική /ψυχολογική ταλαιπωρία. —Δεν έχω διάθεση ούτε και κουράγιο για τίποτε. Θέλω μόνο να κάθομαι ακίνητος / ήσυχος σε μια άκρη. —Οι αυξημένες υποχρεώσεις μου αυτής της περιόδου απαιτούν αυξημένες σωματικές / πνευματικές δυνάμεις από πλευράς μου.

23. OAK:  Αποθάρρυνση, απόγνωση, αλλά η προσπάθεια δεν σταματά. Το βάρος των ευθυνών μου είναι πολύ μεγάλο. —Ποτέ δεν ξεγνοιάζω πραγματικά, έχω υποχρεώσεις. —Θέλω / πρέπει συνέχεια να προσπαθώ, να αγωνίζομαι παρά τις αντιξοότητες. —Πρέπει να αντέχω, να υπομένω τα βάσανα. —Δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου, εξαρτώνται τόσοι / τόσα από μένα... —Συνέχεια παλεύω... —Κουράστηκα να αγωνίζομαι...

ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ - ΑΔΥΝΑΜΙΑ

24. LARCH: Έλλειψη εμπιστοσύνης, αναμονή αποτυχίας, αποθάρρυνση. Βαθειά μέσα μου πιστεύω ότι δεν θα τα καταφέρω. —Οι άλλοι είναι καλύτεροι από μένα. —Θαυμάζω τους άλλους - δεν τους ζηλεύω, γιατί καταλαβαίνω πως είναι ανώτεροι μου. —Έχω σύμπλεγμα κατωτερότητας. —Αν και οι συνάδελφοι με παροτρύνουν  και βλέπω και η ίδια ότι η απόδοσή μου είναι καλή, δεν θα συμμετέχω στο διαγωνισμό / δεν θα ζητήσω προαγωγή. —Γενικά έχω αυτοπεποίθηση, όμως επιχειρώ κάτι τελείως καινούριο και χρειάζομαι περισσότερη τόλμη.

25. CENTAURY: Αδύνατη θέληση, επηρεάζεται εύκολα, πρόθυμοι υπηρέτες. Σκύβω το κεφάλι. —Οι άλλοι αποφασίζουν για μένα. —Μου είναι δύσκολο να εκφράσω δύναμη / να αντιμετωπίσω τους άλλους. —Φοβάμαι να δώσω μάχη. —Φοβάμαι τον αυταρχισμό. —Φοβάμαι τη δύναμή μου. —Φοβάμαι ότι αν αντιταχτώ στην καταπίεση, οι άλλοι θα με εγκαταλείψουν / θα πάψουν να με φροντίζουν, / μπορεί να στεναχωρήσω και να αδικήσω τους άλλους.

26. ELM: Συναισθήματα ανικανότητας προσωρινά, εξάντληση από έντονη προσπάθεια για τελειότητα. Νοιώθω ανεπαρκής μπροστά στις απαιτήσεις της κατάστασης. —Ξαφνικά νοιώθω ανίκανος να τα καταφέρω. —Συχνά μου συμβαίνει να χάνω τελείως το κουράγιο / την αυτοπεποίθησή μου για πράγματα που γνωρίζω να κάνω καλά / έχω ξανακάνει με επιτυχία στο παρελθόν. -Συχνά μοιάζει να ξεχνάω ποιά είμαι και τι μπορώ να κάνω και τότε πανικό βάλλομαι. —Είμαι τελειοθηρικός και πιστεύω πως δεν θα μπορέσω να ανταποκριθώ στα standards που βάζω για τον εαυτό μου.

ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ - ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ

27. BEECH: Αδιαλλαξία, κριτική, βιαστικές επικρίσεις. Είμαι πολύ αυστηρός στις κρίσεις μου. —Αγανακτώ υπερβολικά με τα κακώς κείμενα. —Δεν μπορώ να συγχωρέσω τα ελαττώματα / τις αδυναμίες των άλλων. —Συγχύζομαι και θυμώνω με αυτά που βλέπω να συμβαίνουν γύρω μου. —Μου λένε ότι με φοβούνται γιατί τους αποθαρρύνω με τις κρίσεις μου. —Συνέχεια κάνω παρατηρήσεις στη γυναίκα μου / στα παιδιά μου, κι αυτό δημιουργεί άσχημη ατμόσφαιρα στο σπίτι. —Νοιώθω μοναξιά. Δεν βρίσκω άνθρωπο να συναναστραφώ που να μη με εκνευρίζει με τα ελαττώματα του.

28. ROCK WATER: Αυτό-καταπίεση, αυταπάρνηση, αυτό-βασανισμός. Ασκώ αυστηρό έλεγχο στα συναισθήματα και στις επιθυμίες μου. —Πάνω από όλα οφείλω να είμαι ενάρετος. —Σημασία δεν έχει το τι θέλω αλλά το τι πρέπει να γίνει. —Καταπιέζω τον εαυτό μου, για να ζω σύμφωνα με τις ιδέες μου. —Μου λένε πως είμαι στεγνός / άκαμπτος. —Έχω επιβάλει στον εαυτό μου να ζει πολύ ασκητικά. —Δεν έχω επαφή με το σώμα μου / δεν μπορώ να νοιώσω τις ανάγκες του σώματός μου.

29. VINE: Κυριαρχία, αδιαλλαξία, φιλοδοξία. Θέλω να με υπακούν. —Θέλω να γίνει αυτό που λέω! —Εγώ είμαι το αφεντικό / εγώ διατάζω εδώ μέσα. —Απολαμβάνω το να εξουσιάζω τους άλλους. —Δεν μου αρέσει να εξουσιάζω, αλλά κάποιος πρέπει να βάλει τάξη εδώ μέσα / πρέπει να επιβάλω τη σωστή λύση σ’ αυτή την κατάσταση. —Δεν αντέχω τις αντιρρήσεις. —Αυτό πρέπει να γίνει, είτε συμφωνούν είτε όχι. —Ψυχραιμία! Ακολουθείστε με!

ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ – ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

30. CHICORY: Ατομικισμός, αυτολύπηση. Νοιώθω να μη με αγαπάνε αρκετά. —Νοιώθω αυτολύπηση. —Κανένας δεν με καταλαβαίνει. Κλαίω / θα ήθελα να κλάψω. —Κανένας δεν αναγνωρίζει τις θυσίες που έχω κάνει γι’ αυτούς. —Τα παιδιά μου κάνουν αυτό που θέλουν και δεν νοιάζονται που με στεναχωρεί αυτό. Είναι αχάριστα / σκληρά. —Πικραίνομαι γιατί ο σύντροφός μου : ξέχασε την επέτειό μας / ξέχασε να μου τηλεφωνήσει / δεν με σκέφτεται όσο εγώ / δεν με προσέχει όσο εγώ. —Όταν δεν μ’αγαπάει / με προσέχει, νοιώθω μέσα μου ένα τεράστιο κενό.—Αγαπώ πολύ τους δικούς μου, θέλω να τους έχω συνέχεια κοντά μου. —Τον προσέχω και τον διορθώνω για το καλό του. —Αν διαβάσεις θα σου πάρω ποδήλατο. —Αν μου πάρεις ποδήλατο θα διαβάσω. —Μου λένε πως είμαι χειριστική / πεισματάρα / υστερική. —Μου λένε ότι είμαι καταπιεστική! Δηλαδή είναι καταπίεση το να αγαπάς

31. HEATHER: Εγωκεντρισμός, υπερβολική μέριμνα για τον εαυτό.  Έχω τόση ανάγκη να μιλήσω σε κάποιον, να επικοινωνήσω. Δυστυχώς οι άνθρωποι που έχουν αρκετή υπομονή / συμπάθεια να ακούν τα προβλήματά σου σπανίζουν. —Μου λένε ότι: μιλάω πολύ / ότι μιλάω συνέχεια για τον εαυτό μου / ότι συνέχεια τον εαυτό μου σκέφτομαι / ότι είμαι εγωκεντρικός / ότι όταν μιλάω τους κουράζω. —Θέλω να μιλήσω και όλοι με αποφεύγουν. —Μου λένε ότι έχω γίνει υποχόνδριος. —Δεν μιλάω στους άλλους για τα προβλήματά μου, αλλά είμαι τόσο απορροφημένος σ’ αυτά που δεν μπορώ να προσέξω τι γίνεται γύρω μου. —Οι δικοί μου μου λένε ότι δεν ενδιαφέρομαι γι’ αυτούς. Δεν είναι αλήθεια, απλώς δεν με αφήνουν τα προβλήματά μου να ασχοληθώ πραγματικά μαζί τους. —Αυτές τις μέρες δεν μπορώ να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου / στο τι μου λένε. Το μυαλό μου βρίσκεται συνέχεια σ’ αυτό το ζήτημα.

32. HOLLY: Μίσος, φθόνος, ζηλοφθονία, καχυποψία. Ζηλεύω. —Μου λένε πως είμαι καχύποπτη. | —Δεν εμπιστεύομαι εύκολα. —Φοβάμαι. Αλλά όταν νοιώσω ότι το περιβάλλον μ’ αγαπάει, με αποδέχεται και δεν κινδυνεύω από αυτό, οι φόβοι μου παύουν.—Το παιδί μου ζηλεύει το καινούριο του αδερφάκι.

33. PINE: Κατηγορεί τον εαυτό του, ενοχή, αποθάρρυνση. Νοιώθω ένοχος. —Εύκολα νοιώθω ενοχές. —Ποτέ δεν νοιώθω αρκετά καλός / αρκετά εντάξει. —Τα βάζω συνέχεια με τον εαυτό μου. —Δυσκολεύομαι να διεκδικήσω τα δικαιώματα μου. —Προτιμώ πάντα να προσφέρω περισσότερα από όσα ζητάω, για να είμαι σίγουρη ότι δεν ζητάω πάρα πολλά. —Ζητάω χαμηλές αμοιβές για την εργασία μου / δυσκολεύομαι να ζητήσω αμοιβή για τις υπηρεσίες μου. —Έχω την τάση να απολογούμαι / να νοιώθω σαν να πρέπει να απολογηθώ όποτε δεν πηγαίνει κάτι καλά στο περιβάλλον μου.

34. VERVAIN : Ένταση, στρες, υπερβολικός ενθουσιασμός.   Νοιώθω ενθουσιασμό σε σημείο νευρικής εξάντλησης. —Δεν μπορώ να χαλαρώσω, η συγκίνηση / η ενεργητικότητα με κρατάει σε ένταση. —Θέλω να υπερ-αποδώσω. —Πρέπει να τους πείσω με κάθε τρόπο, είναι για το συμφέρον τους. —Πρέπει να τους σώσω. —Δεν μπορώ σε καμιά περίπτωση να τους απογοητεύσω. —Θα κάνω υπερ-προσπάθεια, δεν διανοούμαι να αποτύχω. —Δίνομαι στα ιδανικά μου με πάθος.  Με λένε φανατικό.

35. WATER VIOLET: Υπερηφάνεια, διάκριση. Θέλω να μένω μόνη μου, η παρουσία των άλλων με κουράζει / με ενοχλεί. —Περνάω καλά με τον εαυτό μου και δεν χάνω ευκαιρία να ξεκόβω από τους άλλους. Αλλά δυστυχώς συχνά πρέπει να υφίσταμαι την παρουσία τους. —Έχω τόσα σημαντικά / ωραία πράγματα να κάνω μόνος μου, δεν μπορώ να χάνω την ζωή μου στις παρέες. —Δεν γνωρίζω κανέναν αρκετά αξιόλογο ώστε να μπορώ να κάνω παρέα μαζί του χωρίς να σπαταλάω το χρόνο μου. —Αυτή η αυξανόμενη ανάγκη μου για απομόνωση έχει αρχίσει να με τρομάζει. Που θα πάει αυτό;

36. WILD ROSE: Παραίτηση, απάθεια. Νοιώθω απαθής. Δεν γίνεται τίποτε. Ότι κι αν δοκίμασα απέτυχε. —Δεν προσπαθώ πλέον, κι έτσι τουλάχιστον δεν αγωνιώ, δεν κουράζομαι, δεν απογοητεύομαι. —Έχω δεχτεί τη μοίρα μου κι αφήνω τη ζωή να κυλάει όπως έρθει. —Τώρα δεν γίνεται τίποτε πια / αυτά πέρασαν πια / αυτά δεν είναι για μένα πια. —Δεν έχω όνειρα, σχέδια, φιλοδοξίες. —Η ζωή μου είναι ήσυχη, μονότονη, χωρίς χρώμα, χωρίς πνοή-Νοιώθω  να παραιτούμαι-Η δουλειά μου χρειάζεται μεράκι και έμπνευση, αλλά τελευταία δυσκολεύομαι να αποδώσω. Σαν να μη με ενδιαφέρει τίποτε.

37. WILLOW: Μνησικακία, πικρία.  Όλα μου φταίνε. —Η ζωή υπήρξε άδικη μαζί μου. —Άλλοι άνθρωποι με λιγότερα προσόντα / προσπάθεια εξελίχτηκαν καλύτερα από μένα. —Νοιώθω πικρία, —Νοιώθω θυμό / οργή / αγανάκτηση γι’ αυτούς που μου έκαναν κακό, ηθελημένα / αθέλητα. —Νοιώθω θύμα. —Έχω κακή διάθεση γενικά / απόψε. Τίποτε δεν με ευχαριστεί. —Νοιώθω την ανάγκη να τα απορρίπτω όλα. —Με εκνευρίζει να βλέπω τους άλλους καλοδιάθετους γύρω μου.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ - ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ

38. CRAB APPLE: Το καθαριστικό ίαμα. Αποθάρρυνση, απελπισία. Χρειάζομαι να αποβάλω / καθαρίσω κάτι από επάνω μου / μέσα μου. —Σιχαίνομαι εύκολα. —Δεν μου αρέσει η εμφάνισή μου / απεχθάνομαι κάτι επάνω μου, π.χ. τη μύτη μου / τη φωνή μου / τα παραπανίσια μου κιλά / το ότι έχω το τάδε ψυχικό ελάττωμα / δεν έχω την δείνα ψυχική αρετή. —Χρειάζομαι / κάνω αποτοξίνωση. --Παίρνω / πήρα πρόσφατα : χημικά αντιβιοτικά / άλλα χημικά φάρμακα / χημειοθεραπεία / ψυχοφάρμακα / χειρουργική νάρκωση .

SHOCK                                                                                        

39. STAR OF BETHLEHEM:  Νοητικές ή σωματικές επιπτώσεις από σοκ.   Ταράχτηκα μαθαίνοντας αυτά τα νέα. —Έχω δεχτεί ένα / πολλά σοκ στο παρελθόν. —Ποτέ δεν μπόρεσα να παρηγορηθώ για αυτόν το χωρισμό / την απώλεια. —Γενικά νοιώθω τρομαγμένος, ταραγμένος, μπλοκαρισμένος. —Είμαι / έχω υπάρξει αλκοολικός / χρήστης ουσιών και αρχίζω τώρα να παίρνω ανθοΪάματα —Αυτές οι συνειδητοποιήσεις /αλλαγές αποτέλεσαν ένα σοκ για το σύστημά μου / τον οργανισμό μου.

«Δεν υπάρχει πραγματική θεραπεία παρά μόνο αν υπάρξει αλλαγή στη νοοτροπία, ειρήνη στο νου και εσωτερική ευτυχία.»
«Η τελική και ολοκληρωτική θεραπεία θα έρθει από μέσα, από την ίδια την Ψυχή, η οποία χάρη στην ευσπλαχνία Του, ακτινοβολεί αρμονία σε ολόκληρη την προσωπικότητα, όταν εμείς το επιτρέπουμε.»

ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΜΠΑΧ

 

Πηγές
«Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ», Μαρίνα Αγγελή (Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος)
«Ανθοθεραπεία Του Δρ Ε. Μπαχ», Φίλιπ Τσάνσελορ (Εκδόσεις Καστανιώτη)
«Bach Flower Therapy», Mechthild Scheffer, (Healing Arts Press, 1988)

Το διαβάσαμε στο  www.astrology.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φυτά και υγεία
Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Η ασπιρίνη βοηθάει στην επιβίωση από τους γαστρεντερικούς καρκίνους

  Η ασπιρίνη αυξάνει το προσδόκιμο ζωής στους καρκινοπαθείς με όγκους στο γαστρεντερικό σύστημα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη...

 2. Στον Υμηττό αναζητούν ζωή στα καμένα

   Μια παρέα συνειδητοποιημένων φιλόζωων που διαμένουν κυρίως στην Αττική πραγματοποίησε στις 2 Αυγούστου μια δεύτερη εξόρμηση στο καμένο...

 3. Οι αγελάδες γεννάνε περισσότερο την πανσέληνο

  Επιβεβαιώνεται η λαϊκή σοφία ότι οι γέννες είναι περισσότερες όποτε έχει πανσέληνο, τουλάχιστον όσον αφορά τις αγελάδες. Μια...

 4. Χαρούμενα Χριστούγεννα με τα παιδιά

  Μερικές συμβουλές, για να περάσουμε αξέχαστα Χριστούγεννα με τα παιδιά:-Φτιάξτε δώρα μαζί με τα παιδιά σας. Κάρτες, χειροποίητες...

Φυτά

Αντιρυτιδική κρέμα θρέψης για τον λαιμό με φυσικά υλικά

Αντιρυτιδική κρέμα θρέψης για τον λαιμό με φυσικά υλικά

Μπορούμε πολύ εύκολα στο σπίτι μας να φτιάξουμε μία αντιρυτιδική κρέμα θρέψης για τον λαιμό με το “εθνικό” μας προϊόν το ελαιόλαδο! Υλικά2,5...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καταπολέμηση της κυτταρίτιδας με φυσικά υλικά

Καταπολέμηση της κυτταρίτιδας με φυσικά υλικά

“Σπιτική συνταγή” για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας:Για το scrub θα χρειαστείτε:- 2 κουταλιές της σούπας κατακάθι ελληνικού καφέ- 2 κουταλιές της σούπας...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ελαιόλαδο για ... πολλές δουλειές!

Ελαιόλαδο για ... πολλές δουλειές!

Εκτός από τις γνωστές χρήσεις του ελαιολάδου υπάρχουν και άλλες τόσες που πρέπει να γνωρίζουμε!Με το ελαιόλαδο μπορούμε να:1. Να καθαρίσουμε μπογιά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γαρίφαλα:τα λουλούδια για τη Γιορτή της Μητέρας

Γαρίφαλα:τα λουλούδια για τη Γιορτή της Μητέρας

Τα γαρίφαλα ήταν τα αγαπημένα λουλούδια της μητέρας της Anna Jarvis. Έτσι στο τρίτο ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη της μητέρας της το...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ενυδατικό Lip balm

Ενυδατικό Lip balm

Μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα ενυδατικό Lip balmΥλικά2 κουταλιές της σούπας βαζελίνη1 κουταλιά του γλυκού μέλι3 σταγόνες βιταμίνη ΕΠροαιρετικά 1 κουταλιά του...

διαβάστε αναλυτικά »

Βρώσιμων λουλουδιών & φυτών

Γεύση από Άνοιξη

Γεύση από Άνοιξη

Στο άρθρο μας «Τα λουλούδια τρώγονται;» δώσαμε ιδέες και συνταγές για τα εδώδιμα λουλούδια. Αναφέραμε ότι μπορούν να γίνουν σαλάτες, ζαχαρωτά, να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σπιτικά, φυσικά, οικονομικά καλλυντικά

Σπιτικά, φυσικά, οικονομικά καλλυντικά

Η περιποίηση του προσώπου και του δέρματος «πηγάζει» από το ψυγείο και το ντουλάπι της κουζίνας μας! Τα σπιτικά καλλυντικά ή τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φτιάξτε ροδόνερο

Φτιάξτε ροδόνερο

Μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε ροδόνερο. Χρησιμοποιήστε το σαν λοσιόν κάθε φορά που νιώθετε την επιδερμίδα σας ξηρή ή ερεθισμένη. Θα χρειαστείτε: 2 φλιτζάνια...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron