Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Πηγές πληροφοριών κηπουρικής » Βιβλία

"Το έδαφος και η φροντίδα του" ένα πολύτιμο βιβλίο για κάθε καλλιεργητή

"Το έδαφος και η φροντίδα του" ένα πολύτιμο βιβλίο για κάθε καλλιεργητή

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί το νέο βιβλίο με τίτλο: «Το έδαφος και η φροντίδα του», του Καθηγητή Γεωπονίας του Α.Π.Θ. και Σύμβουλου Επενδύσεων Πρωτογενούς Τομέα κ. Γεώργιου Α. Δαουτόπουλου, M.A., Ph.D.

«Το έδαφος και η φροντίδα του» είναι ένα βιβλίο που πρέπει να το διαβάσουν πρωτίστως, όσοι παράγουν φρούτα και λαχανικά, για τους ίδιους και τους δικούς τους ανθρώπους. Καθώς αν κάποιος εφαρμόσει τις καλλιεργητικές πρακτικές που αναφέρονται όχι μόνο θα αυξήσει την παραγωγή του, αλλά θα βελτιώσει αξιόλογα την ποιότητα της παραγωγής, με άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων που την καταναλώνουν.

Ο συγγραφέας δίνοντας ένα συναισθηματικό χαρακτήρα στην σχέση του καλλιεργητή με το έδαφος, δεν μιλά για καλλιέργεια του εδάφους, αλλά για τη φροντίδα του, καθώς όπως αναφέρει: «Ο κόσμος, αυτός ο μεγάλος και μέγας, όπως λέει και ο ποιητής χρειάζεται τη φροντίδα μας για να μας επιστρέψει πλούσιους τους καρπούς της γης».

«Σκέφθηκα και έφερα στη μνήμη μου τις εκατοντάδες των ανθρώπων, τους οποίους έχω συναντήσει ανά την Ελληνική ύπαιθρο να καλλιεργούν τα φρούτα, αλλά κυρίως τα λαχανικά του σπιτιού τους. Κοινό χαρακτηριστικό όλων δεν ήταν η οικονομική ανάγκη, η οποία τους οδήγησε στην εξοικονόμηση κάποιων χρημάτων, αλλά η αγάπη για τη γη και η απόλαυση των ιδιαίτερων γευστικών χαρακτηριστικών που έχουν όλα τα λαχανικά που καλλιεργούνται, χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Σκέφθηκα λοιπόν πως όλοι αυτοί χρειάζονται ένα βοήθημα για να κατανοήσουν τις εκπληκτικές λειτουργίες, τις οποίες επιτελεί το έδαφος και από τις οποίες εξαρτάται το παραγωγικό τους αποτέλεσμα. Την ίδια βοήθεια χρειάζονται και οι επαγγελματίες καλλιεργητές, αν έπαψαν να θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα και άρχισαν να ψάχνονται με αυτά, τα οποία συμβαίνουν στα πόδια τους».

Βασικό χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η μεταφορά γνώσεων και πρακτικών, οι οποίες στηρίζονται στη βιολογική διαχείριση του εδάφους και των φυτών αλλά και νέων τεχνολογικών, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τους καρπούς των κόπων του κάθε καλλιεργητή. Γράφει ο κ. Γ. Α. Δαουτόπουλος: «Ο ζεόλιθος και οι μυκόρριζες είναι θεία δώρα, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μαζί με τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς, οι οποίοι γίνονται όλο και περισσότεροι (αντικείμενο του επόμενου βιβλίου μου) και τον βιοάνθρακα, οι οποίες είναι ανθρώπινες επινοήσεις. Είναι η νέα τεχνολογία που θα φέρει τη να επανάσταση στη γεωργία στα επόμενα έτη».

Τέλος, το βιβλίο παρουσιάζει για πρώτη φορά σε Ελληνικό αναγνωστικό κοινό την τεχνολογία του βιοάνθρακα (της Terra Preta, της μαύρης γης των ιθαγενών του Αμαζονίου) μαζί με οδηγίες για να παρασκευάσετε το καλύτερο υγρό και στερεό βιολογικό λίπασμα με στόχο την αυτάρκεια σε οργανικά λιπάσματα πλούσια σε μυριάδες ωφέλιμους μικροοργανισμούς.

Μην ξεχνάτε τώρα στα χρόνια της παρατεταμένης κρίσης. Η επένδυση στη νέα και τεκμηριωμένη γνώση είναι η πιο παραγωγική επένδυση στον αγροτικό τομέα.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο συγγραφέα τηλ.  2310-673-959 και 69 76 79 39 09 και e-mail: info@daoutop,gr, για ταχυδρομική αποστολή με αντικαταβολή με τα ΕΛΤΑ, στη διεύθυνση που θα δηλώσουν μαζί με ένα κινητό τηλέφωνο, στην τιμή των 18 ευρώ. Για 2 βιβλία το δεύτερο χρεώνεται μόνο 12 ευρώ.

 









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Μέλισσες που ... ορέγονται τα εντομοκτόνα;

    Είναι μια περίπτωση θανάσιμης έλξης: οι μέλισσες και οι άγριοι συγγενείς τους οι μπάμπουρες προτιμούν να πίνουν νέκταρ...

  2. Πληρωμές για τα φωτοβολταϊκά

    Ξεκίνησε η εξόφληση των τιμολογίων για παραγωγή Ιανουαρίου 2015Συγκεκριμένα, ο ΛΑΓΗΕ έδωσε νέες εντολές στις Τράπεζες για εξόφληση...

  3. Κεφίρ: ιδιότητες και θρεπτική αξία

     Το κεφίρ είναι ένα όξινο και ήπιας αλκοολικής ζύμωσης γαλακτοκομικό προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, το...

  4. Τα πλαστικά σκουπίδια είναι τοξική τροφή για το ζωοπλαγκτόν

    Σοβαρότερες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα επιφέρουν τελικά τα πλαστικά που κολυμπούν στις θάλασσες, καθώς σύμφωνα με επιστήμονες έχουν...

Φυτά

Φρούτα του φθινοπώρου

Φρούτα του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο είναι εδώ και μας φαίρνει πολλές επιλογές για υγιεινή διατροφή. Οι παρακάτω υπερτροφές, αποτελούν τα «δώρα» του φθινοπώρου και τις καλύτερες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron