Αρχική » Σχεδιασμός κήπου » Σχεδιασμός υδρόκηπου

Η λιμνούλα των ονείρων σας

Η λιμνούλα των ονείρων σας

Προτού βάλετε μπρος, καλό είναι να λάβετε υπόψη ορισμένες παραμέτρους, όπως η επάρκεια χώρου και η κατάλληλη θέση, οι προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες, το στυλ του κήπου και ο κόπος που απαιτεί η φροντίδα του.
Άπαξ και πήρατε την απόφαση να κατασκευάσετε μια λιμνούλα για τον κήπο σας, θα χρειαστεί να σχεδιάσετε προσεκτικά και να οργανώσετε σχολαστικά όλα τα στάδια που απαιτούνται, για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα. Τα τρία βασικά ερωτήματα προτού αρχίσετε να κατασκευάζετε τη λιμνούλα σας είναι τα εξής:

* Τι χρήση θα έχει η λιμνούλα;
* Πόσο χώρο έχω στη διάθεση μου;
* Ποια θέση είναι κατάλληλη για την κατασκευή;

Καλό είναι να σκεφτείτε τι έχει για σας μεγαλύτερη σημασία. Κάντε μια λίστα για να αξιολογήσετε το ρόλο που θα παίξει η λιμνούλα στον κήπο σας. Μήπως ονειρεύεστε μια φυσική λιμνούλα που θα προσελκύει την άγρια ζωή της γύρω περιοχής; Ή μήπως προτιμάτε μια διακοσμητική λιμνούλα, ίσως μάλιστα μια λιμνούλα με χρυσόψαρα; Μήπως προέχει για σας να δροσίζεστε στα νερά της λιμνούλας σας, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα το καλοκαίρι; Ή μήπως ζητάτε μια κομψή προσθήκη για έναν κήπο με καθαρές φόρμες;

Πόσο χώρο διαθέτετε;

Μελετήστε τον κήπο με την ησυχία σας. Πού υπάρχει αρκετός χώρος για τη λιμνούλα σας, έτσι ώστε να ενταχθεί αρμονικά στο περιβάλλον του κήπου; Θέλετε η λιμνούλα να είναι ορατή από το παράθυρο ή προτιμάτε να την εγκαταστήσετε σε ένα πιο ήσυχο σημείο του κήπου; Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερο ρόλο παίζει και το είδος της λιμνούλας. Μια φυσική λιμνούλα καλό είναι να εγκατασταθεί σε κάποια απόμερη γωνιά του κήπου, ενώ μια διακοσμητική λιμνούλα με ψαράκια ταιριάζει καλύτερα κοντά στο σπίτι. Επίσης, μην ξεχνάτε ποτέ ότι μια λιμνούλα χρειάζεται πάντα φροντίδα. Επομένως, σημαντικό κριτήριο είναι και η εύκολη πρόσβαση.

Η κατάλληλη θέση

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να επιλέξετε την κατάλληλη θέση, η οποία έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη των φυτών σας. Η καλύτερη λύση είναι ένας συνδυασμός από ήλιο και σκιά. Το ιδανικό είναι η λιμνούλα σας να λούζεται 5-6 ώρες την ημέρα στον ήλιο. Πάντως, αν χρειαστεί να επιλέξετε κάποιο σημείο εκτεθειμένο μονίμως στον ήλιο, προβλέψτε αρκετό χώρο για φυτά που εξασφαλίζουν σκιά, όπως θαμνοφράχτες ή άλλα ημίψηλα δέντρα. Όσο πιο μικρή η λιμνούλα τόσο πιο σημαντικός είναι ο ήλιος για την καλή ανάπτυξη των φυτών σας, ενώ η επαρκής σκιά εμποδίζει την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού. Η μόνιμη έκθεση της λιμνούλας στον ήλιο οδηγεί σε υπερθέρμανση του νερού, και, κατ' επέκταση, σε μείωση του οξυγόνου και σε ραγδαία ανάπτυξη αλγών. Τότε, οι ανάγκες της λιμνούλας μπορεί να αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε η φροντίδα της να καταντήσει για σας καταναγκαστική εργασία!

Αποφύγετε να εγκαταστήσετε τη λιμνούλα κάτω από δέντρα. Παρά τη γενναιόδωρη σκιά που προσφέρουν, η παρουσία των σάπιων φύλλων υποβαθμίζει την ποιότητα του νερού, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ευτροφισμό του υδάτινου οικοσυστήματος.

Ένα άλλο κριτήριο για την επιλογή της κατάλληλης θέσης είναι η προστασία από τις καιρικές συνθήκες, στις οποίες θα εκτίθεται η λιμνούλα σας. Καλό είναι η λιμνούλα να βρίσκεται προφυλαγμένη από τους βοριάδες και τους βορειοδυτικούς ανέμους. Σωτήριο τείχος προστασίας μπορεί να αποτελέσει η ίδια σας η κατοικία ή ένας κήπος φυτεμένος με ψηλότερα φυτά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα χρειαστεί να φυτέψετε μια σειρά από προστατευτικά φυτά ύψους 40-50 εκ., με την προϋπόθεση να ταιριάζουν με τον τύπο της λιμνούλας.

Το μέγεθος της λιμνούλας

Αποφασιστική σημασία έχει, ασφαλώς, η επιφάνεια του κήπου. Φροντίστε να αποκτήσετε καλή αίσθηση του χώρου. Μια μεγάλη λιμνούλα σε έναν μικρό κήπο δείχνει συνήθως υπερβολική και δημιουργεί μιαν αίσθηση δυσαρμονίας. Ωστόσο, για κάθε κήπο υπάρχει και η κατάλληλη λιμνούλα, ειδικά αν αναλογιστείτε πόσες δυνατότητες έχετε για να εντάξετε το υδάτινο στοιχείο στον κήπο σας.

Εκτός από την επιφάνεια του κήπου, σημαντικό ρόλο κατά την επιλογή του μεγέθους της λιμνούλας παίζουν και τα εξής κριτήρια:

* Κόστος
* Αξιολόγηση φόρτου εργασίας και φροντίδας
* Προσωπικά κριτήρια


Δεν υπάρχει ιδανικό μέγεθος ανά τετραγωνικό μέτρο. Για να καθορίσετε το μέγεθος της λιμνούλας σας, μετρήστε καταρχάς την επιφάνεια που επιλέξατε. Ανάλογα με τις διαστάσεις του κήπου θα χρειαστεί να απορρίψετε μια σειρά από τύπους λιμνούλας, μιας και ο χώρος για τη φύτευση απαιτεί και αυτός συγκεκριμένη έκταση. Για να διατηρηθεί σταθερή η βιολογική ισορροπία της λιμνούλας σας θα χρειαστεί να σχεδιάσετε μια βαλτώδη ζώνη, μια αβαθή ζώνη και μια ζώνη με βαθιά νερά. Αν σκοπεύετε να αφήσετε τα ψάρια να διαχειμάσουν στο νερό, θα χρειαστείτε μια λιμνούλα με επιφάνεια τουλάχιστον 1 τ.μ. και βάθος 70 εκ.
Πάντως, ακόμα κι αν δεν διαθέτετε αρκετό χώρο, δεν υπάρχει λόγος να στερηθείτε το υδάτινο στοιχείο. Ρυάκια, μικροί καταρράκτες και μικρές εστίες νερού σε λεκάνες ή βαρέλια προσφέρονται ως εναλλακτικές λύσεις.

Ποιότητα νερού και βιολογική ισορροπία

Σε μια λιμνούλα λαμβάνουν χώρα ένα σωρό βιολογικές διεργασίες, οι οποίες πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους, προκειμένου το υδάτινο οικοσύστημα να διατηρεί την καλή λειτουργία του. Σημαντική δεν είναι μόνο η επάρκεια οξυγόνου, αλλά και η ισορροπημένη παραγωγή και κατανάλωση οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα.

Οι οργανικές ουσίες, όπως φύλλα, κατάλοιπα φυτών, άνθη και περιττώματα ψαριών, εντάσσονται στον κύκλο των θρεπτικών συστατικών, υφίοτανται αποσύνθεση και απελευθερώνουν νέα θρεπτικά συστατικά. Η υπεραφθονία θρεπτικών συστατικών, π.χ. επειδή η λιμνούλα βρίσκεται τοποθετημένη κάτω από δέντρα ή επειδή φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ψαριών, ευνοεί την ανάπτυξη αλγών, η οποία σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη νέκρωση της λιμνούλας (ευτροφισμός).

Εκτός αυτού, η θέση της λιμνούλας επηρεάζει και την ποιότητα του νερού. Αν η λιμνούλα είναι μικρή, η παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία θα οδηγήσει σε έντονη υπερθέρμανση του νερού. Η συνέπεια είναι η μείωση της περιεκτικότητας του νερού σε οξυγόνο και, κατ' επέκταση, η αποσύνθεση των οργανικών ουσιών προς όφελος των αλγών.

Η ανάπτυξη αλγών ευνοείται από:

*   την παρουσία μεγάλου αριθμού ψαριών
*   την παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς τακτικά διαστήματα σκιάς
*   τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού φύλλων
*   λιπάσματα, τα οποία καταλήγουν στη λιμνούλα από    τον υπόλοιπο κήπο.

Τι άλλο πρέπει να έχετε υπόψη

Εκτός από τη θέση και το μέγεθος, σημαντικό ρόλο παίζει και η σύσταση του εδάφους. Αν το έδαφος είναι εξαιρετικά πετρώδες, ίσως αξίζει τον κόπο να εγκαταστήσετε τη λιμνούλα σε υπερυψωμένο σημείο ή να επιλέξετε ως εναλλακτική λύση ένα ρυάκι.
Τα μπάζα που θα προκύψουν από την εκσκαφή του εδάφους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση του χώρου γύρω από τη λιμνούλα. Πάντως, καλό είναι να έχετε σκεφτεί από πριν αν θα αναλάβετε ο ίδιος τη μεταφορά των μπαζών ή αν θα την αναθέσετε σε κάποιο συνεργείο αποκομιδής.

Το μαυρόχωμα δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να καταλήξει στη λιμνούλα, καθώς περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την ανάπτυξη των αλγών σε σημείο να απειληθεί το οικοσύστημα.

Μην αμελήσετε να προβλέψετε την παροχή νερού. Η απλούστερη λύση είναι να τοποθετήσετε ένα γερό λάστιχο ποτίσματος σε ένα αυλάκι, ανάμεσα στη βρύση και στη λιμνούλα, και να το σκεπάσετε με χώμα.

Στην πράξη, η κατασκευή φρεατίου απορροής έχει αποδειχτεί περιττή. Συνήθως, η εξάτμιση και οι βροχοπτώσεις φροντίζουν για τη ρύθμιση της στάθμης του νερού. Εξάλλου δεν χάθηκε δα και ο κόσμος αν καμιά φορά ξεχειλίσει το νερό. Ωστόσο, αν η λιμνούλα σας απέχει ελάχιστα από τον κήπο του γείτονα ή αν το γειτονικό οικόπεδο βρίσκεται ενδεχομένως χαμηλότερα από το δικό σας, καλό είναι να εξετάσετε τη λύση του φρεατίου.

Από τη θεωρία στην πράξη

Αν και δαπανηρός, ο απλούστερος τρόπος είναι να αναθέσετε την κατασκευή σε συνεργείο. Εκτός από τη σωστή ενημέρωση και τη στερεή κατασκευή, θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο πως η λιμνούλα θα είναι στεγανή. Ωστόσο, με την κατάλληλη τεχνοχνωσία, μπορείτε να κατασκευάσετε και μόνος σας τη λιμνούλα. Απευθυνθείτε σε ειδικούς μόνο αν πρόκειται για έργα μεγαλύτερου μεγέθους, όπως π.χ. μια φυσική λίμνη κολύμβησης.

Οδηγίες τοποθέτησης φύλλου επένδυσης

Πριν από την τοποθέτηση του, θα χρειαστεί να υπολογίσετε το μήκος και το πλάτος του φύλλου ως εξής:

Μέγιστο μήκος λίμνης + 2 φορές το βάθος της λίμνης + επικάλυψη όχθης (70 έως 80 εκ.)

Μέγιστο πλάτος λίμνης + 2 φορές το βάθος της λίμνης + επικάλυψη όχθης (70 έως 80 εκ.)

Το άθροισμα θα σας δώσει τις διαστάσεις της επένδυσης.

1. Ετοιμάστε ένα σχέδιο ή ένα σκίτσο μαρκάροντας τις ζώνες της λιμνούλας. Το βάθος της βαλτώδους και της αβαθούς ζώνης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 εκ. και τα 30-40 εκ. αντίστοιχα. Μια ζώνη ειδικά σχεδιασμένη για νούφαρα έχει, υπό ιδανικές συνθήκες, βάθος 60 εκ. Ωστόσο, τα νούφαρα φυτεύονται και σε καλάθια ή σε γλάστρες, έτσι ώστε να βρίσκονται πάντα στο σωστό βάθος. Τη μεγαλύτερη έκταση καταλαμβάνει στο κέντρο η ζώνη με τα βαθιά νερά. Για να επιβιώσουν τα ψάρια στο νερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα χρειαστείτε μια λιμνούλα με βάθος τουλάχιστον 70 εκ.

2. Σημαδέψτε το περίγραμμα της λιμνούλας στο έδαφος με τη βοήθεια του λάστιχου ποτίσματος ή με ξύλινα πασσαλάκια. Επίσης, καθορίστε πού ακριβώς θα βρίσκεται η κάθε ζώνη.

3. Αφαιρέστε σχολαστικά τα χόρτα και τους θάμνους με όλες τους τις ρίζες.

4. Σκάψτε το λάκκο ακολουθώντας το σχέδιο που ετοιμάσατε. Τα χείλη της λιμνούλας πρέπει να παραμείνουν εντελώς οριζόντια, ειδάλλως το νερό θα διαφεύγει και το φύλλο θα είναι ορατό από τη μία πλευρά.

5. Προτού απλώσετε το φύλλο, θα χρειαστεί να αφαιρέσετε τις πέτρες και τις ρίζες. Στη συνέχεια, στρώστε το φύλλο με όσο το δυνατόν λιγότερες πτυχώσεις, καλύπτοντας το λάκκο και τα χείλη. Προσέξτε να μην αφήσετε κενά αλλά ούτε και να τεντώσετε υπερβολικά το φύλλο, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να σκιστεί.

6. Γεμίστε αργά και προσεκτικά τη λιμνούλα με νερό. Τέλος, στερεώστε το φύλλο στις άκρες.Οδηγίες τοποθέτησης έτοιμης λεκάνης

Τα βήματα που απαιτούνται για την τοποθέτηση μιας έτοιμης λεκάνης είναι κοινά, ανεξάρτητα από τον τύπο, το μέγεθος και το σχήμα της.

1. Τοποθετήστε την έτοιμη λεκάνη στην προβλεπόμενη θέση πάνω στο έδαφος και σημαδέψτε το περίγραμμα με ξύλινους πασσάλους. Αφήστε περιμετρικά 30 εκ. περιθώριο, έτσι ώστε αργότερα να έχετε αρκετό χώρο για να συμπληρώσετε χώμα κάτω από τη λεκάνη.

2.   Αφαιρέστε πρώτα το χώμα στη θέση που αντιστοιχεί στο βαθύτερο σημείο της λίμνης. Καλό είναι να σκάψετε λίγο βαθύτερα από το μέγιστο βάθος της λεκάνης, έτσι ώστε να έχετε κατόπιν το περιθώριο να προσθέσετε χώμα αν τυχόν διαπιστώσετε απόκλιση από τον οριζόντιο άξονα. Κατόπιν σκάψτε τον υπόλοιπο λάκκο. Και εδώ, θα χρειαστεί να αφαιρέσετε σχολαστικά τις αιχμηρές πέτρες και τις ρίζες.

3.   Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, απλώστε κάτω από τη λεκάνη ένα φύλλο επένδυσης.

4. Τώρα μπορείτε να τοποθετήσετε τη λεκάνη στη θέση της. Προσέξτε να καθίσει σε εντελώς οριζόντια θέση, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλίσει το νερό. Για να γεμίσετε τα κενά περιμετρικά της λεκάνης, ρίξτε άμμο και καταβρέξτε με νερό.

Τεχνολογία

Αν σχεδιάσατε επιμελώς τη λιμνούλα σας και την τοποθετήσατε στο σωστό ύψος, δεν θα χρειαστείτε ούτε αντλία ούτε φίλτρο. Μια σειρά από κατάλληλα φυτά και ένας μικρός αριθμός ψαριών αρκούν για να ρυθμίσουν τη φυσική ισορροπία του οικοσυστήματος.

Αν έχετε μόλις κατασκευάσει τη λιμνούλα σας, μπορείτε καταρχάς να δοκιμάσετε αν το οικοσύστημα τα βγάζει πέρα χωρίς τεχνική εγκατάσταση. Η αντλία και το φίλτρο μπορούν κάλλιστα να τοποθετηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Η ποικιλία σε αντλίες, φίλτρα, σκίμμερ και συστήματα αερισμού είναι τόσο μεγάλη ώστε προτού αγοράσετε οτιδήποτε καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Άπαξ και επιλέξετε τις κατάλληλες συσκευές, η εγκατάσταση τους είναι παιχνιδάκι.

Για να λειτουργήσει μια λιμνούλα, χρειάζεται τον εξής βασικό εξοπλισμό:

*Φίλτρο για τον καθαρισμό του νερού με ενσωματωμένη ή ξεχωριστή αντλία. Ειδικά οι μικρές λιμνούλεςκαι οι λιμνούλες που φιλοξενούν ψάρια χρειάζονται απαραίτητα σύστημα φίλτρου

*Σκίμμερ για τον καθαρισμό της επιφάνειας

*Σύστημα αερισμού (κατά περίπτωση)

Η ασφάλεια πάνω απ' όλα!

Η περίφραξη της λιμνούλας είναι απαραίτητη ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά που παίζουν στον κήπο. Μια κομψή και αρκετά διακριτική λύση είναι ένα προστατευτικό πλέγμα από γαλβάνιζε χάλυβα με μέγιστο άνοιγμα βρόχου 10 εκ., τοποθετημένο γύρω από τη λιμνούλα. Μια ιδέα είναι να τοποθετήσετε το πλέγμα πάνω σε βάση από φυσική πέτρα.

 

Πηγή: idrokipi.blogspot.com

Φωτογραφίες
Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Φέρνει πιο επίμονες αλλεργίες το Ελ Νίνιο

  Το φαινόμενο Ελ Νίνιο μπορεί να προκαλέσει παραγωγή περισσότερης γύρης και... συνδέεται με την πρώιμη και πιο έντονη...

 2. Οι χιμπατζίδες ξέρουν από ... μαγειρεμένο φαγητό!

  Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι εξελικτικές ρίζες του μαγειρέματος φθάνουν έως τους χιμπατζήδες.Οι Φίλιξ Γουόρνεκεν και Αλεξάντρα Ροζάτι...

 3. Σεισμός στην Αλάσκα δημιούργησε νέο είδος ψαριού

  Τα είδη συνήθως εξελίσσονται σε μεγάλες χρονικές κλίμακες, καμιά φορά όμως αυτό συμβαίνει σχεδόν αστραπιαία. Παράδειγμα είναι ένα...

 4. Προσοχή στην αγορά φίλτρων νερού

  Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί των εμπορευόμενων φίλτρα νερού ότι το πόσιμο νερό που φθάνει...

Φυτά

Φυσική μάσκα για πρησμένα μάτια

Φυσική μάσκα για πρησμένα μάτια

Σαββατόβραδο χθες και η νυχτερινή έξοδος επιβάλλεται... Όμως, το ξενύχτι αλλά και η κούραση που συσσωρεύεται από όλη την εβδομάδα κάνουν αισθητή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Αιθέρια έλαια: πως χρησιμοποιούνται

Αιθέρια έλαια: πως χρησιμοποιούνται

Τα αιθέρια έλαια είναι ό,τι πιο πολύτιμο και αγνό έχει να προσφέρει ένα φυτό. Κάθε αιθέριο έλαιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Μπορείτε να βρείτε ένα άδειο βαρέλι; Έχουμε μερικές ιδέες για το πως θα το αξιοποίησετε. Αυτό που χρειάζετε είναι φαντασία και μεράκι!        ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και η υγεία του γυναικείου κόλπου επιτάσσουν την καθημερινή κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού.Η διαιτολόγος Lindy Cohen από το Σίδνεϊ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Με φυσικά αγαθά που υπάρχουν στην κουζίνα μας σας προτείνουμε μυστικές συνταγές για μάσκες, lotion προσώπου και σώματος. Και επειδή είναι καλοκαίρι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν γνωρίζουν πώς να πλύνουν σωστά τα λαχανικά με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.Αρχικά θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron