Αρχική » Σχεδιασμός κήπου » Σχεδιασμός υδρόκηπου

Η λιμνούλα των ονείρων σας

Η λιμνούλα των ονείρων σας

Προτού βάλετε μπρος, καλό είναι να λάβετε υπόψη ορισμένες παραμέτρους, όπως η επάρκεια χώρου και η κατάλληλη θέση, οι προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες, το στυλ του κήπου και ο κόπος που απαιτεί η φροντίδα του.
Άπαξ και πήρατε την απόφαση να κατασκευάσετε μια λιμνούλα για τον κήπο σας, θα χρειαστεί να σχεδιάσετε προσεκτικά και να οργανώσετε σχολαστικά όλα τα στάδια που απαιτούνται, για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα. Τα τρία βασικά ερωτήματα προτού αρχίσετε να κατασκευάζετε τη λιμνούλα σας είναι τα εξής:

* Τι χρήση θα έχει η λιμνούλα;
* Πόσο χώρο έχω στη διάθεση μου;
* Ποια θέση είναι κατάλληλη για την κατασκευή;

Καλό είναι να σκεφτείτε τι έχει για σας μεγαλύτερη σημασία. Κάντε μια λίστα για να αξιολογήσετε το ρόλο που θα παίξει η λιμνούλα στον κήπο σας. Μήπως ονειρεύεστε μια φυσική λιμνούλα που θα προσελκύει την άγρια ζωή της γύρω περιοχής; Ή μήπως προτιμάτε μια διακοσμητική λιμνούλα, ίσως μάλιστα μια λιμνούλα με χρυσόψαρα; Μήπως προέχει για σας να δροσίζεστε στα νερά της λιμνούλας σας, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα το καλοκαίρι; Ή μήπως ζητάτε μια κομψή προσθήκη για έναν κήπο με καθαρές φόρμες;

Πόσο χώρο διαθέτετε;

Μελετήστε τον κήπο με την ησυχία σας. Πού υπάρχει αρκετός χώρος για τη λιμνούλα σας, έτσι ώστε να ενταχθεί αρμονικά στο περιβάλλον του κήπου; Θέλετε η λιμνούλα να είναι ορατή από το παράθυρο ή προτιμάτε να την εγκαταστήσετε σε ένα πιο ήσυχο σημείο του κήπου; Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερο ρόλο παίζει και το είδος της λιμνούλας. Μια φυσική λιμνούλα καλό είναι να εγκατασταθεί σε κάποια απόμερη γωνιά του κήπου, ενώ μια διακοσμητική λιμνούλα με ψαράκια ταιριάζει καλύτερα κοντά στο σπίτι. Επίσης, μην ξεχνάτε ποτέ ότι μια λιμνούλα χρειάζεται πάντα φροντίδα. Επομένως, σημαντικό κριτήριο είναι και η εύκολη πρόσβαση.

Η κατάλληλη θέση

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να επιλέξετε την κατάλληλη θέση, η οποία έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη των φυτών σας. Η καλύτερη λύση είναι ένας συνδυασμός από ήλιο και σκιά. Το ιδανικό είναι η λιμνούλα σας να λούζεται 5-6 ώρες την ημέρα στον ήλιο. Πάντως, αν χρειαστεί να επιλέξετε κάποιο σημείο εκτεθειμένο μονίμως στον ήλιο, προβλέψτε αρκετό χώρο για φυτά που εξασφαλίζουν σκιά, όπως θαμνοφράχτες ή άλλα ημίψηλα δέντρα. Όσο πιο μικρή η λιμνούλα τόσο πιο σημαντικός είναι ο ήλιος για την καλή ανάπτυξη των φυτών σας, ενώ η επαρκής σκιά εμποδίζει την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού. Η μόνιμη έκθεση της λιμνούλας στον ήλιο οδηγεί σε υπερθέρμανση του νερού, και, κατ' επέκταση, σε μείωση του οξυγόνου και σε ραγδαία ανάπτυξη αλγών. Τότε, οι ανάγκες της λιμνούλας μπορεί να αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε η φροντίδα της να καταντήσει για σας καταναγκαστική εργασία!

Αποφύγετε να εγκαταστήσετε τη λιμνούλα κάτω από δέντρα. Παρά τη γενναιόδωρη σκιά που προσφέρουν, η παρουσία των σάπιων φύλλων υποβαθμίζει την ποιότητα του νερού, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ευτροφισμό του υδάτινου οικοσυστήματος.

Ένα άλλο κριτήριο για την επιλογή της κατάλληλης θέσης είναι η προστασία από τις καιρικές συνθήκες, στις οποίες θα εκτίθεται η λιμνούλα σας. Καλό είναι η λιμνούλα να βρίσκεται προφυλαγμένη από τους βοριάδες και τους βορειοδυτικούς ανέμους. Σωτήριο τείχος προστασίας μπορεί να αποτελέσει η ίδια σας η κατοικία ή ένας κήπος φυτεμένος με ψηλότερα φυτά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα χρειαστεί να φυτέψετε μια σειρά από προστατευτικά φυτά ύψους 40-50 εκ., με την προϋπόθεση να ταιριάζουν με τον τύπο της λιμνούλας.

Το μέγεθος της λιμνούλας

Αποφασιστική σημασία έχει, ασφαλώς, η επιφάνεια του κήπου. Φροντίστε να αποκτήσετε καλή αίσθηση του χώρου. Μια μεγάλη λιμνούλα σε έναν μικρό κήπο δείχνει συνήθως υπερβολική και δημιουργεί μιαν αίσθηση δυσαρμονίας. Ωστόσο, για κάθε κήπο υπάρχει και η κατάλληλη λιμνούλα, ειδικά αν αναλογιστείτε πόσες δυνατότητες έχετε για να εντάξετε το υδάτινο στοιχείο στον κήπο σας.

Εκτός από την επιφάνεια του κήπου, σημαντικό ρόλο κατά την επιλογή του μεγέθους της λιμνούλας παίζουν και τα εξής κριτήρια:

* Κόστος
* Αξιολόγηση φόρτου εργασίας και φροντίδας
* Προσωπικά κριτήρια


Δεν υπάρχει ιδανικό μέγεθος ανά τετραγωνικό μέτρο. Για να καθορίσετε το μέγεθος της λιμνούλας σας, μετρήστε καταρχάς την επιφάνεια που επιλέξατε. Ανάλογα με τις διαστάσεις του κήπου θα χρειαστεί να απορρίψετε μια σειρά από τύπους λιμνούλας, μιας και ο χώρος για τη φύτευση απαιτεί και αυτός συγκεκριμένη έκταση. Για να διατηρηθεί σταθερή η βιολογική ισορροπία της λιμνούλας σας θα χρειαστεί να σχεδιάσετε μια βαλτώδη ζώνη, μια αβαθή ζώνη και μια ζώνη με βαθιά νερά. Αν σκοπεύετε να αφήσετε τα ψάρια να διαχειμάσουν στο νερό, θα χρειαστείτε μια λιμνούλα με επιφάνεια τουλάχιστον 1 τ.μ. και βάθος 70 εκ.
Πάντως, ακόμα κι αν δεν διαθέτετε αρκετό χώρο, δεν υπάρχει λόγος να στερηθείτε το υδάτινο στοιχείο. Ρυάκια, μικροί καταρράκτες και μικρές εστίες νερού σε λεκάνες ή βαρέλια προσφέρονται ως εναλλακτικές λύσεις.

Ποιότητα νερού και βιολογική ισορροπία

Σε μια λιμνούλα λαμβάνουν χώρα ένα σωρό βιολογικές διεργασίες, οι οποίες πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους, προκειμένου το υδάτινο οικοσύστημα να διατηρεί την καλή λειτουργία του. Σημαντική δεν είναι μόνο η επάρκεια οξυγόνου, αλλά και η ισορροπημένη παραγωγή και κατανάλωση οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα.

Οι οργανικές ουσίες, όπως φύλλα, κατάλοιπα φυτών, άνθη και περιττώματα ψαριών, εντάσσονται στον κύκλο των θρεπτικών συστατικών, υφίοτανται αποσύνθεση και απελευθερώνουν νέα θρεπτικά συστατικά. Η υπεραφθονία θρεπτικών συστατικών, π.χ. επειδή η λιμνούλα βρίσκεται τοποθετημένη κάτω από δέντρα ή επειδή φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ψαριών, ευνοεί την ανάπτυξη αλγών, η οποία σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη νέκρωση της λιμνούλας (ευτροφισμός).

Εκτός αυτού, η θέση της λιμνούλας επηρεάζει και την ποιότητα του νερού. Αν η λιμνούλα είναι μικρή, η παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία θα οδηγήσει σε έντονη υπερθέρμανση του νερού. Η συνέπεια είναι η μείωση της περιεκτικότητας του νερού σε οξυγόνο και, κατ' επέκταση, η αποσύνθεση των οργανικών ουσιών προς όφελος των αλγών.

Η ανάπτυξη αλγών ευνοείται από:

*   την παρουσία μεγάλου αριθμού ψαριών
*   την παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς τακτικά διαστήματα σκιάς
*   τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού φύλλων
*   λιπάσματα, τα οποία καταλήγουν στη λιμνούλα από    τον υπόλοιπο κήπο.

Τι άλλο πρέπει να έχετε υπόψη

Εκτός από τη θέση και το μέγεθος, σημαντικό ρόλο παίζει και η σύσταση του εδάφους. Αν το έδαφος είναι εξαιρετικά πετρώδες, ίσως αξίζει τον κόπο να εγκαταστήσετε τη λιμνούλα σε υπερυψωμένο σημείο ή να επιλέξετε ως εναλλακτική λύση ένα ρυάκι.
Τα μπάζα που θα προκύψουν από την εκσκαφή του εδάφους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση του χώρου γύρω από τη λιμνούλα. Πάντως, καλό είναι να έχετε σκεφτεί από πριν αν θα αναλάβετε ο ίδιος τη μεταφορά των μπαζών ή αν θα την αναθέσετε σε κάποιο συνεργείο αποκομιδής.

Το μαυρόχωμα δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να καταλήξει στη λιμνούλα, καθώς περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την ανάπτυξη των αλγών σε σημείο να απειληθεί το οικοσύστημα.

Μην αμελήσετε να προβλέψετε την παροχή νερού. Η απλούστερη λύση είναι να τοποθετήσετε ένα γερό λάστιχο ποτίσματος σε ένα αυλάκι, ανάμεσα στη βρύση και στη λιμνούλα, και να το σκεπάσετε με χώμα.

Στην πράξη, η κατασκευή φρεατίου απορροής έχει αποδειχτεί περιττή. Συνήθως, η εξάτμιση και οι βροχοπτώσεις φροντίζουν για τη ρύθμιση της στάθμης του νερού. Εξάλλου δεν χάθηκε δα και ο κόσμος αν καμιά φορά ξεχειλίσει το νερό. Ωστόσο, αν η λιμνούλα σας απέχει ελάχιστα από τον κήπο του γείτονα ή αν το γειτονικό οικόπεδο βρίσκεται ενδεχομένως χαμηλότερα από το δικό σας, καλό είναι να εξετάσετε τη λύση του φρεατίου.

Από τη θεωρία στην πράξη

Αν και δαπανηρός, ο απλούστερος τρόπος είναι να αναθέσετε την κατασκευή σε συνεργείο. Εκτός από τη σωστή ενημέρωση και τη στερεή κατασκευή, θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο πως η λιμνούλα θα είναι στεγανή. Ωστόσο, με την κατάλληλη τεχνοχνωσία, μπορείτε να κατασκευάσετε και μόνος σας τη λιμνούλα. Απευθυνθείτε σε ειδικούς μόνο αν πρόκειται για έργα μεγαλύτερου μεγέθους, όπως π.χ. μια φυσική λίμνη κολύμβησης.

Οδηγίες τοποθέτησης φύλλου επένδυσης

Πριν από την τοποθέτηση του, θα χρειαστεί να υπολογίσετε το μήκος και το πλάτος του φύλλου ως εξής:

Μέγιστο μήκος λίμνης + 2 φορές το βάθος της λίμνης + επικάλυψη όχθης (70 έως 80 εκ.)

Μέγιστο πλάτος λίμνης + 2 φορές το βάθος της λίμνης + επικάλυψη όχθης (70 έως 80 εκ.)

Το άθροισμα θα σας δώσει τις διαστάσεις της επένδυσης.

1. Ετοιμάστε ένα σχέδιο ή ένα σκίτσο μαρκάροντας τις ζώνες της λιμνούλας. Το βάθος της βαλτώδους και της αβαθούς ζώνης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 εκ. και τα 30-40 εκ. αντίστοιχα. Μια ζώνη ειδικά σχεδιασμένη για νούφαρα έχει, υπό ιδανικές συνθήκες, βάθος 60 εκ. Ωστόσο, τα νούφαρα φυτεύονται και σε καλάθια ή σε γλάστρες, έτσι ώστε να βρίσκονται πάντα στο σωστό βάθος. Τη μεγαλύτερη έκταση καταλαμβάνει στο κέντρο η ζώνη με τα βαθιά νερά. Για να επιβιώσουν τα ψάρια στο νερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα χρειαστείτε μια λιμνούλα με βάθος τουλάχιστον 70 εκ.

2. Σημαδέψτε το περίγραμμα της λιμνούλας στο έδαφος με τη βοήθεια του λάστιχου ποτίσματος ή με ξύλινα πασσαλάκια. Επίσης, καθορίστε πού ακριβώς θα βρίσκεται η κάθε ζώνη.

3. Αφαιρέστε σχολαστικά τα χόρτα και τους θάμνους με όλες τους τις ρίζες.

4. Σκάψτε το λάκκο ακολουθώντας το σχέδιο που ετοιμάσατε. Τα χείλη της λιμνούλας πρέπει να παραμείνουν εντελώς οριζόντια, ειδάλλως το νερό θα διαφεύγει και το φύλλο θα είναι ορατό από τη μία πλευρά.

5. Προτού απλώσετε το φύλλο, θα χρειαστεί να αφαιρέσετε τις πέτρες και τις ρίζες. Στη συνέχεια, στρώστε το φύλλο με όσο το δυνατόν λιγότερες πτυχώσεις, καλύπτοντας το λάκκο και τα χείλη. Προσέξτε να μην αφήσετε κενά αλλά ούτε και να τεντώσετε υπερβολικά το φύλλο, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να σκιστεί.

6. Γεμίστε αργά και προσεκτικά τη λιμνούλα με νερό. Τέλος, στερεώστε το φύλλο στις άκρες.Οδηγίες τοποθέτησης έτοιμης λεκάνης

Τα βήματα που απαιτούνται για την τοποθέτηση μιας έτοιμης λεκάνης είναι κοινά, ανεξάρτητα από τον τύπο, το μέγεθος και το σχήμα της.

1. Τοποθετήστε την έτοιμη λεκάνη στην προβλεπόμενη θέση πάνω στο έδαφος και σημαδέψτε το περίγραμμα με ξύλινους πασσάλους. Αφήστε περιμετρικά 30 εκ. περιθώριο, έτσι ώστε αργότερα να έχετε αρκετό χώρο για να συμπληρώσετε χώμα κάτω από τη λεκάνη.

2.   Αφαιρέστε πρώτα το χώμα στη θέση που αντιστοιχεί στο βαθύτερο σημείο της λίμνης. Καλό είναι να σκάψετε λίγο βαθύτερα από το μέγιστο βάθος της λεκάνης, έτσι ώστε να έχετε κατόπιν το περιθώριο να προσθέσετε χώμα αν τυχόν διαπιστώσετε απόκλιση από τον οριζόντιο άξονα. Κατόπιν σκάψτε τον υπόλοιπο λάκκο. Και εδώ, θα χρειαστεί να αφαιρέσετε σχολαστικά τις αιχμηρές πέτρες και τις ρίζες.

3.   Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, απλώστε κάτω από τη λεκάνη ένα φύλλο επένδυσης.

4. Τώρα μπορείτε να τοποθετήσετε τη λεκάνη στη θέση της. Προσέξτε να καθίσει σε εντελώς οριζόντια θέση, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλίσει το νερό. Για να γεμίσετε τα κενά περιμετρικά της λεκάνης, ρίξτε άμμο και καταβρέξτε με νερό.

Τεχνολογία

Αν σχεδιάσατε επιμελώς τη λιμνούλα σας και την τοποθετήσατε στο σωστό ύψος, δεν θα χρειαστείτε ούτε αντλία ούτε φίλτρο. Μια σειρά από κατάλληλα φυτά και ένας μικρός αριθμός ψαριών αρκούν για να ρυθμίσουν τη φυσική ισορροπία του οικοσυστήματος.

Αν έχετε μόλις κατασκευάσει τη λιμνούλα σας, μπορείτε καταρχάς να δοκιμάσετε αν το οικοσύστημα τα βγάζει πέρα χωρίς τεχνική εγκατάσταση. Η αντλία και το φίλτρο μπορούν κάλλιστα να τοποθετηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Η ποικιλία σε αντλίες, φίλτρα, σκίμμερ και συστήματα αερισμού είναι τόσο μεγάλη ώστε προτού αγοράσετε οτιδήποτε καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Άπαξ και επιλέξετε τις κατάλληλες συσκευές, η εγκατάσταση τους είναι παιχνιδάκι.

Για να λειτουργήσει μια λιμνούλα, χρειάζεται τον εξής βασικό εξοπλισμό:

*Φίλτρο για τον καθαρισμό του νερού με ενσωματωμένη ή ξεχωριστή αντλία. Ειδικά οι μικρές λιμνούλεςκαι οι λιμνούλες που φιλοξενούν ψάρια χρειάζονται απαραίτητα σύστημα φίλτρου

*Σκίμμερ για τον καθαρισμό της επιφάνειας

*Σύστημα αερισμού (κατά περίπτωση)

Η ασφάλεια πάνω απ' όλα!

Η περίφραξη της λιμνούλας είναι απαραίτητη ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά που παίζουν στον κήπο. Μια κομψή και αρκετά διακριτική λύση είναι ένα προστατευτικό πλέγμα από γαλβάνιζε χάλυβα με μέγιστο άνοιγμα βρόχου 10 εκ., τοποθετημένο γύρω από τη λιμνούλα. Μια ιδέα είναι να τοποθετήσετε το πλέγμα πάνω σε βάση από φυσική πέτρα.

 

Πηγή: idrokipi.blogspot.com

Φωτογραφίες
Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Νέο είδος γιγάντιας χελώνας στα Γκαλάπαγκος

  Το μυστικό κρυβόταν σε κοινή θέα: ένας πληθυσμός περίπου 250 γιγάντιων χελωνών στα Γκαλάπαγκος παρουσιάζει τόσο μεγάλες διαφορές...

 2. Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τα κιλά που χάσαμε

  Σίγουρα ξέρεις τη συνταγή για ένα υγιεινό τρόπο ζωής, κι αυτή δεν είναι άλλη από την ισορροπημένη διατροφή...

 3. Τέλος στο χύμα τσίπουρο από τον ΟΟΣΑ;

   Συστάσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους κλάδους των ποτών και των πετρελαιοειδών...

 4. ΟΑΕΔ: νέα προγράμματα έως τον Οκτώβριο

  Έξι προγράμματα για ανέργους αναμένεται να τρέξουν από τις αρχές Αυγούστου έως και τον Οκτώβριο, ΟΑΕΔ και υπουργείο...

Φυτά

Το «φαρμακείο» της φύσης στο πιάτο μας

Το «φαρμακείο» της φύσης στο πιάτο μας

Ζούμε στην Ελλάδα όπου όλο το χρόνο μπορούμε να βρούμε μεγάλη ποικιλία από φρούτα.Προβλήματα όρασης, πέψης και στα οστά; Δεν χρειάζεται να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κηραλοιφή για όλες τις χρήσεις!

Κηραλοιφή για όλες τις χρήσεις!

Ας δούμε μία εύκολη συνταγή για να φτιάξετε σπιτική κηραλοιφή που θεραπεύει: τσιμπήματα μέλισσαςτσιμπήματα εντόμωνεγκαύματαηλιακά εγκαύματαΚοψίματα και γρατζουνιέςΕξανθήματα από πυρετόΣκασμένα χείληΦαγούρα στο δέρμαλειχήνεςέκζεμαΣΥΣΤΑΤΙΚΑ...

διαβάστε αναλυτικά »

Δημιουργώντας δώρα από τον κήπο

Φτιάξτε όμορφους πίνακες με φύλλα!

Φτιάξτε όμορφους πίνακες με φύλλα!

Είναι εποχή εορτών και μπορούμε να φτιάξουμε όμορφα δωράκια μόνοι μας. Όλοι οι άνθρωποι αγαπάμε την τέχνη. Είναι στη φύση του ανθρώπου...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Συμβουλές για να έχουμε φρέσκα τυριά στο ψυγείο

Συμβουλές για να έχουμε φρέσκα τυριά στο ψυγείο

Κρατήστε τα τυριά φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.Ποτέ μην τυλίγεται τα τυριά με πλαστική μεμβράνηΟ χειρότερος τρόπος για...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μπανάνα αντί για ... Μπότοξ

Μπανάνα αντί για ... Μπότοξ

Το μυστικό για τέλειο δέρμα βρίσκεται πολύ κοντά σας και πιο συγκεκριμένα στην κουζίνα σας!Ποιος χρειάζεται Botox όταν έχετε τις μπανάνες; Μπορείτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τα πολύτιμα έλαια της φύσης

Τα πολύτιμα έλαια της φύσης

Ένας φυσικός και πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ενυδατώσουμε το δέρμα μας χωρίς να το επιβαρύνουμε με επικίνδυνες ουσίες που περιέχουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο

Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και ένα από τα θέματα που απασχολεί τους γονείς είναι η διατροφή των παιδιών τους στο σχολείο....

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Αντικαταστήστε με «πράσινα καθαριστικά» τα σκληρά και επιβλαβή χημικά! Τη λύση σε όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα στο νοικοκυριό τους...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron