Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Θαλασσινά

Μπαρμπούνια με δεντρολίβανο

Μπαρμπούνια με δεντρολίβανο

Αυτό το πιάτο αποτελεί μία παραδοσιακή συνταγή, που προέρχεται από την Καλαμάτα. Συνδυάζει μία αγαπητή και χαμηλή σε λιπαρά ζωική τροφή, όπως είναι το μπαρμπούνι, με το δεντρολίβανο, ένα μυρωδικό στο οποίο έχουν αποδοθεί ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες. Είναι, εξάλλου, χαρακτηριστικό ότι πλέον οι επιστήμονες αναζητούν και στα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Δίαιτας, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται και τα διάφορα βότανα, που χρησιμοποιούνται κατά την μαγειρική παρασκευή, ιδιότητες που δικαιολογούν τα αποτελέσματά της στο επίπεδο υγείας των ατόμων.

ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες:
• 800 γρ. μπαρμπούνια
• 350 γρ. ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη
• 50 γρ. αλεύρι
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 20 γρ. ξύδι
• 100 γρ. κρασί λευκό ή ροζέ
• Ελαιόλαδο για τηγάνισμα (80 γρ.)
• Δεντρολίβανο
• Aλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αλευρώνετε και τηγανίζετε τα ψάρια.
Σοτάρετε ελαφρά το σκόρδο, σε λίγο λάδι και προσθέτετε τις ντομάτες. Προσθέτετε επίσης αλάτι, κρασί, ξύδι, δεντρολίβανο και δυναμώνετε τη φωτιά. Αφήνετε να βράσει και περιχύνετε τα ψάρια με τη σάλτσα.

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ (ανά μερίδα)
Θερμίδες: 450
Πρωτεΐνες: 39,2 γρ.
Υδατάνθρακες: 12,6 γρ.
Λίπη: 24,7 γρ.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
Ξεκινώντας από τα ψάρια πρέπει να τονίσουμε πως η κατανάλωση 1-2 γευμάτων, που να περιέχουν ψάρι, κάθε εβδομάδα, έχει συσχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα από Στεφανιαία Νόσο. Ειδικότερα, το μπαρμπούνι έχει ελάχιστη χοληστερόλη, γεγονός που το τοποθετεί σε περίοπτη θέση, σε διαιτολόγια για ασθενείς σε περιορισμό πρόσληψης χοληστερόλης. Επιπλέον, φαίνεται πως η κατανάλωση ψαριών προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου (στήθους και μήτρας), καθώς και από την εμφάνιση άσθματος, ενώ βελτιώνει την πρόγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Επιπρόσθετα, τα μικρά ψάρια, τα οποία καταναλώνονται με τα κόκαλα, αποτελούν σημαντικές πηγές ασβεστίου, μετά τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όλα τα ψάρια, επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12 και φωσφόρο, ενώ γενικά συστήνεται η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος, στο καθημερινό διαιτολόγιο των ενηλίκων, από ψάρια.
Το δεντρολίβανο, αποτελεί έναν φυσικό αντιφλεγμονώδη παράγοντα. Επειδή η χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, είναι πιθανό να ισχύει το ίδιο και για τους αντίστοιχους φυσικούς παράγοντες. Τα πιο σημαντικά συστατικά του δεντρολίβανου, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι το καφεϊκό οξύ και τα προϊόντα του, όπως το δεντρολιβανικό οξύ. Το δεντρολιβανικό οξύ απορροφάται καλά από το γαστρεντερικό σωλήνα και από το δέρμα. Φαίνεται δε πως παρουσιάζει θεραπευτικές ιδιότητες, σχετικές με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του βρογχικού άσθματος, της σπαστικής κολίτιδας, του πεπτικού έλκους, των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου, της αθηροσκλήρωσης, της ισχαιμικής καρδιακής νόσου, του καταρράκτη και, όπως προαναφέρθηκε, πολλών μορφών καρκίνου.
Συνεπώς, τόσο η κατανάλωση ψαριών, όσο και η προσθήκη φυσικών μυρωδικών και βελτιωτικών γεύσης στο φαγητό, όχι μόνο προσθέτουν ποικιλία στο διαιτολόγιο, αλλά προάγουν και την υγεία.

 

Πηγή: ultragreek.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τα φρούτα του Φθινοπώρου

    Με γλυκιά κόκκινη σάρκα και «τροφή των αγγέλων» κατά τον Μαρκ Τουέιν, τα καρπούζια είναι πλούσια σε  βιταμίνη...

  2. Τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο

    Οι ντομάτες αντέχουν τουλάχιστον για μία εβδομάδα έως και δέκα ημέρες εκτός ψυγείου, και μάλιστα έτσι γίνονται γευστικότερες.Το...

  3. Κινδύνος για τα μεταναστευτικά πουλιά του πλανήτη

    Τα περισσότερα πουλιά αντιμετωπίζουν θανάσιμες απειλές στα σημεία όπου σταματούν για να βρουν τροφή, να ξεκουρασθούν ή να...

  4. Βότανα βιολογικά από συριανά χωράφια

    Στη Σύρο λένε πως το φασκόμηλο ξορκίζει τη γλωσσοφαγιά. Καλού-κακού, οι νοικοκυρές κρεμάνε ματσάκια φασκόμηλου στα στεγάδια (στις...

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Βότανα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Τα φυσικά προϊόντα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μας θωρακίζουν απέναντι σε ιώσεις και κρυολογήματα ενώ μπορούν να απαλύνουν κάθε πόνο! Μάθε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron