Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Συνταγές εποχής και εορταστικές

Ένα ζεστό ποτό κερασμένο με χίλιες ευχές για τα Χριστούγεννα

Ένα ζεστό ποτό κερασμένο με χίλιες ευχές για τα Χριστούγεννα

Σε πολλά μέρη της χώρας μας τα κρύα βράδια του χειμώνα έπιναν ένα γλυκό ρόφημα που σαν κύρια συστατικά του είχε
α) τη ρακή ή το κρασί πολλές φορές το τσάι
β) μπαχάρια
γ) φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιών
δ) ζάχαρη ή μέλι

Στις σκανδιναβικές χώρες έπιναν glögg. Το glögg είναι ένα παραδοσιακό σκανδιναβικό ποτό που έχει γίνει πολύ δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Το glögg κατά παράδοση σερβίρεται όλη την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Σουηδία. Είναι μια διαχρονική αξία που θερμαίνει και ευφραίνει το σώμα και ζεσταίνει την καρδιά.

Οι παραλλαγές των παραπάνω ροφημάτων είναι πάρα πολλές ανάλογα με την φαντασία αυτού που το παρασκευάζει αλλά γενικά η βάση είναι ζεστό κρασί συνήθως κόκκινο σε συνδυασμό με μπαχαρικά.


Glögg μια κλασική συνταγή:
Καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με τη φορά του ρολογιού από την κορυφή:
Κανέλα,
Πιπερόριζα (σε φέτες),
Γαρύφαλλο,
Κάρδαμο.


 

α) το κρασί δεν βράζεται - ο βρασμός θα καταστρέψει το αλκοόλ του - απλά αφήνεται να ζεσταθεί για μισή ή μία περίπου ώρα ώστε να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά ή με το ήδη παρασκευασμένο σιρόπι.
β) σερβίρεται σε μικρό φλιτζάνι με αμύγδαλα και σταφίδες ή σε ποτήρια μπύρας
γ) αν θέλουμε να κάνουμε το αντίστοιχο ποτό για τα παιδιά  χρησιμοποιούμε:
1. χυμούς λεμονιών και πορτοκαλιών
2. χυμούς αχλαδιών μαζί και με ολόκληρα αχλάδια
3. χυμούς μούρων

Εδώ θα σας δώσω μιά παραλλαγή που μου αρέσει ιδιαίτερα... ας ξεκινήσουμε...
Σε μέτρια φωτιά βάζουμε την κατσαρόλα μας με την ζάχαρη-ακατέργαστη ζαχαροκάλαμου-ή το μέλι...
Προσθέτουμε όλα μας τα υλικά...

Ανακατεύουμε συνέχεια προσθέτοντας τόσο κρασί όσο να σκεπάζει τα υλικά μας... ανεβάζουμε την θερμοκρασία...
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά μας να αρχίζουν να σιγοβράζουν και να αρχίσουν να γίνονται ένα βαρύ σιρόπι...
-μέχρι εδώ επιτρέπεται ο βρασμός και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μας, τα μπαχαρικά να εμποτιστούν πολύ καλά με το κρασί και το μέλι...

Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε με όλη την ποσότητα του κρασιού μας διότι το αλκοόλ του θα εξατμιστεί και ο χαρακτήρας του θα αλλοιωθεί. Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο πολύ χαμηλό συνεχίζοντας να ανακατεύουμε και όταν πια ο βρασμός έχει σταματήσει τελείως προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί μας σιγά-σιγά μαζί με το γλυκάνισο. Ανακατεύουμε το κρασί να αρχίσει να ζεσταίνεται - διατηρώντας την θερμοκρασία της φωτιάς μας σε χαμηλούς βαθμούς -και να σμίξει με όλα τα υπόλοιπα υλικά και να αρχίσουν να αναδύονται τα αρώματα του...

Μετά από δέκα με δεκαπέντε λεπτά και αφού το κρασί μας έχει ζεσταθεί αρκετά - αλλά χωρίς να έχει βράσει - και έχει ενσωματωθεί πλήρως με το σιρόπι απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε με μία κουτάλα σουρώνοντας ταυτόχρονα σε πυράντοχα  ποτήρια μπύρας αν θέλουμε  ρίχνουμε μέσα στο ποτό μας αμύγδαλα και σταφίδες τα οποία τρώμε με ένα κουταλάκι του γλυκού!!!

Στην υγειά μας!!!!!!!

και ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !!!









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Για όλες τις γυναίκες του κόσμου!

    "ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ " για όλες τις γυναίκες του κόσμου!!Το 1910 στη 2η Συνδιάσκεψη των Εργαζομένων Γυναικών στο...

  2. Νέα ερώτηση για τη νέα καταδίκη-καμπάνα της Ελλάδας για απουσία υποδομών για τα λύματα

    Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος κατέθεσαν τρεις βουλευτές του Ποταμιού αναφορικά με την καταδικαστική απόφαση...

  3. Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών

    Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τρώνε υγιεινά μόνο και μόνο επειδή καταναλώνουν τακτικά φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, πολλά από...

  4. Γνώριζετε γιατί την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο;

    Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία. Από την...

Φυτά

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Το περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες! Όταν οι ανθισμένες κορυφές του βοτάνου...

διαβάστε αναλυτικά »

Η λίπανση του εδάφους

Λίπανση των φυτών το καλοκαίρι

Λίπανση των φυτών το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι που είναι υψηλές οι θερμοκρασίες πρέπει να προσέξουμε την λίπανση των φυτών μας. Ας δούμε τί πρέπει να κάνουμε:-Δεν βάζουμε...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Η ζέστη το καλοκαίρι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Ο οργανισμός του είναι το ίδιο ευαίσθητος με τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Δραστηριότητες στον κήπο

Όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας

Όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας

Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές για να περνάτε όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας. Η δημιουργία ενός λαχανόκηπου στον κήπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Παιδικός κήπος

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι η ασφάλεια των παιδιών στον κήπο. Σε περιπτώσεις που στον κήπο υπάρχουν ανοιχτά πηγάδια οπωσδήποτε θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

'Καλή μου άνοιξη, στο γείσο της στέγης μου χάριζέ μου δυο φωλιές χελιδόνια." Σαν για να μας θυμίσει ότι η ζωή επιμένει...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron