Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Συνταγές εποχής και εορταστικές

Ένα ζεστό ποτό κερασμένο με χίλιες ευχές για τα Χριστούγεννα

Ένα ζεστό ποτό κερασμένο με χίλιες ευχές για τα Χριστούγεννα

Σε πολλά μέρη της χώρας μας τα κρύα βράδια του χειμώνα έπιναν ένα γλυκό ρόφημα που σαν κύρια συστατικά του είχε
α) τη ρακή ή το κρασί πολλές φορές το τσάι
β) μπαχάρια
γ) φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιών
δ) ζάχαρη ή μέλι

Στις σκανδιναβικές χώρες έπιναν glögg. Το glögg είναι ένα παραδοσιακό σκανδιναβικό ποτό που έχει γίνει πολύ δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Το glögg κατά παράδοση σερβίρεται όλη την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Σουηδία. Είναι μια διαχρονική αξία που θερμαίνει και ευφραίνει το σώμα και ζεσταίνει την καρδιά.

Οι παραλλαγές των παραπάνω ροφημάτων είναι πάρα πολλές ανάλογα με την φαντασία αυτού που το παρασκευάζει αλλά γενικά η βάση είναι ζεστό κρασί συνήθως κόκκινο σε συνδυασμό με μπαχαρικά.


Glögg μια κλασική συνταγή:
Καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με τη φορά του ρολογιού από την κορυφή:
Κανέλα,
Πιπερόριζα (σε φέτες),
Γαρύφαλλο,
Κάρδαμο.


 

α) το κρασί δεν βράζεται - ο βρασμός θα καταστρέψει το αλκοόλ του - απλά αφήνεται να ζεσταθεί για μισή ή μία περίπου ώρα ώστε να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά ή με το ήδη παρασκευασμένο σιρόπι.
β) σερβίρεται σε μικρό φλιτζάνι με αμύγδαλα και σταφίδες ή σε ποτήρια μπύρας
γ) αν θέλουμε να κάνουμε το αντίστοιχο ποτό για τα παιδιά  χρησιμοποιούμε:
1. χυμούς λεμονιών και πορτοκαλιών
2. χυμούς αχλαδιών μαζί και με ολόκληρα αχλάδια
3. χυμούς μούρων

Εδώ θα σας δώσω μιά παραλλαγή που μου αρέσει ιδιαίτερα... ας ξεκινήσουμε...
Σε μέτρια φωτιά βάζουμε την κατσαρόλα μας με την ζάχαρη-ακατέργαστη ζαχαροκάλαμου-ή το μέλι...
Προσθέτουμε όλα μας τα υλικά...

Ανακατεύουμε συνέχεια προσθέτοντας τόσο κρασί όσο να σκεπάζει τα υλικά μας... ανεβάζουμε την θερμοκρασία...
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά μας να αρχίζουν να σιγοβράζουν και να αρχίσουν να γίνονται ένα βαρύ σιρόπι...
-μέχρι εδώ επιτρέπεται ο βρασμός και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μας, τα μπαχαρικά να εμποτιστούν πολύ καλά με το κρασί και το μέλι...

Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε με όλη την ποσότητα του κρασιού μας διότι το αλκοόλ του θα εξατμιστεί και ο χαρακτήρας του θα αλλοιωθεί. Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο πολύ χαμηλό συνεχίζοντας να ανακατεύουμε και όταν πια ο βρασμός έχει σταματήσει τελείως προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί μας σιγά-σιγά μαζί με το γλυκάνισο. Ανακατεύουμε το κρασί να αρχίσει να ζεσταίνεται - διατηρώντας την θερμοκρασία της φωτιάς μας σε χαμηλούς βαθμούς -και να σμίξει με όλα τα υπόλοιπα υλικά και να αρχίσουν να αναδύονται τα αρώματα του...

Μετά από δέκα με δεκαπέντε λεπτά και αφού το κρασί μας έχει ζεσταθεί αρκετά - αλλά χωρίς να έχει βράσει - και έχει ενσωματωθεί πλήρως με το σιρόπι απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε με μία κουτάλα σουρώνοντας ταυτόχρονα σε πυράντοχα  ποτήρια μπύρας αν θέλουμε  ρίχνουμε μέσα στο ποτό μας αμύγδαλα και σταφίδες τα οποία τρώμε με ένα κουταλάκι του γλυκού!!!

Στην υγειά μας!!!!!!!

και ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !!!









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ανακύκλωσε! Κάν’ το τρόπο ζωής

    Με σύνθημα: «Ανακύκλωσε! Κάν’ το τρόπο ζωής», διοργανώνουμε δράση ανακύκλωσης, το Σάββατο 23 Μαΐου, από τις 10 το...

  2. Λιγότερα λιοντάρια

    Το φαινόμενο ανέλυσε μια ομάδα Καναδών επιστημόνων με μια απλή μαθηματική εξίσωση την οποία αποκαλούν «νόμο κλιμάκωσης ισχύος».Οι...

  3. Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παναρισμένες μπουκιές κοτόπουλου

    Το βακτήριο της σαλμονέλας εντόπισε ο ΕΦΕΤ σε παρτίδα με παναρισμένες μπουκιές κοτόπουλου της εταιρείας Υφαντής, ζητώντας από...

  4. Λιπάσματα: «παραμένουν σε έδαφος και νερό για δεκαετίες»

    Ακόμα κι αν οι αγρότες σταματήσουν σήμερα να χρησιμοποιούν λιπάσματα, υψηλά επίπεδα αζώτου θα διατηρηθούν στο έδαφος και...

Παρτέρια

Πώς να φτιάξω παρτέρια για καλλιέργεια λαχανικών;

Πώς να φτιάξω παρτέρια για καλλιέργεια λαχανικών;

Ξεκινώντας την καλλιέργεια κηπευτικών στην αρχή έκανα πάρα πολλά λάθη. Ένα από τα πιο σημαντικά ήταν ότι πολλές φορές έσπερνα και μεταφύτευα...

διαβάστε αναλυτικά »

Τοποθέτηση ή σπορά χλοοτάπητα

Βασικές εργασίες για την εγκατάσταση χλοοτάπητα

Βασικές εργασίες για την εγκατάσταση χλοοτάπητα

 Οι βασικές εργασίες για την εγκατάσταση χλοοτάπητα είναι :· Φρεζάρισμα και ψιλοχωματισμός του εδάφους . Η προσθήκη τύρφης είναι απαραίτητη για τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Προστασία καλλιεργητή

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Η κηπουρική δεν έχει μόνο χαρές, έχει και δυσκολίες. Ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, η παρατεταμένη παραμονή μας μέσα στον κήπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Δημιουργία φράκτη

Περίφραξη στον κήπο.

Περίφραξη στον κήπο.

Σιδερένια κάγκελα, τσιμεντένιες ή πέτρινες μάντρες, απλό σύρμα περίφραξης και  ξύλινα καφασωτά,   κάγκελα και φράχτες, οι πιο συνηθισμένες επιλογές για να οριοθετήσετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανοιξιάτικος κήπος

Σωστή προετοιμασία των φυτών γλάστρας για τις εξωτερικές συνθήκες

Σωστή προετοιμασία των φυτών γλάστρας για τις εξωτερικές συνθήκες

Προκειμένου να προστατεύσουμε από τις χαμηλές θερμοκρασίες τα φυτά γλάστρας που είναι ευαίσθητα στο κρύο, τα μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι πριν από...

διαβάστε αναλυτικά »

Διατήρηση κομμένων λουλουδιών

Πως θα διατηρήσουμε τα κομμένα λουλούδια στο βάζο

Πως θα διατηρήσουμε τα κομμένα λουλούδια στο βάζο

Έχουμε όμορφα λουλούδια στο βάζο και θέλουμε να τα διατηρήσουμε όσο γίνεται περισσότερο; Υπάρχουν πολλές "συνταγές" εδώ θα σας πούμε τις λιγότερο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron