Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Η κηπουρική ανά μήνα

Ο Φεβρουάριος στο κήπο

Ο Φεβρουάριος στο κήπο

Σπέρνουμε

Σπανάκια, σέσκλα, πράσα. Ξεκινάμε την πρώιμη σπορά λαχανικών όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, για καλλιέργεια σε θερμοκήπιο (σε προστατευμένο και θερμαινόμενο σπορείο στις νότιες πεδινές περιοχές της Ελλάδος).

Φυτεύουμε

Κρεμμύδια - σκόρδα για ξερά το καλοκαίρι, συμπληρώνουμε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή.

Μεταφύτευουμε

Μαρούλια, πράσα, αγκινάρες. Με τις πολλές βροχές αυτό γίνετε κάπως δύσκολο...

Συγκομιδή

Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά κρεμμύδια, σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο.

Δεντροκομικές εργασίες μηνός Φεβρουαρίου

Οι δεντροκομικές εργασίες καθίστανται πλέον ενδιαφέρουσες και επείγουσες καθώς η εποχή πλησιάζει την άνοιξη.

Στους οπωροκήπους τα κλαδεύματα πρέπει να γίνονται γρήγορα, με σκοπό να τελειώνουν το συντομότερο δυνατό, κυρίως για τα πυρηνόκαρπα στους θερμότερους τόπους.

Πάντως αυτά είναι δυνατόν να εκτελεστούν σε όλα τα οπωροφόρα με σειρά προτιμήσεως τις ροδακινιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές κερασιές, συκιές, αχλαδιές, κυδωνιές και τελικώς τις μηλιές.

Παράλληλα ακόμα εφαρμόζονται όλες οι σχετικές εργασίες της τακτοποιήσης των βραχιόνων των υπό σχηματισμό δέντρων, με την πρόσδεση αυτών επί στηριγμάτων, στεφάνων, διχάλων κλπ. αναλόγως των σκοπών που επιδιώκουμε.

Επίσης οι φυτεύσεις των οπωροφόρων πρέπει να επισπεύδονται για τους ελαφρούς και ξηρούς τόπους ή στα συνεκτικά εδάφη, όπου δεν έγινε δυνατό να πραγματοποιηθούν νωρίτερα. Εφ όσον ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός φυτεύονται σύντομα και τα αειθαλή οπωροφόρα.

Την εποχή αυτή κόβονται και διατηρούνται τα αναγκαία εμβόλια μέσα σε νωπή άμμο σε ψυχρό μέρος, για να χρησιμοποιηθούν για τους πρώιμους ενοφθαλισμούς ή εγκεντρισμούς.

Στα σπορεία και φυτώρια εξακολουθούν οι μεταφυτεύσεις των δενδρυλλίων και οι προετοιμασίες των βραγιών επικείμενες σπορές. Κόβονται μοσχεύματα κυδωνιάς, συκιάς, ροδιάς, φουντουκιάς κ. α. και παραχώνονται σε θερμό και ελαφρό μέρος, με σκοπό να φυτευτούν αργότερα. Ενστρωματώνονται οι λεπτοί σπόροι της μηλιάς, αχλαδιάς, μαχλεπίου κερασιάς κλπ. σε καθαρή άμμο και διατηρούνται μέχρι της προβλαστήσεώς τους σε περιβάλλον θερμό και προφυλαγμένο.

Εξακολουθεί η προσεκτική αναζήτηση και καταστροφή των αυγών και προνυμφών των διαφόρων επιβλαβών εντόμων, καθώς και η συλλογή και το κάψιμο των παραμενόντων ξηρών φύλλων και καρπών, διότι περικλείουν πάντοτε έντομα ή σπόρια πολλών κρυπτογαμικών ασθενειών. Όλα αυτά καίγονται μαζί με τις προγενέστερες τοποθετημένες χορτοπαγίδες.

Οι κορμοί και τα χοντρά κλαδιά των δέντρων επαλείφονται με γαλάκτωμα ασβέστη, σε αναλογία 8-10 μέρη ασβέστη σε εκατό μέρη νερού.
Κατά το Φεβρουάριο ωριμάζουν και διατηρούνται στην αποθήκη περίπου τα ίδια είδη και οι ποικιλίες που υπάρχουν τον προηγούμενο μήνα.

Βότανα

Φυτεύουμε από μικρά παρακλάδια, αψιθιά, θυμάρι, δενδρολίβανο, απήγανο κ.α.

Γενικές εργασίες και φροντίδες

Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση. Ξεβοτάνισμα ζιζανίων από τα κηπευτικά μας, αλλά και συγκομιδή και αποξήρανση των ωφέλιμων όπως η τσουκνίδα, την οποία δεν την πετάμε ποτέ αλλά την φυλάμε αποξηραμένη, για χρήση σαν λίπασμα και προστασία των φυτών μας. Ψεκάζουμε με χειμερινό πολτό ή χαλκό τα δένδρα μας. Ετοιμάζουμε το χωράφι μας για να είναι έτοιμο για την καλοκαιρινή καλλιέργεια μας. Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας. Σκαλίζουμε όταν τα ζιζάνια είναι μικρά ακόμα και εφαρμοζουμε κομπόστα και εδαφοκάλυψη. Τα μπίζα* μας :), τα στυλώνουμε σε κλαδιά από δέντρα που έχουμε κλαδέψει. Τα πρώιμα κουκιά και μπίζα έχουν αρχίσει να ανθίζουν.

*Σημείωση: Τα μπιζέλια, ο αρακάς (στην Πελοπόννησο). Πιθανότατα από την λέξη της βενετσιάνικης διαλέκτου bisi=μπιζέλια. Το πιάτο risi e bisi (=ρύζι με μπιζέλια) είναι μια από τις κλασικές βενετσιάνικες συνταγές. Αποτελείται απο ρύζι, μπιζέλια, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και χοιρομέρι, αλάτι, πιπέρι. Τρώγεται όταν το ρύζι στύψει.

 

Πηγή: www.ftiaxno.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Πορτοκαλιά, Λεμονιά, Αγιόκλημα, Μπρόκολο








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Προειδοποίηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του καουτσούκ

    Τεράστιες εκτάσεις υψηλής βιοποικιλότητας, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, αποψιλώνονται και δίνουν τη θέση τους σε φυτείες καουτσουκόδεντρου....

  2. Η Διακαινήσιμος εβδομάδα και ποια είναι τα έθιμά της

    Η Εβδομάδα της Διακαινησίμου. Έτσι λέγεται η εβδομάδα που αρχίζει από την Κυριακή του Πάσχα και λήγει την...

  3. Χάνει τα νερά της η Ελλάδα

    Σε μόνιμη κατάσταση λειψυδρίας θα είναι αρκετές περιοχές στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη ελλήνων επιστημόνων, με αφορμή τη...

  4. Στη Θεσσαλονίκη: τεχνητές φωλιές για τα πουλιά της πανεπιστημιούπολης

    "Αυγάτισαν" οι τεχνητές φωλιές που κατασκευάσθηκαν και... τοποθετήθηκαν στην πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Γραφείου Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου...

Αυτό το γνωρίζατε;

Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

Η συνήθεια αυτή, προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια, ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό, Joel Poinsett έφερε...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Μπορείτε να βρείτε ένα άδειο βαρέλι; Έχουμε μερικές ιδέες για το πως θα το αξιοποίησετε. Αυτό που χρειάζετε είναι φαντασία και μεράκι!        ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Για να «πετύχει» η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, δεν χρειάζονται ακριβά διακοσμητικά, ολοκαίνουρια στολίδια και σπατάλη των τελευταίων μας ευρώ. Καλά θα ήταν κι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, οι πιο όμορφες γιορτές του χρόνου πλησιάζουν. Μαζί τους όμως πλησιάζουν κι ένα σωρό «διατροφικοί πειρασμοί». Αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και η υγεία του γυναικείου κόλπου επιτάσσουν την καθημερινή κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού.Η διαιτολόγος Lindy Cohen από το Σίδνεϊ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν γνωρίζουν πώς να πλύνουν σωστά τα λαχανικά με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.Αρχικά θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Αντικαταστήστε με «πράσινα καθαριστικά» τα σκληρά και επιβλαβή χημικά! Τη λύση σε όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα στο νοικοκυριό τους...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron