Αρχική » Φυτά

Ζέρπερα

Ζέρπερα

Η ζέρμπερα είναι ένα φυτό του οποίου η καλλωπιστική αξία αναγνωρίστηκε μόλις τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα μετά το 1980. Σήμερα αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές ανθοκομικό φυτό και ακολουθεί τη φήμη της τριανταφυλλιάς, της γαρυφαλλιάς και της τουλίπας. Κέρδισε το καταναλωτικό κοινό λόγω της μεγάλης ποικιλίας χρωμάτων των ανθέων της και της μεγάλης αντοχής που επιδεικνύουν τα άνθη της στη παραμονή στο ανθοδοχείο. Πλέον η ζέρμπερα είναι κυρίαρχο φυτό στις ανθοσυνθέσεις. Η χώρα με την υψηλότερη παραγωγή ζέρμπερας σε όλο τον κόσμο είναι η Ολλανδία. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια ζέρμπερας είναι πολύ μικρή.

Είναι γνωστή και με το όνομα «αφρικάνικη μαργαρίτα» γεγονός που υποδηλώνει και τη καταγωγή της. Είναι φυτό πολυετές και σχηματίζει μεγάλα άνθη σε σχήμα μαργαρίτας. Καλλιεργείται τόσο ως φυτό γλάστρας όσο και ως φυτό για δρεπτό άνθος.  Τα άνθη της είναι σύνθετα και μονήρη και υπάρχουν σε πολλά χρώματα όπως κόκκινο, λευκό, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί κ.τ.λ.  Ανήκει στην οικογένεια Compositae ενώ σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 200 ποικιλίες. Ανάλογα με τη μορφή που έχει το άνθος του φυτού η ζέρμπερα ταξινομείται σε τρεις κατηγορίες: τις ποικιλίες με μονά άνθη (οι οποίες είναι και οι πιο δημοφιλείς), τις ποικιλίες με διπλά άνθη και οι ποικιλ’ιες με άνθη με σκούρο κέντρο. Τα ανθικά στελέχη δε φέρουν φύλλα αλλά καλύπτονται από άφθονες τρίχες.

Η ζέρμπερα πολλαπλασιάζεται με σπόρους, με διαίρεση του ριζώματος και με ιστοκαλλιέργεια. Τα φυτά που προέρχονται από σπόρο ανθίζουν 6-12 μήνες μετά τη σπορά. Ο πιο δημοφιλής τρόπος πολλαπλασιασμού είναι η ιστοκαλλιέργεια ενώ δε προτιμάται ο πολλαπλασιασμός με σπόρο.

Είναι ένα φυτό που απαιτεί άφθονο φως και θερμοκρασία 20 -25 °C. Η εποχή του είναι το καλοκαίρι και δεν ευδοκιμεί το χειμώνα. Θέλει γόνιμο και αφράτο έδαφος ενώ δεν αντέχει την υπερβολική εδαφική υγρασία. Το άριστο pH εδάφους είναι 6,0 – 6,5. Πριν τη φύτευση θα πρέπει να γίνεται λίπανση με φώσφορο ενώ το άζωτο και κάλιο μπορεί να προστεθεί αργότερα ως υδρολίπανση με το πότισμα μιας και είναι ένα φυτό αρκετά απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία. Συνιστάται το πότισμα να γίνεται με τη μορφή της στάγδην άρδευσης.

Η ζέρμπερα είναι πολύ ευαίσθητη σε προσβολές από μύκητες και βακτήρια στη περιοχή του λαιμού. Μια από τις πιο συχνές φυσιολογικές ανωμαλίες που μπορεί να παρουσιάσει το φυτό είναι το κύρτωμα λαιμού και αυτό μπορεί να προκληθεί από ελλιπή άρδευση. Επίσης είναι ευαίσθητη σε τροφοπενίες και μπορεί να εκδηλώσει χλώρωση. Η χλώρωση μπορεί όμως να οφείλεται σε υπερβολική εδαφική υγρασία. Οι κυριότεροι εχθροί της ζέρμπερας είναι οι αλευρώδεις, οι αφίδες, οι θρίπες και οι τετράνυχοι.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε και μια ακόμα σημαντική ιδιότητα της ζέρμπερας η οποία είναι η ικανότητά της να μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών χώρων. Συγκεκριμένα από μια μελέτη που έκανε η ΝASA στα τέλη της δεκαετίας του 80, το φυτό ζέρμπερα μπορεί να μειώσει τις συγκεντρώσεις βενζόλης στα σπίτια.

 

Πηγή:www.e-geoponoi.gr

Φωτογραφίες
Άλλα άρθρα σχετικά με: Ζέρμπερα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Δωρεές πολλών δισ. για το νέο Πράσινο Ταμείο

    Το ποσό των 9,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (7,4 δισ. ευρώ) δεσμεύθηκαν να δώσουν στο νέο Πράσινο Ταμείο 30 χώρες...

  2. Το δέντρο που δημιουργεί “κίτρινο ωκεανό” με τα φύλλα του!

    Ένα δέντρο 1.400 ετών στην Κίνα προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους από όλη την Κίνα που θέλουν να θαυμάσουν ένα...

  3. Τέλος στο χύμα τσίπουρο από τον ΟΟΣΑ;

     Συστάσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους κλάδους των ποτών και των πετρελαιοειδών...

  4. Δικαιώθηκαν οι αρτοποιοί

    Τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν στη διαφημιστική επικοινωνία "ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΑΡΓΟΨΗΜΕΝΟ" με βάση την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Ελέγχου Επικοινωνίας....

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Το ρόδι ή αλλιώς "Punica granatum» όπως είναι η βοτανολογική του ονομασία είναι καρπός φυλλοβόλου θάμνου ή δένδρου που μπορεί να φθάσει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα του φθινοπώρου

Φρούτα του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο είναι εδώ και μας φαίρνει πολλές επιλογές για υγιεινή διατροφή. Οι παρακάτω υπερτροφές, αποτελούν τα «δώρα» του φθινοπώρου και τις καλύτερες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron