Αρχική » Φυτά

Νεκταρινιά

Νεκταρινιά

Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες σε κάλιο, προβιταμίνη Α, σχετικά λίγες θερμίδες και έχουν υψηλό δείκτη κορεσμού, είναι δηλαδή ιδανικά για «κολατσιό» ανάμεσα στα γεύματα της ημέρας. Διεγείρουν τη δραστηριότητα των νεφρών, του εντέρου και βοηθούν τη διαδικασία της πέψης. Ενδεικτικά, ένα ροδάκινο μεσαίου μεγέθους μάς δίνει 50 kcal, το 10% δηλαδή της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη C και το 50% της ημερήσιας ανάγκης σε προβιταμίνη Α (τα κιτρινόσαρκα).

Eνα ροδάκινο δεν είναι ποτέ απλώς ένα ροδάκινο. Κρύβει πολύ μεράκι, κόπο, μυστικά και δυσκολίες. Απαιτεί δουλευταράδες αγρότες που αγαπούν την καλλιέργειά του και δεν την κάνουν μόνο για τις επιδοτήσεις, που άλλωστε… δεν έχει. Πρόκειται για ένα πανέμορφο δέντρο, με κόκκινες πινελιές να το στολίζουν: τους καρπούς του, αυτά τα δροσερά και χυμώδη φρούτα, που κατέχουν διεθνώς μεγάλο μερίδιο στις προτιμήσεις των καταναλωτών και συνηθίζουμε να τα λέμε και γιαρμάδες. Ομως, δυστυχώς, γιαρμάς... δεν υπάρχει πια. Ηταν μια ποικιλία (από τις αμέτρητες) πολύ ευαίσθητη, που έπαψε να καλλιεργείται, πραγματικό όμως γλύκισμα. Γι' αυτό ίσως, έχοντας ακόμα ζωντανές τις παιδικές μας αναμνήσεις, αποκαλούμε ακόμα γιαρμάδες τα ροδάκινα τα πιο γλυκά και ζουμερά.

Μεγάλη παραγωγή

Με καταγωγή από την Κίνα, πέρασε αρχικά στην Περσία από όπου εξαπλώθηκε σε όλη την υφήλιο. Η ροδακινιά (με χνουδωτό καρπό) και η φυσική μεταλλαγή της, η μηλοροδακινιά ή αλλιώς νεκταρινιά (καρπός χωρίς χνούδι) - διαφέρουν μεταξύ τους μόνο σε ένα γονίδιο.

Η ροδακινιά έκανε την εμφάνισή της στον ελλαδικό χώρο τον 3ο π.Χ. αιώνα π.Χ. χάρη στον Μέγα Αλέξανδρο που την έφερε από την Περσία. Αυτό που άλλαξε την «τύχη» της, όμως, την τελευταία τεσσαρακονταετία, ήταν η εισαγωγή νέων ποικιλιών. Σήμερα, στη χώρα μας καλλιεργούνται περισσότερα από 400.000 στρέμματα ροδάκινα και 50.000 στρέμματα νεκταρίνια. Το 95% της εγχώριας παραγωγής είναι επικεντρωμένο στη Μακεδονία (Ημαθία, Πέλλα, Κοζάνη κ.α.), ενώ αξιόλογες εκτάσεις υπάρχουν στο Νομό Λαρίσης. Περίπου 1.500 στρέμματα καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους παραγωγής και 90.000 στρέμματα με μεθόδους ολοκληρωμένης διαχείρισης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του χωριού Βελβεντό Κοζάνης που έχει μπει στην ολοκληρω- μένη διαχείριση και η παραγωγή του είναι από τις πιο φημισμένες της Ευρώπης. Η εγχώρια ετήσια παραγωγή ανέρχεται γύρω στους 800.000 - 900.000 τόνους, από τα οποία το 1/3 είναι επιτραπέζια και τα 2/3 για παραγωγή κομπόστας.

Η δε παραγωγή νεκταρινιών, που καλλιεργείται εντατικά από τη δεκαετία του '80, κυμαίνεται στους 100.000 τόνους ετησίως. Στην Ευρώπη, τα πρωτεία στην παραγωγή κατέχει η Ιταλία, με την Ισπανία και την Ελλάδα να ακολουθούν. Η χώρα μας είναι πρώτη στην αγορά ροδάκινου κομπόστας και πέμπτη σε εξαγωγές επιτραπέζιου ροδάκινου. Μεγάλη παραγωγή έχουν επίσης η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, το Ιράν και η Χιλή.

Απαιτητική καλλιέργεια

Η ροδακινιά είναι οπωροφόρο δέντρο, με ροζ άνθη που βγαίνουν την άνοιξη, πριν ακόμα κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα φύλλα. Εχει ύψος 6 - 7 μ., ενώ η «κόμη» της πλησιάζει σε πλάτος τα 5 - 6. Σε παραγωγή μπαίνει από το 2ο ώς το 4ο έτος και ζει περίπου 25 έτη, αν και στις εντατικές καλλιέργειες τα δέντρα αντικαθίστανται με νέα κάθε 10 - 15 χρόνια. Το χειμερινό ψύχος είναι αναγκαίο για τη διακοπή του λήθαργου των οφθαλμών της, ενώ η έλλειψή του προκαλεί την πτώση των ανθοφόρων οφθαλμών και τη μείωση της παραγωγής. Εχει διαπιστωθεί πως η καλύτερη ποιότητα καρπών επιτυγχάνεται σε περιοχές με αρκετά ζεστό καλοκαίρι και χαμηλή σχετικά υγρασία. Το φυτό ευδοκιμεί σε βαθιά και κυρίως αμμοπηλώδη εδάφη που είναι φτωχά σε ασβέστη και έχουν καλή αποστράγγιση. Η καλλιέργεια της ροδακινιάς είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε νερό. Απαιτεί αυστηρότερο κλάδεμα και έχει πιο αυξημένες ανάγκες σε βασικά θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά βιολογικά σκευάσματα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τόσο του επαγγελματία όσο και του ερασιτέχνη παραγωγού, δίχως να απαιτείται η ταυτόχρονη χρήση χημικών σκευασμάτων.

Από τους γιαρμάδες στα Ρεντ Χέιβεν

Οι ποικιλίες της ροδακινιάς είναι πλέον αναρίθμητες. Αν και καθημερινά δημιουργούνται ολοένα και περισσότερες, αυτό που τις διαχωρίζει είναι η εμπορική τους χρήση (επιτραπέζιες ή κονσερβοποιήσιμες) και το χρώμα της σάρκας τους (κιτρινόσαρκες ή λευκόσαρκες). Στη χώρα μας καλλιεργούνται σχεδόν αποκλειστικά κιτρινόσαρκες ποικιλίες - εξαίρεση η υπερπρώιμη ποικιλία Σπρινγκ-Τάιμ (Springtime). Ανάλογα με την εποχή ωρίμασής τους, έχουμε τις υπερπρώιμες (τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου), τις πρώιμες (μέσα Ιουνίου με αρχές Ιουλίου), τις μεσοπρώιμες (Ιούλιος), της κανονικής ωρίμασης (τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου) και τις όψιμες (Αύγουστος και μετά).

Δυστυχώς, αρκετές από τις παλιές επιτραπέζιες ποικιλίες (λεμονάτα, μαγιάτικα, μαστοί της Αφροδίτης, γιαρμάδες, σχιζάτα κίτρινα, κ.λπ.) δεν καλλιεργούνται πια για διάφορους λόγους και έχουν εκλείψει από την αγορά. Οι πιο γνωστές ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά είναι τα: Redhaven (επιδερμίδα κόκκινη, σάρκα κίτρινη), J.H. Hale, Favette, Elberta (επιδερμίδα και σάρκα κίτρινη), Springest (επιδερμίδα κίτρινη, σάρκα λευκή), June Gold (επιδερμίδα κιτρινοκόκκινη, σάρκα κίτρινη). Επίσης, κυκλοφορούν τα Springtime και Sun Crest (επιδερμίδα έντονο κίτρινο, ενίοτε με αποχρώσεις πράσινες και έντονο κόκκινο επίχρωμα), καθώς και τα May Crest (επιδερμίδα κίτρινη, κόκκινο επίχρωμα και κιτρινοκόκκινη σάρκα).

Τι να προσέχετε

Η καλλιέργεια της ροδακινιάς θεωρείται αρκετά δύσκολη (γίνονται ανάλογες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις), γι' αυτό είναι προτιμότερο να αγοράζουμε βιολογικά ή ολοκληρωμένης διαχείρισης. Λόγω του ότι τα ροδάκινα είναι από τα πλέον ευπαθή φρούτα (ωριμάζουν και μετά την κοπή τους από το δέντρο), γι' αυτό καλό είναι, όταν τα αγοράζουμε, να προσέχουμε να μην είναι άγουρα ή υπεργινωμένα. Θα πρέπει να έχουν εμφανή τα χαρακτηριστικά χρώματα της κάθε ποικιλίας, να είναι ελαφρώς σκληρά, να διατηρούν τα αρώματά τους, να μην έχουν σημάδια στη σάρκα και να μην είναι ανοιχτά. Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ωριμάζουν συνήθως εντός τριών έως τεσσάρων ημερών, ενώ στο ψυγείο διατηρούνται έως μία εβδομάδα.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Νεκταρινιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πανελλήνιο δίκτυο συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα υπερχρέωσης

    Συγκροτήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης Ομάδας Εργασίας για την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή στον σχεδιασμό της δράσης «Δημιουργία...

  2. Δημιουργία Βοτανικού κήπου στη Λήμνο

    Ένας «σκουπιδότοπος» στο κέντρο της Μύρινας, πίσω από το Παντελίδειο Παρθεναγωγείο στον Ρωμέικο Γιαλό, χωρίς... καμία χρηματοδότηση, με...

  3. Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

    Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, οι πιο όμορφες γιορτές του χρόνου πλησιάζουν. Μαζί τους όμως πλησιάζουν κι ένα...

  4. Σαλαμάνδρα: Aναγέννηση ιστών με βλαστοκύτταρα

    Νέα μέθοδο αναγέννησης ιστών με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων, η οποία μιμείται την ικανότητα της σαλαμάνδρας να αναδημιουργεί...

Αυτό το γνωρίζατε;

Όμορφα πασχαλινά αυγά χωρίς κόλλα, με ασπράδι.

Όμορφα πασχαλινά αυγά χωρίς κόλλα, με ασπράδι.

Το decoupage με χαρτοπετσέτα, ρυζόχαρτα, διακοσμητικά χαρτιά κλπ. είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους και για να την κατασκευή διακοσμητικών πασχαλινών αυγών.Όμως...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Ποια είναι τα έθιμα κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρι το Πάσχα

Ποια είναι τα έθιμα κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρι το Πάσχα

Το Πάσχα είναι η δεύτερη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Γιορτάζεται μοναδικά σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν και διάφορα ήθη και έθιμα...

διαβάστε αναλυτικά »

Ξήρανση λουλουδιών

Διακοσμήστε μόνοι σας τις Πασχαλινές σας λαμπάδες

Διακοσμήστε μόνοι σας τις Πασχαλινές σας λαμπάδες

Μπορείτε να διακοσμήσετε μόνοι σας την Πασχαλινή σας λαμπάδα χρησιμοποιώντας ένα κερί σε ό,τι χρώμα σας αρέσει και να επιλέξετε  αποξηραμένα φυτά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καυτερές πιπεριές: βοηθούν στις ημικρανίες

Καυτερές πιπεριές: βοηθούν στις ημικρανίες

Τι σχέση μπορεί να έχει μια καυτερή πιπεριά και η ημικρανία; Και όμως έχει και όπως θα διαβάσετε οι καυτερές πιπεριές βοηθούν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να μακρύνουν τα μαλλιά

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να μακρύνουν τα μαλλιά

Είναι απαραίτητο να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και λιπαρά οξέα ωμέγα 3. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην ίδια σύνθεση. Μπορούνε όμως όλα τα φυτά να μπουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέριο  Καμφορά - Essential Oil Camphor Είναι εξαιρετικά δυνατό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ευρέως για τις αντισηπτικές- αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και τη δράση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron