Αρχική » Φυτά

Κολοκύθα

Κολοκύθα

Καλλιέργεια

Η καλλιέργεια των κολοκυνθών και της κολοκύθας είναι παρόμοια με του πεπονιού και του αγγουριού που είναι και αυτά μέλη της οικογένειας των κολοκυνθών.
Απαιτούν ζεστές μέρες και νύχτες για να ωριμάσουν καλά.

Σπορά

1.5-5 εκατοστά βάθος (αναλόγως την ποικιλία)
Απόσταση φύτευσης: Στις σειρές σε χωράφι: 60-70 εκ. / Ανάμεσα στις σειρές: 90-150 εκ.
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Εποχή σποράς-Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 21-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Αύγουστο

Έδαφος

Κρατήστε το χώμα υγρό με σάπια φύλλα και βρεγμένα άχυρα ή χορτάρια όταν αρχίζουν οι ζέστες.

Συγκομιδή

Μαζέψτε τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια όταν είναι μικρά για βραστά ή φρέσκα και μέχρι 20 εκατοστά για τηγανιτά. Τα μικρά κολοκυθάκια θα γίνουν υπερβολικά μεγάλα σχεδόν σαν κολοκύθες αν δεν τα κόψετε.
Οι χειμωνιάτικες κολοκύθες είναι έτοιμες για συγκομιδή όταν ο φλοιός τους χάνει τη φυσική λάμψη τους. Μετά από το στάδιο της πλήρης ανάπτυξής τους, αφήστε τις κολοκύθες άλλες 10-15 ημέρες να ωριμάσουν και κόψτε το κοτσάνι 3 εκατοστά πάνω από την κολοκύθα. Μην αφήσετε τα φρούτα να κρυώσουν. Αποθηκεύστε τες σε καλά αεριζόμενο μέρος με θερμοκρασίες 7-16°C.

Συγκαλλιέργεια κολοκυθιών
Τα κολοκύθια μπορούν να καλλιεργηθούν μαζί με καλαμπόκι-πεπόνι-τάτουλα-ραπανάκι-καπουτσίνο-κατιφέ-ρίγανη.
Ο κατιφές αποτρέπει τους κανθάρους και η ρίγανη παρέχει τη γενική προστασία παρασίτων. Το νεροκάρδαμο αποτρέπει τα ζωύφια.
Δεν καλλιεργούντε μαζί με πατάτες.

Ασθένειες

Τα κολοκύθια προσβάλλονται από περονόσπορο, ωίδιο, και βακτηριακή μάρανση. Για να αποτρέψετε τη μάρανση των κολοκυθιών διατηρήστε μία σταθερή υγρασία στο έδαφος.

Έντομα εχθροί

Ανακατέψτε στάχτη μέσα στο χώμα πριν την φύτεψη τους για να μειώσετε τα σκουλήκια των κολοκυνθών.
Για μικρές ποικιλίες άλλη μία στρατηγική είναι να τσιμπήσετε τις αναπτυσσόμενες κορφές τους, όταν φτάσουν τα 30-60 εκατοστά μάκρος.
Χρησιμοποιήστε πύρεθρο ή sabadilla για τον έλεγχο του σκαθαριού του αγγουριού  και του σκαθαριού των κολοκυνθών.
Καταστρέψτε τα αυγά του σκαθαριού της κολοκύθας με το χέρι ή τοποθετήστε τα σε ένα δοχείο με νερό και σαπούνι. Για να παγιδέψετε τα σκαθάρια του κολοκυθιού τοποθετήστε τάβλες ή σανίδες γύρω από την βάση των φυτών.
Τα σκαθάρια θα κρυφτούν από κάτω από τις σανίδες το βράδυ και μπορούν να μαζευτούν εύκολα νωρίς το πρωί.
Μερική έξτρα προστασία για τα σκουλήκια των κολοκυθών μπορεί να παρθεί, αν εφαρμόσουμε ροτενόνη γύρω από τη βάση των φυτών.
Κρατώντας τα φυτά κάτω από κάλυμμα μέχρι την ανθοφορία επιμηκύνει την επιβίωση του φυτού. Χρησιμοποιήστε ανθεκτικές ποικιλίες όπου έχετε πρόβλημα αν σας είναι εφικτό.

Σώσιμο σπόρου

Υπάρχουν 4 είδη από κολοκύθια και κολοκύθες.
Η διασταύρωση γίνεται συνήθως εύκολα μέσα στα ίδια είδη ποικιλιών και σπάνια μεταξύ ειδών.
Απομόνωσε τις ποικιλίες του ίδιου είδους με μικρότερη απόσταση 200 μέτρων για σπιτική χρήση.
Η παραγωγή αγνών σπόρων απαιτεί γονιμοποίηση με το χέρι ή απομόνωση από άλλη ποικιλία σε απόσταση 400-1600 μέτρων, αναλόγως την μεριά φύτεψης.

Πηγή:www.ftiaxno.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κολοκύθα







Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Καριτέ: θεραπευτικό για το δέρμα μας

    Γνωρίζετε ότι το Καριτέ τρέφει το δέρμα με βιταμίνες Α, Ε και F; Οι βιταμίνες Α και Ε...

  2. Σόδα: φάρμακο για τον οργανισμό

    Πως να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με φυσικό τρόπο και να θεραπευτείτε από πολλές μορφές γρίπης ,...

  3. Στα 40, το πάχος «χαλάει» το μυαλό

    Στα 40 το πάχος «χαλάει» το μυαλό αναφέρουν επιστήμονες από Γαλλία και Βρετανία, οι οποίοι συσχέτισαν την παχυσαρκία...

  4. Νέα ψηφιακή εποχή στην αλιεία

     Η αλιεία είναι ένας πολύ σημαντικός κλάδος για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την κοινωνική και οικονομική...

Αυτό το γνωρίζατε;

Πώς έφτιαχναν τα παλιά χρόνια τα παγωτά

Πώς έφτιαχναν τα παλιά χρόνια τα παγωτά

Παγωτά τις Κυριακές και στα πανηγύρια και όπου υπήρχε πολύς κόσμος.Πώς έφτιαχναν όμως τότε τα παγωτά; Απλά και νόστιμα. Έβραζαν το γάλα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τα πιο παχυντικά γλυκά.

Τα πιο παχυντικά γλυκά.

Γνωρίστε τα  επιδόρπια που προάγουν το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία λόγω της υψηλής θερμικής τους αξίας και του αυξημένου λίπους που...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Η επίδραση που έχει το κρέας στην υγεία μας

Η επίδραση που έχει το κρέας στην υγεία μας

Ποικίλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν ερευνήσει τη συσχέτιση της κατανάλωσης κρέατος και την εμφάνιση ποικίλων χρόνιων ασθενειών όπως καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και διαφόρων...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αντιηλιακό λάδι από φυσικά υλικά

Αντιηλιακό λάδι από φυσικά υλικά

Φανταζόσασταν ότι θα μπορούσατε να φτιάξετε το δικό σας αντιηλιακό λάδι; Κι'όμως με τα κατάλληλα υλικά μπορείτε να κάνετε ένα λάδι που...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron