Αρχική » Φυτά

Κολοκύθα

Κολοκύθα

Καλλιέργεια

Η καλλιέργεια των κολοκυνθών και της κολοκύθας είναι παρόμοια με του πεπονιού και του αγγουριού που είναι και αυτά μέλη της οικογένειας των κολοκυνθών.
Απαιτούν ζεστές μέρες και νύχτες για να ωριμάσουν καλά.

Σπορά

1.5-5 εκατοστά βάθος (αναλόγως την ποικιλία)
Απόσταση φύτευσης: Στις σειρές σε χωράφι: 60-70 εκ. / Ανάμεσα στις σειρές: 90-150 εκ.
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Εποχή σποράς-Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 21-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Αύγουστο

Έδαφος

Κρατήστε το χώμα υγρό με σάπια φύλλα και βρεγμένα άχυρα ή χορτάρια όταν αρχίζουν οι ζέστες.

Συγκομιδή

Μαζέψτε τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια όταν είναι μικρά για βραστά ή φρέσκα και μέχρι 20 εκατοστά για τηγανιτά. Τα μικρά κολοκυθάκια θα γίνουν υπερβολικά μεγάλα σχεδόν σαν κολοκύθες αν δεν τα κόψετε.
Οι χειμωνιάτικες κολοκύθες είναι έτοιμες για συγκομιδή όταν ο φλοιός τους χάνει τη φυσική λάμψη τους. Μετά από το στάδιο της πλήρης ανάπτυξής τους, αφήστε τις κολοκύθες άλλες 10-15 ημέρες να ωριμάσουν και κόψτε το κοτσάνι 3 εκατοστά πάνω από την κολοκύθα. Μην αφήσετε τα φρούτα να κρυώσουν. Αποθηκεύστε τες σε καλά αεριζόμενο μέρος με θερμοκρασίες 7-16°C.

Συγκαλλιέργεια κολοκυθιών
Τα κολοκύθια μπορούν να καλλιεργηθούν μαζί με καλαμπόκι-πεπόνι-τάτουλα-ραπανάκι-καπουτσίνο-κατιφέ-ρίγανη.
Ο κατιφές αποτρέπει τους κανθάρους και η ρίγανη παρέχει τη γενική προστασία παρασίτων. Το νεροκάρδαμο αποτρέπει τα ζωύφια.
Δεν καλλιεργούντε μαζί με πατάτες.

Ασθένειες

Τα κολοκύθια προσβάλλονται από περονόσπορο, ωίδιο, και βακτηριακή μάρανση. Για να αποτρέψετε τη μάρανση των κολοκυθιών διατηρήστε μία σταθερή υγρασία στο έδαφος.

Έντομα εχθροί

Ανακατέψτε στάχτη μέσα στο χώμα πριν την φύτεψη τους για να μειώσετε τα σκουλήκια των κολοκυνθών.
Για μικρές ποικιλίες άλλη μία στρατηγική είναι να τσιμπήσετε τις αναπτυσσόμενες κορφές τους, όταν φτάσουν τα 30-60 εκατοστά μάκρος.
Χρησιμοποιήστε πύρεθρο ή sabadilla για τον έλεγχο του σκαθαριού του αγγουριού  και του σκαθαριού των κολοκυνθών.
Καταστρέψτε τα αυγά του σκαθαριού της κολοκύθας με το χέρι ή τοποθετήστε τα σε ένα δοχείο με νερό και σαπούνι. Για να παγιδέψετε τα σκαθάρια του κολοκυθιού τοποθετήστε τάβλες ή σανίδες γύρω από την βάση των φυτών.
Τα σκαθάρια θα κρυφτούν από κάτω από τις σανίδες το βράδυ και μπορούν να μαζευτούν εύκολα νωρίς το πρωί.
Μερική έξτρα προστασία για τα σκουλήκια των κολοκυθών μπορεί να παρθεί, αν εφαρμόσουμε ροτενόνη γύρω από τη βάση των φυτών.
Κρατώντας τα φυτά κάτω από κάλυμμα μέχρι την ανθοφορία επιμηκύνει την επιβίωση του φυτού. Χρησιμοποιήστε ανθεκτικές ποικιλίες όπου έχετε πρόβλημα αν σας είναι εφικτό.

Σώσιμο σπόρου

Υπάρχουν 4 είδη από κολοκύθια και κολοκύθες.
Η διασταύρωση γίνεται συνήθως εύκολα μέσα στα ίδια είδη ποικιλιών και σπάνια μεταξύ ειδών.
Απομόνωσε τις ποικιλίες του ίδιου είδους με μικρότερη απόσταση 200 μέτρων για σπιτική χρήση.
Η παραγωγή αγνών σπόρων απαιτεί γονιμοποίηση με το χέρι ή απομόνωση από άλλη ποικιλία σε απόσταση 400-1600 μέτρων, αναλόγως την μεριά φύτεψης.

Πηγή:www.ftiaxno.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κολοκύθα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Γιαούρτι και ασπιρίνη για δέρμα σαν πορσελάνη

    Κάνε το πρόσωπό σου να λάμπει, με την πιο απλή μάσκα ever! Το γιαούρτι θα ενυδατώσει και θα...

  2. Ασθένειες που μας προκαλεί ο χαρακτήρας μας

    Γνωρίζετε ποιές ασθένειες προκαλεί ο χαρακτήρας μας στον οργανισμό μας; Στην υγεία μας δεν παίζει σημαντικό ρόλο μόνο...

  3. Το δέντρο που ρίζωσε στον αέρα!

    Στο Ολυμπιακό Εθνικό Πάρκο της Ουάσινγκτον βρίσκεται το δέντρο που αψηφά τη… βαρύτητα! Το συγκεκριμένο δέντρο φαίνεται να...

  4. Διασκεδαστικό μάθημα υγιεινής διατροφής για παιδιά

    Η μαγειρική με τα παιδιά δεν είναι μόνο μία διασκεδαστική δραστηριότητα που μπορεί να τα απασχολήσει δημιουργικά ή...

Επιλέγοντας τα φυτά

Αυξήστε την καλοτυχία σας επιλέγοντας τα σωστά φυτά!

Αυξήστε την καλοτυχία σας επιλέγοντας τα σωστά φυτά!

H άνοιξη είναι η εποχή των λουλουδιών και η καλύτερη περίοδος για να ανανεώσετε τα φυτά σας. Αυξήστε την καλοτυχία του σπιτιού...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικές ιδιότητες βοτάνων και φυσικών προϊόντων

Θεραπευτικές ιδιότητες βοτάνων και φυσικών προϊόντων

 Η θεραπευτική ιδιότητα μερικών βοτάνων και φυσικών προϊόντων είναι ήδη γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη.Οι ιατρικές αυτές συνταγές αφορούσαν την αντιμετώπιση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η βάση για κάθε επιτυχημένο μακιγιάζ: το φυσικό primer

Η βάση για κάθε επιτυχημένο μακιγιάζ: το φυσικό primer

Πρόκειται για μια πολύ απλή και θαυματουργή μάσκα προσώπου με ελαιόλαδο που πέρα από την βαθιά ενυδάτωση και αποκατάσταση του...ξηρού δέρματος, προετοιμάζει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ύπνος και σωστή διατροφή

Ύπνος και σωστή διατροφή

Δυσκολέυεσαι στον ύπνο; Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να φταίνε οι διατροφικές σου συνήθειες γι αυτό; Μικρές καθημερινές διατροφικές ατασθαλίες μπορεί να επηρεάσουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Bρώμη: διατροφικά oφέλη

Bρώμη: διατροφικά oφέλη

Η βρώμη είναι ένα ποώδες σιτηρό που ανήκει στη κατηγορία των αγρωστοειδών φυτών, των οποίων τα σπέρματα δίνουν αλεύρι και είναι κοινώς...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Γνωρίζετε τί πρέπει να τρώτε;

Γνωρίζετε τί πρέπει να τρώτε;

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ αν χρειάζεται να κάνετε αλλαγές στην διατροφή σας, ώστε να προφυλάξετε την υγεία σας, τα παρακάτω σημάδια σας δείχνουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πώς θα κάνετε τα δικά σας μαντηλάκια καθαρισμού

Πώς θα κάνετε τα δικά σας μαντηλάκια καθαρισμού

Το λάδι καρύδας δεν είναι μόνο για το μαγείρεμα. Είναι επίσης ένα “πολυλειτουργικό” εργαλείο ομορφιάς, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενυδατώσετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πόσο αλάτι πρέπει να βάζουμε στο φαγητό μας;

Πόσο αλάτι πρέπει να βάζουμε στο φαγητό μας;

Το μέτριο αλάτι στο φαγητό είναι πιο υγιεινό από το λίγο αλάτι! Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως δεν πρέπει να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron