Αρχική » Φυτά

Κολοκύθα

Κολοκύθα

Καλλιέργεια

Η καλλιέργεια των κολοκυνθών και της κολοκύθας είναι παρόμοια με του πεπονιού και του αγγουριού που είναι και αυτά μέλη της οικογένειας των κολοκυνθών.
Απαιτούν ζεστές μέρες και νύχτες για να ωριμάσουν καλά.

Σπορά

1.5-5 εκατοστά βάθος (αναλόγως την ποικιλία)
Απόσταση φύτευσης: Στις σειρές σε χωράφι: 60-70 εκ. / Ανάμεσα στις σειρές: 90-150 εκ.
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Εποχή σποράς-Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 21-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Αύγουστο

Έδαφος

Κρατήστε το χώμα υγρό με σάπια φύλλα και βρεγμένα άχυρα ή χορτάρια όταν αρχίζουν οι ζέστες.

Συγκομιδή

Μαζέψτε τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια όταν είναι μικρά για βραστά ή φρέσκα και μέχρι 20 εκατοστά για τηγανιτά. Τα μικρά κολοκυθάκια θα γίνουν υπερβολικά μεγάλα σχεδόν σαν κολοκύθες αν δεν τα κόψετε.
Οι χειμωνιάτικες κολοκύθες είναι έτοιμες για συγκομιδή όταν ο φλοιός τους χάνει τη φυσική λάμψη τους. Μετά από το στάδιο της πλήρης ανάπτυξής τους, αφήστε τις κολοκύθες άλλες 10-15 ημέρες να ωριμάσουν και κόψτε το κοτσάνι 3 εκατοστά πάνω από την κολοκύθα. Μην αφήσετε τα φρούτα να κρυώσουν. Αποθηκεύστε τες σε καλά αεριζόμενο μέρος με θερμοκρασίες 7-16°C.

Συγκαλλιέργεια κολοκυθιών
Τα κολοκύθια μπορούν να καλλιεργηθούν μαζί με καλαμπόκι-πεπόνι-τάτουλα-ραπανάκι-καπουτσίνο-κατιφέ-ρίγανη.
Ο κατιφές αποτρέπει τους κανθάρους και η ρίγανη παρέχει τη γενική προστασία παρασίτων. Το νεροκάρδαμο αποτρέπει τα ζωύφια.
Δεν καλλιεργούντε μαζί με πατάτες.

Ασθένειες

Τα κολοκύθια προσβάλλονται από περονόσπορο, ωίδιο, και βακτηριακή μάρανση. Για να αποτρέψετε τη μάρανση των κολοκυθιών διατηρήστε μία σταθερή υγρασία στο έδαφος.

Έντομα εχθροί

Ανακατέψτε στάχτη μέσα στο χώμα πριν την φύτεψη τους για να μειώσετε τα σκουλήκια των κολοκυνθών.
Για μικρές ποικιλίες άλλη μία στρατηγική είναι να τσιμπήσετε τις αναπτυσσόμενες κορφές τους, όταν φτάσουν τα 30-60 εκατοστά μάκρος.
Χρησιμοποιήστε πύρεθρο ή sabadilla για τον έλεγχο του σκαθαριού του αγγουριού  και του σκαθαριού των κολοκυνθών.
Καταστρέψτε τα αυγά του σκαθαριού της κολοκύθας με το χέρι ή τοποθετήστε τα σε ένα δοχείο με νερό και σαπούνι. Για να παγιδέψετε τα σκαθάρια του κολοκυθιού τοποθετήστε τάβλες ή σανίδες γύρω από την βάση των φυτών.
Τα σκαθάρια θα κρυφτούν από κάτω από τις σανίδες το βράδυ και μπορούν να μαζευτούν εύκολα νωρίς το πρωί.
Μερική έξτρα προστασία για τα σκουλήκια των κολοκυθών μπορεί να παρθεί, αν εφαρμόσουμε ροτενόνη γύρω από τη βάση των φυτών.
Κρατώντας τα φυτά κάτω από κάλυμμα μέχρι την ανθοφορία επιμηκύνει την επιβίωση του φυτού. Χρησιμοποιήστε ανθεκτικές ποικιλίες όπου έχετε πρόβλημα αν σας είναι εφικτό.

Σώσιμο σπόρου

Υπάρχουν 4 είδη από κολοκύθια και κολοκύθες.
Η διασταύρωση γίνεται συνήθως εύκολα μέσα στα ίδια είδη ποικιλιών και σπάνια μεταξύ ειδών.
Απομόνωσε τις ποικιλίες του ίδιου είδους με μικρότερη απόσταση 200 μέτρων για σπιτική χρήση.
Η παραγωγή αγνών σπόρων απαιτεί γονιμοποίηση με το χέρι ή απομόνωση από άλλη ποικιλία σε απόσταση 400-1600 μέτρων, αναλόγως την μεριά φύτεψης.

Πηγή:www.ftiaxno.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κολοκύθα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τροφές ενάντια ... στη γήρανση

    Ξηροί καρποί, φρούτα, κρέας, ψάρια αλλά και λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στον αγώνα κατά της αντιγήρανσης. Δείτε ποιες...

  2. Τα μικρά μυστικά της βαζελίνης

    Το 1872 δόθηκε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη βαζελίνη. Από τότε χρησιμοποιείται ανέκαθεν για να ανακουφίσει το ταλαιπωρημένο...

  3. Τα μικρογεύματα είναι απαραίτητα για τα παιδιά

    Τα ενδιάμεσα μικρογεύματα (snacks), αποτελούν γεύματα πρωταρχικής σημασίας, καθώς εφοδιάζουν άμεσα τον οργανισμό με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά....

  4. Αποτοξίνωση της χολής και του ήπατος

    Η αποτοξίνωση διαρκεί μία εβδομάδα και γίνεται πάντα κατά την χάση-ελάττωση της σελήνης Πρέπει να γίνει συνέχεια για...

Αυτό το γνωρίζατε;

Υγεία της καρδιάς μας και σωματικό βάρος

Υγεία της καρδιάς μας και σωματικό βάρος

Η παχυσαρκία βλάπτει την υγεία της καρδιάς, καθώς αυξάνει την εμφάνιση άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη και ο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ψημένα φιστίκια: χειρότερα για τις αλλεργίες

Ψημένα φιστίκια: χειρότερα για τις αλλεργίες

Οι ωμοί ξηροί καρποί είναι λιγότερο αλλεργιογόνοι από ότι οι ψημένοι βρίσκει έρευνα. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τάισαν ποντίκια...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία των φυτών

Μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία των φυτών

Με τα μεταλλικά άλατα διατηρείται μια χημική ισορροπία στο σώμα, τα οστά, τα δόντια, τους μυς, αλλά και κυρίως μια χημική ισορροπία...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ποιές τροφές που πρέπει να τρώνε οι άνδρες και γιατί

Ποιές τροφές που πρέπει να τρώνε οι άνδρες και γιατί

Ας γνωρίσουμε τις τροφές που πρέπει να τρώνε όλοι οι άνδρες και γιατίΜπανάνεςΟι μπανάνες είναι εξαιρετική πηγή γρήγορης ενέργειας και είναι πλούσιες...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron