Αρχική » Φυτά

Κολοκύθα

Κολοκύθα

Καλλιέργεια

Η καλλιέργεια των κολοκυνθών και της κολοκύθας είναι παρόμοια με του πεπονιού και του αγγουριού που είναι και αυτά μέλη της οικογένειας των κολοκυνθών.
Απαιτούν ζεστές μέρες και νύχτες για να ωριμάσουν καλά.

Σπορά

1.5-5 εκατοστά βάθος (αναλόγως την ποικιλία)
Απόσταση φύτευσης: Στις σειρές σε χωράφι: 60-70 εκ. / Ανάμεσα στις σειρές: 90-150 εκ.
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Εποχή σποράς-Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 21-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Αύγουστο

Έδαφος

Κρατήστε το χώμα υγρό με σάπια φύλλα και βρεγμένα άχυρα ή χορτάρια όταν αρχίζουν οι ζέστες.

Συγκομιδή

Μαζέψτε τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια όταν είναι μικρά για βραστά ή φρέσκα και μέχρι 20 εκατοστά για τηγανιτά. Τα μικρά κολοκυθάκια θα γίνουν υπερβολικά μεγάλα σχεδόν σαν κολοκύθες αν δεν τα κόψετε.
Οι χειμωνιάτικες κολοκύθες είναι έτοιμες για συγκομιδή όταν ο φλοιός τους χάνει τη φυσική λάμψη τους. Μετά από το στάδιο της πλήρης ανάπτυξής τους, αφήστε τις κολοκύθες άλλες 10-15 ημέρες να ωριμάσουν και κόψτε το κοτσάνι 3 εκατοστά πάνω από την κολοκύθα. Μην αφήσετε τα φρούτα να κρυώσουν. Αποθηκεύστε τες σε καλά αεριζόμενο μέρος με θερμοκρασίες 7-16°C.

Συγκαλλιέργεια κολοκυθιών
Τα κολοκύθια μπορούν να καλλιεργηθούν μαζί με καλαμπόκι-πεπόνι-τάτουλα-ραπανάκι-καπουτσίνο-κατιφέ-ρίγανη.
Ο κατιφές αποτρέπει τους κανθάρους και η ρίγανη παρέχει τη γενική προστασία παρασίτων. Το νεροκάρδαμο αποτρέπει τα ζωύφια.
Δεν καλλιεργούντε μαζί με πατάτες.

Ασθένειες

Τα κολοκύθια προσβάλλονται από περονόσπορο, ωίδιο, και βακτηριακή μάρανση. Για να αποτρέψετε τη μάρανση των κολοκυθιών διατηρήστε μία σταθερή υγρασία στο έδαφος.

Έντομα εχθροί

Ανακατέψτε στάχτη μέσα στο χώμα πριν την φύτεψη τους για να μειώσετε τα σκουλήκια των κολοκυνθών.
Για μικρές ποικιλίες άλλη μία στρατηγική είναι να τσιμπήσετε τις αναπτυσσόμενες κορφές τους, όταν φτάσουν τα 30-60 εκατοστά μάκρος.
Χρησιμοποιήστε πύρεθρο ή sabadilla για τον έλεγχο του σκαθαριού του αγγουριού  και του σκαθαριού των κολοκυνθών.
Καταστρέψτε τα αυγά του σκαθαριού της κολοκύθας με το χέρι ή τοποθετήστε τα σε ένα δοχείο με νερό και σαπούνι. Για να παγιδέψετε τα σκαθάρια του κολοκυθιού τοποθετήστε τάβλες ή σανίδες γύρω από την βάση των φυτών.
Τα σκαθάρια θα κρυφτούν από κάτω από τις σανίδες το βράδυ και μπορούν να μαζευτούν εύκολα νωρίς το πρωί.
Μερική έξτρα προστασία για τα σκουλήκια των κολοκυθών μπορεί να παρθεί, αν εφαρμόσουμε ροτενόνη γύρω από τη βάση των φυτών.
Κρατώντας τα φυτά κάτω από κάλυμμα μέχρι την ανθοφορία επιμηκύνει την επιβίωση του φυτού. Χρησιμοποιήστε ανθεκτικές ποικιλίες όπου έχετε πρόβλημα αν σας είναι εφικτό.

Σώσιμο σπόρου

Υπάρχουν 4 είδη από κολοκύθια και κολοκύθες.
Η διασταύρωση γίνεται συνήθως εύκολα μέσα στα ίδια είδη ποικιλιών και σπάνια μεταξύ ειδών.
Απομόνωσε τις ποικιλίες του ίδιου είδους με μικρότερη απόσταση 200 μέτρων για σπιτική χρήση.
Η παραγωγή αγνών σπόρων απαιτεί γονιμοποίηση με το χέρι ή απομόνωση από άλλη ποικιλία σε απόσταση 400-1600 μέτρων, αναλόγως την μεριά φύτεψης.

Πηγή:www.ftiaxno.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κολοκύθα







Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Στέβια: κατακτά τον κόσμο

    Η στέβια κατακτά τον κόσμο – ευοίωνες οι προοπτικές λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στη στέβια αφιέρωσαν οι...

  2. Διατροφή και άθληση

    Αθλείστε και προσέχετε την διατροφή σας; Πρέπει να τρώτε τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα! Το σώμα σας χρειάζεται...

  3. Μήπως το ποτό σας είναι νοθευμένο; Πως θα το καταλάβετε

    Μετά από ένα ξέφρενο γλέντι με φίλους ξυπνήσατε με βαρύ κεφάλι, κακή διάθεση, ανακατωσούρα, προβλήματα στο στομάχι και...

  4. Οικολογικός τρόπος για να αντιμετωπίζεται τους "ανεπιθύμητους επισκέπτες"

    Ό,τι και να βρούμε, στο σπίτι ή στον κήπο μας, μπορούμε εύκολα και με οικολογικό τρόπο να το...

Φυτά

Τρόφιμα που έχουν κατηγορηθεί ως καρκινογόνα

Τρόφιμα που έχουν κατηγορηθεί ως καρκινογόνα

Η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του καρκίνου. Παρακάτω παρουσιάζονται 10 τροφές που κατά καιρούς έχουν κατηγορηθεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαύρη ή λευκή σοκολάτα; Ποιές οι διαφορές;

Μαύρη ή λευκή σοκολάτα; Ποιές οι διαφορές;

Η σοκολάτα είναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές γλύκισμα ανά τον κόσμο. Την αγαπάμε είτε σκέτη, είτε σε τούρτες και πάστες αλλά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πόσο κρασί κάνει καλό στην καρδιά μας;

Πόσο κρασί κάνει καλό στην καρδιά μας;

Η κατανάλωση κρασιού με μέτρο προστατεύει την καρδιά και γενικότερα το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά αυτό το όφελος αφορά κυρίως τους ανθρώπους που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αμύγδαλα: το απόλυτο καλλυντικό για το δέρμα

Αμύγδαλα: το απόλυτο καλλυντικό για το δέρμα

Τα βρεγμένα σε νερό αμύγδαλα μπορούν να εφαρμόζονται στο δέρμα ως φυσικό ενυδατικό σε μορφή πουρέ.Αν το δέρμα σας είναι ξηρό, μπορείτε...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron