Αρχική » Φυτά

Κολοκύθα

Κολοκύθα

Καλλιέργεια

Η καλλιέργεια των κολοκυνθών και της κολοκύθας είναι παρόμοια με του πεπονιού και του αγγουριού που είναι και αυτά μέλη της οικογένειας των κολοκυνθών.
Απαιτούν ζεστές μέρες και νύχτες για να ωριμάσουν καλά.

Σπορά

1.5-5 εκατοστά βάθος (αναλόγως την ποικιλία)
Απόσταση φύτευσης: Στις σειρές σε χωράφι: 60-70 εκ. / Ανάμεσα στις σειρές: 90-150 εκ.
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Εποχή σποράς-Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 21-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Αύγουστο

Έδαφος

Κρατήστε το χώμα υγρό με σάπια φύλλα και βρεγμένα άχυρα ή χορτάρια όταν αρχίζουν οι ζέστες.

Συγκομιδή

Μαζέψτε τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια όταν είναι μικρά για βραστά ή φρέσκα και μέχρι 20 εκατοστά για τηγανιτά. Τα μικρά κολοκυθάκια θα γίνουν υπερβολικά μεγάλα σχεδόν σαν κολοκύθες αν δεν τα κόψετε.
Οι χειμωνιάτικες κολοκύθες είναι έτοιμες για συγκομιδή όταν ο φλοιός τους χάνει τη φυσική λάμψη τους. Μετά από το στάδιο της πλήρης ανάπτυξής τους, αφήστε τις κολοκύθες άλλες 10-15 ημέρες να ωριμάσουν και κόψτε το κοτσάνι 3 εκατοστά πάνω από την κολοκύθα. Μην αφήσετε τα φρούτα να κρυώσουν. Αποθηκεύστε τες σε καλά αεριζόμενο μέρος με θερμοκρασίες 7-16°C.

Συγκαλλιέργεια κολοκυθιών
Τα κολοκύθια μπορούν να καλλιεργηθούν μαζί με καλαμπόκι-πεπόνι-τάτουλα-ραπανάκι-καπουτσίνο-κατιφέ-ρίγανη.
Ο κατιφές αποτρέπει τους κανθάρους και η ρίγανη παρέχει τη γενική προστασία παρασίτων. Το νεροκάρδαμο αποτρέπει τα ζωύφια.
Δεν καλλιεργούντε μαζί με πατάτες.

Ασθένειες

Τα κολοκύθια προσβάλλονται από περονόσπορο, ωίδιο, και βακτηριακή μάρανση. Για να αποτρέψετε τη μάρανση των κολοκυθιών διατηρήστε μία σταθερή υγρασία στο έδαφος.

Έντομα εχθροί

Ανακατέψτε στάχτη μέσα στο χώμα πριν την φύτεψη τους για να μειώσετε τα σκουλήκια των κολοκυνθών.
Για μικρές ποικιλίες άλλη μία στρατηγική είναι να τσιμπήσετε τις αναπτυσσόμενες κορφές τους, όταν φτάσουν τα 30-60 εκατοστά μάκρος.
Χρησιμοποιήστε πύρεθρο ή sabadilla για τον έλεγχο του σκαθαριού του αγγουριού  και του σκαθαριού των κολοκυνθών.
Καταστρέψτε τα αυγά του σκαθαριού της κολοκύθας με το χέρι ή τοποθετήστε τα σε ένα δοχείο με νερό και σαπούνι. Για να παγιδέψετε τα σκαθάρια του κολοκυθιού τοποθετήστε τάβλες ή σανίδες γύρω από την βάση των φυτών.
Τα σκαθάρια θα κρυφτούν από κάτω από τις σανίδες το βράδυ και μπορούν να μαζευτούν εύκολα νωρίς το πρωί.
Μερική έξτρα προστασία για τα σκουλήκια των κολοκυθών μπορεί να παρθεί, αν εφαρμόσουμε ροτενόνη γύρω από τη βάση των φυτών.
Κρατώντας τα φυτά κάτω από κάλυμμα μέχρι την ανθοφορία επιμηκύνει την επιβίωση του φυτού. Χρησιμοποιήστε ανθεκτικές ποικιλίες όπου έχετε πρόβλημα αν σας είναι εφικτό.

Σώσιμο σπόρου

Υπάρχουν 4 είδη από κολοκύθια και κολοκύθες.
Η διασταύρωση γίνεται συνήθως εύκολα μέσα στα ίδια είδη ποικιλιών και σπάνια μεταξύ ειδών.
Απομόνωσε τις ποικιλίες του ίδιου είδους με μικρότερη απόσταση 200 μέτρων για σπιτική χρήση.
Η παραγωγή αγνών σπόρων απαιτεί γονιμοποίηση με το χέρι ή απομόνωση από άλλη ποικιλία σε απόσταση 400-1600 μέτρων, αναλόγως την μεριά φύτεψης.

Πηγή:www.ftiaxno.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κολοκύθα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Xρυσοί κανόνες για άσκηση ...στο κρύο

    Ο χειμώνας έχει... μπει ημερολογιακά μόλις λίγες μέρες και απ’ ότι φαίνεται έχει άγριες καιρικές διαθέσεις. Μην πτοείστε...

  2. Οι ασθένειες μας ... μιλούν

    Ο Dr. Bach είχε πει ότι "Η ασθένεια είναι μια σύγκρουση μεταξύ της προσωπικότητας και της ψυχής".Πολλές φορές...

  3. Μπαχαρικά: προστατεύουν το κρέας από καρκινογόνες ουσίες

    Το ψήσιμο του κρέατος, ιδιαιτέρως αν γίνεται στα κάρβουνα, έχει κατά καιρούς συσχετιστεί με την ανάπτυξη επικίνδυνων καρκινογόνων...

  4. Καταπολεμήστε τη δυσκοιλιότητα

    Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ­δυσλειτουργία του εντέρου γι' αυτό πρέπει να την προσέξετε. Προσπαθήστε να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές...

Φυτά

Ζέα ή Ζειά: στην αρχαία Ελλάδα

Ζέα ή Ζειά: στην αρχαία Ελλάδα

Η Ζέα ή ζειά (Triticum dicoccum ή Emmer wheat στα αγγλικά) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο....

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Το φραγκόσυκο είναι υπερτροφή

Το φραγκόσυκο είναι υπερτροφή

 Το φραγκόσυκο είναι από τα πλέον νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα. Έχει τη δυνατότητα να σε ξεδιψάσει, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (87.5%).Το...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως θα ξεπλύνουμε τις συσκευασίες πριν την ανακύκλωση χωρίς σπατάλη νερού

Πως θα ξεπλύνουμε τις συσκευασίες πριν την ανακύκλωση χωρίς σπατάλη νερού

Για να ανακυκλώσουμε σωστά δεν αρκεί να ρίξουμε τις συσκευασίες στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης, πρέπει και να τις ρίξουμε χωρίς υπολείμματα.Αυτό...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Παγωμένο ή δροσερό νερό πρέπει να πίνουμε;

Παγωμένο ή δροσερό νερό πρέπει να πίνουμε;

Πώς πρέπει να είναι το νερό που πίνουμε; Παγωμένο, δροσερό ή χλιαρό; Πολλοί πιστεύουν ότι το χλιαρό νερό απορροφάται πιο γρήγορα, ενώ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως θα διαλέξουμε βιολογικά τρόφιμα

Πως θα διαλέξουμε βιολογικά τρόφιμα

Προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης ή ακόμη και συμβατικά, πωλούνται ως βιολογικά. Επισημάνσεις τύπου «βιολογική καταπολέμηση» μαζί με μια πασχαλίτσα ή ένα λουλούδι, εύκολα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικά αποσμητικά χώρου

Φυσικά αποσμητικά χώρου

Τα αποσμητικά χώρου περιέχουν τοξικές ουσίες που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Επιπλέον, δεν εξαφανίζουν τη μυρωδιά, απλώς την καλύπτουν. Δώστε αίσθηση φρεσκάδας στο...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Τα σαλιγκάρια ζουν σε ένα μαγικό κόσμο

Τα σαλιγκάρια ζουν σε ένα μαγικό κόσμο

Ο ουκρανός φωτογράφος Vyacheslav Mishchenko απαθανάτισε σημαντικές αλλά και απλές ή καθημερινές στιγμές από τη ζωή των σαλιγκαριών με τη βοήθεια της...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πώς θα θεραπεύσεις τις σκασμένες φτέρνες

Πώς θα θεραπεύσεις τις σκασμένες φτέρνες

Μπορεί να λατρεύεις τώρα το καλοκαίρι να κάνεις βόλτες στην άμμο χωρίς σαγιονάρες ή να περπατάς ξυπόλητη στην αυλή του σπιτιού σου,...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron