Αρχική » Φυτά

Ραδίκι: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Ταραξάκο )

Ραδίκι: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Ταραξάκο )

Ένα πολύτιμο άγριο φαγώσιμο χόρτο παρουσιάζουμε στη λάσπη: το περίφημο Ταραξάκο ή πικραλίδα. Πολύ γνωστό πολυετές ποώδες φυτό χωρίς στέλεχος, δηλ. όλα τα φύλλα του βγαίνουν παράρριζα (κατ’ ευθείαν από τη ρίζα του).

Ονομασία φυτού: Cichorium intybus
Κοινή ονομασία: Ραδίκι
Ιστορικό στοιχείο:Γνωστό από τους αρχαίους χρόνους, αναφέρεται ήδη στον πάπυρο του Ebers 4.000 χρόνια π.Χ.. Ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος αναφέρονται στο είδος αυτό με τις ονομασίες κιχόρη ή κιχόριον, ήμερος Σέρις, πικρίδα κ.ά. Ο Γαληνός το ονομάζει “φίλο του συκωτιού”.

Πως καλλιεργείται

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη ραδικιού, το άγριο, το ήμερο, το σταμναγκάθι, το ιταλικό, το ραντίκιο, το Witloof ή Βρυξελλών μέχρι και ραδίκι για την παραγωγή υποκατάστατου του καφέ υπάρχει. Και μιλάμε για αυτά που καλλιεργούμε όχι για τα αυτοφυή ... Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η πικρή τους γεύση που τους δίνει και ιδιαίτερη νοστιμάδα. Για να μην μπλέξουμε εμείς θα ασχοληθούμε με το ήμερο φυλλώδες ραδίκι. Το παλιό καλό ραδίκι δηλαδή. Στη νότιο Ελλάδα μπορεί να καλλιεργηθεί τέτοια εποχή. Στα βόρεια όχι. Θέλει ηλιόλουστη θέση, χώμα με καλή στράγγιση, αφράτο και πλούσιο σε οργανική ουσία. Σκαλίστε καλά και σε βάθος 30-40 εκ. πριν σπείρετε. Σπέρνουμε σε γραμμές που απέχουν 30 εκ. μεταξύ τους. Βάζουμε επάνω στη γραμμή 2-3 σποράκια ανά 5- 10 εκ. Σκεπάζουμε με λίγο χώμα και πατάμε καλά. Τελειώνουμε με πότισμα. Όταν τα νεαρά φυτά αποκτήσουν 10 φύλλα περίπου τα αραιώνουμε ώστε όσα μείνουν να απέχουν μεταξύ τους 20 - 25 εκ. Προσοχή με το πότισμα. Το ραδίκι δεν θέλει υπερβολές.

Τι πρέπει να προσέξω:Μην ξαφνιαστείτε αν τα άγρια ιταλικά ραδίκια σας δεν κοκκινίσουν πολύ γρήγορα, τα χρώμα γίνετε πιο έντονο με το κρύο.

Πότε μαζεύω και πως:Μαζεύονται από το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές έως την άνοιξη. Συγκομίζεται όλο μαζί ή τμηματικά όταν έχει αναπτυχθεί αρκετά σε μέγεθος. Κόψτε τα φυτά όταν ο καιρός είναι καλός, ανάλογα με τις ανάγκες σας, όταν αυτοί θα είναι πλέον αρκετά συμπαγείς. Όταν το συλλέγουμε, το μαχαίρι μπαίνει λίγο πιο βαθιά στο έδαφος, αλλιώς θα μας μείνουν όλα τα φύλλα στο χέρι, εν αντιθέσει με την πρακτική που κάνουμε στα άλλα είδη ραδικιού , όπου για προστασία της χλωρίδας τα κόβουμε ψηλά στη ρίζα, ώστε μετά να πετάξει ξανά.

Χρήση μαγειρική: Καταναλώνονται ωμά, συχνά ανακατεμένα με άλλα σαλατικά. Να αφαιρείτε τα χαλασμένα φύλλα.

Ασθένειες: Γυμνοσάλιαγκες, κάμπιες νυκτόβιων πεταλούδων, η αφίδα της ρίζας και τα γκρίζα σκουλήκια. Προσοχή στα ποντίκια του αγρού το χειμώνα.

Εποχή φύτευσης: Ιούνιο - Αύγουστο
Αποστάσεις φύτευσης: 5 – 10 εκ.
Συγκομιδή: Φθινόπωρο – Άνοιξη

Ιδιότητες:

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα χολαγωγά φυτά και επίσης είναι ένα εξαιρετικό διουρητικό. Επίσης είναι πολύ καλό τονωτικό, χωνευτικό και αποτοξινωτικό. Οι αρχαίοι έλληνες και οι ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Επίσης πολύ γνωστό στην κινέζικη ιατρική και στους άραβες ιατρούς. Ευρεία χρήση είχε και στο μεσαίωνα. Παρασκευάζονται από αυτό εκχυλίσματα, βάμματα και διαλύματα. Το φυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, D σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο. Το κάλιο που περιέχει έχει την αξία του διότι σαν διουρητικό που είναι δεν έχουμε απώλειες καλίου, καθώς τις αναπληρώνει με το κάλιο που περιέχει. Το φυτό περιέχει ένα λευκό γαλακτώδη χυμό (Latex). Η ρίζα και ο γαλακτώδης χυμός περιέχουν μια πικρή ουσία: τη λακτουπικρίνη (τερπενική λακτόνη), καθώς και τανίνες, ινουλίνη καουτσούκ, τριτερπένια, κουμαρίνες, καροτενοειδή και άλλα. Οι πρωτόγονοι λαοί πίστευαν ότι η πικράδα έδινε δύναμη και ότι μπορούσαν να θεραπευθούν από μία ασθένεια πίνοντας ένα πικρό ποτό. Φυσιολογικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάθε πικράδα δημιουργεί ένα ερέθισμα στον οργανισμό και αυτό έχει σαν επακόλουθο να λειτουργήσουν οι αδένες και να παράγουν υγρά, π.χ. ένα πικρό ορεκτικό ποτό, ανοίγει την όρεξη και θέτει σε κίνηση τη λειτουργία της πέψης. Το ταραξάκο διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής.

Πηγή:to-mikro-spiti-sto-livadi.blogspot.com και laspistasteria.wordpress.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Ραδίκια








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Δωρεές πολλών δισ. για το νέο Πράσινο Ταμείο

    Το ποσό των 9,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (7,4 δισ. ευρώ) δεσμεύθηκαν να δώσουν στο νέο Πράσινο Ταμείο 30 χώρες...

  2. Τι μπορούμε να κάνουμε το ληγμένο γιαούρτι

    Έχετε στο ψυγείο σας γιαούρτι και δεν προλάβατε να το καταναλώσετε όλο πριν λήξει; Δείτε τις τέσσερις φανταστικές...

  3. Στη διατήρηση των υγρότοπων μας το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

    Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στο πλαίσιο του πολυετούς ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του για την ελληνική φύση,...

  4. Τα νέα προϊόντα που θα πωλούνται στο εξής στη λαϊκή

    Το καρότσι της λαϊκής δεν θα γεμίζει μόνον με φρούτα και λαχανικά αλλά και με γαλακτοκομικά προϊόντα, τυριά,...

Φυτά

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα αρωματικά και καθαριστικά προϊόντα έχουν άρωμα λεμονιού; Απ' ό,τι φαίνεται η μυρωδιά του λεμονιού δεν είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και η υγεία του γυναικείου κόλπου επιτάσσουν την καθημερινή κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού.Η διαιτολόγος Lindy Cohen από το Σίδνεϊ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν γνωρίζουν πώς να πλύνουν σωστά τα λαχανικά με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.Αρχικά θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καταπολεμήστε τις ρυτίδες με φυσικό τρόπο

Καταπολεμήστε τις ρυτίδες με φυσικό τρόπο

Το κριθάρι βελτιώνει την οξυγόνωση του κυτταρικού ιστού και είναι υψηλό σε περιεκτικότητα βιταμίνης C.  Βοηθά στην καταπολέμηση των ρυτίδων και μπορεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Το «φαρμακείο» της φύσης στο πιάτο μας

Το «φαρμακείο» της φύσης στο πιάτο μας

Ζούμε στην Ελλάδα όπου όλο το χρόνο μπορούμε να βρούμε μεγάλη ποικιλία από φρούτα.Προβλήματα όρασης, πέψης και στα οστά; Δεν χρειάζεται να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κηραλοιφή για όλες τις χρήσεις!

Κηραλοιφή για όλες τις χρήσεις!

Ας δούμε μία εύκολη συνταγή για να φτιάξετε σπιτική κηραλοιφή που θεραπεύει: τσιμπήματα μέλισσαςτσιμπήματα εντόμωνεγκαύματαηλιακά εγκαύματαΚοψίματα και γρατζουνιέςΕξανθήματα από πυρετόΣκασμένα χείληΦαγούρα στο δέρμαλειχήνεςέκζεμαΣΥΣΤΑΤΙΚΑ...

διαβάστε αναλυτικά »

Επιλέγοντας τα φυτά

Βότανα αρωματικά: ας τα γνωρίσουμε

Βότανα αρωματικά: ας τα γνωρίσουμε

Τα αρωματικά βότανα είναι πολύ ευχάριστα στον χώρο μας και χρήσιμα για διάφορες χρήσεις στο σπίτι. Τα φύλλα τους ή και οι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο

Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και ένα από τα θέματα που απασχολεί τους γονείς είναι η διατροφή των παιδιών τους στο σχολείο....

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron