Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής » Τα βασικά της βιολογικής κηπουρικής

Διαδοχή στην καλλιέργεια

Το χώρο που διαθέτουμε για λαχανόκηπο είναι σκόπιμο να τον χωρίσουμε σε τέσσερα τμήματα. Στο κάθε τμήμα καλλιεργούμε διαφορετικά λαχανικά, έτσι ώστε στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο το ίδιο λαχανικό να καλλιεργηθεί σε διαφορετικό τμήμα. Αυτό εξασφαλίζει καλύτερη και πλουσιότερη παραγωγή, γιατί σε κάθε καλλιεργητική περίοδο τα λαχανικά μας αλλάζοντας έδαφος, αποφεύγουν τα παράσιτα (έντομα ή μικροοργανισμούς) που προσβάλλουν ένα συγκεκριμένο φυτό, και από την άλλη μεριά βρίσκουν στο έδαφος τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που πολλές φορές είναι διαφορετικά για κάθε είδους φυτό.

Με την προϋπόθεση ότι το έδαφος είναι πλούσιο σε οργανική ουσία, στο τμήμα Α θα βάλουμε πατάτες. Η καλλιέργεια της πατάτας έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρείται το έδαφος αφράτο και να μειωθούν τα πολυετή ζιζάνια. Από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιώντας μεγάλη ποσότητα κοπριάς ή λιπάσματος για τις πατάτες, θα χρειαστούμε μικρότερη ποσότητα για τις καλλιέργειες που θα ακολουθήσουν τις τρεις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους, μέχρι να επιστρέψουμε στην καλλιέργεια της πατάτας στο τμήμα Α.

Μετά τις πατάτες, σ’ αυτό το κομμάτι θα καλλιεργήσουμε λαχανικά σαρκόριζα και κονδυλώδη. Αυτά αναπτύσσονται καλύτερα σε έδαφος που έχει λιπανθεί με κοπριά για προηγούμενη καλλιέργεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νωπή κοπριά επηρεάζει δυσμενώς το ριζικό τους σύστημα και τα κάνει να δίνουν ρίζα ακανόνιστη, όχι συμπαγή, και με πολλά μικρά ριζίδια (π.χ. καρότα, τεύτλα, ραπανάκια).

Μετά απ’ αυτά, θα καλλιεργήσουμε όσπρια (αρακά, φασόλια κ.α.). Αυτά έχουν την ιδιότητα να εμπλουτίζουν το έδαφος σε άζωτο (τα φυμάτια των ριζών τους έχουν την ικανότητα να εγκλωβίζουν το άζωτο μέσα στο έδαφος) και έτσι τα φυτά που θα ακολουθήσουν θα το εκμεταλλευτούν. Πριν ξανακαλλιεργήσουμε πατάτες, είναι σκόπιμο να βάλουμε πράσινα λαχανικά ή σαλατικά, ακολουθώντας τη διαδοχική εναλλαγή των καλλιεργειών στα τέσσερα στάδια.

Για να διατηρήσουμε το έδαφος σε καλή κατάσταση, πρέπει να προσέξουμε να μην λείπει ασβέστιο. Η έλλειψη ασβεστίου έχει σαν αποτέλεσμα να μην συγκρατούνται στο έδαφος τα κύρια θρεπτικά συστατικά. Ειδικά οι πατάτες προτιμούν όξινο έδαφος και επομένως θα πρέπει να προστίθεται ασβέστιο σε κάθε τμήμα ξεχωριστά για την καλλιέργεια της πατάτας. Γενικά ένα έδαφος με επάρκεια ασβεστίου χρειάζεται λιγότερα λιπάσματα.

Η αμειψισπορά των καλλιεργειών διατηρεί σωστή ισορροπία ανάμεσα στα διάφορα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά. Το έδαφος αερίζεται καλύτερα και εφοδιάζεται σε οξυγόνο, που είναι απαραίτητο στα βακτήρια του εδάφους, ώστε να μετατρέψουν την κοπριά και τα λιπάσματα σε ουσίες αφομοιώσιμες από τα φυτά. Τέλος, αυτή η εναλλαγή εμποδίζει την εγκατάσταση παράσιτων και την μετάδοση ασθενειών, που είναι ενδημικές για ορισμένες ομάδες φυτών, γνωστές σαν ασθένειες εδάφους.

Σε κάθε λαχανόκηπο είναι επίσης σκόπιμο να υπάρχουν μονοπάτια. Αυτά μπορούμε να τα φτιάξουμε από πλάκες ή τούβλα ή γαρμπίλι. Τα μονοπάτια θα μας επιτρέψουν, όταν ο καιρός είναι βροχερός ή το έδαφος υγρό, να μπούμε στο λαχανόκηπο για να βγάλουμε κρεμμύδια, λάχανα, μαρούλια ή άλλα λαχανικά, χωρίς να καταστρέψουμε τη δομή (αφράτεμα) του χώματος με το πάτημα.

Πηγή:http://www.valentine.gr/city_gardening_gr.php

 









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Γιαούρτι: επίσημο σνακ της Νέας Υόρκης

    Το γιαούρτι ανακηρύχθηκε ως το επίσημο σνακ της Νέας Υόρκης, βρίσκοντας μία θέση δίπλα στο ποπ κορν και...

  2. Στην Ιαπωνία απίστευτο θέαμα από... πυγολαμπίδες!

    Οι πυγολαμπίδες πλημμυρίζουν τα καλοκαίρια τα δάση της Ιαπωνίας και αποτελούν μια καλή αφορμή για τους φωτογράφους να...

  3. Λιπάσματα: «παραμένουν σε έδαφος και νερό για δεκαετίες»

    Ακόμα κι αν οι αγρότες σταματήσουν σήμερα να χρησιμοποιούν λιπάσματα, υψηλά επίπεδα αζώτου θα διατηρηθούν στο έδαφος και...

  4. Γνωρίζετε γιατί δεν πρέπει να τρέχουμε στο ντους αμέσως μετά τη θάλασσα;

    Το θαλασσινό αλάτι έχει πολλά να προσφέρει στην υγεία μας και είναι ταυτόχρονα ένα φυσικό καλλυντικό!Το θαλασσινό αλάτι...

Φυτά

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Το φασκόμηλο, πέρα από ένα βότανο με πλούσια διατροφική αξία, είναι επίσης ένα δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Δημιουργώντας δώρα από τον κήπο

Φτιάξτε το δικό σας Μαγιάτικο στεφάνι

Φτιάξτε το δικό σας Μαγιάτικο στεφάνι

Το Μαγιάτικο στεφάνι ένα πανάρχαιο έθιμο που ακόμα παραμένει ζωντανό σε όλη την Ελλάδα. Όμως ποια είναι η προέλευση του; Ο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα αρωματικά και καθαριστικά προϊόντα έχουν άρωμα λεμονιού; Απ' ό,τι φαίνεται η μυρωδιά του λεμονιού δεν είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Στα γλυκά στα φαγητά, ακόμα και για πλαστελίνη ή δακτυλομπογιές, απαραίτητα τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Πάντα βέβαια υπάρχει η επιλογή να τα αγοράσουμε, αλλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Είναι μικρά μωβ - κόκκινα φρούτα που τα παίρνουμε από τους θάμνους που φύονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου!  Ιδιότητες του Τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φτιάξε μάσκα προσώπου με Αλόη

Φτιάξε μάσκα προσώπου με Αλόη

Έχοντας περισσότερα από 80 ενεργά συστατικά, η αλόη αναγνωρίζεται από τις σύγχρονες έρευνες ως ένα από τα πιο «δυνατά χαρτιά» στο φαρμακείο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για γερά μαλλιά

Βότανα για γερά μαλλιά

Η τριχόπτωση είναι ο εφιάλτης κυρίως για τον άνδρα, μετά τα χρόνια της πρώτης νεότητας. Οσο νωρίτερα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια τόσο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron