Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής » Τα βασικά της βιολογικής κηπουρικής

Διαδοχή στην καλλιέργεια

Το χώρο που διαθέτουμε για λαχανόκηπο είναι σκόπιμο να τον χωρίσουμε σε τέσσερα τμήματα. Στο κάθε τμήμα καλλιεργούμε διαφορετικά λαχανικά, έτσι ώστε στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο το ίδιο λαχανικό να καλλιεργηθεί σε διαφορετικό τμήμα. Αυτό εξασφαλίζει καλύτερη και πλουσιότερη παραγωγή, γιατί σε κάθε καλλιεργητική περίοδο τα λαχανικά μας αλλάζοντας έδαφος, αποφεύγουν τα παράσιτα (έντομα ή μικροοργανισμούς) που προσβάλλουν ένα συγκεκριμένο φυτό, και από την άλλη μεριά βρίσκουν στο έδαφος τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που πολλές φορές είναι διαφορετικά για κάθε είδους φυτό.

Με την προϋπόθεση ότι το έδαφος είναι πλούσιο σε οργανική ουσία, στο τμήμα Α θα βάλουμε πατάτες. Η καλλιέργεια της πατάτας έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρείται το έδαφος αφράτο και να μειωθούν τα πολυετή ζιζάνια. Από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιώντας μεγάλη ποσότητα κοπριάς ή λιπάσματος για τις πατάτες, θα χρειαστούμε μικρότερη ποσότητα για τις καλλιέργειες που θα ακολουθήσουν τις τρεις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους, μέχρι να επιστρέψουμε στην καλλιέργεια της πατάτας στο τμήμα Α.

Μετά τις πατάτες, σ’ αυτό το κομμάτι θα καλλιεργήσουμε λαχανικά σαρκόριζα και κονδυλώδη. Αυτά αναπτύσσονται καλύτερα σε έδαφος που έχει λιπανθεί με κοπριά για προηγούμενη καλλιέργεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νωπή κοπριά επηρεάζει δυσμενώς το ριζικό τους σύστημα και τα κάνει να δίνουν ρίζα ακανόνιστη, όχι συμπαγή, και με πολλά μικρά ριζίδια (π.χ. καρότα, τεύτλα, ραπανάκια).

Μετά απ’ αυτά, θα καλλιεργήσουμε όσπρια (αρακά, φασόλια κ.α.). Αυτά έχουν την ιδιότητα να εμπλουτίζουν το έδαφος σε άζωτο (τα φυμάτια των ριζών τους έχουν την ικανότητα να εγκλωβίζουν το άζωτο μέσα στο έδαφος) και έτσι τα φυτά που θα ακολουθήσουν θα το εκμεταλλευτούν. Πριν ξανακαλλιεργήσουμε πατάτες, είναι σκόπιμο να βάλουμε πράσινα λαχανικά ή σαλατικά, ακολουθώντας τη διαδοχική εναλλαγή των καλλιεργειών στα τέσσερα στάδια.

Για να διατηρήσουμε το έδαφος σε καλή κατάσταση, πρέπει να προσέξουμε να μην λείπει ασβέστιο. Η έλλειψη ασβεστίου έχει σαν αποτέλεσμα να μην συγκρατούνται στο έδαφος τα κύρια θρεπτικά συστατικά. Ειδικά οι πατάτες προτιμούν όξινο έδαφος και επομένως θα πρέπει να προστίθεται ασβέστιο σε κάθε τμήμα ξεχωριστά για την καλλιέργεια της πατάτας. Γενικά ένα έδαφος με επάρκεια ασβεστίου χρειάζεται λιγότερα λιπάσματα.

Η αμειψισπορά των καλλιεργειών διατηρεί σωστή ισορροπία ανάμεσα στα διάφορα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά. Το έδαφος αερίζεται καλύτερα και εφοδιάζεται σε οξυγόνο, που είναι απαραίτητο στα βακτήρια του εδάφους, ώστε να μετατρέψουν την κοπριά και τα λιπάσματα σε ουσίες αφομοιώσιμες από τα φυτά. Τέλος, αυτή η εναλλαγή εμποδίζει την εγκατάσταση παράσιτων και την μετάδοση ασθενειών, που είναι ενδημικές για ορισμένες ομάδες φυτών, γνωστές σαν ασθένειες εδάφους.

Σε κάθε λαχανόκηπο είναι επίσης σκόπιμο να υπάρχουν μονοπάτια. Αυτά μπορούμε να τα φτιάξουμε από πλάκες ή τούβλα ή γαρμπίλι. Τα μονοπάτια θα μας επιτρέψουν, όταν ο καιρός είναι βροχερός ή το έδαφος υγρό, να μπούμε στο λαχανόκηπο για να βγάλουμε κρεμμύδια, λάχανα, μαρούλια ή άλλα λαχανικά, χωρίς να καταστρέψουμε τη δομή (αφράτεμα) του χώματος με το πάτημα.

Πηγή:http://www.valentine.gr/city_gardening_gr.php

 









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. ΦΠΑ: οι αλλαγές σε τρόφιμα και υπηρεσίες

     Ο ΦΠΑ αυξάνεται σε δεκάδες υπηρεσίες και σε προϊόντα που είναι ευρείας κατανάλωσης με τα νέα μέτρα που...

  2. Κατασχέσεις για χρέη σε Εφορία και Ταμεία

    Κινητοποίηση όλων των μηχανισμών είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών, με στόχο να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες οφειλές παρελθόντων...

  3. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

    Παρά το ότι έχει τόσα οφέλη, οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις βγαίνουν από τη θάλασσα σπεύδουν να ξεπλυθούν με...

  4. Αντιμέτωπη με την πρόκληση της βιοποικιλότητας η νέα ΚΑΠ

    Η νέα «πράσινη» Κοινή Αγροτική Πολιτική θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΕ να πετύχει τον στόχο της ανάσχεσης...

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Το ρόδι ή αλλιώς "Punica granatum» όπως είναι η βοτανολογική του ονομασία είναι καρπός φυλλοβόλου θάμνου ή δένδρου που μπορεί να φθάσει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα του φθινοπώρου

Φρούτα του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο είναι εδώ και μας φαίρνει πολλές επιλογές για υγιεινή διατροφή. Οι παρακάτω υπερτροφές, αποτελούν τα «δώρα» του φθινοπώρου και τις καλύτερες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron