Αρχική » Σχεδιασμός κήπου » Σχεδιασμός άνυδρου κήπου » Κήπος με κάκτους και παχύφυλλα

Κάκτοι και παχύφυτα, συμβουλές για το πότισμα

Κάκτοι και παχύφυτα, συμβουλές για το πότισμα

Κατά το πότισμα προσέξτε να μην καταβρέχετε το φυτό, αλλά και να μην του βγάλετε τη ριζά από το χώμα. Ένα πετραδάκι και λίγα χαλικάκια, οπού εκεί θα πέφτει το νερό, θα σας λύσουν το πρόβλημα.

-Το ότι δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις οι κάκτοι και τα παχύφυτα σε νερό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν καθόλου . Ειδικά με το πότισμα οι περισσότεροι αρχάριοι τους ποτίζουν πολύ και οι υπόλοιποι σχεδόν καθόλου. Πάντως καλύτερα να μείνουν χωρίς νερό παρά να ποτίζονται συχνά, γιατί σαπίζουν εύκολα.

-Όταν βρίσκονται στη περίοδο ανάπτυξής δηλ. άνοιξη και καλοκαίρι, πρέπει να ποτίζονται περίπου μία φορά την εβδομάδα, αν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Σε εσωτερικό χώρο, μία φορά στις δέκα ημέρες αρκεί.
Πρακτική συμβουλή: Δάχτυλο, αρέσει πολύ, στους κάκτους να ελέγχουμε την υγρασία, ώστε να αποφύγουμε τα υπερβολικά ποτίσματα. Βυθίστε λίγο το δάχτυλο στη γλάστρα για να δείτε εάν είναι ή όχι υγρό το χώμα. Εναλλακτικά βυθίστε ένα ξυλάκι. Εάν το χώμα έχει αρκετή υγρασία τοτε επάνω στο ξυλάκι θα υπάρχουν μικρά κομματάκια χώματος.  Εάν το δάχτυλο τρυπήθηκε από αγκάθι δεν προσέχετε καθόλου.

-Οι κάκτοι δεν χρειάζονται πολλά νερά. Εάν τους έχετε σε εξωτερικό χώρο, το φθινόπωρο που ξεκινάν τα  κρύα και οι υγρασίες, αραιώνετε τα ποτίσματα, σταδιακά, μέχρι να τα σταματήσετε εντελώς. Την άνοιξη, θα τα αρχίσετε πάλι, όταν οι θερμοκρασίες αρχίσουν να ανεβαίνουν, πάλι όμως σταδιακά.
Έτσι οι κάκτοι, μπορούν να αντέξουν και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, ακόμη και κάτω από το 0.

-Εάν ξεκινήσουν ανθοφορία νωρίς, -κάποιοι κάκτοι ανθίζουν το φθινόπωρο- τοτε δεν ακολουθουμε τον παραπάνω γενικό κανόνα, άλλα κάνουμε αραιά ποτίσματα ώστε να ενισχύσουμε τον κάκτο.

-Καλύτερα να μείνει χωρίς νερό, πάρα να ποτιστεί παραπάνω από ότι πρέπει. Στους τόπους καταγωγής τους, βρέχει σπανία άλλα οι κάκτοι αναπτύσσονται φυσιολογικά. Για σκεφτείτε πότε είδατε κάκτο στη ζούγκλα; Ποτέ.

-Ποτέ μην τοποθετείτε πιατάκι κάτω από τις γλάστρες των κάκτων. Κανονικά, το τοποθετούμε για να συγκρατεί υγρασία, όμως οι κάκτοι χρειάζονται καλή στράγγιση και ελάχιστη υγρασία. Πιο πιθανό είναι να τους σαπίσετε.

-Δεν ποτίζουμε πότε μεσημέρι. Οι σταγόνες μπορεί να γίνουν πρίσματα και να προκαλέσουν εγκαύματα στο φυτο. Νωρίς το πρωί είναι η καλύτερη ώρα.

-Όπως συμβαίνει και στο φυσικό τους περιβάλλον τα ποτίσματα στα παχύφυτα και τους κάκτους θα πρέπει είναι αραιά και πλούσια. Πολύ νερό, ώστε να φτάνει μέχρι το βάθος της γλάστρας, για να αναπτυχτούν οι ρίζες φυσιολογικά. Εάν τα ποτίσματα είναι επιφανειακά τοτε οι ρίζες δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά και θα κατευθύνονται προς την επιφάνεια. Υπολογίστε περίπου ότι απαιτείτε το μισό μέγεθος της γλάστρας .

-Ποτίζουμε με νερό βροχής, για να διατηρούμε το χώμα ελαφρώς όξινο (6-6,5 ph). Εάν δείτε άλατα στο πάτο της γλάστρας, ή στην επιφάνεια του χώματος, σημαίνει ότι το χώμα εξαιτίας του νερού έχει πολλά άλατα. Ώρα λοιπόν για αλλαγή χώματος.

Περιπτώσεις όπου απαιτείται ειδική συχνότητα στα ποτίσματα.

Κανονικά την περίοδο ποτίσματος  η φυσιολογική συχνότητα είναι μια φορα την εβδομάδα είναι, άλλα υπάρχουν περιπτώσεις κατά της όποιες ο κανόνας αυτός είναι πιο ελαστικός:

-Εάν ο κάκτος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, χρειάζεται περισσότερο νερό.

-Εάν βρίσκεται σε ανθοφορία, χρειάζεται περισσότερο νερό.

-Ανάλογα το μικροκλίμα της περιοχής. Στο φυσικό του περιβάλλον απορροφούν την υγρασία που βρίσκεται στον αέρα, ως κύρια πηγή νερού. Εάν στη περιοχή μας υπάρχει υψηλή υγρασία τοτε αραιώνουμε τα ποτίσματα το ίδιο εάν έχει χαμηλές θερμοκρασίες.

-Εάν έχουμε λάθος χώμα. Κανονικά απαιτούνται εδικά χώματα για κάκτους, ώστε να γίνεται καλή στράγγιση. Εάν το χώμα μας κρατεί πολύ υγρασία αραιώνουμε τα ποτίσματα.

- Εάν έχουμε λάθος γλάστρα. Οι κάκτοι δεν χρειάζονται μεγάλες γλάστρες. Σε μα μεγάλη γλάστρα το χώμα θα στεγνώνει πιο γρήγορα.

-Δεν ποτίζουμε με την ίδια συχνότατα, αυτούς που είναι σε ηλιόλουστα μέρη και αυτούς που είναι στην σκιά. Αυτή που είναι στον Ήλιο θέλουν κανονικά ποτίσματα, λόγο της γρηγορότερης εξάτμισης νερού. Αυτοί που είναι στη σκιά πιο αραιά.

- Ανάλογα το είδος του κάκτου. Δεν έχουν όλα τα ίδια τις ίδιες ανάγκες για αυτό ρωτήστε κατά την αγορά. Εάν δεν λάβατε ειδικές οδηγίες ακολουθείσθε τους γενικούς κανόνες.

- Σε σχέση με την ηλικία ή το μέγεθος του κάκτου. Τα σώματα των κάκτων είναι αποθήκες νερού.  Όσο μεγαλύτερο το  σώμα του τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητα συγκράτησης νερού στο σώμα του. Όποτε απαιτούνται πιο αραιά ποτίσματα.

Θυμηθείτε, στους κάκτους και τα παχύφυτα ισχύει:

Εάν δεν είσαι σίγουρος ότι χρειάζονται πότισμα, καλύτερα να περιμένεις μερικές ακόμη μέρες, παρά να τα ποτίσεις κα να σαπίσουν.

Πηγή:greenhost.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ 2016

    Δέκα ημέρες θα είναι οι διακοπές  που θα κάνουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ σε νησιά...

  2. Ανακυκλώστε ηλεκτρικές συσκευές στους μπλέ κάδους

    Με την ανακύκλωση συσκευασιών που γίνεται μέσω των μπλέ κάδων αξιοποιούνται χρήσιμα υλικά όπως χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και...

  3. Φυσικό αντιηλιακό λάδι

    Γνωρίζετε ότι μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε φυσικό αντιηλιακό λάδι; Σας δίνουμε  3 εύκολες συνταγές.Καλοκαίρι, παραλία, θάλασσα, ήλιος....

  4. Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

    Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, οι πιο όμορφες γιορτές του χρόνου πλησιάζουν. Μαζί τους όμως πλησιάζουν κι ένα...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron