Αρχική » Φυτά

Αγκινάρα, καλλιέργεια ( Αγκινάρες )

Αγκινάρα, καλλιέργεια ( Αγκινάρες )

Οι αγκινάρες, είναι ένα φυτό που δε θα δυσκολέψει το νέο καλλιεργητή. Οι καρποί της αγκινάρας είναι στην ουσία τα λουλούδια του φυτού. Μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και είναι πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Βάλτε στον κήπο σας το φυτό που κάποτε μόνον οι ευγενείς είχαν το προνόμιο να γεύονται!

Γενικές Πληροφορίες

Οι αγκινάρες μπορούν να αναπαραχθούν από σπόρους. Οι αγκινάρες θέλουν καλό χώμα, τακτικό πότισμα και λίπανση, καθώς και προστασία από την παγωνιά κατά το χειμώνα.

Βαθμός Δυσκολίας Εύκολο

Εποχή Σποράς Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Δεκέμβριος

Εποχή Μεταφύτευσης Φεβρουάριος, Μάρτιος

Σπορά αγκινάρας

Η σπορά της αγκινάρας, ξεκινά σπέρνοντας τους σπόρους εντός κλειστού χώρου. Βάλτε 2 σπόρους σε κάθε κουπάκι. Διατηρήστε τα κουπάκια με τους σπόρους σε ζεστό μέρος και με το χώμα υγρό μέχρι να βλαστήσουν. Η βλάστηση θα γίνει σε 7 έως 21 ημέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία. Μεταφυτεύστε τα πιο δυνατά φυτάκια περίπου 2 εβδομάδες πριν τη τελευταία παγωνιά. Οι αγκινάρες θέλουν μία κρύα περίοδο (250 ώρες κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου), πριν βγάλουν λουλούδια, αλλά δε θα επιβιώσουν μίας παγωνιάς.

Απόσταση φυτών αγκινάρας

Οι αγκινάρες θέλουν χώρο για να απλωθούν και αναπτυχθούν. Φροντίστε οι αγκινάρες να απέχουν μεταξύ τους περίπου 1 μέτρο.

Πολλαπλασιασμός αγκινάρας με παραφυάδες

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος πολλαπλασιασμού της αγκινάρας είναι με τις παραφυάδες που παράγει το ίδιο το φυτό. Οι παραφυάδες εμφανίζονται σα μικρά φυτά αγκινάρας, γύρω από το κεντρικό φυτό.
Ο Σεπτέμβριος, είναι ο καταλληλότερος μήνας για να αφαιρέσετε τις παραφυάδες και να τις μεταφυτεύσετε. Η αφαίρεση της παραφυάδας πρέπει να γίνει προσεκτικά για να μη πληγωθεί η ρίζα και το κεντρικό φυτό. Σκάψτε βαθιά και γύρω από την παραφυάδα ώστε να την αφαιρέσετε ευκολότερα. Θυμηθείτε ότι η παραφυάδα συνδέεται με το κεντρικό φυτό μέσω έντονου ριζικού συστήματος. Στο τελικό στάδιο της αφαίρεσης, θα πρέπει να κόψετε τις συνδετικές ρίζες.
Τοποθετήστε την παραφυάδα που αφαιρέσατε, σε ένα άλλο σημείο του κήπου ή χωραφιού, αφού πρώτα ανοίξετε μία τρύπα και ρίξετε μέσα σε αυτή λίπασμα (π.χ. κομπόστ ή άλλο εμπορικό). Βάλτε την παραφυάδα στην τρύπα και σκεπάστε τη ρίζα με χώμα. Ποτίστε καλά. Συνεχίζετε να ποτίζετε.
Τις πρώτες εβδομάδες, είναι πιθανό η νέα αγκιναριά να μοιάζει πολύ ταλαιπωρημένη. Να έχουν παραζώσει τα φύλλα της και να έχει χάσει τη ζωντάνια της. Μην απογοητευτείτε. Αυτό είναι φυσιολογικό λόγω του στρες που δέχτηκε το φυτό. Μπορεί να πάρετε αγκινάρες από αυτό το φυτό ακόμη και τον πρώτο χρόνο.

Πληροφορίες για το Έδαφος

Το έδαφος μπορεί να έχει pH μεταξύ 6,5 και 8,0 αλλά η αγκινάρα προτιμά ένα pH πιο κοντά στο 7,0. Οι αγκινάρες θέλουν πολύ υγρασία για να έχουν μεγάλη ανάπτυξη. Προσθέστε λίπασμα πριν φυτέψετε τους σπόρους. Θέλει καλά στραγγιζόμενο χώμα. Η αγκινάρα θέλει να τη βλέπει πολύ ο ήλιος.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή της αγκινάρας ξεκινά συνήθως τέλη άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Κόβετε τα άνθη της αγκινάρας πριν ανοίξουν.

Ασθένειες και Εχθροί

Αφίδες (Aphides)
Ωΐδιο τομάτας

Σας προτείνουμε νόστιμη και εύκολη συνταγη με αγκινάρες:

Λαδερό με Αρακά, Αγκινάρες και Πατάτες

 

Πηγή:www.kalliergo.gr

Φωτογραφίες
Άλλα άρθρα σχετικά με: Αγκινάρα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Στη Θήβα, ηλιακό πάρκο

    Το τεχνικό έργο συνίσταται στη διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου του εφαρμοσμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Θήβας κατά μήκος του...

  2. Καθαρή Δευτέρα: γιατί πετάμε χαρταετό;

    Η Καθαρή (ή Καθαρά) Δευτέρα, ονομάζεται έτσι, επειδή είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, μιας περιόδου 40 ημερών...

  3. Απαλλαγείτε για πάντα από τις κατσαρίδες

    Δεν έχετε χειρότερο από το να συναντήσετε ξαφνικά μια κατσαρίδα στο διάβα σας; Δείτε τι να αποφεύγετε και...

  4. ΦΠΑ: οι αλλαγές σε τρόφιμα και υπηρεσίες

     Ο ΦΠΑ αυξάνεται σε δεκάδες υπηρεσίες και σε προϊόντα που είναι ευρείας κατανάλωσης με τα νέα μέτρα που...

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron