Αρχική » Φυτά

Αγκινάρα, καλλιέργεια ( Αγκινάρες )

Αγκινάρα, καλλιέργεια ( Αγκινάρες )

Οι αγκινάρες, είναι ένα φυτό που δε θα δυσκολέψει το νέο καλλιεργητή. Οι καρποί της αγκινάρας είναι στην ουσία τα λουλούδια του φυτού. Μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και είναι πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Βάλτε στον κήπο σας το φυτό που κάποτε μόνον οι ευγενείς είχαν το προνόμιο να γεύονται!

Γενικές Πληροφορίες

Οι αγκινάρες μπορούν να αναπαραχθούν από σπόρους. Οι αγκινάρες θέλουν καλό χώμα, τακτικό πότισμα και λίπανση, καθώς και προστασία από την παγωνιά κατά το χειμώνα.

Βαθμός Δυσκολίας Εύκολο

Εποχή Σποράς Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Δεκέμβριος

Εποχή Μεταφύτευσης Φεβρουάριος, Μάρτιος

Σπορά αγκινάρας

Η σπορά της αγκινάρας, ξεκινά σπέρνοντας τους σπόρους εντός κλειστού χώρου. Βάλτε 2 σπόρους σε κάθε κουπάκι. Διατηρήστε τα κουπάκια με τους σπόρους σε ζεστό μέρος και με το χώμα υγρό μέχρι να βλαστήσουν. Η βλάστηση θα γίνει σε 7 έως 21 ημέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία. Μεταφυτεύστε τα πιο δυνατά φυτάκια περίπου 2 εβδομάδες πριν τη τελευταία παγωνιά. Οι αγκινάρες θέλουν μία κρύα περίοδο (250 ώρες κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου), πριν βγάλουν λουλούδια, αλλά δε θα επιβιώσουν μίας παγωνιάς.

Απόσταση φυτών αγκινάρας

Οι αγκινάρες θέλουν χώρο για να απλωθούν και αναπτυχθούν. Φροντίστε οι αγκινάρες να απέχουν μεταξύ τους περίπου 1 μέτρο.

Πολλαπλασιασμός αγκινάρας με παραφυάδες

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος πολλαπλασιασμού της αγκινάρας είναι με τις παραφυάδες που παράγει το ίδιο το φυτό. Οι παραφυάδες εμφανίζονται σα μικρά φυτά αγκινάρας, γύρω από το κεντρικό φυτό.
Ο Σεπτέμβριος, είναι ο καταλληλότερος μήνας για να αφαιρέσετε τις παραφυάδες και να τις μεταφυτεύσετε. Η αφαίρεση της παραφυάδας πρέπει να γίνει προσεκτικά για να μη πληγωθεί η ρίζα και το κεντρικό φυτό. Σκάψτε βαθιά και γύρω από την παραφυάδα ώστε να την αφαιρέσετε ευκολότερα. Θυμηθείτε ότι η παραφυάδα συνδέεται με το κεντρικό φυτό μέσω έντονου ριζικού συστήματος. Στο τελικό στάδιο της αφαίρεσης, θα πρέπει να κόψετε τις συνδετικές ρίζες.
Τοποθετήστε την παραφυάδα που αφαιρέσατε, σε ένα άλλο σημείο του κήπου ή χωραφιού, αφού πρώτα ανοίξετε μία τρύπα και ρίξετε μέσα σε αυτή λίπασμα (π.χ. κομπόστ ή άλλο εμπορικό). Βάλτε την παραφυάδα στην τρύπα και σκεπάστε τη ρίζα με χώμα. Ποτίστε καλά. Συνεχίζετε να ποτίζετε.
Τις πρώτες εβδομάδες, είναι πιθανό η νέα αγκιναριά να μοιάζει πολύ ταλαιπωρημένη. Να έχουν παραζώσει τα φύλλα της και να έχει χάσει τη ζωντάνια της. Μην απογοητευτείτε. Αυτό είναι φυσιολογικό λόγω του στρες που δέχτηκε το φυτό. Μπορεί να πάρετε αγκινάρες από αυτό το φυτό ακόμη και τον πρώτο χρόνο.

Πληροφορίες για το Έδαφος

Το έδαφος μπορεί να έχει pH μεταξύ 6,5 και 8,0 αλλά η αγκινάρα προτιμά ένα pH πιο κοντά στο 7,0. Οι αγκινάρες θέλουν πολύ υγρασία για να έχουν μεγάλη ανάπτυξη. Προσθέστε λίπασμα πριν φυτέψετε τους σπόρους. Θέλει καλά στραγγιζόμενο χώμα. Η αγκινάρα θέλει να τη βλέπει πολύ ο ήλιος.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή της αγκινάρας ξεκινά συνήθως τέλη άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Κόβετε τα άνθη της αγκινάρας πριν ανοίξουν.

Ασθένειες και Εχθροί

Αφίδες (Aphides)
Ωΐδιο τομάτας

Σας προτείνουμε νόστιμη και εύκολη συνταγη με αγκινάρες:

Λαδερό με Αρακά, Αγκινάρες και Πατάτες

 

Πηγή:www.kalliergo.gr

Φωτογραφίες
Άλλα άρθρα σχετικά με: Αγκινάρα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Σχετικά με την επαναφορά της απαγόρευσης δόμησης

    Παρελθόν θα αποτελούν διατάξεις που μετέτρεπαν την πολύτιμη Γη Υψηλής Παραγωγικότητας σε οικόπεδα, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για...

  2. Η Ιστορία πίσω από τη Γιορτή της Μητέρας

    Η Γιορτή της Μητέρας, την οποία θα γιορτάσουμε την ερχόμενη Κυριακή, έχει ήδη εδώ και δύο χρόνια κλείσει...

  3. Μοίρασμα σπόρων & γνώσεων, πρακτικά εργαστήρια

    Το Σάββατο 13 Φλεβάρη στις 12:30, οι «Δρυάδες» και οι «Σπόροι Ζωής», παρέα με τις υπόλοιπες ομάδες σποροφύλαξης...

  4. Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

    Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, οι πιο όμορφες γιορτές του χρόνου πλησιάζουν. Μαζί τους όμως πλησιάζουν κι ένα...

Φυτά

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Το φασκόμηλο, πέρα από ένα βότανο με πλούσια διατροφική αξία, είναι επίσης ένα δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Δημιουργώντας δώρα από τον κήπο

Φτιάξτε το δικό σας Μαγιάτικο στεφάνι

Φτιάξτε το δικό σας Μαγιάτικο στεφάνι

Το Μαγιάτικο στεφάνι ένα πανάρχαιο έθιμο που ακόμα παραμένει ζωντανό σε όλη την Ελλάδα. Όμως ποια είναι η προέλευση του; Ο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα αρωματικά και καθαριστικά προϊόντα έχουν άρωμα λεμονιού; Απ' ό,τι φαίνεται η μυρωδιά του λεμονιού δεν είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Στα γλυκά στα φαγητά, ακόμα και για πλαστελίνη ή δακτυλομπογιές, απαραίτητα τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Πάντα βέβαια υπάρχει η επιλογή να τα αγοράσουμε, αλλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Είναι μικρά μωβ - κόκκινα φρούτα που τα παίρνουμε από τους θάμνους που φύονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου!  Ιδιότητες του Τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φτιάξε μάσκα προσώπου με Αλόη

Φτιάξε μάσκα προσώπου με Αλόη

Έχοντας περισσότερα από 80 ενεργά συστατικά, η αλόη αναγνωρίζεται από τις σύγχρονες έρευνες ως ένα από τα πιο «δυνατά χαρτιά» στο φαρμακείο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για γερά μαλλιά

Βότανα για γερά μαλλιά

Η τριχόπτωση είναι ο εφιάλτης κυρίως για τον άνδρα, μετά τα χρόνια της πρώτης νεότητας. Οσο νωρίτερα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια τόσο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron