Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Σπόροι - σπορόφυτα

Πώς παίρνουμε τους σπόρους της τομάτας (ντομάτας );

Ήρθε η εποχή και πήραμε τις ώριμες τομάτες από τα φυτά που είχαμε φυτέψει. Όμως όπως λέει ο λαός μας "των φρονήμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν". Μ΄αυτό θέλουμε να πούμε ότι από τις τομάτες που έχουμε, κάποιες πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, για να ετοιμάσουμε τους σπόρους για την φύτευση της επόμενης χρονιάς.

Πως λοιπόν φτιάχνουμε τους σπόρους ντομάτας για την επόμενη χρονιά;

Καταρχάς, εντοπίζουμε και αποφασίζουμε από νωρίς τις ντομάτες που θα χρησιμοποιήσουμε για να πάρουμε σπόρους. Οι παλιοί λένε ότι οι πρώτοι καρποί είναι αυτοί που έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά και από αυτούς πρέπει να συλλέγουμε σπόρους.

Δεν κόβουμε τις επιλεγμένες ντομάτες από τις ντοματιές, παρά μόνο όταν έχουν ωριμάσει αρκετά. Φροντίζουμε να μην επιλέγουμε μόνο τις πιο μεγάλες ή τις πιο καλοσχηματισμένες. Με αυτό τον τρόπο διατηρούμε μία ποικιλότητα.

Βήμα 1 - Αφαιρώ τους σπόρους τομάτας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κόβω τις ντομάτες στη μέση και τις ζουλώ μέσα σε ένα μπολ ώστε να βγάλουν τα ζουμιά τους μαζί με τους σπόρους τους.

Βήμα 2 - Αραιώνω με νερό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μέσα στο ζωμό ντομάτας, προσθέτω μισό ποτήρι νερό και ανακατέβω ώστε το μίγμα να ομογενοποιθεί. Το πόσο νερό θα βάλετε, εξαρτάται από τον όγκο του ζωμού ντομάτας.

Βήμα 3 - Σκεπάζω και αποθηκεύω το μίγμα

Σκεπάζω το μπωλ με μία διαφανή μεμβράνη συσκευασίας, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον.

Τοποθετώ το μπωλ σε ένα σκιερό και δροσερό σημείο. Το αφήνω για 3 με 5 ημέρες.

Βήμα 4 - Ανάπτυξη μούχλας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετά από 3 με 5 ημέρες, η όψη του μείγματος θα είναι πολύ διαφορετική.

Στην επιφάνεια του μίγματος θα έχει αναπτυχθεί μούχλα. Μην τρομάζετε. Είναι μέρος της διαδικασίας. Είμαστε σε καλό δρόμο.

Βήμα 5 - Αφαιρώ τη μούχλα και ξεπλένω

Αφαιρώ την επιφανειακή μούχλα και αραιώνω το περιεχόμενο του μπωλ με μπόλικο φρέσκο νερό. Αδειάζω προσεκτικά, προσέχοντας να μη χάσω σπόρους. Επαναλαμβάνω όσες φορές χρειαστεί μέχρι οι σπόροι να καθαρίσουν.

Στη συνέχεια χρησιμοποιώ ένα σουρωτήρι για να απομακρύνω εντελώς το νερό και να κρατήσω μόνο τους σπόρους. Ξεπλένω ξανά και ξανά τους σπόρους ρίχνοντας νερό μέσα από το σουρωτήρι.

Βήμα 6 - Στεγνώνω

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απλώνω τους σπόρους σε ένα πιάτο (πλαστικό ή πορσελάνης) και τους βάζω να στεγνώσουν καλά σε ένα μέρος που είναι ζεστό και το βλέπει ο ήλιος για αρκετές ώρες.

Για να αποφύγετε οι σπόροι σας να γίνουν τροφή για τα πουλιά, μπορείτε να καλύψετε το πιάτο με ένα τούλι.

Αφήνω τους σπόρους για μερικές μέρες να στεγνώσουν εντελώς. Μία φορά την ημέρα τους ανακατεύω ώστε να αλλάξουν θέση.

Βήμα 7 - Αποθηκεύω

Αποθηκεύω τους σπόρους μέσα σε αεροστεγή βαζάκια. Καλά είναι αυτά που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές για να αποθηκεύουν γλυκά του κουταλιού. Μπορείτε να τα βρείτε σε σούπερ μάρκετ. Το μικρό μέγεθος που θέλουμε, κοστίζει λιγότερο από 2 Ευρώ.

Τοποθετώ το βάζο σε ένα σκοτεινό σημείο χωρίς πολύ υγρασία, μέχρι την επόμενη χρονιά που θα τους χρησιμοποιήσω.

Πηγή και φωτογραφίες: kalliergo.gr

Μπορείτε να δείτε την πιο πάνω διαδικασία στο βίντεο που ακολουθεί:

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Τομάτα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Το ελληνικό γιαούρτι "φλερτάρουν" Coca Cola και Pepsico

    «Χρυσές» business κάνουν στο εξωτερικό οι εταιρείες που επενδύουν στο ελληνικό γιαούρτι. Μία τέτοια, η Chobani, έχει γίνει...

  2. Το FBI κατατάσσει την κακοποίηση ζώων στα πιο σοβαρά κακουργήματα

    Στα πιο σοβαρά κακουργήματα όπως η ανθρωποκτονία, ο εμπρησμός και οι επιθέσεις κατατάσσει το FBI την κακοποίηση των...

  3. Φεστιβάλ μελιού & προϊόντων μέλισσας

    Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα. Το...

  4. Ένα νηπιαγωγείο, που μαθαίνεις μέσω της καλλιέργειας και της επαφής με τη φύση

    Ένα νέο σχολείο-φάρμα, χωρίς μαθήματα, χωρίς διάβασμα, που μαθαίνει στα παιδιά να είναι κοντά στα ζώα, να φροντίζουν...

Φυτά

Μαλακτικό ρούχων χωρίς χημικά

Μαλακτικό ρούχων χωρίς χημικά

Χρησιμοποιείτε μαλακτικό ρούχων; Αν η απάντησή είναι ναι, τότε θα απογοητευτείτε, γιατί θα διαπιστώσετε ότι πληρώνετε υψηλό τίμημα για να μυρίζουν όμορφα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικά τα “δάκρυα της αμπέλου”!

Θεραπευτικά τα “δάκρυα της αμπέλου”!

Το αμπέλι προέρχεται από την Περσία και μεταφέρθηκε στην περιοχή της Μεσογείου από τους Φοίνικες. Στη συνέχεια διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Διατροφικοί θησαυροί που προέρχονται από τη μέλισσα

Διατροφικοί θησαυροί που προέρχονται από τη μέλισσα

Καθώς η συνεχιζόμενη διάβρωση του εδάφους συνεχίζει να καταστρέφει τη διατροφική αξία πολλών από τα υγιέστερα φρούτα και λαχανικά, οι άνθρωποι αναζητούν...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Ξέρεις τί σημαίνει το όνομά σου;

Ξέρεις τί σημαίνει το όνομά σου;

Λένε ότι όποιος έχει το όνομα έχει και τη χάρη. Γι αυτό δες τι σημαίνει το όνομα σου... μάθε την προέλευση του...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αμυγδαλέλαιο για όμορφα μάτια

Αμυγδαλέλαιο για όμορφα μάτια

Τα ελκυστικά μάτια αντανακλούν τη φυσική ομορφιά σε κάθε άτομο. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τα μάτια μας χωρίς μαύρους κύκλους!Ωστόσο, αυτό...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως να χρησιμοποιήσετε το ληγμένο γάλα

Πως να χρησιμοποιήσετε το ληγμένο γάλα

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πηγαίνετε στο ψυγείο για να πάρετε το γάλα και με το που το ανοίγετε και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οικολογικές προτάσεις: μην πετάτε τα χαρτόνια από τα ρολά υγείας

Οικολογικές προτάσεις: μην πετάτε τα χαρτόνια από τα ρολά υγείας

Ας δούμε μία όμορφη και οικολογική ιδέαΤα χαρτόνια από τα ρολά χαρτιού τουαλέτας, δεν είναι δύσκολο να βρεθούν Κάθε εβδομάδα, καταναλώνεται αρκετό...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Μύθοι για τα κατοικίδια

Μύθοι για τα κατοικίδια

Έχετε κήπο ή μπαλκόνι και ζήτε με γατάκι ή σκυλάκι, σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποιους μύθους σχετικά με το αντίστοιχο κατοικίδιο! Εμείς...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron