Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Σπόροι - σπορόφυτα

Πώς παίρνουμε τους σπόρους της τομάτας (ντομάτας );

Ήρθε η εποχή και πήραμε τις ώριμες τομάτες από τα φυτά που είχαμε φυτέψει. Όμως όπως λέει ο λαός μας "των φρονήμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν". Μ΄αυτό θέλουμε να πούμε ότι από τις τομάτες που έχουμε, κάποιες πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, για να ετοιμάσουμε τους σπόρους για την φύτευση της επόμενης χρονιάς.

Πως λοιπόν φτιάχνουμε τους σπόρους ντομάτας για την επόμενη χρονιά;

Καταρχάς, εντοπίζουμε και αποφασίζουμε από νωρίς τις ντομάτες που θα χρησιμοποιήσουμε για να πάρουμε σπόρους. Οι παλιοί λένε ότι οι πρώτοι καρποί είναι αυτοί που έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά και από αυτούς πρέπει να συλλέγουμε σπόρους.

Δεν κόβουμε τις επιλεγμένες ντομάτες από τις ντοματιές, παρά μόνο όταν έχουν ωριμάσει αρκετά. Φροντίζουμε να μην επιλέγουμε μόνο τις πιο μεγάλες ή τις πιο καλοσχηματισμένες. Με αυτό τον τρόπο διατηρούμε μία ποικιλότητα.

Βήμα 1 - Αφαιρώ τους σπόρους τομάτας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κόβω τις ντομάτες στη μέση και τις ζουλώ μέσα σε ένα μπολ ώστε να βγάλουν τα ζουμιά τους μαζί με τους σπόρους τους.

Βήμα 2 - Αραιώνω με νερό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μέσα στο ζωμό ντομάτας, προσθέτω μισό ποτήρι νερό και ανακατέβω ώστε το μίγμα να ομογενοποιθεί. Το πόσο νερό θα βάλετε, εξαρτάται από τον όγκο του ζωμού ντομάτας.

Βήμα 3 - Σκεπάζω και αποθηκεύω το μίγμα

Σκεπάζω το μπωλ με μία διαφανή μεμβράνη συσκευασίας, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον.

Τοποθετώ το μπωλ σε ένα σκιερό και δροσερό σημείο. Το αφήνω για 3 με 5 ημέρες.

Βήμα 4 - Ανάπτυξη μούχλας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετά από 3 με 5 ημέρες, η όψη του μείγματος θα είναι πολύ διαφορετική.

Στην επιφάνεια του μίγματος θα έχει αναπτυχθεί μούχλα. Μην τρομάζετε. Είναι μέρος της διαδικασίας. Είμαστε σε καλό δρόμο.

Βήμα 5 - Αφαιρώ τη μούχλα και ξεπλένω

Αφαιρώ την επιφανειακή μούχλα και αραιώνω το περιεχόμενο του μπωλ με μπόλικο φρέσκο νερό. Αδειάζω προσεκτικά, προσέχοντας να μη χάσω σπόρους. Επαναλαμβάνω όσες φορές χρειαστεί μέχρι οι σπόροι να καθαρίσουν.

Στη συνέχεια χρησιμοποιώ ένα σουρωτήρι για να απομακρύνω εντελώς το νερό και να κρατήσω μόνο τους σπόρους. Ξεπλένω ξανά και ξανά τους σπόρους ρίχνοντας νερό μέσα από το σουρωτήρι.

Βήμα 6 - Στεγνώνω

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απλώνω τους σπόρους σε ένα πιάτο (πλαστικό ή πορσελάνης) και τους βάζω να στεγνώσουν καλά σε ένα μέρος που είναι ζεστό και το βλέπει ο ήλιος για αρκετές ώρες.

Για να αποφύγετε οι σπόροι σας να γίνουν τροφή για τα πουλιά, μπορείτε να καλύψετε το πιάτο με ένα τούλι.

Αφήνω τους σπόρους για μερικές μέρες να στεγνώσουν εντελώς. Μία φορά την ημέρα τους ανακατεύω ώστε να αλλάξουν θέση.

Βήμα 7 - Αποθηκεύω

Αποθηκεύω τους σπόρους μέσα σε αεροστεγή βαζάκια. Καλά είναι αυτά που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές για να αποθηκεύουν γλυκά του κουταλιού. Μπορείτε να τα βρείτε σε σούπερ μάρκετ. Το μικρό μέγεθος που θέλουμε, κοστίζει λιγότερο από 2 Ευρώ.

Τοποθετώ το βάζο σε ένα σκοτεινό σημείο χωρίς πολύ υγρασία, μέχρι την επόμενη χρονιά που θα τους χρησιμοποιήσω.

Πηγή και φωτογραφίες: kalliergo.gr

Μπορείτε να δείτε την πιο πάνω διαδικασία στο βίντεο που ακολουθεί:

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Τομάτα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Σωστή διατροφική συμπεριφορά στις διακοπές

    Η μάχη σας με τα κιλά ξεκίνησε στην αρχή της άνοιξης και τώρα χαίρεστε το καλοκαίρι στην παραλία!...

  2. Πότε είναι καλύτερα να κάνετε ντους το πρωί ή το βράδυ

    Οι μισοί άνθρωποι προτιμούν να κάνουν ένα ντους το πρωί, όταν ξυπνούν από τον βραδινό ύπνο, και οι...

  3. Διατροφικοί θησαυροί που προέρχονται από τη μέλισσα

    Καθώς η συνεχιζόμενη διάβρωση του εδάφους συνεχίζει να καταστρέφει τη διατροφική αξία πολλών από τα υγιέστερα φρούτα και...

  4. Χριστουγεννιάτικα γλυκά: πόσες θερμίδες έχουν

    Μπορεί ο καιρός να μην θυμίζει ακόμα σε τίποτα χειμώνα, πόσο μάλλον Χριστούγεννα, αλλά οι δρόμοι και τα...

Δραστηριότητες στον κήπο

Φτιάξτε μόνοι σας ένα χαρταετό

Φτιάξτε μόνοι σας ένα χαρταετό

Την Καθαρά Δευτέρα ο χαρταετός έχει την τιμητική του! Άλλωστε τα περισσότερα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία την ημέρα αυτή μόνο και μόνο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron