Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συντήρηση και βελτίωση κήπου » Η Κομποστοποίηση

Τί είναι και πώς γίνεται η κομποστοποίηση

Τί είναι και πώς γίνεται η κομποστοποίηση

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα απ’ τα σκουπίδια που καθημερινά πετάτε στον κάλαθο των αχρήστων, θα μπορούσαν να καταλήξουν... στον κήπο σας; Έχεις σκεφτεί την κομποστοποίηση; Τι είναι αυτό; Ας συστηθούμε!

Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία, κατά την οποία τα οργανικά υλικά που αποσυντίθενται μετατρέπονται σε πλούσιο οργανικό λίπασμα (κομπόστ). Είναι κάτι που γίνεται παντού γύρω μας, είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς στο σπίτι μας, πολύ απλά με υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Έχει υπολογιστεί ότι το 30% των απορριμμάτων ενός νοικοκυριού που καταλήγουν στις χωματερές θα μπορούσε να το διαχειριστεί το ίδιο το νοικοκυριό, πράγμα που θα είχε πολλά και σημαντικά οφέλη. Μικρότερος όγκος απορριμμάτων σημαίνει αφενός μείωση του κόστους περισυλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των χωματερών και αφετέρου παραγωγή βιολογικού λιπάσματος για δική μας χρήση. Σαν αν λέμε οικονομία και οικολογία μαζί, ένας συνδυασμός που αρέσει σε όλους…

Να φτιάξουμε κομπόστα;
Η αρχή είναι η εξής: ότι πριν ήταν ζωντανό μπορεί να κομποστοποιηθεί!
Πιο συγκεκριμένα...

Κατάλληλα για κομποστοποίηση: απορρίμματα φρούτων και λαχανικών, γκαζόν, υπολείμματα από κλαδέματα, κόκκους καφέ, φακελάκια τσαγιού, μάλλινα ή μεταξωτά ρούχα (κομματιασμένα), τσόφλια αυγών, περιττώματα κουνελών και χάμστερ, ροκανίδια ξύλου, στάχτη, τρίχες, νύχια, χαρτιά κουζίνας και χαρτόνια.

Ακατάλληλα για κομποστοποίηση: υπολείμματα κρεάτων και ψαριών, γαλακτοκομικά προϊόντα, περιττώματα σκύλου ή γάτας, και λίπη. Είναι καλύτερα να παραλείπουμε κάποιο υλικό αν έχουμε αμφιβολία αν πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ή όχι.

Αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο στο κομπόστ, είναι η αναλογία άνθρακά (C) - αζώτου (N). Ένας απλός, εμπειρικός κανόνας που μπορούμε να χρησιμοποιούμε είναι ο εξής. Σε ένα μείγμα τα τρία μέρη να είναι «πράσινα απορρίμματα» και το ένα μέρος υπολείμματα ξύλου. Από κει και πέρα αν έχουμε ιδιαιτέρες απαιτήσεις σε κάποιο στοιχείο, θα προτιμήσουμε υλικά πλούσια σε αυτό το στοιχείο.

Know how

Καλά μέχρι εδώ, αλλά μήπως είναι μια ακριβή διαδικασία; Σίγουρα όχι, αφού το μόνο που ουσιαστικά πρέπει να αγοράσουμε είναι ένας ειδικός κάδος. Ενδεικτικά να αναφέρoυμε ότι η τιμή ενός μέσου οικιακού κάδου, μπορεί να ξεκινάει από τα 60 ευρώ. Θα χρειαστούμε επίσης, λίγο χώμα, γεωσκόληκες , τα προς κομποστοποίηση υλικά και... υπομονή καθώς το πρώτο κομπόστ θα είναι έτοιμο σε 3 – 6 μήνες ανάλογα με την περιοχή.

Όσο για τη διαδικασία, είναι πολύ απλή! Αρχικά ρίχνουμε τα υλικά στον κάδο μας, προσθέτουμε το χώμα και τα σκουληκάκια. Φροντίζουμε το μείγμα μας να περιέχει ποικιλία υλικών (τροφή για τους γεωσκόληκες) και τροφοδοτούμε τον κάδο με νέα υλικά. Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε το μείγμα μας τακτικά, γιατί είναι πολύ σημαντικό να οξυγονώνεται. Καθ όλη τη διάρκεια της κομποστοποίησης δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε για θέματα υγείας, αν τηρούμε κάποιους πολύ απλούς κανόνες. Αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε είναι ο κάδος μας να διατηρείται πάντα κλειστός, ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες οσμές και οι ενοχλητικές επισκέψεις εντόμων. Κατά τη διαδικασία παραγωγής του κομπόστ οι θερμοκρασίες που επικρατούν μέσα στον κάδο είναι υψηλές (50 - 70 C), θερμοκρασίες στις οποίες οι περισσότεροι μικροοργανισμοί δεν επιζούν. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι εμείς καθορίζουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, συνεπώς και την καθαρότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Τέλος, αναφορικά με τα οφέλη της κομποστοποίησης πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι πολλαπλά, οικονομικά, αλλά και περιβαλλοντικά. Από τη μία μειώνουμε πολύ τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές, ενώ ταυτόχρονα επωφελούμαστε και οι ίδιοι καθώς χρησιμοποιούμε στον κήπο μας ένα βιολογικό προϊόν που ταυτόχρονα είναι και δωρεάν. Μήπως ήρθε η ώρα να περάσουμε στις πράξεις; Ας κομποστοποιήσουμε λοιπόν!

Πηγή: www.4myhouse.gr

Δείτε σχετικά άρθρα:

Πώς γίνεται η κομποστοποίηση

Κάδοι για την κομποστοποίηση









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πώς θα «ξυπνήσουμε» το μεταβολισμό μας;

    Ας δούμε το «επίμαχο θέμα» της ενεργοποίησης του μεταβολισμού. Πολλές φορές παραπονιέστε ότι ενώ δεν τρώτε δεν μπορείτε...

  2. Άνθισε η πιο άνυδρη έρημος

    Σπάνια αλλά εκπληκτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η πιο άνυδρη περιοχή του πλανήτη, η έρημος Ατακάμα. Υπάρχουν...

  3. Παράταση για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών

    Παράταση προθεσμίας για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο καθεστώς ρύθμισης των 100 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, δίνει...

  4. ΕΣΠΑ: πως θα ανοίξεις δωρεάν τη δική σου επιχείρηση

    Είσαι νέος, πτυχιούχος και άνεργος; Σου έχουμε την λύση. Το ΕΣΠΑ δίνει επιδοτήσεις ακόμη και 100% σε ανέργους...

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθαρή Δευτέρα: γιατί πετάμε χαρταετό;

Καθαρή Δευτέρα: γιατί πετάμε χαρταετό;

Η Καθαρή (ή Καθαρά) Δευτέρα, ονομάζεται έτσι, επειδή είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, μιας περιόδου 40 ημερών όπου οι χριστιανοί μένουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογική καλλιέργεια λαχανικών

Για τα φυτά ... γιαούρτι

Για τα φυτά ... γιαούρτι

Έχετε στο ψυγείο σας γιαούρτι και δεν προλάβατε να το καταναλώσετε όλο πριν λήξει; Χρησιμοποιήστε το για την περιποίηση του κήπου σας!Και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καρναβάλι: Τα φαγητά σε διάφορες χώρες

Καρναβάλι: Τα φαγητά σε διάφορες χώρες

Τα φαγητά του καρναβαλιού εκφράζουν την ψυχή του κάθε τόπου και συχνά οι ρίζες τους φτάνουν πολύ πίσω στην ιστορία. Στους ρυθμούς...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τριώδιο - απόκριες: παράδοση και διατροφή

Τριώδιο - απόκριες: παράδοση και διατροφή

Τελώνου και Φαρισαίου και αρχή ... τριωδίου! Τι είναι το Τριώδιο;Τριώδιο είναι το βιβλίο της Εκκλησιαστικής Ακολουθίας των ύμνων που ψάλλονται από την...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Με φυσικά αγαθά που υπάρχουν στην κουζίνα μας σας προτείνουμε μυστικές συνταγές για μάσκες, lotion προσώπου και σώματος. Και επειδή είναι καλοκαίρι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κολοκύθες: Πάντα όμορφες!

Κολοκύθες: Πάντα όμορφες!

Στο εξωτερικό τα παιδιά λατρεύουν να χαράζουν πρόσωπα σε κολοκύθες την περίοδο του Halloween. Τις απόκριες των ξένων δηλαδή. Σίγουρα όλο και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Αιθέρια έλαια: πως χρησιμοποιούνται

Αιθέρια έλαια: πως χρησιμοποιούνται

Τα αιθέρια έλαια είναι ό,τι πιο πολύτιμο και αγνό έχει να προσφέρει ένα φυτό. Κάθε αιθέριο έλαιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron