Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συντήρηση και βελτίωση κήπου » Η Κομποστοποίηση

Τί είναι και πώς γίνεται η κομποστοποίηση

Τί είναι και πώς γίνεται η κομποστοποίηση

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα απ’ τα σκουπίδια που καθημερινά πετάτε στον κάλαθο των αχρήστων, θα μπορούσαν να καταλήξουν... στον κήπο σας; Έχεις σκεφτεί την κομποστοποίηση; Τι είναι αυτό; Ας συστηθούμε!

Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία, κατά την οποία τα οργανικά υλικά που αποσυντίθενται μετατρέπονται σε πλούσιο οργανικό λίπασμα (κομπόστ). Είναι κάτι που γίνεται παντού γύρω μας, είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς στο σπίτι μας, πολύ απλά με υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Έχει υπολογιστεί ότι το 30% των απορριμμάτων ενός νοικοκυριού που καταλήγουν στις χωματερές θα μπορούσε να το διαχειριστεί το ίδιο το νοικοκυριό, πράγμα που θα είχε πολλά και σημαντικά οφέλη. Μικρότερος όγκος απορριμμάτων σημαίνει αφενός μείωση του κόστους περισυλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των χωματερών και αφετέρου παραγωγή βιολογικού λιπάσματος για δική μας χρήση. Σαν αν λέμε οικονομία και οικολογία μαζί, ένας συνδυασμός που αρέσει σε όλους…

Να φτιάξουμε κομπόστα;
Η αρχή είναι η εξής: ότι πριν ήταν ζωντανό μπορεί να κομποστοποιηθεί!
Πιο συγκεκριμένα...

Κατάλληλα για κομποστοποίηση: απορρίμματα φρούτων και λαχανικών, γκαζόν, υπολείμματα από κλαδέματα, κόκκους καφέ, φακελάκια τσαγιού, μάλλινα ή μεταξωτά ρούχα (κομματιασμένα), τσόφλια αυγών, περιττώματα κουνελών και χάμστερ, ροκανίδια ξύλου, στάχτη, τρίχες, νύχια, χαρτιά κουζίνας και χαρτόνια.

Ακατάλληλα για κομποστοποίηση: υπολείμματα κρεάτων και ψαριών, γαλακτοκομικά προϊόντα, περιττώματα σκύλου ή γάτας, και λίπη. Είναι καλύτερα να παραλείπουμε κάποιο υλικό αν έχουμε αμφιβολία αν πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ή όχι.

Αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο στο κομπόστ, είναι η αναλογία άνθρακά (C) - αζώτου (N). Ένας απλός, εμπειρικός κανόνας που μπορούμε να χρησιμοποιούμε είναι ο εξής. Σε ένα μείγμα τα τρία μέρη να είναι «πράσινα απορρίμματα» και το ένα μέρος υπολείμματα ξύλου. Από κει και πέρα αν έχουμε ιδιαιτέρες απαιτήσεις σε κάποιο στοιχείο, θα προτιμήσουμε υλικά πλούσια σε αυτό το στοιχείο.

Know how

Καλά μέχρι εδώ, αλλά μήπως είναι μια ακριβή διαδικασία; Σίγουρα όχι, αφού το μόνο που ουσιαστικά πρέπει να αγοράσουμε είναι ένας ειδικός κάδος. Ενδεικτικά να αναφέρoυμε ότι η τιμή ενός μέσου οικιακού κάδου, μπορεί να ξεκινάει από τα 60 ευρώ. Θα χρειαστούμε επίσης, λίγο χώμα, γεωσκόληκες , τα προς κομποστοποίηση υλικά και... υπομονή καθώς το πρώτο κομπόστ θα είναι έτοιμο σε 3 – 6 μήνες ανάλογα με την περιοχή.

Όσο για τη διαδικασία, είναι πολύ απλή! Αρχικά ρίχνουμε τα υλικά στον κάδο μας, προσθέτουμε το χώμα και τα σκουληκάκια. Φροντίζουμε το μείγμα μας να περιέχει ποικιλία υλικών (τροφή για τους γεωσκόληκες) και τροφοδοτούμε τον κάδο με νέα υλικά. Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε το μείγμα μας τακτικά, γιατί είναι πολύ σημαντικό να οξυγονώνεται. Καθ όλη τη διάρκεια της κομποστοποίησης δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε για θέματα υγείας, αν τηρούμε κάποιους πολύ απλούς κανόνες. Αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε είναι ο κάδος μας να διατηρείται πάντα κλειστός, ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες οσμές και οι ενοχλητικές επισκέψεις εντόμων. Κατά τη διαδικασία παραγωγής του κομπόστ οι θερμοκρασίες που επικρατούν μέσα στον κάδο είναι υψηλές (50 - 70 C), θερμοκρασίες στις οποίες οι περισσότεροι μικροοργανισμοί δεν επιζούν. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι εμείς καθορίζουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, συνεπώς και την καθαρότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Τέλος, αναφορικά με τα οφέλη της κομποστοποίησης πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι πολλαπλά, οικονομικά, αλλά και περιβαλλοντικά. Από τη μία μειώνουμε πολύ τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές, ενώ ταυτόχρονα επωφελούμαστε και οι ίδιοι καθώς χρησιμοποιούμε στον κήπο μας ένα βιολογικό προϊόν που ταυτόχρονα είναι και δωρεάν. Μήπως ήρθε η ώρα να περάσουμε στις πράξεις; Ας κομποστοποιήσουμε λοιπόν!

Πηγή: www.4myhouse.gr

Δείτε σχετικά άρθρα:

Πώς γίνεται η κομποστοποίηση

Κάδοι για την κομποστοποίηση









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Δηλητηριώδη είδη ψαριών πέρασαν από το Σουέζ στο Αιγαίο

    Μετά τον διαβόητο λαγοκέφαλο, η ώρα του δυνητικά θανατηφόρου λεοντόψαρου: δύο ακόμα δηλητηριώδη είδη από την Ερυθρά Θάλασσα...

  2. Ποιά τα νέα πρότυπα για παραδοσιακό ρυζόγαλο και παραδοσιακή κρέμα

    Νέα πρότυπα θεσπίζονται για το παραδοσιακό ρυζόγαλο καθώς και για την παραδοσιακή κρέμα αυθεντικής συνταγής, με Κοινή Υπουργική...

  3. Το λίπος αδυνατίζει;

    Το λίπος αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής μας, αλλά με ένα σημαντικό μειονέκτημα, που βρίσκει το νόημά του...

  4. Η τιμή του ψωμιού στα ύψη

    Στα ύψη «σκαρφαλώνει» η τιμή πώλησης του ψωμιού από τον τρέχοντα ήδη μήνα, με την αύξηση να υπερβαίνει...

Φυτά

Μαλακτικό ρούχων χωρίς χημικά

Μαλακτικό ρούχων χωρίς χημικά

Χρησιμοποιείτε μαλακτικό ρούχων; Αν η απάντησή είναι ναι, τότε θα απογοητευτείτε, γιατί θα διαπιστώσετε ότι πληρώνετε υψηλό τίμημα για να μυρίζουν όμορφα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικά τα “δάκρυα της αμπέλου”!

Θεραπευτικά τα “δάκρυα της αμπέλου”!

Το αμπέλι προέρχεται από την Περσία και μεταφέρθηκε στην περιοχή της Μεσογείου από τους Φοίνικες. Στη συνέχεια διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Διατροφικοί θησαυροί που προέρχονται από τη μέλισσα

Διατροφικοί θησαυροί που προέρχονται από τη μέλισσα

Καθώς η συνεχιζόμενη διάβρωση του εδάφους συνεχίζει να καταστρέφει τη διατροφική αξία πολλών από τα υγιέστερα φρούτα και λαχανικά, οι άνθρωποι αναζητούν...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Ξέρεις τί σημαίνει το όνομά σου;

Ξέρεις τί σημαίνει το όνομά σου;

Λένε ότι όποιος έχει το όνομα έχει και τη χάρη. Γι αυτό δες τι σημαίνει το όνομα σου... μάθε την προέλευση του...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αμυγδαλέλαιο για όμορφα μάτια

Αμυγδαλέλαιο για όμορφα μάτια

Τα ελκυστικά μάτια αντανακλούν τη φυσική ομορφιά σε κάθε άτομο. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τα μάτια μας χωρίς μαύρους κύκλους!Ωστόσο, αυτό...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως να χρησιμοποιήσετε το ληγμένο γάλα

Πως να χρησιμοποιήσετε το ληγμένο γάλα

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πηγαίνετε στο ψυγείο για να πάρετε το γάλα και με το που το ανοίγετε και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οικολογικές προτάσεις: μην πετάτε τα χαρτόνια από τα ρολά υγείας

Οικολογικές προτάσεις: μην πετάτε τα χαρτόνια από τα ρολά υγείας

Ας δούμε μία όμορφη και οικολογική ιδέαΤα χαρτόνια από τα ρολά χαρτιού τουαλέτας, δεν είναι δύσκολο να βρεθούν Κάθε εβδομάδα, καταναλώνεται αρκετό...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Μύθοι για τα κατοικίδια

Μύθοι για τα κατοικίδια

Έχετε κήπο ή μπαλκόνι και ζήτε με γατάκι ή σκυλάκι, σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποιους μύθους σχετικά με το αντίστοιχο κατοικίδιο! Εμείς...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron