Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Υδροπονική κηπουρική

Τι είναι η υδροπονία;

Τι είναι η υδροπονία;

Η Υδροπονία είναι η μέθοδος όπου τα φυτά μεγαλώνουν μέσα στο νερό. Η λέξη προέρχεται από το "Ύδωρ = Νερό" και το "Πόνος = Εργασία". Αρκετοί πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν την υδροπονία ως μέθοδο καλλιέργειας, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όπως παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Hydroponic Food Production" (Πέμπτη Έκδοση, Woodbridge Press, 1997, σελίδα 23) από τον Howard M. Resh:"Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας, οι πλεούμενοι κήποι των Αζτέκων στο Μεξικό και οι κήποι στην Κίνα είναι παραδείγματα Υδροπονικών καλλιεργειών. Αιγυπτιακά ιερογλυφικά αρχεία εκατοντάδων χρόνων π.Χ., περιγράφουν την καλλιέργεια φυτών μέσα στο νερό. Η Υδροπονία σίγουρα δεν είναι καινούργια μέθοδος καλλιέργειας φυτών. Εντούτοις, έγιναν μεγάλα βήματα κατά τα τελευταία χρόνια για τη χρήση της Υδροπονίας στην γεωργία.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, επιστήμονες και γεωπόνοι πειραματίστηκαν με διάφορες μεθόδους υδροπονικών καλλιεργειών. Μια από τις πιθανές εφαρμογές της υδροπονίας που οδήγησαν την έρευνα, ήταν για την καλλιέργεια φρέσκων προϊόντων στις άγονες περιοχές του πλανήτη. Είναι ένα απλό γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν το χώμα στην περιοχή τους (εάν και φυσικά υπάρχει χώμα)Η εφαρμογή της υδροπονίας δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι στρατιώτες που έμεναν στα άγονα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού εφοδιάζονταν με φρέσκα προϊόντα που καλλιεργούσαν με υδροπονικά συστήματα. Στα τέλη του αιώνα, η Υδροπονία ενσωματώθηκε στο διαστημικό πρόγραμμα. Καθώς η NASA προσπαθεί να χτίσει διαστημικό σταθμό σε άλλο πλανήτη ή στο Φεγγάρι, η Υδροπονία είναι η μόνη μέθοδος καλλιέργειας. Αυτή η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αλλά μέχρι το 1970, δεν ήταν μόνο οι επιστήμονες και οι αναλυτές που ασχολήθηκαν με την Υδροπονία. Παραδοσιακοί καλλιεργητές και νέοι άνθρωποι άρχισαν να ελκύονται από τις αρετές της υδροπονικής καλλιέργειας.

 

Μερικές από της θετικές πτυχές της Υδροπονίας περιλαμβάνουν:

- Μέγιστη χρησιμοποίηση της γενετικής δυνατότητας των φυτών.

- Καλύτερος έλεγχος της λίπανσης των φυτών.

- Ορατή βελτίωση στην ποσότητα και στις συγκομιδές.

- Σημαντική μείωση του διαστήματος μεταξύ σταδίου ανάπτυξης και σταδίου άνθισης και καρποφορίας για μια μεγάλη ποικιλία φυτών.

- Αποδοτικότερη κατάτμηση του διαθέσιμου χώρου.

- Μέγιστο ποσοστό επιτυχίας για ρίζωση μοσχευμάτων.

- Τεράστια οικονομία στα λιπάσματα, και το πιο σημαντικό, του νερού, σε μια περίοδο αυξανόμενης λειψυδρίας.

- Συνολική απουσία ζιζανιοκτόνων. Για αντικατάσταση των φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων, οι καλλιεργητές υδροπονίας συνήθως χρησιμοποιούν IPM (Integrated Pest Management - Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παρασίτων).

- Η δύναμη και το σθένος των φυτών που άρχισαν σε υδροπονικό σύστημα και κατόπιν μεταμοσχεύτηκαν στο χώμα είναι τέτοια που ανοίγει τεράστιες εμπορικές προοπτικές, ειδικά για φυτά σε γλάστρες.

- Στον τομέα της εκπαίδευσης, σε όλα τα στάδια, η Υδροπονία αφήνει κατάπληκτους μικρούς και μεγάλους. Πολλές χώρες έχουν ήδη εισάγει την Υδροπονία στο σχολείο ή στα πανεπιστημιακά τους προγράμματα.

- Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η Υδροπονία χρησιμοποιήθηκε και ακόμα χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς. Τα τελευταία 50 χρόνια η μέθοδος αυτή έχει εφαρμοστεί στα περισσότερα σημαντικά ερευνητικά κέντρα λόγω της αξιοπιστίας της, της ακρίβειάς της και του ευρύ φάσματος των εφαρμογών της. Χάρη στην Υδροπονία έγιναν κατορθωτά τεράστια βήματα προς τα εμπρός για την κατανόηση των φυτών και κυρίως της λίπανσής τους.

Όπως όλα τα πράγματα, η Υδροπονία μπορεί να δώσει καλά ή κακά αποτελέσματα αναλόγως του χρήστη και των αποτελεσμάτων που επιδιώκει:

- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαζική παραγωγή και να παράγει ντομάτες με ελάχιστη γεύση ή τριαντάφυλλα χωρίς άρωμα. Αλλά όμως, μπορεί και να παράγει προϊόντα με τις καλύτερες θρεπτικές ιδιότητες, με πλούσια γεύση και άρωμα.

- Μπορεί να μολύνει το περιβάλλον αν χρησιμοποιείται πετροβάμβακας ή μη ανακυκλωμένο σύστημα. Αλλά όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί οικολογικά με σεβασμό προς το περιβάλλον, ικανή να θρέψει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού με ποιοτικά τρόφιμα, και επιτρέπει και σε τριτοκοσμικές χώρες να καλλιεργήσουν και να τραφούν έστω και αν το χώμα είναι άγονο και η βροχόπτωση χαμηλή.

Οι επαγγελματίες καλλιεργητές άρχισαν να χρησιμοποιούν την Υδροπονία σε μεγάλο ποσοστό. Τα ιδανικά που περιβάλλουν αυτές τις νέες μεθόδους καλλιέργειας αγγίζουν κύρια θέματα τα οποία ενδιαφέρουν αρκετούς ανθρώπους, όπως η προσπάθεια να σταματήσει η παγκόσμια πείνα και η προσπάθεια για ένα πιο καθαρό περιβάλλον. Εκτός από την εκτενή έρευνα που διεξάγεται, απλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν φτιάξει (ή αγόρασαν) τα συστήματά τους για να καλλιεργούν εύγευστα, φρέσκα προϊόντα για την οικογένεια και τους φίλους τους. Οι εκπαιδευτικοί έχουν καταλάβει τις εκπληκτικές εφαρμογές που μπορεί να προσφέρει η μέθοδος της Υδροπονίας στην τάξη. Και τα φιλόδοξα άτομα προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και ζούνε από τα θερμοκήπια που έχουν στην αυλή τους με το να πωλούν τα προϊόντα τους στις τοπικές αγορές και εστιατόρια.

Η Υδροπονία επιτρέπει την ολόχρονη καλλιέργεια επειδή σας δίνει απόλυτο έλεγχο του φωτισμού, υγρασίας και θερμοκρασίας, δίδοντας έτσι μεγαλύτερες υψηλής ποιότητας παραγωγές σε μικρότερο χώρο. Αν και μερικές πτυχές της Υδροπονίας μπορεί να φαίνονται δύσκολες στην αρχή, με λίγο προγραμματισμό και πληροφόρηση μπορείτε να έχετε τον υδροπονικό σας κήπο πολύ πιο γρήγορα απ'ότι φαντάζεστε!

Και τώρα που συμμετέχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι από τόσα πολλά διαφορετικά κοινωνικά στρώματα στην Υδροπονία και σε άλλες μεθόδους (όπως Αεροπονία και Aquaponics), η πρόοδος έχει αρχίσει να αυξάνεται όσο ποτέ προηγουμένως.

Πηγή: hydrogrown.com.cy









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Οι κουκουβάγιες πέφτουν μέσα στις καμινάδες, βάλτε πλέγμα

    Μέσα στα τζάκια  πέφτουν κουκουβάγιες και άλλα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο σε καμινάδες με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται και...

  2. Τροφικές δηλητηριάσεις: τί πρέπει να γνωρίζετε για να τις αποφύγετε

    Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πολύ συνηθισμένες το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την αλλοίωση των... τροφίμων, αλλά και...

  3. Προς το τέλος του 2014 «εγκαίνια» για το e- δημοπρατήριο αγροδιατροφικών προϊόντων

    Σε περίπου ένα μήνα  η πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου στη διεύθυνση www. e-auctionmarket.eu θα μπορεί να υποστηρίξει πραγματικές...

  4. Η πιο ακριβή ράτσα σκύλου στον κόσμο

    Είναι μία αρχαία ράτσα σκύλου που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των πλουσίων Κινέζων ενώ οι τιμές του μπορούν...

Αυτό το γνωρίζατε;

Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

Η συνήθεια αυτή, προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια, ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό, Joel Poinsett έφερε...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Μπορείτε να βρείτε ένα άδειο βαρέλι; Έχουμε μερικές ιδέες για το πως θα το αξιοποίησετε. Αυτό που χρειάζετε είναι φαντασία και μεράκι!        ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Για να «πετύχει» η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, δεν χρειάζονται ακριβά διακοσμητικά, ολοκαίνουρια στολίδια και σπατάλη των τελευταίων μας ευρώ. Καλά θα ήταν κι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, οι πιο όμορφες γιορτές του χρόνου πλησιάζουν. Μαζί τους όμως πλησιάζουν κι ένα σωρό «διατροφικοί πειρασμοί». Αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και η υγεία του γυναικείου κόλπου επιτάσσουν την καθημερινή κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού.Η διαιτολόγος Lindy Cohen από το Σίδνεϊ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν γνωρίζουν πώς να πλύνουν σωστά τα λαχανικά με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.Αρχικά θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Αντικαταστήστε με «πράσινα καθαριστικά» τα σκληρά και επιβλαβή χημικά! Τη λύση σε όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα στο νοικοκυριό τους...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron