Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Υδροπονική κηπουρική

Συμβουλές υδροπονικής κηπουρικής

Συμβουλές υδροπονικής κηπουρικής

Ε. Πότε χρησιμοποιώ συνταγή για σκληρό νερό και πότε για μαλακό νερό;
A. Μετρήστε το pH του νερού που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε για τις καλλιέργειές σας. Εάν το pH είναι πάνω από 7.5 και η τιμή του EC (ΗλεκτροΑγωγιμότητα) είναι πάνω από 0.8 - 0.9 τότε χρησιμοποιήστε συνταγή για σκληρό νερό. Στις άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιήστε συνταγή για μαλακό νερό. Όταν χρησιμοποιείτε συνταγή για μαλακό νερό, ρυθμίστε το pH του νερού σας με την χρήση του Στερεού ή Υγρού pH Down.


Ε. Πώς μετρώ και ρυθμίζω το pH του νερού πριν το χρησιμοποιήσω;
A. Για σωστή μέτρηση του pH, το νερό δεν πρέπει να περιέχει χλωρίνη π.χ. αφήστε το για 24 ώρες για να εξατμιστεί το χλώριο πριν πάρετε την μέτρηση του pH. Ο πιο εύκολος τρόπος για να μετρήσετε το pH είναι με την χρήση Ηλεκτρονικού Μετρητή pH ή με την χρήση του pH indicator kit (και οι δύο επιλογές είναι διαθέσιμες στο κατάστημά μας).


Ε. Γιατί είναι αναγκαία η μέτρηση του pH στην Υδροπονία?
A. Η τιμή του pH στην υδροπονία και αεροπονία είναι πολύ σημαντική και αναγκαία. Σε αυτές τις καλλιέργειες, η τιμή του pH θα πρέπει να είναι οπουδήποτε μεταξύ του 5.4 και 6.7. Μόνο σε αυτό το διάστημα οι θρεπτικές ουσίες γίνονται διαθέσιμες στα φυτά. Εκτός αυτού του διαστήματος, τα φυτά είναι ανίκανα να απορροφήσουν τις θρεπτικές ουσίες μέσω των ριζών τους.


Ε. Είναι αναγκαίο να μετρήσω το pH σε καλλιέργειες σε χώμα;
A. Η απάντηση είναι Όχι. Όταν καλλιεργείτε σε χώμα, το διάστημα του pH για μέγιστη διαθεσιμότητα των θρεπτικών ουσιών στο φυτό είναι πολύ μεγαλύτερο απ'ότι στην υδροπονία.


Ε. Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να είναι το θρεπτικό διάλυμα;
A. Η θερμοκρασία του θρεπτικού διαλύματος θα πρέπει να είναι μεταξύ 20 - 22o Κ ή 68 - 71o Φ. Μια μικρή θερμάστρα ενυδρείου (50W) είναι ιδανική για τις ψυχρές μέρες του χειμώνα. Απλά ρυθμίστε τον θερμοστάτη στην επιθυμητή θερμοκρασία και είστε έτοιμοι.


Ε. Πότε χρησιμοποιώ Νιτρικό οξύ και πότε Φωσφορικό οξύ για να χαμηλώσω το pH του θρεπτικού διαλύματος;
A. Συστήνεται η χρήση Νιτρικού οξέος στο στάδιο ανάπτυξης και Φωσφορικού οξέος στο στάδιο ανθοφορίας και καρποφορίας των φυτών. Εναλλακτική λύση φυσικά, είναι η χρήση του Στερεού ή Υγρού pH Down.


 

 

 

Ε. Πρέπει να αλλάζω εντελώς το θρεπτικό διάλυμα τακτικά;
A. Αλλάξτε το θρεπτικό διάλυμα του συστήματος κάθε δύο εβδομάδες για σπορόφυτα και νεαρά φυτά. Καθώς τα φυτά μεγαλώνουν, συστήνεται η αλλαγή του θρεπτικού διαλύματος κάθε εβδομάδα για καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την συγκομιδή και την υγεία των φυτών.


Ε. Το pH αυξομειώνεται κάθε μέρα. Πόσο συχνά πρέπει να το ρυθμίζω;
A. Το pH θα αυξομειώνεται καθημερινά όταν χρησιμοποιείτε κλειστά, ανακυκλώμενα συστήματα όπως τα Drip Systems, NFT και Flood & Drain. Μην ανησυχήσετε. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ρυθμίστε το pH κάθε δύο ή τρεις ημέρες αντί καθημερινώς για να αποφύγετε την συσσώρευση οξέος (φωσφορικού ή νιτρικού) στο σύστημα.


Ε. Ποια λάμπα πρέπει να χρησιμοποιήσω κατά τη διάρκεια του σταδίου ανάπτυξης των φυτών;
A. Σε γενικές γραμμές, 2000 lumens ανά τετραγωνικό πόδι είναι το λιγότερο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε εσωτερικές καλλιέργειες. Εάν προχωρήσετε πιο κάτω αυτού του σημείου, η ανάπτυξη των φυτών θα είναι σημαντικά μειωμένη, και η απόσταση των κόμβων και του μίσχου θα μεγαλώσει αισθητά. Οι λαμπτήρες Metal Halide (MH) είναι η καλύτερη επιλογή για το στάδιο ανάπτυξης. Μια καλή εναλλακτική λύση είναι η χρήση compact fluorescents στους 6500K (Βαθμοί Κέλβιν) αλλά βεβαιωθείτε ότι ξεπερνάτε το όριο των 2000 lumens ανά τετραγωνικό πόδι.


Ε. Ποια λάμπα πρέπει να χρησιμοποιήσω κατά τη διάρκεια του σταδίου ανθοφορίας και καρποφορίας των φυτών;
A. Οι λαμπτήρες High Pressure Sodium (HPS) είναι η καλύτερη επιλογή κατά τη διάρκεια του σταδίου αυτού. Μια εναλλακτική λύση είναι η χρήση compact fluorescents στους 2700K (Βαθμοί Κέλβιν). Όταν τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο ανθοφορίας και καρποφορίας, όσο περισσότερο φως δώσετε στα φυτά, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η συγκομιδή σας από αυτά.


Ε. Πόσο κοντά πρέπει να είναι η λάμπα στα φυτά μου;
A. Έστω και αν αυτό εξαρτάται από την θερμοκρασία του αέρα στο χώρο σας, η λάμπα θα πρέπει να τοποθετηθεί όσο πιο κοντά γίνεται στα φυτά. Βάλτε την παλάμη σας πάνω από τις άκρες των φυτών. Ρυθμίστε το ύψος της λάμπας μέχρι το σημείο που δεν αισθάνεστε θερμότητα. Το ιδανικό είναι να τοποθετήσετε τους λαμπτήρες Metal Halide ή High Pressure Sodium 45 - 90εκ πάνω από τα φυτά σας. Λαμπτήρες χαμηλότερης ισχύος όπως 150w ή 250w μπορούν να τοποθετηθούν μέχρι και 30εκ από τα φυτά αλλά λαμπτήρες 1000w πρέπει να τοποθετηθούν στα 75εκ για να αποφύγετε το ανεπιθύμητο κάψιμο των φυτών σας.


Ε. Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία στον χώρο μου;
A. Όταν το σύστημα φωτισμού είναι αναμμένο, προσπαθήστε να κρατήσετε την θερμοκρασία μεταξύ 25 - 28o Κ και όταν είναι σβηστό μεταξύ 20 - 22o Κ. Η τοποθέτηση του συστήματος σε μία καλά αεριζόμενη θέση, θα σας βοηθήσει να κρατήσετε αυτές τις θερμοκρασίες.


Ε. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσω σύστημα αντανάκλασης με τους λαμπτήρες;
A. Η χρήση του συστήματος αντανάκλασης (reflector) με τους ειδικούς λαμπτήρες είναι αναγκαία και πολύ σημαντική. Το σύστημα αντανάκλασης θα οδηγήσει το φως προς τα φυτά αποφεύγοντας έτσι την αχρείαστη διασκόρπισή του. Και μην ξεχνάτε, περισσότερο φως σημαίνει υγιέστερα φυτά και μεγαλύτερες συγκομιδές.


Ε. Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω τους λαμπτήρες μου;
A. Όταν χρησιμοποιείτε τεχνητό φωτισμό και λαμπτήρες όπως MH or HPS, συνίσταται η αντικατάστασή τους κάθε 9 - 12 μήνες. Οι λάμπες Compact Fluorescent θα πρέπει να αλλάζονται τουλάχιστον κάθε χρόνο.


Ε. Γιατί τα φύλλα γυρίζουν προς τα επάνω; Τι πάει λάθος;
A. Όταν τα φύλλα γυρίζουν προς τα επάνω σημαίνει ότι το φυτό αποβάλλει πολύ νερό. Αυτό οφείλεται στο ότι το σύστημα φωτισμού είναι πολύ κοντά στο φυτό ή επειδή η σχετική υγρασία είναι πολύ χαμηλή. Για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα, τοποθετήστε το σύστημα φωτισμού πιο ψηλά και αποτρέψετε τον αέρα να φυσάει με δύναμη κατευθείαν πάνω στα φυτά σας.


Ε. Γιατί τα φύλλα γυρίζουν προς τα κάτω; Τι πάει λάθος;
A. Όταν τα φύλλα γυρίζουν προς τα κάτω σημαίνει ότι το θρεπτικό διάλυμα είναι πολύ ισχυρό. Για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα, αραιώστε το θρεπτικό διάλυμα με νερό με ρυθμισμένο pH, τοποθετήστε το σύστημα φωτισμού πιο ψηλά και αποτρέψετε τον αέρα να φυσάει με δύναμη κατευθείαν πάνω στα φυτά σας.


Ε. Τα χαμηλά μεγάλα φύλλα κιτρινίζουν. Τι πάει λάθος;
A. Μην ανησυχείτε. Αυτό είναι φυσιολογικό. Τα χαμηλά φύλλα θα κιτρινίσουν και στο τέλος θα πεθάνουν καθώς το φυτό μεγαλώνει και δεν υπάρχει αρκετό φως διαθέσιμο στα χαμηλά του φύλλα. Τα αρχικά φύλλα θα πεθάνουν για να επιτρέψουν στα καινούργια φύλλα να αναπτυχθούν καλύτερα και να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο φως.


Ε. Υπάρχουν σκουριασμένες κηλίδες/σημάδια πάνω στα φύλλα μου. Τι πάει λάθος;
A. Γυρίστε τα φύλλα ανάποδα και ελέγξτε προσεκτικά για παράσιτα και έντομα. Εάν το φύλλο δεν έχει παράσιτα ή έντομα, τοποθετήστε το σύστημα φωτισμού πιο ψηλά, ελέγξτε τη δύναμη του θρεπτικού διαλύματος και το pH και ρυθμίστε αναλόγως εάν χρειαστεί.


Ε. Οι νέες άκρες του φυτού αρχίζουν να κιτρινίζουν. Τι πάει λάθος;
A. Εάν οι καινούργιες άκρες (μύτες) του φυτού αρχίζουν να κιτρινίζουν ή να χάνουν χρώμα, θα πρέπει να ελέγξετε το θρεπτικό διάλυμα. Σε περίπτωση δυνατού θρεπτικού διαλύματος, συνίσταται να αντικαταστήσετε το θρεπτικό διάλυμα ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του προβλήματος και στο υπόλοιπο μέρος του φυτού. Εάν η δύναμη του θρεπτικού διαλύματος είναι σωστή, τότε ελέγξτε εάν το σύστημα φωτισμού είναι πολύ κοντά στις νέες άκρες του φυτού ή εάν η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύκτας (όταν ο τεχνικός φωτισμός είναι σβηστός) είναι πολύ χαμηλή.

Πηγή: hydrogrown.com.cy









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Έντομα: πότε εμφανίστηκαν

     Τα έντομα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Γη πριν από περίπου 480 εκατ. χρόνια, σχεδόν παράλληλα με τα...

  2. Άνθρωπος και φύση γίνονται ένα

    Μία όμορφη εικαστική παρέμαβαση. «Κοίταξες προσεκτικά; Πάρε το χρόνο σου. Ξόδεψε μερικά παραπάνω λεπτά και θα ανακαλύψεις πολλά...

  3. Στην Πολωνία μία 100% «πράσινη» πόλη

    Η μικρή πόλη Κιζελίτσε της Πολωνίας έλαβε το βραβείο ManagEnergy Award 2014 που απονέμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για...

  4. Συμβουλές για να ψήσουμε σωστά το πασχαλινό αρνί

    Φέτος θα σουβλίσετε το πιο επιτυχημένο αρνί, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.-Πλένω πάρα πολύ καλά το αρνί μέσα έξω.-Φτιάχνω...

Φυτά

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Είναι εξεταστική περίοδος. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτιμήστε τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά σαν βάση των γευμάτων, καθώς απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια και περιορίζουν την...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης πουλιών

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Λίγα πράγματα είναι τόσο ενδιαφέροντα και ευχάριστα όσο το κελάηδημα των πουλιών. Το τραγούδι των πουλιών προσθέτει μουσική και χρώμα στη ζωή...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Καλό είναι όταν θέλουμε να φυτέψουμε κάποια φυτά, να γνωρίζουμε εάν αυτά αντέχουν στην ξηρασία. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας αντιμετωπίζουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron