Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Πολλαπλασιασμός των φυτών

Πολλαπλασιασμός των φυτών με μοσχεύματα

Πολλαπλασιασμός των φυτών με μοσχεύματα

Είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος πολλαπλασιασμού και εφαρμόζεται συχνά σε πολλά είδη. Είναι σχετικά εύκολη και γρήγορη μέθοδος και δίνει φυτά που διατηρούν τους ακριβείς χαρακτήρες του μητρικού φυτού, δηλαδή του φυτού από το οποίο κόπηκε το μόσχευμα. Μόσχευμα είναι τμήμα βλαστού, ποώδες ή ξυλοποιημένο ή κομμάτι φύλλου που τοποθετείται κάτω από κατάλληλες συνθήκες για να βγάλει ρίζες και να γίνει ένα αυτοδύναμο φυτό.

Είναι μια σχετικά απλή τεχνική που δεν χρειάζεται ειδική δεξιοτεχνία όπως ο εμβολιασμός. Για τη ριζοβολία των μοσχευμάτων χρειάζονται οι κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτισμού που μπορούν να δοθούν και με απλά μέσα. Όπως ψεκασμός των μοσχευμάτων με πολύ λεπτές σταγόνες νερού (υδρονέφωση) , ορμόνες ριζοβολίας κ.λπ. για να γίνεται γρήγορα η παραγωγή των μοσχευμάτων και να είναι τα φυτά που θα αναπτυχθούν πολύ καλής ποιότητας .

Μειονέκτημα της μεθόδου είναι η μετάδοση ασθενειών που τυχόν υπάρχουν στο μητρικό φυτό.

Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται για τον πολλαπλασιασμό φυτών διακρίνονται σε ποώδη, ξυλώδη ή ημιξυλώδη και μοσχεύματα φύλλων.

Τα ποώδη μοσχεύματα είναι συνήθως τρυφερές κορυφές βλαστών με μήκος 8 - 10 cm, που στο κατώτερο τμήμα αφαιρούνται τα φύλλα ενώ στο ανώτερο διατηρούνται.

Τα ξυλώδη μοσχεύματα είναι ξυλοποιημένοι ή ημιξυλοποιημένοι βλαστοί με διάμετρο 0,5 - 2 cm και μήκος 10 - 30 cm, που κόβονται και τοποθετούνται για ριζοβολία άνοιξη ή φθινόπωρο είτε στο ύπαιθρο είτε σε εγκαταστάσεις όπως παραπάνω. Έτσι πολλαπλασιάζονται πολλοί καλλωπιστικοί θάμνοι και δέντρα.

Τα μοσχεύματα φύλλων είναι τμήματα από φύλλο ή ολόκληρα φύλλα μερικών ειδών που έχουν την ικανότητα να παράγουν ρίζες και βλαστούς αν τοποθετηθούν στις κατάλληλες συνθήκες . Το φύλλο ή το τμήμα του φύλλου δεν αποτελεί μέρος του νέου φυτού . Χρησιμοποιούνται στον πολλαπλασιασμό της βιγκόνιας, σαιντπώλιας , σανσεβιέριας και άλλων.

Μερικά είδη αναπτύσσουν ρίζες στα μοσχεύματα φύλλων αλλά όχι βλαστούς (φίκος, φιλόδενδρο κ.α.) . Σ' αυτή την περίπτωση μαζί με το φύλλο και το μίσχο του, κόβεται και τεμάχιο βλαστού οπότε από τον πλάγιο οφθαλμό στη βάση του μίσχου του φύλλου αναπτύσσεται ο νέος βλαστός.

Ας πάμε λοιπόν να δούμε πως μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε ένα φυτό με μοσχεύματα.

Συγκεντρώνουμε τα υλικά μας.

Γλάστρα – Μπουκάλι πλαστικό( κομμένο στην  μέση)

Χώμα – Αναλόγως πάντα το μόσχευμα  ( Άμμος ποταμίσια , τύρφη , πετροβάμβακας  ή χαλίκι (όχι μεγαλύτερο από 3mm)

Ορμόνη ριζοβολίας  ( βοηθάει το μόσχευμα να πετάξει  ριζίδια).

Έχοντας καταλήξει  στα δέντρα τα οποία θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε  επιλέγουμε τα μοσχεύματα μας.
Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε  υλικό που είναι, υγιές  με  σταθερή ανάπτυξη. Για τα περισσότερα δέντρα και θάμνους , ένα κομμάτι που είναι από 5 έως 10 εκατοστά  αφαιρείται από το μητρικό φυτό,  τα  κάτω φύλλα αφαιρούνται προσεκτικά, μέχρι περίπου στη μέση κατά μήκος της κοπής. Μπορεί να εισαχθεί αμέσως στην  ορμόνη  ριζοβολίας η οποία  θα βελτιώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία:

Βρέχουμε  το κάτω άκρο της κοπής, και στη συνέχεια  βυθίζουμε το μόσχευμα  στην  ορμόνη ριζοβολίας. Τινάξτε  για να αφαιρέσετε τυχόν πλεόνασμα και τοποθετήστε το σε μια μικρή τρύπα στο χώμα. Πιέζουμε απαλά στην βάση ώστε να  στερεώσουμε τον βλαστό  και ρίχνουμε επιπλέον χώμα  το οποίο  στην συνέχεια ποτίζουμε.

Αφού τελειώσουμε,  στην περίπτωση που έχουμε χρησιμοποιήσει πλαστικό μπουκάλι κομμένο στην μέση  απλά το κουμπώνουμε ώστε να προφυλάξουμε το μοσχεύματα μας από ανέμους και να διατηρήσουμε την επιθυμητή υγρασία στο εσωτερικό του. Στην περίπτωση τώρα που έχουμε χρησιμοποιήσει γλάστρα μπορούμε να σκεπάσουμε το πάνω μέρος με ένα νάιλον  είτε με ένα κομμάτι τζαμιού. Τοποθετούμε σε μέρος  ηλιόλουστο καθώς η θερμότητα του ήλιου θα βοηθήσει τα μοσχεύματα να ριζοβολήσουν και διατηρούμε  την υγρασία  ψεκάζοντας σε ανεκτά επίπεδα. Μόλις δούμε νέους βλαστούς σημαίνει ότι η προσπάθεια μας στέφθηκε από επιτυχία.

Πηγή: www.bonsaiclub.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Φέρνει πιο επίμονες αλλεργίες το Ελ Νίνιο

    Το φαινόμενο Ελ Νίνιο μπορεί να προκαλέσει παραγωγή περισσότερης γύρης και... συνδέεται με την πρώιμη και πιο έντονη...

  2. Οι χιμπατζίδες ξέρουν από ... μαγειρεμένο φαγητό!

    Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι εξελικτικές ρίζες του μαγειρέματος φθάνουν έως τους χιμπατζήδες.Οι Φίλιξ Γουόρνεκεν και Αλεξάντρα Ροζάτι...

  3. Σεισμός στην Αλάσκα δημιούργησε νέο είδος ψαριού

    Τα είδη συνήθως εξελίσσονται σε μεγάλες χρονικές κλίμακες, καμιά φορά όμως αυτό συμβαίνει σχεδόν αστραπιαία. Παράδειγμα είναι ένα...

  4. Προσοχή στην αγορά φίλτρων νερού

    Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί των εμπορευόμενων φίλτρα νερού ότι το πόσιμο νερό που φθάνει...

Φυτά

Φυσική μάσκα για πρησμένα μάτια

Φυσική μάσκα για πρησμένα μάτια

Σαββατόβραδο χθες και η νυχτερινή έξοδος επιβάλλεται... Όμως, το ξενύχτι αλλά και η κούραση που συσσωρεύεται από όλη την εβδομάδα κάνουν αισθητή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Αιθέρια έλαια: πως χρησιμοποιούνται

Αιθέρια έλαια: πως χρησιμοποιούνται

Τα αιθέρια έλαια είναι ό,τι πιο πολύτιμο και αγνό έχει να προσφέρει ένα φυτό. Κάθε αιθέριο έλαιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Μπορείτε να βρείτε ένα άδειο βαρέλι; Έχουμε μερικές ιδέες για το πως θα το αξιοποίησετε. Αυτό που χρειάζετε είναι φαντασία και μεράκι!        ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και η υγεία του γυναικείου κόλπου επιτάσσουν την καθημερινή κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού.Η διαιτολόγος Lindy Cohen από το Σίδνεϊ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Με φυσικά αγαθά που υπάρχουν στην κουζίνα μας σας προτείνουμε μυστικές συνταγές για μάσκες, lotion προσώπου και σώματος. Και επειδή είναι καλοκαίρι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν γνωρίζουν πώς να πλύνουν σωστά τα λαχανικά με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.Αρχικά θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron