Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Πολλαπλασιασμός των φυτών

Πολλαπλασιασμός των φυτών με μοσχεύματα

Πολλαπλασιασμός των φυτών με μοσχεύματα

Είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος πολλαπλασιασμού και εφαρμόζεται συχνά σε πολλά είδη. Είναι σχετικά εύκολη και γρήγορη μέθοδος και δίνει φυτά που διατηρούν τους ακριβείς χαρακτήρες του μητρικού φυτού, δηλαδή του φυτού από το οποίο κόπηκε το μόσχευμα. Μόσχευμα είναι τμήμα βλαστού, ποώδες ή ξυλοποιημένο ή κομμάτι φύλλου που τοποθετείται κάτω από κατάλληλες συνθήκες για να βγάλει ρίζες και να γίνει ένα αυτοδύναμο φυτό.

Είναι μια σχετικά απλή τεχνική που δεν χρειάζεται ειδική δεξιοτεχνία όπως ο εμβολιασμός. Για τη ριζοβολία των μοσχευμάτων χρειάζονται οι κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτισμού που μπορούν να δοθούν και με απλά μέσα. Όπως ψεκασμός των μοσχευμάτων με πολύ λεπτές σταγόνες νερού (υδρονέφωση) , ορμόνες ριζοβολίας κ.λπ. για να γίνεται γρήγορα η παραγωγή των μοσχευμάτων και να είναι τα φυτά που θα αναπτυχθούν πολύ καλής ποιότητας .

Μειονέκτημα της μεθόδου είναι η μετάδοση ασθενειών που τυχόν υπάρχουν στο μητρικό φυτό.

Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται για τον πολλαπλασιασμό φυτών διακρίνονται σε ποώδη, ξυλώδη ή ημιξυλώδη και μοσχεύματα φύλλων.

Τα ποώδη μοσχεύματα είναι συνήθως τρυφερές κορυφές βλαστών με μήκος 8 - 10 cm, που στο κατώτερο τμήμα αφαιρούνται τα φύλλα ενώ στο ανώτερο διατηρούνται.

Τα ξυλώδη μοσχεύματα είναι ξυλοποιημένοι ή ημιξυλοποιημένοι βλαστοί με διάμετρο 0,5 - 2 cm και μήκος 10 - 30 cm, που κόβονται και τοποθετούνται για ριζοβολία άνοιξη ή φθινόπωρο είτε στο ύπαιθρο είτε σε εγκαταστάσεις όπως παραπάνω. Έτσι πολλαπλασιάζονται πολλοί καλλωπιστικοί θάμνοι και δέντρα.

Τα μοσχεύματα φύλλων είναι τμήματα από φύλλο ή ολόκληρα φύλλα μερικών ειδών που έχουν την ικανότητα να παράγουν ρίζες και βλαστούς αν τοποθετηθούν στις κατάλληλες συνθήκες . Το φύλλο ή το τμήμα του φύλλου δεν αποτελεί μέρος του νέου φυτού . Χρησιμοποιούνται στον πολλαπλασιασμό της βιγκόνιας, σαιντπώλιας , σανσεβιέριας και άλλων.

Μερικά είδη αναπτύσσουν ρίζες στα μοσχεύματα φύλλων αλλά όχι βλαστούς (φίκος, φιλόδενδρο κ.α.) . Σ' αυτή την περίπτωση μαζί με το φύλλο και το μίσχο του, κόβεται και τεμάχιο βλαστού οπότε από τον πλάγιο οφθαλμό στη βάση του μίσχου του φύλλου αναπτύσσεται ο νέος βλαστός.

Ας πάμε λοιπόν να δούμε πως μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε ένα φυτό με μοσχεύματα.

Συγκεντρώνουμε τα υλικά μας.

Γλάστρα – Μπουκάλι πλαστικό( κομμένο στην  μέση)

Χώμα – Αναλόγως πάντα το μόσχευμα  ( Άμμος ποταμίσια , τύρφη , πετροβάμβακας  ή χαλίκι (όχι μεγαλύτερο από 3mm)

Ορμόνη ριζοβολίας  ( βοηθάει το μόσχευμα να πετάξει  ριζίδια).

Έχοντας καταλήξει  στα δέντρα τα οποία θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε  επιλέγουμε τα μοσχεύματα μας.
Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε  υλικό που είναι, υγιές  με  σταθερή ανάπτυξη. Για τα περισσότερα δέντρα και θάμνους , ένα κομμάτι που είναι από 5 έως 10 εκατοστά  αφαιρείται από το μητρικό φυτό,  τα  κάτω φύλλα αφαιρούνται προσεκτικά, μέχρι περίπου στη μέση κατά μήκος της κοπής. Μπορεί να εισαχθεί αμέσως στην  ορμόνη  ριζοβολίας η οποία  θα βελτιώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία:

Βρέχουμε  το κάτω άκρο της κοπής, και στη συνέχεια  βυθίζουμε το μόσχευμα  στην  ορμόνη ριζοβολίας. Τινάξτε  για να αφαιρέσετε τυχόν πλεόνασμα και τοποθετήστε το σε μια μικρή τρύπα στο χώμα. Πιέζουμε απαλά στην βάση ώστε να  στερεώσουμε τον βλαστό  και ρίχνουμε επιπλέον χώμα  το οποίο  στην συνέχεια ποτίζουμε.

Αφού τελειώσουμε,  στην περίπτωση που έχουμε χρησιμοποιήσει πλαστικό μπουκάλι κομμένο στην μέση  απλά το κουμπώνουμε ώστε να προφυλάξουμε το μοσχεύματα μας από ανέμους και να διατηρήσουμε την επιθυμητή υγρασία στο εσωτερικό του. Στην περίπτωση τώρα που έχουμε χρησιμοποιήσει γλάστρα μπορούμε να σκεπάσουμε το πάνω μέρος με ένα νάιλον  είτε με ένα κομμάτι τζαμιού. Τοποθετούμε σε μέρος  ηλιόλουστο καθώς η θερμότητα του ήλιου θα βοηθήσει τα μοσχεύματα να ριζοβολήσουν και διατηρούμε  την υγρασία  ψεκάζοντας σε ανεκτά επίπεδα. Μόλις δούμε νέους βλαστούς σημαίνει ότι η προσπάθεια μας στέφθηκε από επιτυχία.

Πηγή: www.bonsaiclub.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Από τί υλικά φτιάχνεται το φιδάκι για τα κουνούπια

    Κατά κανόνα παρασκευάζεται από μία αποξηραμένη σκόνη πύρεθρου και συνήθως η καύση αρχίζει από το εξωτερικό άκρο της...

  2. Ποιές τροφές απαγορεύεται να φάμε μετά την ημερομηνία λήξης

    Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ότι μόνο και μόνο επειδή κάτι στο ψυγείο σας έχει περάσει την ημερομηνία λήξης...

  3. Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

    Η συνήθεια αυτή, προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια, ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο...

  4. Ανακύκλωσε! Κάν' το τρόπο ζωής!

    O ΣΚΑΪ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, συνεχίζουν την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού...

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Το ρόδι ή αλλιώς "Punica granatum» όπως είναι η βοτανολογική του ονομασία είναι καρπός φυλλοβόλου θάμνου ή δένδρου που μπορεί να φθάσει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Περιφέρεστε άσκοπα στο σπίτι με το θερμόμετρο υπό μάλης, ο βήχας δεν σας αφήνει να κλείσετε μάτι τη νύχτα και τα χαρτομάντιλα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικό σαπούνι με θυμάρι

Θεραπευτικό σαπούνι με θυμάρι

Το σαπούνι είναι μια οργανική ουσία που έχει την ιδιότητα να διαλύεται στο νερό και να δεσμεύει τα λίπη. Χρησιμοποιείται για το...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μάσκα προσώπου ενάντια στην πρόωρη γήρανση

Μάσκα προσώπου ενάντια στην πρόωρη γήρανση

Ειδικά το καλοκαίρι, η περιποίηση προσώπου είναι επιτακτική και η επιδερμίδα χρειάζεται ενυδάτωση και φροντίδα σε καθημερινή βάση.Αν παρόλο που χρησιμοποιείς ενυδατική...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Περιποίηση του προσώπου με κανέλα

Περιποίηση του προσώπου με κανέλα

 Η ταπεινή κανέλα είναι μια συμπυκνωμένη αποθήκη θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για τη συντήρηση της ακεραιότητας του δέρματος. Είναι γεμάτη με βιταμίνες Α,...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό για το σχολείο

Υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό για το σχολείο

Το κολατσιό στο σχολείο δεν είναι απλά ένα ενδιάμεσο γεύμα – δεν έρχεται μόνο να καλύψει την αίσθηση πείνας που λογικά θα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τα φρούτα του Φθινοπώρου

Τα φρούτα του Φθινοπώρου

Με γλυκιά κόκκινη σάρκα και «τροφή των αγγέλων» κατά τον Μαρκ Τουέιν, τα καρπούζια είναι πλούσια σε  βιταμίνη Α και σε ποτάσιο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Προϊόντα αντιγήρανσης με φυσικά υλικά

Προϊόντα αντιγήρανσης με φυσικά υλικά

Δημιουργήστε τα δικά σας προϊόντα αντιγήρανσης από φυσικά συστατικά που θα βρείτε στην κουζίνα σας και προσφέρετε στην επιδερμίδα σας μοναδική φροντίδα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron