Αρχική » Φυτά

Η ελιά

Η ελιά

Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της «ζει» στην περιοχή της Μεσογείου. Το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης είναι μια ζωντανή κληρονομιά, που συνδέεται με πολλούς τομείς της ζωής μας.
Το ελαιόλαδο τρέφει, συντηρεί, προστατεύει, τονώνει, θεραπεύει, εμπνέει. Αξίζει λοιπόν να το γνωρίσουμε και να μάθουμε την ανεκτίμητη αξία του για τη διατροφή, την υγεία, τον πολιτισμό μας.

Κύκλος ζωής

Η ελιά σε μικρή ηλικία έως 7 ετών δεν παράγει καρπούς, αλλά χρειάζεται την προσοχή των καλλιεργητών, γιατί σε αυτή την ηλικία γίνεται το κέντρισμα. Σε ηλικία 7 έως 15 ετών, αρχίζει να παράγει καρπούς.
Σε ηλικία 30-70 ετών, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Στην «τρίτη ηλικία» η ελιά φτάνει από 150- 1000 χρόνια ζωής!!!
Υπάρχουν ελαιόδεντρα που κάνουν καρπούς για λάδι και ελαιόδεντρα που ο καρπός τους είναι για φαγητό Γνωστές είναι οι ελιές Καλαμών (Καλαμάτας), Ιτέας, Λιβαδειάς.

Καλλιέργεια

Άνοιξη

Την άνοιξη η φύση ξυπνά από το λήθαργο του χειμώνα και η γη είναι έτοιμη να οργωθεί και να απορροφήσει τα αποθέματα νερού και το λίπασμα. Η ελιά την εποχή αυτή χρειάζεται λίπανση και κλάδεμα.

Καλοκαίρι

Το ξηρό και ζεστό κλίμα του μεσογειακού καλοκαιριού, η ελιά έχει ανάγκη από πότισμα και προσοχή, καθώς την εποχή αυτή δέχεται επιθέσεις από το δάκο.

Φθινόπωρο

Το φθινόπωρο ο καρπός της ελιάς είναι έτοιμος να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, γι’ αυτό και το φθινόπωρο γίνεται η κατάλληλη  προετοιμασία του εδάφους.

Συγκομιδή-Παραγωγή

Το μάζεμα της Ελιάς

Οι καρποί της ελιάς μαζεύονται συνήθως το Νοέμβρη από τους ελαιώνες, στα «λιοστάσια». Είναι μια πολύ κουραστική και απαιτητική και χρονοβόρα δραστηριότητα, όπου χρειάζεται να συνεργαστούν πολλοί άνθρωποι για να βγει σε πέρας. Τα κλαδιά της χτενίζονται με μια τσουγκράνα, για να πέσει ο καρπός. Ένας άλλος τρόπος για να ρίξουμε τον καρπό είναι το ράβδισμα με μεγάλα ξύλινα ραβδιά. Φυσικά υπάρχουν και σύγχρονοι μηχανικοί τρόποι, όπως πριόνια και ειδικές μηχανές που αποσπούν τον καρπό από τα κομμένα κλαριά. Κάτω από τα δέντρα στρώνονται τεράστια πανιά, τα «λιόπανα», για να συγκεντρώνεται εκεί ο πολύτιμος καρπός. Κατόπιν συσκευάζονται σε σακιά και οδηγούνται στο ελαιοτριβείο, όπου λιώνονται και έτσι παίρνουμε το λάδι. Τα ελαιοτριβεία σήμερα, είναι εφοδιασμένα με υπερσύγχρονα μηχανήματα και έτσι η παραγωγική διαδικασία είναι αρκετά εύκολη.
Στα παλιά, όμως χρόνια, τα ελαιοτριβεία είχαν δύο μόνο μυλόπετρες, δηλ. δυο μεγάλες κυκλικές πέτρες, οι οποίες ήταν τοποθετημένες η μια πάνω στην άλλη. Ανάμεσά τους έμπαιναν οι ελιές και με την περιστροφή της μιας μυλόπετρας γινόταν το λιώσιμο της ελιάς.

Παράγωγα και χρήσεις

Όλοι γνωρίζουμε ότι από τον καρπό της ελιάς παίρνουμε το ελαιόλαδο. Αυτό είναι και το πιο γνωστό προϊόν της ελιάς, αφού αποτελεί απαραίτητο συστατικό της καθημερινής μας διατροφής. Όμως υπάρχουν και άλλα προϊόντα της ελιάς που δεν είναι και τόσο γνωστά.

Το ξέρατε ότι το πράσινο σαπούνι παράγεται από το κουκούτσι της ελιάς;
Παλιότερα το ελαιόλαδο είχε σπουδαία σημασία στην καθημερινή ζωή. Χρησιμοποιείτο για τη συντήρηση των τροφών, σαν φάρμακο και σαν λιπαντικό στις μηχανές. Ακόμα σαν καύσιμο στις λάμπες λαδιού ή και σαν λούστρο για τα πασχαλινά αυγά.

Πηγή: dim-karat.ilei.sch.gr

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Ελιά







Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Βάψτε το σπίτι σας ανάλογα με τα φυτά

    Έχετε κήπο και θέλετε να βάψετε εξωτερικά το σπίτι σας;; Σας δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές: Όσο πιό πυκνό είναι...

  2. Πιτυρίδα τέλος, με υγιεινό τρόπο

    Η πιτυρίδα ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, κατά κανόνα περισσότερο τους άντρες, ωστόσο και οι γυναίκες δεν φαίνεται να μένουν...

  3. Παιδιά στον κήπο με ασφάλεια

    To παιχνίδι στους εξωτερικούς χώρους, πέρα από τα τόσα θετικά που προσφέρει στα παιδιά, κρύβει και διάφορους κινδύνους....

  4. Τελειώνει το αγελαδινό γάλα

    Θα ψάχνουμε για αγελαδινό γάλα σε λίγο! Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος...

Φυτά

Καρπούζι: τί δεν γνωρίζουμε

Καρπούζι: τί δεν γνωρίζουμε

Το καρπούζι είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πλέον αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, το οποίο δικαίως έχει λάβει το χαρακτηρισμό «βασιλιάς»! Γλυκό,...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι λιβελούλες

Οι λιβελούλες

Λιβελούλες, οι δεινοί θηρευτές του ζωικού βασιλείου!Οι λιβελούλες θεωρούνται από τους ανθρώπους από τα πιο συμπαθητικά έντομα μαζί με τις πεταλούδες και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μάσκα κατά της πιτυρίδας

Μάσκα κατά της πιτυρίδας

Ένας φυσικός τρόπο αντιμετώπισης της ενοχλητικής πιτυρίδας είναι το σπανάκι! Μπορεί να μη το ξέρετε, αλλά τα θρεπτικά συστατικά του πράσινου λαχανικού,...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Χορτοφαγικές δίαιτες: μας κάνουν καλό;

Χορτοφαγικές δίαιτες: μας κάνουν καλό;

Οι χορτοφαγικές δίαιτες πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια και προωθούνται στα πλαίσια ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, υποκινούμενου, τις... περισσότερες φορές, από θρησκευτικούς,...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron