Αρχική » Φυτά

Η ελιά

Η ελιά

Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της «ζει» στην περιοχή της Μεσογείου. Το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης είναι μια ζωντανή κληρονομιά, που συνδέεται με πολλούς τομείς της ζωής μας.
Το ελαιόλαδο τρέφει, συντηρεί, προστατεύει, τονώνει, θεραπεύει, εμπνέει. Αξίζει λοιπόν να το γνωρίσουμε και να μάθουμε την ανεκτίμητη αξία του για τη διατροφή, την υγεία, τον πολιτισμό μας.

Κύκλος ζωής

Η ελιά σε μικρή ηλικία έως 7 ετών δεν παράγει καρπούς, αλλά χρειάζεται την προσοχή των καλλιεργητών, γιατί σε αυτή την ηλικία γίνεται το κέντρισμα. Σε ηλικία 7 έως 15 ετών, αρχίζει να παράγει καρπούς.
Σε ηλικία 30-70 ετών, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Στην «τρίτη ηλικία» η ελιά φτάνει από 150- 1000 χρόνια ζωής!!!
Υπάρχουν ελαιόδεντρα που κάνουν καρπούς για λάδι και ελαιόδεντρα που ο καρπός τους είναι για φαγητό Γνωστές είναι οι ελιές Καλαμών (Καλαμάτας), Ιτέας, Λιβαδειάς.

Καλλιέργεια

Άνοιξη

Την άνοιξη η φύση ξυπνά από το λήθαργο του χειμώνα και η γη είναι έτοιμη να οργωθεί και να απορροφήσει τα αποθέματα νερού και το λίπασμα. Η ελιά την εποχή αυτή χρειάζεται λίπανση και κλάδεμα.

Καλοκαίρι

Το ξηρό και ζεστό κλίμα του μεσογειακού καλοκαιριού, η ελιά έχει ανάγκη από πότισμα και προσοχή, καθώς την εποχή αυτή δέχεται επιθέσεις από το δάκο.

Φθινόπωρο

Το φθινόπωρο ο καρπός της ελιάς είναι έτοιμος να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, γι’ αυτό και το φθινόπωρο γίνεται η κατάλληλη  προετοιμασία του εδάφους.

Συγκομιδή-Παραγωγή

Το μάζεμα της Ελιάς

Οι καρποί της ελιάς μαζεύονται συνήθως το Νοέμβρη από τους ελαιώνες, στα «λιοστάσια». Είναι μια πολύ κουραστική και απαιτητική και χρονοβόρα δραστηριότητα, όπου χρειάζεται να συνεργαστούν πολλοί άνθρωποι για να βγει σε πέρας. Τα κλαδιά της χτενίζονται με μια τσουγκράνα, για να πέσει ο καρπός. Ένας άλλος τρόπος για να ρίξουμε τον καρπό είναι το ράβδισμα με μεγάλα ξύλινα ραβδιά. Φυσικά υπάρχουν και σύγχρονοι μηχανικοί τρόποι, όπως πριόνια και ειδικές μηχανές που αποσπούν τον καρπό από τα κομμένα κλαριά. Κάτω από τα δέντρα στρώνονται τεράστια πανιά, τα «λιόπανα», για να συγκεντρώνεται εκεί ο πολύτιμος καρπός. Κατόπιν συσκευάζονται σε σακιά και οδηγούνται στο ελαιοτριβείο, όπου λιώνονται και έτσι παίρνουμε το λάδι. Τα ελαιοτριβεία σήμερα, είναι εφοδιασμένα με υπερσύγχρονα μηχανήματα και έτσι η παραγωγική διαδικασία είναι αρκετά εύκολη.
Στα παλιά, όμως χρόνια, τα ελαιοτριβεία είχαν δύο μόνο μυλόπετρες, δηλ. δυο μεγάλες κυκλικές πέτρες, οι οποίες ήταν τοποθετημένες η μια πάνω στην άλλη. Ανάμεσά τους έμπαιναν οι ελιές και με την περιστροφή της μιας μυλόπετρας γινόταν το λιώσιμο της ελιάς.

Παράγωγα και χρήσεις

Όλοι γνωρίζουμε ότι από τον καρπό της ελιάς παίρνουμε το ελαιόλαδο. Αυτό είναι και το πιο γνωστό προϊόν της ελιάς, αφού αποτελεί απαραίτητο συστατικό της καθημερινής μας διατροφής. Όμως υπάρχουν και άλλα προϊόντα της ελιάς που δεν είναι και τόσο γνωστά.

Το ξέρατε ότι το πράσινο σαπούνι παράγεται από το κουκούτσι της ελιάς;
Παλιότερα το ελαιόλαδο είχε σπουδαία σημασία στην καθημερινή ζωή. Χρησιμοποιείτο για τη συντήρηση των τροφών, σαν φάρμακο και σαν λιπαντικό στις μηχανές. Ακόμα σαν καύσιμο στις λάμπες λαδιού ή και σαν λούστρο για τα πασχαλινά αυγά.

Πηγή: dim-karat.ilei.sch.gr

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Ελιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Όξινες και αλκαλικές τροφές: ποια η διαφορά;

    Για να λαμβάνει ο οργανισμός μας όλα τα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να ψάχνουμε αναλογίες και συνδυασμός το καλύτερο...

  2. Κρίσεις πανικού: όσα θέλετε να γνωρίζετε

    Είναι από τις πιο συχνές ψυχικές παθήσεις η διαταραχή πανικού κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει αιφνίδια και...

  3. Διακοσμητικά στεφάνια από αλμυρό ζυμάρι

    Η χειροτεχνία με απλά καθημερινά απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι ανά πάσα στιγμή, είναι κάτι που...

  4. Αυγό για μάσκες ομορφιάς!

    Mάσκες ομορφιάς για μαλλιά και πρόσωπο με αβγό! Τα αβγά δεν είναι μόνο εξαιρετικής ποιότητας τροφή. Είναι και ένα...

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως θα διατηρήσουμε τον βασιλικό όλον το χρόνο

Πως θα διατηρήσουμε τον βασιλικό όλον το χρόνο

Αν θέλουμε να έχουμε αρωματικό βασιλικό όλο το χρόνο για τα φαγητά μας, μπορούμε να κάνουμε τα κάτωθι: -Πλένουμε καλά τα φύλλα του,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιατροσόφια για πολλές παθήσεις

Γιατροσόφια για πολλές παθήσεις

Τι συμβαίνει όταν ένα κρεμμύδι στο κομοδίνο μας συναντά μια κομπρέσα με ξίδι και ένα διάλυμα με μέλι για… λούσιμο;Η γνώση των...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τσιμένι ή τριγωνέλλα στο φαγητό

Τσιμένι ή τριγωνέλλα στο φαγητό

Το τσιμένι (τριγωνέλλα) είναι ένα από τα τέσσερα συστατικά με τα οποία φτιάχνουν το περίβλημα του παστουρμά (λάδι, πιπέρι, πάπρικα) και αυτό...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δόντια κατάλευκα χωρίς λεύκανση!

Δόντια κατάλευκα χωρίς λεύκανση!

Το έχουμε στην κουζίνα μας και κάνει τα δόντια μας κατάλευκα χωρίς λεύκανση!Τι πιο ωραίο από ένα αστραφτερό χαμόγελο! Οι περισσότερες από...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron