Αρχική » Φυτά

Η ελιά

Η ελιά

Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της «ζει» στην περιοχή της Μεσογείου. Το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης είναι μια ζωντανή κληρονομιά, που συνδέεται με πολλούς τομείς της ζωής μας.
Το ελαιόλαδο τρέφει, συντηρεί, προστατεύει, τονώνει, θεραπεύει, εμπνέει. Αξίζει λοιπόν να το γνωρίσουμε και να μάθουμε την ανεκτίμητη αξία του για τη διατροφή, την υγεία, τον πολιτισμό μας.

Κύκλος ζωής

Η ελιά σε μικρή ηλικία έως 7 ετών δεν παράγει καρπούς, αλλά χρειάζεται την προσοχή των καλλιεργητών, γιατί σε αυτή την ηλικία γίνεται το κέντρισμα. Σε ηλικία 7 έως 15 ετών, αρχίζει να παράγει καρπούς.
Σε ηλικία 30-70 ετών, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Στην «τρίτη ηλικία» η ελιά φτάνει από 150- 1000 χρόνια ζωής!!!
Υπάρχουν ελαιόδεντρα που κάνουν καρπούς για λάδι και ελαιόδεντρα που ο καρπός τους είναι για φαγητό Γνωστές είναι οι ελιές Καλαμών (Καλαμάτας), Ιτέας, Λιβαδειάς.

Καλλιέργεια

Άνοιξη

Την άνοιξη η φύση ξυπνά από το λήθαργο του χειμώνα και η γη είναι έτοιμη να οργωθεί και να απορροφήσει τα αποθέματα νερού και το λίπασμα. Η ελιά την εποχή αυτή χρειάζεται λίπανση και κλάδεμα.

Καλοκαίρι

Το ξηρό και ζεστό κλίμα του μεσογειακού καλοκαιριού, η ελιά έχει ανάγκη από πότισμα και προσοχή, καθώς την εποχή αυτή δέχεται επιθέσεις από το δάκο.

Φθινόπωρο

Το φθινόπωρο ο καρπός της ελιάς είναι έτοιμος να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, γι’ αυτό και το φθινόπωρο γίνεται η κατάλληλη  προετοιμασία του εδάφους.

Συγκομιδή-Παραγωγή

Το μάζεμα της Ελιάς

Οι καρποί της ελιάς μαζεύονται συνήθως το Νοέμβρη από τους ελαιώνες, στα «λιοστάσια». Είναι μια πολύ κουραστική και απαιτητική και χρονοβόρα δραστηριότητα, όπου χρειάζεται να συνεργαστούν πολλοί άνθρωποι για να βγει σε πέρας. Τα κλαδιά της χτενίζονται με μια τσουγκράνα, για να πέσει ο καρπός. Ένας άλλος τρόπος για να ρίξουμε τον καρπό είναι το ράβδισμα με μεγάλα ξύλινα ραβδιά. Φυσικά υπάρχουν και σύγχρονοι μηχανικοί τρόποι, όπως πριόνια και ειδικές μηχανές που αποσπούν τον καρπό από τα κομμένα κλαριά. Κάτω από τα δέντρα στρώνονται τεράστια πανιά, τα «λιόπανα», για να συγκεντρώνεται εκεί ο πολύτιμος καρπός. Κατόπιν συσκευάζονται σε σακιά και οδηγούνται στο ελαιοτριβείο, όπου λιώνονται και έτσι παίρνουμε το λάδι. Τα ελαιοτριβεία σήμερα, είναι εφοδιασμένα με υπερσύγχρονα μηχανήματα και έτσι η παραγωγική διαδικασία είναι αρκετά εύκολη.
Στα παλιά, όμως χρόνια, τα ελαιοτριβεία είχαν δύο μόνο μυλόπετρες, δηλ. δυο μεγάλες κυκλικές πέτρες, οι οποίες ήταν τοποθετημένες η μια πάνω στην άλλη. Ανάμεσά τους έμπαιναν οι ελιές και με την περιστροφή της μιας μυλόπετρας γινόταν το λιώσιμο της ελιάς.

Παράγωγα και χρήσεις

Όλοι γνωρίζουμε ότι από τον καρπό της ελιάς παίρνουμε το ελαιόλαδο. Αυτό είναι και το πιο γνωστό προϊόν της ελιάς, αφού αποτελεί απαραίτητο συστατικό της καθημερινής μας διατροφής. Όμως υπάρχουν και άλλα προϊόντα της ελιάς που δεν είναι και τόσο γνωστά.

Το ξέρατε ότι το πράσινο σαπούνι παράγεται από το κουκούτσι της ελιάς;
Παλιότερα το ελαιόλαδο είχε σπουδαία σημασία στην καθημερινή ζωή. Χρησιμοποιείτο για τη συντήρηση των τροφών, σαν φάρμακο και σαν λιπαντικό στις μηχανές. Ακόμα σαν καύσιμο στις λάμπες λαδιού ή και σαν λούστρο για τα πασχαλινά αυγά.

Πηγή: dim-karat.ilei.sch.gr

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Ελιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τα Ω3 λιπαρά

    Σύμφωνα με στατιστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, άτομα με υψηλότερη πρόσληψη και επίπεδα εικοσιπεντανοϊκού...

  2. Διαβήτης κύηση: πρόγραμμα διατροφής

    Μία στις είκοσι γυναίκες μπορεί να εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, λόγω των αλλαγών...

  3. Λουλούδια με αντιοξειδωτικές ιδιότητες για πρώτο πιάτο

    Γίνεται τα φάρμακα για κάποιες ασθένειες να βρίσκονται στον κήπο του σπιτιού; Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία...

  4. Θερμίδες που κρύβουν τα αγαπημένα μας junk food

    Μπορεί να μετρηθεί με αριθμούς η απόλαυση; Έχουν σημασία οι αριθμοί μπροστά στην ιεροτελεστία της καταβρόχθισης μίας λαχταριστής...

Φυτά

Ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι

Ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι

Πρακτικές ιδέες για ν' απομακρύνουμε τις δυσάρεστες μυρωδιές από το χώρο μας και μάλιστα μ' ένα τρόπο απόλυτα φυσικό: 1. Για τη μυρωδιά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πλύσιμο ρούχων: χρήσιμες συμβουλές

Πλύσιμο ρούχων: χρήσιμες συμβουλές

 Το πλύσιμο των ρούχων, αν και μία από τις πιο συνηθισμένες καθημερινές δουλειές του σπιτιού, έχει κι αυτό τα μικρά ''μυστικά του''...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο

Τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο

Υπάρχουν μία σειρά από τρόφιμα που δεν πρέπει να τ' αποθηκεύουμε στο ψυγείο γιατί με τον τρόπο αυτό θα χάσουν την ποιότητά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Ας καθαρίσουμε τον λεκέ από κρασί

Ας καθαρίσουμε τον λεκέ από κρασί

Όσοι είναι λίγο "παλιότεροι" θα θυμούνται την πασίγνωστη τηλεοπτική διαφήμιση με τη φράση-σήμα κατατεθέν "γκαρσόν, λεκιάστηκα!". Την ώρα του φαγητού, το αμέσως...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron