Αρχική » Φυτά

Η ελιά

Η ελιά

Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της «ζει» στην περιοχή της Μεσογείου. Το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης είναι μια ζωντανή κληρονομιά, που συνδέεται με πολλούς τομείς της ζωής μας.
Το ελαιόλαδο τρέφει, συντηρεί, προστατεύει, τονώνει, θεραπεύει, εμπνέει. Αξίζει λοιπόν να το γνωρίσουμε και να μάθουμε την ανεκτίμητη αξία του για τη διατροφή, την υγεία, τον πολιτισμό μας.

Κύκλος ζωής

Η ελιά σε μικρή ηλικία έως 7 ετών δεν παράγει καρπούς, αλλά χρειάζεται την προσοχή των καλλιεργητών, γιατί σε αυτή την ηλικία γίνεται το κέντρισμα. Σε ηλικία 7 έως 15 ετών, αρχίζει να παράγει καρπούς.
Σε ηλικία 30-70 ετών, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Στην «τρίτη ηλικία» η ελιά φτάνει από 150- 1000 χρόνια ζωής!!!
Υπάρχουν ελαιόδεντρα που κάνουν καρπούς για λάδι και ελαιόδεντρα που ο καρπός τους είναι για φαγητό Γνωστές είναι οι ελιές Καλαμών (Καλαμάτας), Ιτέας, Λιβαδειάς.

Καλλιέργεια

Άνοιξη

Την άνοιξη η φύση ξυπνά από το λήθαργο του χειμώνα και η γη είναι έτοιμη να οργωθεί και να απορροφήσει τα αποθέματα νερού και το λίπασμα. Η ελιά την εποχή αυτή χρειάζεται λίπανση και κλάδεμα.

Καλοκαίρι

Το ξηρό και ζεστό κλίμα του μεσογειακού καλοκαιριού, η ελιά έχει ανάγκη από πότισμα και προσοχή, καθώς την εποχή αυτή δέχεται επιθέσεις από το δάκο.

Φθινόπωρο

Το φθινόπωρο ο καρπός της ελιάς είναι έτοιμος να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, γι’ αυτό και το φθινόπωρο γίνεται η κατάλληλη  προετοιμασία του εδάφους.

Συγκομιδή-Παραγωγή

Το μάζεμα της Ελιάς

Οι καρποί της ελιάς μαζεύονται συνήθως το Νοέμβρη από τους ελαιώνες, στα «λιοστάσια». Είναι μια πολύ κουραστική και απαιτητική και χρονοβόρα δραστηριότητα, όπου χρειάζεται να συνεργαστούν πολλοί άνθρωποι για να βγει σε πέρας. Τα κλαδιά της χτενίζονται με μια τσουγκράνα, για να πέσει ο καρπός. Ένας άλλος τρόπος για να ρίξουμε τον καρπό είναι το ράβδισμα με μεγάλα ξύλινα ραβδιά. Φυσικά υπάρχουν και σύγχρονοι μηχανικοί τρόποι, όπως πριόνια και ειδικές μηχανές που αποσπούν τον καρπό από τα κομμένα κλαριά. Κάτω από τα δέντρα στρώνονται τεράστια πανιά, τα «λιόπανα», για να συγκεντρώνεται εκεί ο πολύτιμος καρπός. Κατόπιν συσκευάζονται σε σακιά και οδηγούνται στο ελαιοτριβείο, όπου λιώνονται και έτσι παίρνουμε το λάδι. Τα ελαιοτριβεία σήμερα, είναι εφοδιασμένα με υπερσύγχρονα μηχανήματα και έτσι η παραγωγική διαδικασία είναι αρκετά εύκολη.
Στα παλιά, όμως χρόνια, τα ελαιοτριβεία είχαν δύο μόνο μυλόπετρες, δηλ. δυο μεγάλες κυκλικές πέτρες, οι οποίες ήταν τοποθετημένες η μια πάνω στην άλλη. Ανάμεσά τους έμπαιναν οι ελιές και με την περιστροφή της μιας μυλόπετρας γινόταν το λιώσιμο της ελιάς.

Παράγωγα και χρήσεις

Όλοι γνωρίζουμε ότι από τον καρπό της ελιάς παίρνουμε το ελαιόλαδο. Αυτό είναι και το πιο γνωστό προϊόν της ελιάς, αφού αποτελεί απαραίτητο συστατικό της καθημερινής μας διατροφής. Όμως υπάρχουν και άλλα προϊόντα της ελιάς που δεν είναι και τόσο γνωστά.

Το ξέρατε ότι το πράσινο σαπούνι παράγεται από το κουκούτσι της ελιάς;
Παλιότερα το ελαιόλαδο είχε σπουδαία σημασία στην καθημερινή ζωή. Χρησιμοποιείτο για τη συντήρηση των τροφών, σαν φάρμακο και σαν λιπαντικό στις μηχανές. Ακόμα σαν καύσιμο στις λάμπες λαδιού ή και σαν λούστρο για τα πασχαλινά αυγά.

Πηγή: dim-karat.ilei.sch.gr

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Ελιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Συμβουλές μαγειρικής για όλους

    Συμβουλές μαγειρικής1) Για να μη μαυρίσουν τα κρεμμύδιαΠριν το σοτάρισμα ρίξτε αλάτι στο λάδι που ζεσταίνεται.2) Δεν βράζει...

  2. Τα λιπαρά επηρεάζουν τον εγκέφαλο μας

    Είναι γνωστό ότι η πλούσια σε λιπαρά διατροφή βλάπτει σοβαρά τη... σωματική υγεία αυξάνοντας μεταξύ άλλων τον κίνδυνο...

  3. Πως μαγειρεύουν τις τηγανιτές πατάτες σε άλλες χώρες

    Μπορεί οι τηγανητές πατάτες να θεωρούνται ένα απλό και γρήγορο φαγητό, για το «νόστιμο», δεν υπάρχει, βέβαια, καμιά...

  4. Η βοτανοθεραπεία

    Στην Ελλάδα δάσκαλος της βοτανοθεραπείας θεωρείται ο  κένταυρος Χείρων, που ζούσε στο πλούσιο σε φυτά και βότανα Πήλιο....

Αυτό το γνωρίζατε;

Μεγάλο Σάββατο: Έθιμα και άλλα

Μεγάλο Σάββατο: Έθιμα και άλλα

Το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί αρχίζουν να προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Ήδη από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Γνωρίζετε την προέλευση του Πασχαλινού, σοκολατένιου, λαγού;

Γνωρίζετε την προέλευση του Πασχαλινού, σοκολατένιου, λαγού;

Είναι αρκετά γνωστό ότι οι παραδόσεις του Πάσχα γεννήθηκαν από ένα μίγμα πολλών διαφορετικών δοξασιών και παραδόσεων από διαφορετικούς πολιτισμούς. Το Πασχαλινό...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που βοηθάνε στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Τροφές που βοηθάνε στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες που μεταφέρουν σήματα μεταξύ των κυττάρων ή των νευρώνων του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Για...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τί δεν γνωρίζουμε για τα πατατάκια!

Τί δεν γνωρίζουμε για τα πατατάκια!

Τα πατατάκια δημιουργήθηκαν από ένα…πείσμα και άλλες τέτοιες πληροφορίες για το αγαπημένο μας σνακ!1. To 1853 ένας πελάτης σε εστιατόριο στο Saratoga...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τί πρέπει να προσέξουμε για να απολαύσουμε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές!

Τί πρέπει να προσέξουμε για να απολαύσουμε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές!

Τι πρέπει να κάνετε ώστε να απολαύσετε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές;«Μετά τη νηστεία διάρκειας 5 έως 40 ημερών, χαρακτηριστικά του πασχαλινού...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τα σκασμένα χείλη!

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τα σκασμένα χείλη!

Αφότου κάνετε ένα φλιτζάνι με πράσινο τσάι, χρησιμοποιώντας ένα κλασικό σακουλάκι τσαγιού σε ζεστό νερό και αφαιρέσετε το σακουλάκι, μην το πετάξετε!...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυτική κρέμα νυκτός με ελαιόλαδο

Φυτική κρέμα νυκτός με ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι μια από αυτές τις μαγικές ουσίες που είναι καλή σχεδόν για τα πάντα, τη διατροφή, το δέρμα, τα χέρια...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μάσκα κατά της κυτταρίτιδας

Μάσκα κατά της κυτταρίτιδας

Η μάσκα που ακολουθεί αποτελείται από δύο φυσικά συστατικά που θα κάνουν την κυτταρίτιδα να «αναστενάξει». Το γκρέιπφρουτ βοηθάει στο κάψιμο του...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron