Αρχική » Φυτά

Η ελιά

Η ελιά

Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της «ζει» στην περιοχή της Μεσογείου. Το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης είναι μια ζωντανή κληρονομιά, που συνδέεται με πολλούς τομείς της ζωής μας.
Το ελαιόλαδο τρέφει, συντηρεί, προστατεύει, τονώνει, θεραπεύει, εμπνέει. Αξίζει λοιπόν να το γνωρίσουμε και να μάθουμε την ανεκτίμητη αξία του για τη διατροφή, την υγεία, τον πολιτισμό μας.

Κύκλος ζωής

Η ελιά σε μικρή ηλικία έως 7 ετών δεν παράγει καρπούς, αλλά χρειάζεται την προσοχή των καλλιεργητών, γιατί σε αυτή την ηλικία γίνεται το κέντρισμα. Σε ηλικία 7 έως 15 ετών, αρχίζει να παράγει καρπούς.
Σε ηλικία 30-70 ετών, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Στην «τρίτη ηλικία» η ελιά φτάνει από 150- 1000 χρόνια ζωής!!!
Υπάρχουν ελαιόδεντρα που κάνουν καρπούς για λάδι και ελαιόδεντρα που ο καρπός τους είναι για φαγητό Γνωστές είναι οι ελιές Καλαμών (Καλαμάτας), Ιτέας, Λιβαδειάς.

Καλλιέργεια

Άνοιξη

Την άνοιξη η φύση ξυπνά από το λήθαργο του χειμώνα και η γη είναι έτοιμη να οργωθεί και να απορροφήσει τα αποθέματα νερού και το λίπασμα. Η ελιά την εποχή αυτή χρειάζεται λίπανση και κλάδεμα.

Καλοκαίρι

Το ξηρό και ζεστό κλίμα του μεσογειακού καλοκαιριού, η ελιά έχει ανάγκη από πότισμα και προσοχή, καθώς την εποχή αυτή δέχεται επιθέσεις από το δάκο.

Φθινόπωρο

Το φθινόπωρο ο καρπός της ελιάς είναι έτοιμος να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, γι’ αυτό και το φθινόπωρο γίνεται η κατάλληλη  προετοιμασία του εδάφους.

Συγκομιδή-Παραγωγή

Το μάζεμα της Ελιάς

Οι καρποί της ελιάς μαζεύονται συνήθως το Νοέμβρη από τους ελαιώνες, στα «λιοστάσια». Είναι μια πολύ κουραστική και απαιτητική και χρονοβόρα δραστηριότητα, όπου χρειάζεται να συνεργαστούν πολλοί άνθρωποι για να βγει σε πέρας. Τα κλαδιά της χτενίζονται με μια τσουγκράνα, για να πέσει ο καρπός. Ένας άλλος τρόπος για να ρίξουμε τον καρπό είναι το ράβδισμα με μεγάλα ξύλινα ραβδιά. Φυσικά υπάρχουν και σύγχρονοι μηχανικοί τρόποι, όπως πριόνια και ειδικές μηχανές που αποσπούν τον καρπό από τα κομμένα κλαριά. Κάτω από τα δέντρα στρώνονται τεράστια πανιά, τα «λιόπανα», για να συγκεντρώνεται εκεί ο πολύτιμος καρπός. Κατόπιν συσκευάζονται σε σακιά και οδηγούνται στο ελαιοτριβείο, όπου λιώνονται και έτσι παίρνουμε το λάδι. Τα ελαιοτριβεία σήμερα, είναι εφοδιασμένα με υπερσύγχρονα μηχανήματα και έτσι η παραγωγική διαδικασία είναι αρκετά εύκολη.
Στα παλιά, όμως χρόνια, τα ελαιοτριβεία είχαν δύο μόνο μυλόπετρες, δηλ. δυο μεγάλες κυκλικές πέτρες, οι οποίες ήταν τοποθετημένες η μια πάνω στην άλλη. Ανάμεσά τους έμπαιναν οι ελιές και με την περιστροφή της μιας μυλόπετρας γινόταν το λιώσιμο της ελιάς.

Παράγωγα και χρήσεις

Όλοι γνωρίζουμε ότι από τον καρπό της ελιάς παίρνουμε το ελαιόλαδο. Αυτό είναι και το πιο γνωστό προϊόν της ελιάς, αφού αποτελεί απαραίτητο συστατικό της καθημερινής μας διατροφής. Όμως υπάρχουν και άλλα προϊόντα της ελιάς που δεν είναι και τόσο γνωστά.

Το ξέρατε ότι το πράσινο σαπούνι παράγεται από το κουκούτσι της ελιάς;
Παλιότερα το ελαιόλαδο είχε σπουδαία σημασία στην καθημερινή ζωή. Χρησιμοποιείτο για τη συντήρηση των τροφών, σαν φάρμακο και σαν λιπαντικό στις μηχανές. Ακόμα σαν καύσιμο στις λάμπες λαδιού ή και σαν λούστρο για τα πασχαλινά αυγά.

Πηγή: dim-karat.ilei.sch.gr

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Ελιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Διατροφικές συμβουλές για την τρίτη ηλικία

    Τα άτομα της τρίτης ηλικίας αποτελούν μία ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα... Το χρονολογικό όριο διαχωρισμού ενός ενήλικα από ένα...

  2. Κολπάκι για να ασπρίσουν ξανά τα ρούχα σας

    Τις πιο πολλές φορές η προσπάθεια να ασπρίσουν με απορρυπαντικό τα λευκά σου ρούχα που με την πάροδο...

  3. Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα

    Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου από το 2008, με πρωτοβουλία της...

  4. Με τη μαγειρική σόδα… καθαρίσατε

    Για ένα σπίτι πεντακάθαρο, δεν υπάρχει καλύτερο από τη μαγειρική σόδα!1. Ένα μπολ με σόδα στο ψυγείο ή...

Αυτό το γνωρίζατε;

Τέλος σε υγρασία και μούχλα

Τέλος σε υγρασία και μούχλα

Υπάρχει ένα υλικό μέσα στην κουζίνα που μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τέλεια αποστείρωση του χώρου σας αλλά και στο να...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Μία συνήθεια που μας γερνάει

Μία συνήθεια που μας γερνάει

Επιστέφετε εξαντλημένοι από τη δουλειά και το μόνο που θέλετε είναι ένα ζεστό μπάνιο που θα σας χαλαρώσει και θα σας ξεκουράσει.Το...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τι να προσέχουμε στα τυποποιημένα παγωτά

Τι να προσέχουμε στα τυποποιημένα παγωτά

Το παγωτό αποτελεί την αγαπημένη απόλαυση του καλοκαιριού, ιδιαίτερα για τα παιδιά.Τα τυποποιημένα παγωτά μπορούμε να τα βρούμε σε σούπερ μάρκετ, ψιλικατζίδικα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μανιτάρια για αντιγήρανση

Μανιτάρια για αντιγήρανση

Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό ενθαρρύνει την υγιή αναπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος και διώχνει τις ζημιά που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες....

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός πατάτας για όμορφο δέρμα

Χυμός πατάτας για όμορφο δέρμα

Ο χυμός πατάτας αποτελεί ένα άριστο τονωτικό για την υγεία και το δέρμαΜπορεί να απομακρύνει τις κηλίδες, να θεραπεύσει το δέρμα από...

διαβάστε αναλυτικά »

Δραστηριότητες στον κήπο

Καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά, στην αυλή και το μπαλκόνι!

Καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά, στην αυλή και το μπαλκόνι!

Όταν ο καιρός είναι καλός, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, και έχετε στη διάθεσή σας μια αυλή ή ένα μεγάλο μπαλκόνι στο σπίτι ή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αντιμετωπίστε την δυσκοιλιότητα

Αντιμετωπίστε την δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι σύμπτωμα και όχι ασθένεια και είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους επίσκεψης στο γιατρό.Η συχνότητα των κενώσεων του...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιολογικά τρόφιμα

Τα θεραπευτικά είδη του ελληνικού μελιού

Τα θεραπευτικά είδη του ελληνικού μελιού

Η Ελλάδα είναι πολούσια σε φυτά, άνθη και θεραπευτικές ποικιλιές μελιού. Ας τις γνωρίσουμε ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΡΕΙΚΙ Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά,...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron