Αρχική » Φυτά

Η ελιά

Η ελιά

Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της «ζει» στην περιοχή της Μεσογείου. Το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης είναι μια ζωντανή κληρονομιά, που συνδέεται με πολλούς τομείς της ζωής μας.
Το ελαιόλαδο τρέφει, συντηρεί, προστατεύει, τονώνει, θεραπεύει, εμπνέει. Αξίζει λοιπόν να το γνωρίσουμε και να μάθουμε την ανεκτίμητη αξία του για τη διατροφή, την υγεία, τον πολιτισμό μας.

Κύκλος ζωής

Η ελιά σε μικρή ηλικία έως 7 ετών δεν παράγει καρπούς, αλλά χρειάζεται την προσοχή των καλλιεργητών, γιατί σε αυτή την ηλικία γίνεται το κέντρισμα. Σε ηλικία 7 έως 15 ετών, αρχίζει να παράγει καρπούς.
Σε ηλικία 30-70 ετών, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Στην «τρίτη ηλικία» η ελιά φτάνει από 150- 1000 χρόνια ζωής!!!
Υπάρχουν ελαιόδεντρα που κάνουν καρπούς για λάδι και ελαιόδεντρα που ο καρπός τους είναι για φαγητό Γνωστές είναι οι ελιές Καλαμών (Καλαμάτας), Ιτέας, Λιβαδειάς.

Καλλιέργεια

Άνοιξη

Την άνοιξη η φύση ξυπνά από το λήθαργο του χειμώνα και η γη είναι έτοιμη να οργωθεί και να απορροφήσει τα αποθέματα νερού και το λίπασμα. Η ελιά την εποχή αυτή χρειάζεται λίπανση και κλάδεμα.

Καλοκαίρι

Το ξηρό και ζεστό κλίμα του μεσογειακού καλοκαιριού, η ελιά έχει ανάγκη από πότισμα και προσοχή, καθώς την εποχή αυτή δέχεται επιθέσεις από το δάκο.

Φθινόπωρο

Το φθινόπωρο ο καρπός της ελιάς είναι έτοιμος να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, γι’ αυτό και το φθινόπωρο γίνεται η κατάλληλη  προετοιμασία του εδάφους.

Συγκομιδή-Παραγωγή

Το μάζεμα της Ελιάς

Οι καρποί της ελιάς μαζεύονται συνήθως το Νοέμβρη από τους ελαιώνες, στα «λιοστάσια». Είναι μια πολύ κουραστική και απαιτητική και χρονοβόρα δραστηριότητα, όπου χρειάζεται να συνεργαστούν πολλοί άνθρωποι για να βγει σε πέρας. Τα κλαδιά της χτενίζονται με μια τσουγκράνα, για να πέσει ο καρπός. Ένας άλλος τρόπος για να ρίξουμε τον καρπό είναι το ράβδισμα με μεγάλα ξύλινα ραβδιά. Φυσικά υπάρχουν και σύγχρονοι μηχανικοί τρόποι, όπως πριόνια και ειδικές μηχανές που αποσπούν τον καρπό από τα κομμένα κλαριά. Κάτω από τα δέντρα στρώνονται τεράστια πανιά, τα «λιόπανα», για να συγκεντρώνεται εκεί ο πολύτιμος καρπός. Κατόπιν συσκευάζονται σε σακιά και οδηγούνται στο ελαιοτριβείο, όπου λιώνονται και έτσι παίρνουμε το λάδι. Τα ελαιοτριβεία σήμερα, είναι εφοδιασμένα με υπερσύγχρονα μηχανήματα και έτσι η παραγωγική διαδικασία είναι αρκετά εύκολη.
Στα παλιά, όμως χρόνια, τα ελαιοτριβεία είχαν δύο μόνο μυλόπετρες, δηλ. δυο μεγάλες κυκλικές πέτρες, οι οποίες ήταν τοποθετημένες η μια πάνω στην άλλη. Ανάμεσά τους έμπαιναν οι ελιές και με την περιστροφή της μιας μυλόπετρας γινόταν το λιώσιμο της ελιάς.

Παράγωγα και χρήσεις

Όλοι γνωρίζουμε ότι από τον καρπό της ελιάς παίρνουμε το ελαιόλαδο. Αυτό είναι και το πιο γνωστό προϊόν της ελιάς, αφού αποτελεί απαραίτητο συστατικό της καθημερινής μας διατροφής. Όμως υπάρχουν και άλλα προϊόντα της ελιάς που δεν είναι και τόσο γνωστά.

Το ξέρατε ότι το πράσινο σαπούνι παράγεται από το κουκούτσι της ελιάς;
Παλιότερα το ελαιόλαδο είχε σπουδαία σημασία στην καθημερινή ζωή. Χρησιμοποιείτο για τη συντήρηση των τροφών, σαν φάρμακο και σαν λιπαντικό στις μηχανές. Ακόμα σαν καύσιμο στις λάμπες λαδιού ή και σαν λούστρο για τα πασχαλινά αυγά.

Πηγή: dim-karat.ilei.sch.gr

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Ελιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Φυτά που αυξάνουν την καλοτυχία στο σπίτι μας

    Αυξήστε την καλοτυχία του σπιτιού σας επιλέγοντας φυτά που φέρνουν καλό feng shui στο χώρο σαςΤα μόνα φυτά...

  2. Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος

    Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου περιλαμβάνει πολλούς μηχανισμούς άμυνας και προστασίας έναντι ποικίλων τοξικών παραγόντων.Βασικό ρόλο στην άμυνα...

  3. Κηπουρική και μαστορέματα, μειώνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό

    Οι άνθρωποι άνω των 60 ετών, οι οποίοι ασχολούνται συστηματικά με μαστορέματα στο σπίτι (ή το αυτοκίνητό τους)...

  4. Αυγά: είναι χρυσή τροφή

    Αν θέλεις να χάσεις το λίπος γύρω από τη μέση, τα αυγά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για...

Φυτά

Ποιά γλυκά δεν μας παχαίνουν!

Ποιά γλυκά δεν μας παχαίνουν!

Πολλές είναι οι δίαιτες, που όχι μόνο επιτρέπουν αυτήν την κατά τα άλλα «αμαρτωλή» απόλαυση, αλλά αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις αρκετά είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αφροδισιακές τροφές

Αφροδισιακές τροφές

Γράφοντας για το περιοδικό Clincal Automatic Research, η γιατρός Paula Sandroni αναφέρει πολλά φαγητά που οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει στο πέρας της...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μυστικά ομορφιάς με λάδι

Μυστικά ομορφιάς με λάδι

Θέλεις λαμπερό πρόσωπο, πλούσια φρύδια και βλεφαρίδες, καθώς και μακρυά υγιή και δυνατά μαλλιά; Τότε φρόντισε να ακολουθήσεις τα παρακάτω μυστικά ομορφιάς...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πώς θα αφαιρέσετε πλάκα και πέτρα με φυσικό τρόπο

Πώς θα αφαιρέσετε πλάκα και πέτρα με φυσικό τρόπο

Η πλάκα είναι μια κολλώδης, λεπτή, μαλακή επίστρωση βακτηρίων που συσσωρεύεται στα δόντια, στα οδοντικά σφραγίσματα, στα ούλα και στη γλώσσα.Η στοματική...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καρκινογένεση και ψάρια: πως συνδέονται

Καρκινογένεση και ψάρια: πως συνδέονται

Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να γίνουν επιβλαβή για τον άνθρωπο προκαλώντας ακόμη και καρκινογένεση Μια σειρά ψαριών μεταξύ των οποίων ο σολωμός,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βλαβερές συνήθειες που μας κόβουν χρόνια

Βλαβερές συνήθειες που μας κόβουν χρόνια

Το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ- αφαιρούν από τον μέσο άνθρωπο περίπου έξι χρόνια...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κηραλοιφή για όλες τις χρήσεις!

Κηραλοιφή για όλες τις χρήσεις!

Ας δούμε μία εύκολη συνταγή για να φτιάξετε σπιτική κηραλοιφή που θεραπεύει: τσιμπήματα μέλισσαςτσιμπήματα εντόμωνεγκαύματαηλιακά εγκαύματαΚοψίματα και γρατζουνιέςΕξανθήματα από πυρετόΣκασμένα χείληΦαγούρα στο δέρμαλειχήνεςέκζεμαΣΥΣΤΑΤΙΚΑ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που ... καίνε το λίπος

Τροφές που ... καίνε το λίπος

Θέλετε να κάψετε το λίπος; Δείτε ποιές τροφές θα σας βοηθήσουν: Το Γκρέιπ-φρουτ επιταχύνει τον μεταβολισμό σας και σας βοηθάει να κάψετε πολλές...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron