Αρχική » Φυτά

Η ελιά

Η ελιά

Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της «ζει» στην περιοχή της Μεσογείου. Το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης είναι μια ζωντανή κληρονομιά, που συνδέεται με πολλούς τομείς της ζωής μας.
Το ελαιόλαδο τρέφει, συντηρεί, προστατεύει, τονώνει, θεραπεύει, εμπνέει. Αξίζει λοιπόν να το γνωρίσουμε και να μάθουμε την ανεκτίμητη αξία του για τη διατροφή, την υγεία, τον πολιτισμό μας.

Κύκλος ζωής

Η ελιά σε μικρή ηλικία έως 7 ετών δεν παράγει καρπούς, αλλά χρειάζεται την προσοχή των καλλιεργητών, γιατί σε αυτή την ηλικία γίνεται το κέντρισμα. Σε ηλικία 7 έως 15 ετών, αρχίζει να παράγει καρπούς.
Σε ηλικία 30-70 ετών, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Στην «τρίτη ηλικία» η ελιά φτάνει από 150- 1000 χρόνια ζωής!!!
Υπάρχουν ελαιόδεντρα που κάνουν καρπούς για λάδι και ελαιόδεντρα που ο καρπός τους είναι για φαγητό Γνωστές είναι οι ελιές Καλαμών (Καλαμάτας), Ιτέας, Λιβαδειάς.

Καλλιέργεια

Άνοιξη

Την άνοιξη η φύση ξυπνά από το λήθαργο του χειμώνα και η γη είναι έτοιμη να οργωθεί και να απορροφήσει τα αποθέματα νερού και το λίπασμα. Η ελιά την εποχή αυτή χρειάζεται λίπανση και κλάδεμα.

Καλοκαίρι

Το ξηρό και ζεστό κλίμα του μεσογειακού καλοκαιριού, η ελιά έχει ανάγκη από πότισμα και προσοχή, καθώς την εποχή αυτή δέχεται επιθέσεις από το δάκο.

Φθινόπωρο

Το φθινόπωρο ο καρπός της ελιάς είναι έτοιμος να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, γι’ αυτό και το φθινόπωρο γίνεται η κατάλληλη  προετοιμασία του εδάφους.

Συγκομιδή-Παραγωγή

Το μάζεμα της Ελιάς

Οι καρποί της ελιάς μαζεύονται συνήθως το Νοέμβρη από τους ελαιώνες, στα «λιοστάσια». Είναι μια πολύ κουραστική και απαιτητική και χρονοβόρα δραστηριότητα, όπου χρειάζεται να συνεργαστούν πολλοί άνθρωποι για να βγει σε πέρας. Τα κλαδιά της χτενίζονται με μια τσουγκράνα, για να πέσει ο καρπός. Ένας άλλος τρόπος για να ρίξουμε τον καρπό είναι το ράβδισμα με μεγάλα ξύλινα ραβδιά. Φυσικά υπάρχουν και σύγχρονοι μηχανικοί τρόποι, όπως πριόνια και ειδικές μηχανές που αποσπούν τον καρπό από τα κομμένα κλαριά. Κάτω από τα δέντρα στρώνονται τεράστια πανιά, τα «λιόπανα», για να συγκεντρώνεται εκεί ο πολύτιμος καρπός. Κατόπιν συσκευάζονται σε σακιά και οδηγούνται στο ελαιοτριβείο, όπου λιώνονται και έτσι παίρνουμε το λάδι. Τα ελαιοτριβεία σήμερα, είναι εφοδιασμένα με υπερσύγχρονα μηχανήματα και έτσι η παραγωγική διαδικασία είναι αρκετά εύκολη.
Στα παλιά, όμως χρόνια, τα ελαιοτριβεία είχαν δύο μόνο μυλόπετρες, δηλ. δυο μεγάλες κυκλικές πέτρες, οι οποίες ήταν τοποθετημένες η μια πάνω στην άλλη. Ανάμεσά τους έμπαιναν οι ελιές και με την περιστροφή της μιας μυλόπετρας γινόταν το λιώσιμο της ελιάς.

Παράγωγα και χρήσεις

Όλοι γνωρίζουμε ότι από τον καρπό της ελιάς παίρνουμε το ελαιόλαδο. Αυτό είναι και το πιο γνωστό προϊόν της ελιάς, αφού αποτελεί απαραίτητο συστατικό της καθημερινής μας διατροφής. Όμως υπάρχουν και άλλα προϊόντα της ελιάς που δεν είναι και τόσο γνωστά.

Το ξέρατε ότι το πράσινο σαπούνι παράγεται από το κουκούτσι της ελιάς;
Παλιότερα το ελαιόλαδο είχε σπουδαία σημασία στην καθημερινή ζωή. Χρησιμοποιείτο για τη συντήρηση των τροφών, σαν φάρμακο και σαν λιπαντικό στις μηχανές. Ακόμα σαν καύσιμο στις λάμπες λαδιού ή και σαν λούστρο για τα πασχαλινά αυγά.

Πηγή: dim-karat.ilei.sch.gr

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Ελιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πώς θα φτιάξουμε φαγητά με λίγες θερμίδες

    Μπορύμε να φτιάξουμε λαδερά με λίγες θερμίδες. Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζεται για ιατρικούς λόγους είτε να χάσουν βάρος...

  2. Χρήσεις της βότκας που δεν γνωρίζουμε

    Ας γνωρίσουμε μερικές χρήσιμες χρήσεις της βότκας! Λέρωσες με κραγιόν τη μπλούζα σου; Σου έπεσε κρασί στη φούστα;...

  3. Δηλητήριο φιδιού: νέο αντίδοτο

    Ένα υποσχόμενο βήμα προς τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού αντιοφικού σπρέι που αναστρέφει τη παραλυτική δράση του δηλητηρίου του...

  4. Αλοιφή με βότανα: θεραπευτική

    Θεραπευτική αλοιφή με βότανα, που έχει καταπραϋντικές ιδιότητες (η αλοιφή της κουζίνας). Είναι αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδες. Το προϊόν...

Φυτά

Ζέα ή Ζειά: στην αρχαία Ελλάδα

Ζέα ή Ζειά: στην αρχαία Ελλάδα

Η Ζέα ή ζειά (Triticum dicoccum ή Emmer wheat στα αγγλικά) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο....

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Το φραγκόσυκο είναι υπερτροφή

Το φραγκόσυκο είναι υπερτροφή

 Το φραγκόσυκο είναι από τα πλέον νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα. Έχει τη δυνατότητα να σε ξεδιψάσει, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (87.5%).Το...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως θα ξεπλύνουμε τις συσκευασίες πριν την ανακύκλωση χωρίς σπατάλη νερού

Πως θα ξεπλύνουμε τις συσκευασίες πριν την ανακύκλωση χωρίς σπατάλη νερού

Για να ανακυκλώσουμε σωστά δεν αρκεί να ρίξουμε τις συσκευασίες στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης, πρέπει και να τις ρίξουμε χωρίς υπολείμματα.Αυτό...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Παγωμένο ή δροσερό νερό πρέπει να πίνουμε;

Παγωμένο ή δροσερό νερό πρέπει να πίνουμε;

Πώς πρέπει να είναι το νερό που πίνουμε; Παγωμένο, δροσερό ή χλιαρό; Πολλοί πιστεύουν ότι το χλιαρό νερό απορροφάται πιο γρήγορα, ενώ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως θα διαλέξουμε βιολογικά τρόφιμα

Πως θα διαλέξουμε βιολογικά τρόφιμα

Προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης ή ακόμη και συμβατικά, πωλούνται ως βιολογικά. Επισημάνσεις τύπου «βιολογική καταπολέμηση» μαζί με μια πασχαλίτσα ή ένα λουλούδι, εύκολα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικά αποσμητικά χώρου

Φυσικά αποσμητικά χώρου

Τα αποσμητικά χώρου περιέχουν τοξικές ουσίες που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Επιπλέον, δεν εξαφανίζουν τη μυρωδιά, απλώς την καλύπτουν. Δώστε αίσθηση φρεσκάδας στο...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Τα σαλιγκάρια ζουν σε ένα μαγικό κόσμο

Τα σαλιγκάρια ζουν σε ένα μαγικό κόσμο

Ο ουκρανός φωτογράφος Vyacheslav Mishchenko απαθανάτισε σημαντικές αλλά και απλές ή καθημερινές στιγμές από τη ζωή των σαλιγκαριών με τη βοήθεια της...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πώς θα θεραπεύσεις τις σκασμένες φτέρνες

Πώς θα θεραπεύσεις τις σκασμένες φτέρνες

Μπορεί να λατρεύεις τώρα το καλοκαίρι να κάνεις βόλτες στην άμμο χωρίς σαγιονάρες ή να περπατάς ξυπόλητη στην αυλή του σπιτιού σου,...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron