Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Κρέατος και κύριου πιάτου

Κοτόπουλο με φινόκιο και κόκκινο κρασί

Κοτόπουλο με φινόκιο και κόκκινο κρασί

Φινόκιο ένα άγνωστο σε πολλούς λαχανικό. Φινόκιο ή μαραθόριζα, λέξη ιταλικής προέλευσης, είναι στην ουσία η ρίζα του μάραθου.

Είναι τραγανό με ελαφρώς γλυκιά γεύση, ήπιο άρωμα γλυκάνισου και τρώγεται ως λαχανικό ωμό σε σαλάτες,  αλλά και μαγειρεμένο σε πιάτα με λαχανικά, σε κοκκινιστά, σε ζυμαρικά και σε ριζότο.

Το φινόκιο αποτελείται από μια λευκή ή με ελαφρώς πράσινο χρώμα ρίζα, τον βολβό του μάραθου από τον οποίο φυτρώνουν διατεταγμένα πράσινα στελέχη που μοιάζουν με του σέλερυ. Τα στελέχη καταλήγουν στο φύλλωμα του γνωστού μας μάραθου τα οποία πωλούνται συνήθως ξεχωριστά.

Η καλύτερη εποχή για το φινόκιο είναι από το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Δοκιμάστε το σε συνταγές και θα εκπλαγείτε από τα αρώματα που θα ξεχυθούν στην κουζίνα σας!

Υλικά:

1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
½ φλ.τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 ½ φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
2 φινόκιο κομμένα σε χοντρές φέτες
2-3 φλ.τσαγιού ζωμό κοτόπουλου ή νερό
1 κουτί κονκασέ
½ φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
½ κ.γλ. ξερό θυμάρι ή ρίγανη
½ κ.γλ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι

 

Εκτέλεση:

- Κόβουμε τα φινόκιο σε χοντρές φέτες.

 


- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.



- Σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1/4 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο και σωτάρουμε το φινόκιο. Αλατοπιπερώνουμε και ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.



- Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα κρατάμε στην άκρη.

- Στην κατσαρόλα τώρα σωτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά. Τα βγάζουμε με την κουτάλα και τα κρατάμε στην άκρη μαζί με τα φινόκιο.



- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί και αλευρώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου.



- Σωτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα. Τα ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.


- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το 2 φλ. ζωμό ή το νερό, το φύλλο δάφνης, το θυμάρι ή τη ρίγανη, τα ντοματάκια και τη ζάχαρη.



- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ ελέγχουμε και προσθέτουμε αν χρειαστεί επιπλέον ζωμό ή νερό.

- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα φινόκιο, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 25-30 λεπτά ακόμη.

- Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή ταλιατέλες.

 

Πηγή: delightfularea.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Η Διακαινήσιμος εβδομάδα και ποια είναι τα έθιμά της

    Η Εβδομάδα της Διακαινησίμου. Έτσι λέγεται η εβδομάδα που αρχίζει από την Κυριακή του Πάσχα και λήγει την...

  2. Χριστούγεννα 2016. Τι συνιστά ο ΕΦΕΤ για την αγορά τροφίμων

    Στην ενημέρωση των καταναλωτών, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Όπως...

  3. Τι να φάω για να γλιτώσω το hangover;

    Εξι γρήγορα σνακ, προτού βγείτε, για να αποφύγετε το hangover της Πρωτοχρονιάς...Αν και φυσικά όλο και κάτι θα...

  4. Χριστουγεννιάτικα δέντρα που φυτεύονται έξω μετά τις γιορτές

    Υπάρχουν πολλές επιλογές ειδών χριστουγεννιάτικών δέντρων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό του σπιτιού και στη συνέχεια να...

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Η ζέστη το καλοκαίρι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Ο οργανισμός του είναι το ίδιο ευαίσθητος με τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Καλοκαιρινός κήπος

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Ο κήπος μας το καλοκαίρι

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο ελληνικός κήπος είναι στις δόξες του στα μέσα του καλοκαιριού. Αντίθετα, είναι μάλλον θλιβερός, κουρασμένος...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα του καλοκαιριού: ιδιότητες και θερμίδες

Φρούτα του καλοκαιριού: ιδιότητες και θερμίδες

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και μας "κλείνει το μάτι" και τα χωράφια γεμίζουν με εύγευστα και χρωματιστά φρούτα. Τα φρούτα του...

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές εσωτερικής κηπουρικής

Κηπουρική μέσα στο σπίτι

Κηπουρική μέσα στο σπίτι

Σας δίνουμε  απλές συμβουλές για το πώς να φυτέψετε τρόφιμα -βότανα και λαχανικά- μέσα στο σπίτι σας.Φυτέψτε “μικρολαχανικά”Ο λόγος για τα λαχανικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Καφές για λίπασμα στα φυτά μας

Η αλήθεια είναι ότι το κατακάθι του καφέ είναι πλούσιο σε άζωτο ενώ περιέχει και ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και άλλα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Λουλούδια στο σπίτι

Λουλούδια στο σπίτι

Τα φυσικά λουλούδια είναι ένας απλός και οικονομικός τρόπος να φέρετε μία «φρέσκια» διάθεση και ενέργεια στο σπίτι, το κατάστημα, ή στο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κηπουρική εσωτερικών κήπων

Πως θα καλλιεργήσουμε βολβούς σε νερό

Πως θα καλλιεργήσουμε βολβούς σε νερό

Ένας παραδοσιακός τρόπος στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική καλλιέργειας βολβών σε σπίτι ήταν η συντήρησή τους σε νερό μέσα σε ειδικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron