Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Κρέατος και κύριου πιάτου

Κοτόπουλο με φινόκιο και κόκκινο κρασί

Κοτόπουλο με φινόκιο και κόκκινο κρασί

Φινόκιο ένα άγνωστο σε πολλούς λαχανικό. Φινόκιο ή μαραθόριζα, λέξη ιταλικής προέλευσης, είναι στην ουσία η ρίζα του μάραθου.

Είναι τραγανό με ελαφρώς γλυκιά γεύση, ήπιο άρωμα γλυκάνισου και τρώγεται ως λαχανικό ωμό σε σαλάτες,  αλλά και μαγειρεμένο σε πιάτα με λαχανικά, σε κοκκινιστά, σε ζυμαρικά και σε ριζότο.

Το φινόκιο αποτελείται από μια λευκή ή με ελαφρώς πράσινο χρώμα ρίζα, τον βολβό του μάραθου από τον οποίο φυτρώνουν διατεταγμένα πράσινα στελέχη που μοιάζουν με του σέλερυ. Τα στελέχη καταλήγουν στο φύλλωμα του γνωστού μας μάραθου τα οποία πωλούνται συνήθως ξεχωριστά.

Η καλύτερη εποχή για το φινόκιο είναι από το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Δοκιμάστε το σε συνταγές και θα εκπλαγείτε από τα αρώματα που θα ξεχυθούν στην κουζίνα σας!

Υλικά:

1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
½ φλ.τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 ½ φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
2 φινόκιο κομμένα σε χοντρές φέτες
2-3 φλ.τσαγιού ζωμό κοτόπουλου ή νερό
1 κουτί κονκασέ
½ φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
½ κ.γλ. ξερό θυμάρι ή ρίγανη
½ κ.γλ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι

 

Εκτέλεση:

- Κόβουμε τα φινόκιο σε χοντρές φέτες.

 


- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.



- Σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1/4 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο και σωτάρουμε το φινόκιο. Αλατοπιπερώνουμε και ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.



- Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα κρατάμε στην άκρη.

- Στην κατσαρόλα τώρα σωτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά. Τα βγάζουμε με την κουτάλα και τα κρατάμε στην άκρη μαζί με τα φινόκιο.



- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί και αλευρώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου.



- Σωτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα. Τα ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.


- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το 2 φλ. ζωμό ή το νερό, το φύλλο δάφνης, το θυμάρι ή τη ρίγανη, τα ντοματάκια και τη ζάχαρη.



- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ ελέγχουμε και προσθέτουμε αν χρειαστεί επιπλέον ζωμό ή νερό.

- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα φινόκιο, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 25-30 λεπτά ακόμη.

- Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή ταλιατέλες.

 

Πηγή: delightfularea.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ήλιος για όλους!

    Διαβάστε την ανακοίνωση: "Η αυτοπαραγωγή δωρεάν ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας... μακριά από το σημείο κατανάλωσης (virtual net-metering), μπορεί να...

  2. Τα βήματα για την ανακύκλωση συσκευασιών στους μπλέ κάδους

    Συχνές Ερωτήσεις- Απαντήσεις για Ανακύκλωση στους μπλέ κάδους.1) Ποια υλικά μπορώ να ρίχνω στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης;...

  3. Η συμφωνία για το κλίμα βάζει τον θερμοστάτη στους 2 βαθμούς

    Ολοκληρώνοντας μια διαδικασία που ξεκίνησε στη Σύνοδο του Ρίο το 1992, σχεδόν σύσσωμη η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε το...

  4. Η γενετική τροποποιημένη μπανάνα «δεν σαπίζει στο ράφι»

    Ισραηλινοί ερευνητές τροποποίησαν γενετικά τις μπανάνες, ώστε να μεγαλώσουν το...προσδόκιμο ζωής τους, με άλλα λόγια να μην σαπίζουν...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron