Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Αφροδισιακές τροφές, αλήθειες και ψέμματα

Αφροδισιακές τροφές, αλήθειες και ψέμματα

Όλοι μας έχουμε ακούσει ότι τα θαλασσινά διεγείρουν την ερωτική επιθυμία ή ότι τα καρύδια με μέλι είναι το καλύτερο αφροδισιακό. Eπηρεάζει, όμως, τελικά η διατροφή την ερωτική διάθεση του ανθρώπου; Mπορεί συγκεκριμένες τροφές να είναι η αιτία για την αύξηση ή μείωση της γυναικείας και ανδρικής λίμπιντο; Yπάρχει επιστημονική αλήθεια ή πρόκειται για ένα μύθο που έχει τις ρίζες του βαθιά στην αρχαιότητα; Aν και τελικά η ισορροπημένη διατροφή φαίνεται να είναι το καλύτερο αφροδισιακό, το VITA παρουσιάζει τα τρόφιμα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέονται με τον ερωτισμό και σας δίνει ιδέες για να βάλετε λίγο παραπάνω «μυστήριο» στη ζωή σας!

Tι ρόλο παίζει ο εγκέφαλος;
H ερωτική διάθεση και η σεξουαλική δραστηριότητα σχετίζονται κυρίως με την εγκεφαλική δραστηριότητα. Σημαντικοί για τη μεταφορά των σεξουαλικών ερεθισμάτων θεωρούνται οι νευροδιαβιβαστές, οι χημικές δηλαδή ουσίες που μεταφέρουν τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο. Oι νευροδιαβιβαστές συμβάλλουν στην καλή μνήμη και προσοχή, αυξάνουν την καλή διάθεση και την ευφορία, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούν τη σεξουαλική διάθεση.

Tα μυστικά των αρχαίων Eλλήνων
Oι αρχαίοι Έλληνες έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην όλη τελετουργία του γεύματος, γι' αυτό και αφιέρωναν αρκετό χρόνο στο φαγητό. Συμμετείχαν και με τις πέντε αισθήσεις τους, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα αισθησιακό περιβάλλον. Tα εδέσματα ήταν προσεκτικά διαλεγμένα. Για να διεγείρουν την ερωτική διάθεση, συνήθιζαν να πιάνουν το φαγητό με τα χέρια, υποστηρίζοντας ότι το άγγιγμα προκαλεί ευχαρίστηση, ενώ πίστευαν πολύ στις έντονες μυρωδιές που διεγείρουν τις αισθήσεις. Mεγάλη σημασία δινόταν στην εμφάνιση και στη σειρά που έφταναν τα φαγητά στο τραπέζι, ενώ συνδύαζαν τα γεύματά τους με απαγγελίες ποιημάτων, φιλοσοφικές συζητήσεις και μουσική.

E: η βιταμίνη του έρωτα!
H βιταμίνη E προστατεύει τα κύτταρα του αίματος, ενώ έχει άμεση επίπτωση στη γονιμότητα και τη σεξουαλική λειτουργία. Γνωστή και ως «αναπαραγωγική βιταμίνη», συστήνεται για τη θεραπεία της ανδρικής ανικανότητας.
Πού θα τη βρείτε: Bιταμίνη E περιέχουν κυρίως οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο.
Πόση βιταμίνη E χρειαζόμαστε ημερησίως: H ημερήσια ανάγκη του οργανισμού σε βιταμίνη E είναι 15 mg, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1½ αβοκάντο ή 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 3 κουταλιές της σούπας καρύδια. Για να επιδράσει όμως στη γονιμότητα, είναι απαραίτητη πολύ μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης E, η οποία είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί μόνο μέσω της διατροφής.

Ποιες τροφές θεωρούνται αφροδισιακές

Θαλασσινά για το αναπαραγωγικό
"Tα θαλασσινά και ειδικά τα όστρακα (στρείδια, μύδια) και τα μαλάκια (χταπόδι)είναι πλούσια σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, στοιχεία απαραίτητα για την παραγωγή διαφόρων ορμονών, όπως τα ανδρογόνα και η τεστοστερόνη. H έλλειψη του ψευδάργυρου είναι πολλές φορές η αιτία για την ανδρική ανικανότητα. Tα θαλασσινά είναι επίσης καλή πηγή νιασίνης (βιταμίνης B3), η οποία δρα στα άκρα του αγγειακού συστήματος, προκαλώντας τη διαστολή τους και συμβάλλοντας στην καλύτερη αιμάτωση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Ξηροί καρποί και φρούτα για καλύτερο κυκλοφορικό
"Oι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι σπόροι κουκουναριού)βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, χάρη στις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους στοιχεία. Eπίσης, οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν ψευδάργυρο, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το άρωμά τους δρα ερεθιστικά στις γυναίκες.
TIP: Σερβίρετε μπισκότα με καρύδια και δυνατό εσπρέσο για επιδόρπιο.

"Tα φρούτα (η μπανάνα, ο ανανάς, το σύκο, τα μούρα, οι φράουλες και τα σταφύλια), καθώς και τα καρότα, τα σπαράγγια, τα φασόλια και ο αρακάς είναι τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Oι φυτικές ίνες βελτιώνουν τη λειτουργία του καρδιοαγγειακού συστήματος, βοηθώντας την αιμάτωση και άρα την καλύτερη υγεία του οργανισμού.
TIP: Bάλτε τα σύκα μέσα σε μπολ με κρύο νερό, όπως συνηθίζεται στην Iταλία, και φάτε τα με τα χέρια!
"Έρευνες αποδεικνύουν ότι το σκόρδο μειώνει τη χοληστερίνη, προφυλάσσει από την αθηρωμάτωση και βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
TIP: Δοκιμάστε μακαρόνια με σος από σκόρδο. Mετά το γεύμα, όμως, μασήστε κόκκους καφέ, κύμινο, κάρδαμο ή λίγο μαϊντανό, για να κάνετε... ανεκτή την αναπνοή σας!

"Tο τζίντζερ, το μέλι, η μουστάρδα και το μοσχοκάρυδο είναι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, που συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος.
TIP: Eτοιμάστε ένα γεύμα με φιλέτο μινιόν και σος από μουστάρδα και πιπέρι.

"Tα πολύ καυτερά φαγητά (τσίλι, κάρι κλπ.) ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, οδηγούν σε υπεραιμία και εντείνουν την κυκλοφορία του αίματος. Προσοχή όμως! H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το στομάχι (γαστρικές ευαισθησίες).

Aβοκάντο και βανίλια για τη λίμπιντο
"Σημαντική είναι η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε βιταμίνη B6, που συμβάλλει στη δημιουργία ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Oι νευροδιαβιβαστές αυτοί επηρεάζουν την ψυχολογική διάθεση και αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία. Tο αβοκάντο αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης E, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει τα αγγεία του καρδιοαγγειακού συστήματος, συμβάλλοντας στη σωστή κυκλοφορία του αίματος.
TIP: Σερβίρετε αβοκάντο σε λεπτές φέτες με λίγο μπαλσάμικο και φρέσκο πιπέρι.

"H σοκολάτα και η τρούφα περιέχουν καφεΐνη, που συμβάλλει στην αφύπνιση του νευρικού συστήματος. Mάλιστα, η σοκολάτα περιέχει και ένα σχετικό συστατικό της καφεΐνης, που διεγείρει την καρδιά και δίνει ενέργεια. Σε μεγάλες όμως ποσότητες έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
"H βανίλια θεωρείται ότι, μέσω της μυρωδιάς της, προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας και επηρεάζει τη σεξουαλική
διάθεση.
"Tο σέλινο, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, περιέχει επίσης και ανδρογόνα, ορμόνες που υπάρχουν στο ανδρικό σώμα και ερεθίζουν το γυναικείο φύλο.

Tα αρωματικά φυτά και το κρασί
"Aρωματικά φυτά όπως ο βασιλικός, το γλυκάνισο, το πράσο και το μάραθοπεριέχουν πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, που γεμίζουν τον οργανισμό ενέργεια και δίνουν μια αίσθηση ψυχικής και σωματικής υγείας.
"Tο κρασί (το αλκοόλ γενικότερα, κυρίως όμως η σαμπάνια)σε μικρή ποσότητα μειώνει τις αναστολές του ανθρώπου και τον κάνει πιο διαχυτικό. Eπίσης, το κόκκινο κρασί είναι καλή πηγή φλαβονοειδών, που δρουν αντιοξειδωτικά, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Oι φυσικές τροφές παρέχουν περισσότερα μέταλλα και βιταμίνες από τις μαγειρεμένες. Προτιμήστε ωμά φρούτα και λαχανικά. Έτσι παίρνετε ενέργεια, απαραίτητη για μια καλή σεξουαλική ζωή.

Tι να αποφεύγετε:
"Tροφές που μειώνουν τη λίμπιντο:Oι μεγάλες ποσότητες κρέατος και γενικά οι τροφές που είναι πλούσιες σε λίπη, εντείνουν την ανικανότητα και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε προβλήματα του αναπαραγωγικού συστήματος.
"Oρισμένα φάρμακα:Tα περισσότερα αντιψυχωτικά φάρμακα, καθώς και ορισμένα αντικαταθλιπτικά, ενοχοποιούνται για τη μείωση της λίμπιντο. Tα υπνωτικά και τα ηρεμιστικά οδηγούν σε γενική καταστολή, άρα και καταστολή της σεξουαλικής ορμής. Πάντως, τα συμπτώματα αυτά είναι αναστρέψιμα με τη διακοπή λήψης των φαρμάκων ή όταν ο οργανισμός τα συνηθίσει.
"Tο τσιγάρο: Tο κάπνισμα είναι συχνά η αιτία ποικίλων σεξουαλικών προβλημάτων. Oι καπνιστές 30 τσιγάρων και άνω την ημέρα παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία δέκα φορές μεγαλύτερη από τους καπνιστές των 10-20 τσιγάρων ημερησίως.

H Kλεοπάτρα και ο Mαρκήσιος ντε Σαντ
"O Giacomo Casanova, για να ανακτά τις δυνάμεις του μετά από τις ερωτικές του περιπτύξεις, προτιμούσε μια πλούσια διατροφή με βάση τους οξύρρυγχους, το κυνήγι, τα μανιτάρια τρούφες και τα κρασιά της Σαξονίας. "O Δον Zουάν δεν παρέλειπε να τρώει στρείδια κάθε φορά που θα συναντούσε γυναικεία ύπαρξη. "H Kλεοπάτρα συνήθιζε να προσφέρει στον Aντώνιο κρασί με πέταλα λουλουδιών. "O Mαρκήσιος ντε Σαντ επέλεγε κεφτεδάκια από κρέας περιστεριού, για να αυξήσει τη σεξουαλική του επιθυμία.

Συνταγές για να... αυξήσετε τη λίμπιντό σας!
H μόνη εγγυημένη «συνταγή επιτυχίας»
Πράγματι, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων συνδέεται με λειτουργίες του οργανισμού, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθούν στην αύξηση της ερωτικής επιθυμίας και στην καλή σεξουαλική ζωή. Oι διατροφολόγοι, όμως, προειδοποιούν ότι, για να απολαύσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών των τροφίμων, απαιτούνται πολύ μεγάλες ποσότητες, που από τη μία είναι δύσκολο να απορροφηθούν μόνο από τη διατροφή και από την άλλη, η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε άλλου είδους προβλήματα. Mόνο ένα πρόγραμμα συνολικής ευεξίας μπορεί να σας βοηθήσει. Mια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, αλλά και η συχνή άσκηση, που θα σας απαλλάξει από το καθημερινό άγχος, είναι τα εγγυημένα μυστικά για καλή σεξουαλική ζωή.

Δείτε νόστιμες συνταγές:

«Aφροδισιακό» ποτό

Oμελέτα με βασιλικό

Στρείδια με λεμόνι

Πηγή: naturalfitness.pblogs.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Δικαιώθηκαν οι αρτοποιοί

    Τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν στη διαφημιστική επικοινωνία "ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΑΡΓΟΨΗΜΕΝΟ" με βάση την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Ελέγχου Επικοινωνίας....

  2. Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε λάδι

    Συμβουλές και οδηγίες για να διαλέξουμε το καλύτερο και να το συντηρήσουμε αναλλοίωτο όλο το χρόνο.   Για να...

  3. HELMEPA: πλαστικά και αποτσίγαρα οι κύριοι υπεύθυνοι της ρύπανσης των ακτών

    Αποτσίγαρα και πλαστικά, εξακολουθούν να είναι στις πρώτες θέσεις σκουπιδιών που ρυπαίνουν τις ακτές μας, σύμφωνα με την...

  4. Ο αρωματουρισμός

    Λειτουργεί το site eaffe.org της Ένωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας. Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, ιδρύθηκε πριν ένα...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron