Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Φρούτων και ξηρών καρπών

Φρέσκια σπιτική κρέμα mascarpone

Φρέσκια σπιτική κρέμα mascarpone

Σας την παρουσιάζουμε έτσι, αστόλιστη! όπως γεννήθηκε, από απλή κρέμα γάλακτος! Βελούδινη, πεντανόστιμη, ανάλαφρη.

To mascarpone, βασικό συστατικό του αγαπημένου ιταλικού γλυκού tiramisu, δεν είναι λευκό τυρί - όπως συχνά διαβάζουμε. Είναι κρέμα. Φτιάχνεται όταν η κρέμα γάλακτος αντιδρά με το όξινο στοιχείο του χυμού λεμονιού, πήζει και διαχωρίζει τα λιπαρά από τα υδαρά της στοιχεία. Στραγγίζει χωρίς βάρος μέσα σε πυκνοϋφασμένη γάζα και μετά, είναι έτοιμη - πυκνή, υπόλευκη κρεμούλα- να φτιάξει το νοστιμότερο τιραμισού που έχετε φάει!

Θέλει δυό νύχτες για να γεννηθεί. Η διαδικασία απλή και εύκολη. Από 1 λίτρο κρέμας γάλακτος παράγεται 650γρ κρέμας mascarpone (σχεδόν 3 έτοιμα κεσεδάκια). Διατηρείται στο ψυγείο, αεροστεγώς κλεισμένο, για 1 με 2 εβδομάδες, λένε οι πηγές μας, αλλά δεν το έχουμε τσεκάρει ακόμα.

Ξεκινάμε φτιάχνοντας ένα cocktail από τις κρέμες γάλακτος που έχουμε διαθέσιμες στην Ελλάδα, δηλαδή αυτή με την οποία χτυπάμε σαντιγύ με 35% λιπαρά και αυτή που χρησιμοποιούμε για το μαγείρεμα με 15% λιπαρά. Ο λόγος είναι ότι θέλουμε να φτιάξουμε μια κρέμα περιεκτικότητας 25% σε λιπαρά. Με αυτήν ετοιμάσαμε την κρέμα της φωτογραφίας, η οποία έχει - όπως και η έτοιμη - περιεκτικότητα 38% σε λιπαρά.

Έχουμε διαβάσει πως γίνεται εξαιρετική κρέμα mascarpone light - με 28% λιπαρά -,  ξεκινώντας με κρέμα γάλακτος 19% σε λιπαρά. Αν θέλετε να το δοκιμάσετε, το light cocktail αποτελείται από : 800ml κρέμα γάλακτος, 15% λιπαρά και 200ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά. Η ποσότητα λεμονιού παραμένει ίδια.

Υλικά:

- 500 ml κρέμα γάλακτος 35%
- 500 ml κρέμα γάλακτος 15%
- 2 και 1/2 κουταλιές σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού (σουρωμένο)

Εκτέλεση:

Πρώτο στάδιο: Ζέσταμα

Ανακατεύουμε τις δύο κρέμες σε μια κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε στους 85 βαθμούς Κελσίου, το θερμόμετρο είναι απαραίτητο. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Διατηρούμε τη θερμοκρασία στους 85 βαθμούς για 5′, ανακατεύοντας ήρεμα. Αν σας ξεφύγει, μη φοβηθείτε. Σ΄εμάς πήγε μέχρι 92 βαθμούς και βγήκε μια χαρά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Η κρέμα θα έχει πήξει ελαφρά.

Δεύτερο στάδιο: Αναμονή

Βάζουμε σε μπολ γυάλινο ή μεταλλικό, αφήνουμε να κρυώσει, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο 24 ώρες. Θα έχει πήξει αρκετά. Μην περιμένετε να την δείτε να κόψει.

Δένουμε τον σπάγκο σε καλαμάκι

Τελευταίο στάδιο: Στράγγιγμα

Βάζουμε το σουρωτήρι πάνω σε πιάτο βαθύ. Απλώνουμε πυκνοϋφασμένη γάζα ή βουάλ πανάκι και αδειάζουμε την κρέμα. Σηκώνουμε το πανί, από τις τέσσερεις γωνίες, σιγουρεύουμε το κλείσιμο της μπάλας και δένουμε με σπαγγάκι.

Βάζουμε το σύνολο στο ψυγείο και δένουμε το σπαγγάκι στη σχάρα ή σε καλαμάκι (δείτε φωτογραφία) ώστε η μπάλα να μην ακουμπάει στο σουρωτήρι αλλά να αιωρείται. Το μπολ απο κάτω θα μαζέψει όλα τα υγρά. Μένει έτσι στο ψυγείο, άλλη μια νύχτα.

Την επόμενη μέρα, βγάζουμε την κρέμα από τη γάζα και τη βάζουμε σε αεροστεγές μπολ, ιδανικά γυάλινο ή μεταλλικό (τα πλαστικά μπορεί να έχουν μυρωδιές).

Καταναλώνουμε σε 10-15 μέρες, λένε όσοι την έκαναν πριν από εμάς. Τα υγρά στο μπολ, φυσικά και δεν τα πετάμε. Τα βάζουμε σε βαζάκι και τα χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα (σούπα, ριζότο, πιλάφι).

Που αλλού την χρησιμοποιούμε, εκτός από την αγαπημένη μας τιραμισού;
- στα cheesecakes αντί ή μαζί με cream cheese
- σαν επικάλυψη σε κεϊκ καρότου
- δίπλα σε ποσαρισμένα ή ψητά ή φρέσκα φρούτα
- με χουρμάδες ή δαμάσκηνα, σε γλυκές και αλμυρές μπουκιές
- σαν κρέμα σε τάρτες
- για να φτιάξουμε παγωτό
- για να σερβίρουμε σκωτσέζικα scones (μια και δεν έχουμε τόσο παχειά κρέμα σαν την clotted cream)

Μπορείτε να την απλώσετε πάνω σε μαρέγκα, να γεμίσετε με αυτήν σουδάκια αλλά μπορείτε να την βάλετε και πάνω στα κρακεράκια με τις γλυκόξινες πιπεριές σαν ορεκτικό καλωσορίσματος και στο ριζότο για να γίνει βελούδινη η κρέμα, καθώς και θα γεμίζαμε και ραβιόλια, μαζί με gorgonzola για να γίνει πιο έντονη η γεύση.

Πηγή: tastefull.wordpress.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

    Η συνήθεια αυτή, προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια, ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο...

  2. Για τα αλιευτικά σκάφη παράταση τοποθέτησης συσκευής VMS

    H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει του ενδιαφερόμενους...

  3. Στη μάχη κατά του ΖΙΚΑ, γεννετικά τροποποιημένα κουνούπια

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στηρίζει τις δοκιμές γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών και ενός βακτηρίου που προσβάλλει έντομα ως εν...

  4. Τριώδιο - απόκριες: παράδοση και διατροφή

    Τελώνου και Φαρισαίου και αρχή ... τριωδίου! Τι είναι το Τριώδιο;Τριώδιο είναι το βιβλίο της Εκκλησιαστικής Ακολουθίας των ύμνων...

Φυτά

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Το περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες! Όταν οι ανθισμένες κορυφές του βοτάνου...

διαβάστε αναλυτικά »

Η λίπανση του εδάφους

Λίπανση των φυτών το καλοκαίρι

Λίπανση των φυτών το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι που είναι υψηλές οι θερμοκρασίες πρέπει να προσέξουμε την λίπανση των φυτών μας. Ας δούμε τί πρέπει να κάνουμε:-Δεν βάζουμε...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Η ζέστη το καλοκαίρι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Ο οργανισμός του είναι το ίδιο ευαίσθητος με τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Δραστηριότητες στον κήπο

Όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας

Όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας

Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές για να περνάτε όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας. Η δημιουργία ενός λαχανόκηπου στον κήπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Παιδικός κήπος

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι η ασφάλεια των παιδιών στον κήπο. Σε περιπτώσεις που στον κήπο υπάρχουν ανοιχτά πηγάδια οπωσδήποτε θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

'Καλή μου άνοιξη, στο γείσο της στέγης μου χάριζέ μου δυο φωλιές χελιδόνια." Σαν για να μας θυμίσει ότι η ζωή επιμένει...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron