Αρχική » Φυτά

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Το Μελισσόχορτο είναι πολυετής πόα και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών.

ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ευδοκιμεί σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές , σε πλούσια εδάφη , καλά στραγγιζόμενα. Το χειμώνα καταστρέφεται το υπέργειο τμήμα και αναπτύσσεται μόνο το υπόγειο. Η άριστη τιμή pH είναι 6-7. Αυτή η τιμή βοηθάει στην πρόσληψη του φωσφόρου από το έδαφος. Οι απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία είναι κυρίως για άζωτο και ακολουθεί ο φώσφορος και το κάλιο. Ένα μέτριο χωράφι χρειάζεται περίπου 15 μονάδες αζώτου. Οι αρδεύσεις πρέπει να είναι ελαφρές και συχνές.

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Το μελισσόχορτο πολλαπλασιάζεται συνήθως με σπόρο, παραφυάδες και μοσχεύματα. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται την άνοιξη. Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορεία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Τα φυτά δέχονται εκεί όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες μέχρι να αποκτήσουν ύψος 12-15 εκ. οπότε και μεταφυτεύονται στο χωράφι. Για κάθε στρέμμα που θα καλλιεργηθεί χρειάζονται 6 τ.μ. σπορείου και 2 γραμμάρια σπόρου ανά τ.μ. Ο σπόρος καλύπτεται με άμμο ή τύρφη και πατιέται ελαφρά. Η μεταφύτευση των φυταρίων γίνεται σε καλά προετοιμασμένο χωράφι. Τα φυτάρια φυτεύονται σε αποστάσεις 75-80 εκ. μεταξύ των γραμμών και 35-40 εκ. επί της γραμμής. Η διάρκεια ζωής της φυτείας είναι 5-6 χρόνια. Η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με καλλιεργητικές φροντίδες.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Η συγκομιδή όλου του υπέργειου τμήματος γίνεται στην αρχή της ανθοφορίας. Η κοπή γίνεται με χορτοκοπτικό και ακολουθεί η συλλογή και η μεταφορά (χαλαρό φόρτωμα) στο ξηραντήριο (θερμοκρασία ξήρανσης

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Το μελισσόχορτο προσβάλλεται από ωίδιο και αφίδες.

ΧΡΗΣΗ
Τα φύλλα του (νωπά ή ξερά) χρησιμοποιούνται στην μαγειρική, ζαχαροπλαστική, παρασκευή ποτών και εξαγωγή αιθέριου ελαίου.Το αφέψημά του χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό. Επίσης είναι μελισσοκομικό φυτό.

Πηγή: www.kespy.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μελισσόχορτο








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Δίαιτα...νηστίσιμη της Μεγάλης Εβδομάδας

    Μπορούμε να ακολουθήσουμε νηστίσιμη... δίαιτα για τη  Μεγάλη Εβδομάδα, γιατί οι νηστείες τείνουν να... "παχαίνουν". Η παρακάτω διατροφή...

  2. Πώς θα προστατεύσουμε τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων

    Κατά τη βιομηχανική επεξεργασία των τροφίμων παρουσιάζονται απώλειες ή μεταβολές σε διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως: βιταμίνες: Α, D,...

  3. Ρύθμισε το μεταβολισμό σου και χάσε βάρος

    Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η δίαιτα και το αδυνάτισμα απαιτεί πάνω και πρώτα απ' όλα στερήσεις...

  4. Πως θα καταναλώνουμε λιγότερο αλάτι

    Το αλάτι, ως γνωστόν, είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Όμως, η ποσότητα που χρειαζόμαστε για να καλυφθούν...

Φυτά

Μαστίχα για άρωμα!

Μαστίχα για άρωμα!

Η μαστίχα δίνει πολύ ωραίο άρωμα στα γλυκά μας. Επίσης έχει και ευεργετικές για τον οργανισμό μας ιδιότητεςΑντί να κοπανίζουμε στο γουδί...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Γυναίκες: Διατροφή κατά την διάρκεια της περιόδου

Γυναίκες: Διατροφή κατά την διάρκεια της περιόδου

Η περίοδος αποτελείται από μερικές εφιαλτικές μέρες μέσα στο μήνα. Έχεις τα πάνω σου και...τα κάτω σου, πονάς, πεινάς, έχεις κράμπες και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Αντιμετωπίστε την κακοσμία του στόματος

Αντιμετωπίστε την κακοσμία του στόματος

Το στόμα του υγιούς ατόμου έχει ένα χαρακτηριστικό, λεπτό και ευχάριστο άρωμα... Δεν υπάρχει, όμως, άνθρωπος, που σε κάποια στιγμή της ημέρας...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως θα έχετε ασπρισμένα αμύγδαλα και φουντούκια στη στιγμή

Πως θα έχετε ασπρισμένα αμύγδαλα και φουντούκια στη στιγμή

Θέλει η συνταγή ασπρισμένα αμύγδαλα ή φουντούκια και έχουμε μόνο ξηρούς καρπούς με τη φλούδα τους; Τους ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι και...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron