Αρχική » Φυτά

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Το Μελισσόχορτο είναι πολυετής πόα και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών.

ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ευδοκιμεί σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές , σε πλούσια εδάφη , καλά στραγγιζόμενα. Το χειμώνα καταστρέφεται το υπέργειο τμήμα και αναπτύσσεται μόνο το υπόγειο. Η άριστη τιμή pH είναι 6-7. Αυτή η τιμή βοηθάει στην πρόσληψη του φωσφόρου από το έδαφος. Οι απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία είναι κυρίως για άζωτο και ακολουθεί ο φώσφορος και το κάλιο. Ένα μέτριο χωράφι χρειάζεται περίπου 15 μονάδες αζώτου. Οι αρδεύσεις πρέπει να είναι ελαφρές και συχνές.

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Το μελισσόχορτο πολλαπλασιάζεται συνήθως με σπόρο, παραφυάδες και μοσχεύματα. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται την άνοιξη. Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορεία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Τα φυτά δέχονται εκεί όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες μέχρι να αποκτήσουν ύψος 12-15 εκ. οπότε και μεταφυτεύονται στο χωράφι. Για κάθε στρέμμα που θα καλλιεργηθεί χρειάζονται 6 τ.μ. σπορείου και 2 γραμμάρια σπόρου ανά τ.μ. Ο σπόρος καλύπτεται με άμμο ή τύρφη και πατιέται ελαφρά. Η μεταφύτευση των φυταρίων γίνεται σε καλά προετοιμασμένο χωράφι. Τα φυτάρια φυτεύονται σε αποστάσεις 75-80 εκ. μεταξύ των γραμμών και 35-40 εκ. επί της γραμμής. Η διάρκεια ζωής της φυτείας είναι 5-6 χρόνια. Η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με καλλιεργητικές φροντίδες.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Η συγκομιδή όλου του υπέργειου τμήματος γίνεται στην αρχή της ανθοφορίας. Η κοπή γίνεται με χορτοκοπτικό και ακολουθεί η συλλογή και η μεταφορά (χαλαρό φόρτωμα) στο ξηραντήριο (θερμοκρασία ξήρανσης

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Το μελισσόχορτο προσβάλλεται από ωίδιο και αφίδες.

ΧΡΗΣΗ
Τα φύλλα του (νωπά ή ξερά) χρησιμοποιούνται στην μαγειρική, ζαχαροπλαστική, παρασκευή ποτών και εξαγωγή αιθέριου ελαίου.Το αφέψημά του χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό. Επίσης είναι μελισσοκομικό φυτό.

Πηγή: www.kespy.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μελισσόχορτο







Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Η ζωή μέχρι πού ... φτάνει;

    Ποιός γνωρίζει μέχρι που φτάνει η ζωή; Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες κάνουν συνεχείς έρευνες για να διαπιστώσουν...

  2. Η γύρη και τα ωφέλη της στον ανθρώπινο οργανισμό

    Η γύρη είναι προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες,...

  3. Πίνετε από πλαστικά μπουκάλια; Ξανασκεφτείτε το!

    Ήπιατε ποτέ από ένα πλαστικό μπουκάλι και είδατε ένα τριγωνικό σύμβολο στον πάτο με έναν αριθμό μέσα; Ξέρετε...

  4. Χρήσεις της βότκας που δεν γνωρίζουμε

    Ας γνωρίσουμε μερικές χρήσιμες χρήσεις της βότκας! Λέρωσες με κραγιόν τη μπλούζα σου; Σου έπεσε κρασί στη φούστα;...

Αυτό το γνωρίζατε;

Τρώγοντας αβγά ...

Τρώγοντας αβγά ...

Ξέρετε ότι τρώγοντας αβγά, μπορούμε να διατηρήσουμε υγιή την όρασή μας μέχρι τα 80 χρόνια μας, διότι ο κρόκος των αβγών περιέχει...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Κρέμα σώματος για μετά την αποτρίχωση

Κρέμα σώματος για μετά την αποτρίχωση

Φτιάξε πολύ εύκολα μόνοι σας στο σπίτι μια αναπλαστική κρέμα σώματος για μετά το ξύρισμα, την αποτρίχωση και για όλους τους ερεθισμούς...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Σύνθεση σε μπάλα

Σύνθεση σε μπάλα

Χάλασε η μπάλα των παιδιών σας; Στολίστε το χώρο σας με μια δροσερή ανθοσύνθεση. Μόνο που αντί για βάζο θα χρησιμοποιήσετε μια...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για γερά μαλλιά

Για γερά μαλλιά

Ας δούμε 10 tips για γερά μαλλιά: 1. Επειδή η τρίχα αποτελείται κυρίως από μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα αμινοξέα «κυστίνη» και...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron