Αρχική » Φυτά

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Το Μελισσόχορτο είναι πολυετής πόα και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών.

ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ευδοκιμεί σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές , σε πλούσια εδάφη , καλά στραγγιζόμενα. Το χειμώνα καταστρέφεται το υπέργειο τμήμα και αναπτύσσεται μόνο το υπόγειο. Η άριστη τιμή pH είναι 6-7. Αυτή η τιμή βοηθάει στην πρόσληψη του φωσφόρου από το έδαφος. Οι απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία είναι κυρίως για άζωτο και ακολουθεί ο φώσφορος και το κάλιο. Ένα μέτριο χωράφι χρειάζεται περίπου 15 μονάδες αζώτου. Οι αρδεύσεις πρέπει να είναι ελαφρές και συχνές.

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Το μελισσόχορτο πολλαπλασιάζεται συνήθως με σπόρο, παραφυάδες και μοσχεύματα. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται την άνοιξη. Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορεία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Τα φυτά δέχονται εκεί όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες μέχρι να αποκτήσουν ύψος 12-15 εκ. οπότε και μεταφυτεύονται στο χωράφι. Για κάθε στρέμμα που θα καλλιεργηθεί χρειάζονται 6 τ.μ. σπορείου και 2 γραμμάρια σπόρου ανά τ.μ. Ο σπόρος καλύπτεται με άμμο ή τύρφη και πατιέται ελαφρά. Η μεταφύτευση των φυταρίων γίνεται σε καλά προετοιμασμένο χωράφι. Τα φυτάρια φυτεύονται σε αποστάσεις 75-80 εκ. μεταξύ των γραμμών και 35-40 εκ. επί της γραμμής. Η διάρκεια ζωής της φυτείας είναι 5-6 χρόνια. Η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με καλλιεργητικές φροντίδες.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Η συγκομιδή όλου του υπέργειου τμήματος γίνεται στην αρχή της ανθοφορίας. Η κοπή γίνεται με χορτοκοπτικό και ακολουθεί η συλλογή και η μεταφορά (χαλαρό φόρτωμα) στο ξηραντήριο (θερμοκρασία ξήρανσης

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Το μελισσόχορτο προσβάλλεται από ωίδιο και αφίδες.

ΧΡΗΣΗ
Τα φύλλα του (νωπά ή ξερά) χρησιμοποιούνται στην μαγειρική, ζαχαροπλαστική, παρασκευή ποτών και εξαγωγή αιθέριου ελαίου.Το αφέψημά του χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό. Επίσης είναι μελισσοκομικό φυτό.

Πηγή: www.kespy.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μελισσόχορτο







Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ισορροπημένη διατροφή την περίοδο της νηστείας

    Μερικές συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή την περίοδο της νηστείας. Κατά την νηστεία αυξάνεται η πρόσληψη ενέργειας που προέρχεται...

  2. Το ... τραπέζι των διακοπών

    Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το «φαγητό έξω» είναι για τους περισσότερους Έλληνες σχεδόν καθημερινή συνήθεια. Τόσο ο...

  3. Καρκίνος του μαστού και γαλακτοκομικά με υψηλά λιπαρά

    Οι ασθενείς που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής...

  4. Πώς επιδρούν οι τροφές στα δόντια μας;

     Για τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων και των γαλακτοκομικών δε θα πρέπει κανείς να ανησυχεί ιδιαίτερα παρότι ακόμη...

Αυτό το γνωρίζατε;

Μπαχαρικά: προστατεύουν το κρέας από καρκινογόνες ουσίες

Μπαχαρικά: προστατεύουν το κρέας από καρκινογόνες ουσίες

Το ψήσιμο του κρέατος, ιδιαιτέρως αν γίνεται στα κάρβουνα, έχει κατά καιρούς συσχετιστεί με την ανάπτυξη επικίνδυνων καρκινογόνων ουσιών, ιδιαιτέρως στα πιο...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Γλυκοζαμίνη: το μυστικό της μακροζωίας

Γλυκοζαμίνη: το μυστικό της μακροζωίας

Ένα συμπλήρωμα διατροφής που παρασκευάζεται από τα όστρακα καβουριών μπορεί να κρατά το μυστικό της μακροζωίας.Πειράματα που έχουν γίνει σε ποντίκια έδειξαν...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πασχαλινό τραπέζι: μήπως κρύβει κινδύνους για την υγεία μας;

Πασχαλινό τραπέζι: μήπως κρύβει κινδύνους για την υγεία μας;

Πάσχα χωρίς βαρυστομαχιά, δυσπεψία και μικροατυχήματα, σχεδόν δεν...υπάρχει! Διαβάστε λοιπόν τι μπορεί να συμβεί στον οργανισμό σας τις γιορτινές αυτές ημέρες και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Ιδέες για να σερβίρετε τα πασχαλινά αυγά

Ιδέες για να σερβίρετε τα πασχαλινά αυγά

Eκτός από αυτά που θα τσουγκρίσετε στο τραπέζι, μπορείτε να σερβίρετε  πασχαλινά αυγά  δημιουργώντας μια γουστόζικη πιατέλα γεμάτη ...ζωάκια, λουλούδια κλπ. χρησιμοποιώντας...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron