Αρχική » Φυτά

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Το Μελισσόχορτο είναι πολυετής πόα και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών.

ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ευδοκιμεί σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές , σε πλούσια εδάφη , καλά στραγγιζόμενα. Το χειμώνα καταστρέφεται το υπέργειο τμήμα και αναπτύσσεται μόνο το υπόγειο. Η άριστη τιμή pH είναι 6-7. Αυτή η τιμή βοηθάει στην πρόσληψη του φωσφόρου από το έδαφος. Οι απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία είναι κυρίως για άζωτο και ακολουθεί ο φώσφορος και το κάλιο. Ένα μέτριο χωράφι χρειάζεται περίπου 15 μονάδες αζώτου. Οι αρδεύσεις πρέπει να είναι ελαφρές και συχνές.

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Το μελισσόχορτο πολλαπλασιάζεται συνήθως με σπόρο, παραφυάδες και μοσχεύματα. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται την άνοιξη. Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορεία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Τα φυτά δέχονται εκεί όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες μέχρι να αποκτήσουν ύψος 12-15 εκ. οπότε και μεταφυτεύονται στο χωράφι. Για κάθε στρέμμα που θα καλλιεργηθεί χρειάζονται 6 τ.μ. σπορείου και 2 γραμμάρια σπόρου ανά τ.μ. Ο σπόρος καλύπτεται με άμμο ή τύρφη και πατιέται ελαφρά. Η μεταφύτευση των φυταρίων γίνεται σε καλά προετοιμασμένο χωράφι. Τα φυτάρια φυτεύονται σε αποστάσεις 75-80 εκ. μεταξύ των γραμμών και 35-40 εκ. επί της γραμμής. Η διάρκεια ζωής της φυτείας είναι 5-6 χρόνια. Η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με καλλιεργητικές φροντίδες.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Η συγκομιδή όλου του υπέργειου τμήματος γίνεται στην αρχή της ανθοφορίας. Η κοπή γίνεται με χορτοκοπτικό και ακολουθεί η συλλογή και η μεταφορά (χαλαρό φόρτωμα) στο ξηραντήριο (θερμοκρασία ξήρανσης

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Το μελισσόχορτο προσβάλλεται από ωίδιο και αφίδες.

ΧΡΗΣΗ
Τα φύλλα του (νωπά ή ξερά) χρησιμοποιούνται στην μαγειρική, ζαχαροπλαστική, παρασκευή ποτών και εξαγωγή αιθέριου ελαίου.Το αφέψημά του χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό. Επίσης είναι μελισσοκομικό φυτό.

Πηγή: www.kespy.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μελισσόχορτο








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Φτιάξτε κύβους λαχανικών

    Oι κύβοι λαχανικών είναι απαραίτητοι στη μαγειρική γιατί νοστιμίζουν τα φαγητά. H παρασκευή μάλιστα πολλών συνταγών βασίζεται στο...

  2. Οδήγησε πελεκάνους στον θάνατο η γρίπη των πτηνών

    Εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν, ότι η γρίπη των πτηνών είναι η αιτία θανάτου 21 πελεκάνων στο φυσικό καταφύγιο Σρεμπάρνα,...

  3. Μερικά μυστικά για το πώς φτιάχνεται ο τέλειος καφές!

    Καφεδάκι πίνουμε όλοι και ξέρουμε πώς μας αρέσει. Παρόλα αυτά ας δούμε τί λένε οι ειδικοί, για να...

  4. Ανοίγει τις πύλες της η 3η Παγκρήτια Έκθεση «ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση»

    Με την παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κ. Γιώργου Σταθάκη και του Περιφερειάρχη Κρήτης κ....

Επιλέγοντας τα φυτά

Αυξήστε την καλοτυχία σας επιλέγοντας τα σωστά φυτά!

Αυξήστε την καλοτυχία σας επιλέγοντας τα σωστά φυτά!

H άνοιξη είναι η εποχή των λουλουδιών και η καλύτερη περίοδος για να ανανεώσετε τα φυτά σας. Αυξήστε την καλοτυχία του σπιτιού...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικές ιδιότητες βοτάνων και φυσικών προϊόντων

Θεραπευτικές ιδιότητες βοτάνων και φυσικών προϊόντων

 Η θεραπευτική ιδιότητα μερικών βοτάνων και φυσικών προϊόντων είναι ήδη γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη.Οι ιατρικές αυτές συνταγές αφορούσαν την αντιμετώπιση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η βάση για κάθε επιτυχημένο μακιγιάζ: το φυσικό primer

Η βάση για κάθε επιτυχημένο μακιγιάζ: το φυσικό primer

Πρόκειται για μια πολύ απλή και θαυματουργή μάσκα προσώπου με ελαιόλαδο που πέρα από την βαθιά ενυδάτωση και αποκατάσταση του...ξηρού δέρματος, προετοιμάζει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ύπνος και σωστή διατροφή

Ύπνος και σωστή διατροφή

Δυσκολέυεσαι στον ύπνο; Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να φταίνε οι διατροφικές σου συνήθειες γι αυτό; Μικρές καθημερινές διατροφικές ατασθαλίες μπορεί να επηρεάσουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Bρώμη: διατροφικά oφέλη

Bρώμη: διατροφικά oφέλη

Η βρώμη είναι ένα ποώδες σιτηρό που ανήκει στη κατηγορία των αγρωστοειδών φυτών, των οποίων τα σπέρματα δίνουν αλεύρι και είναι κοινώς...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Γνωρίζετε τί πρέπει να τρώτε;

Γνωρίζετε τί πρέπει να τρώτε;

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ αν χρειάζεται να κάνετε αλλαγές στην διατροφή σας, ώστε να προφυλάξετε την υγεία σας, τα παρακάτω σημάδια σας δείχνουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πώς θα κάνετε τα δικά σας μαντηλάκια καθαρισμού

Πώς θα κάνετε τα δικά σας μαντηλάκια καθαρισμού

Το λάδι καρύδας δεν είναι μόνο για το μαγείρεμα. Είναι επίσης ένα “πολυλειτουργικό” εργαλείο ομορφιάς, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενυδατώσετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πόσο αλάτι πρέπει να βάζουμε στο φαγητό μας;

Πόσο αλάτι πρέπει να βάζουμε στο φαγητό μας;

Το μέτριο αλάτι στο φαγητό είναι πιο υγιεινό από το λίγο αλάτι! Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως δεν πρέπει να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron