Αρχική » Φυτά

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Το Μελισσόχορτο είναι πολυετής πόα και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών.

ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ευδοκιμεί σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές , σε πλούσια εδάφη , καλά στραγγιζόμενα. Το χειμώνα καταστρέφεται το υπέργειο τμήμα και αναπτύσσεται μόνο το υπόγειο. Η άριστη τιμή pH είναι 6-7. Αυτή η τιμή βοηθάει στην πρόσληψη του φωσφόρου από το έδαφος. Οι απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία είναι κυρίως για άζωτο και ακολουθεί ο φώσφορος και το κάλιο. Ένα μέτριο χωράφι χρειάζεται περίπου 15 μονάδες αζώτου. Οι αρδεύσεις πρέπει να είναι ελαφρές και συχνές.

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Το μελισσόχορτο πολλαπλασιάζεται συνήθως με σπόρο, παραφυάδες και μοσχεύματα. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται την άνοιξη. Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορεία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Τα φυτά δέχονται εκεί όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες μέχρι να αποκτήσουν ύψος 12-15 εκ. οπότε και μεταφυτεύονται στο χωράφι. Για κάθε στρέμμα που θα καλλιεργηθεί χρειάζονται 6 τ.μ. σπορείου και 2 γραμμάρια σπόρου ανά τ.μ. Ο σπόρος καλύπτεται με άμμο ή τύρφη και πατιέται ελαφρά. Η μεταφύτευση των φυταρίων γίνεται σε καλά προετοιμασμένο χωράφι. Τα φυτάρια φυτεύονται σε αποστάσεις 75-80 εκ. μεταξύ των γραμμών και 35-40 εκ. επί της γραμμής. Η διάρκεια ζωής της φυτείας είναι 5-6 χρόνια. Η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με καλλιεργητικές φροντίδες.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Η συγκομιδή όλου του υπέργειου τμήματος γίνεται στην αρχή της ανθοφορίας. Η κοπή γίνεται με χορτοκοπτικό και ακολουθεί η συλλογή και η μεταφορά (χαλαρό φόρτωμα) στο ξηραντήριο (θερμοκρασία ξήρανσης

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Το μελισσόχορτο προσβάλλεται από ωίδιο και αφίδες.

ΧΡΗΣΗ
Τα φύλλα του (νωπά ή ξερά) χρησιμοποιούνται στην μαγειρική, ζαχαροπλαστική, παρασκευή ποτών και εξαγωγή αιθέριου ελαίου.Το αφέψημά του χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό. Επίσης είναι μελισσοκομικό φυτό.

Πηγή: www.kespy.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μελισσόχορτο








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Σε άτοκες δόσεις τα τέλη κυκλοφορίας

    Οι τράπεζες προσφέρουν και φέτος τη δυνατότητα στους κατόχους πιστωτικών καρτών να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας του ΙΧ...

  2. Συμβουλές για τα κατεψυγμένα φύλλα

    Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα φύλλα για πίτες ή γλυκά (κουρού, σφολιάτα, καταΐφι κλπ), ακολουθούμε ευλαβικά τις οδηγίες απόψυξης του...

  3. Αποτοξινώστε το σπίτι σας

    Όπως ακριβώς το σώμα μας, έτσι και το σπίτι μας χρειάζεται τη δική του…αποτοξίνωση, από τα καθημερινά μικρόβια...

  4. Μαύρη ή λευκή σοκολάτα;

    Γνωρίζετε ποιές είναι οι διαφορές της μαύρης και της λευκής σοκολάτας; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του κάθε είδους;...

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι άγνωστες χρήσεις για τα… τσόφλια των αβγών!

Οι άγνωστες χρήσεις για τα… τσόφλια των αβγών!

Τα αβγά έχουν μεγάλη διατροφική αξία και οι περισσότεροι από εμάς τα καταναλώνουμε με μανία. Δεν έχει σημασία αν τα προτιμάμε μελάτα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αφαιρέσετε εύκολα τα φυτοφάρμακα από τα φρούτα και τα λαχανικά σας

Αφαιρέσετε εύκολα τα φυτοφάρμακα από τα φρούτα και τα λαχανικά σας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας σε 48 φρούτα και λαχανικά , το 65% των δειγμάτων βρέθηκαν θετικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πρέπει να καταναλώνουμε τα τρόφιμα στην ώρα τους

Πρέπει να καταναλώνουμε τα τρόφιμα στην ώρα τους

Μην γεμίζετε υπερβολικά τα ντουλάπια σας κι έπειτα ξεχνάτε να καταναλώσετε τα μισά σας τρόφιμα, γιατί το πιθανότερο είναι να χάσετε μεγάλο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σύκο: ωφέλιμο για την υγεία μας

Σύκο: ωφέλιμο για την υγεία μας

Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο που μας συνοδεύει πάντα στα μπάνια μας και τις διακοπές μας, το σύκο, εκτός από γευστικό είναι και...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron