Αρχική » Φυτά

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Το Μελισσόχορτο είναι πολυετής πόα και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών.

ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ευδοκιμεί σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές , σε πλούσια εδάφη , καλά στραγγιζόμενα. Το χειμώνα καταστρέφεται το υπέργειο τμήμα και αναπτύσσεται μόνο το υπόγειο. Η άριστη τιμή pH είναι 6-7. Αυτή η τιμή βοηθάει στην πρόσληψη του φωσφόρου από το έδαφος. Οι απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία είναι κυρίως για άζωτο και ακολουθεί ο φώσφορος και το κάλιο. Ένα μέτριο χωράφι χρειάζεται περίπου 15 μονάδες αζώτου. Οι αρδεύσεις πρέπει να είναι ελαφρές και συχνές.

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Το μελισσόχορτο πολλαπλασιάζεται συνήθως με σπόρο, παραφυάδες και μοσχεύματα. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται την άνοιξη. Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορεία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Τα φυτά δέχονται εκεί όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες μέχρι να αποκτήσουν ύψος 12-15 εκ. οπότε και μεταφυτεύονται στο χωράφι. Για κάθε στρέμμα που θα καλλιεργηθεί χρειάζονται 6 τ.μ. σπορείου και 2 γραμμάρια σπόρου ανά τ.μ. Ο σπόρος καλύπτεται με άμμο ή τύρφη και πατιέται ελαφρά. Η μεταφύτευση των φυταρίων γίνεται σε καλά προετοιμασμένο χωράφι. Τα φυτάρια φυτεύονται σε αποστάσεις 75-80 εκ. μεταξύ των γραμμών και 35-40 εκ. επί της γραμμής. Η διάρκεια ζωής της φυτείας είναι 5-6 χρόνια. Η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με καλλιεργητικές φροντίδες.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Η συγκομιδή όλου του υπέργειου τμήματος γίνεται στην αρχή της ανθοφορίας. Η κοπή γίνεται με χορτοκοπτικό και ακολουθεί η συλλογή και η μεταφορά (χαλαρό φόρτωμα) στο ξηραντήριο (θερμοκρασία ξήρανσης

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Το μελισσόχορτο προσβάλλεται από ωίδιο και αφίδες.

ΧΡΗΣΗ
Τα φύλλα του (νωπά ή ξερά) χρησιμοποιούνται στην μαγειρική, ζαχαροπλαστική, παρασκευή ποτών και εξαγωγή αιθέριου ελαίου.Το αφέψημά του χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό. Επίσης είναι μελισσοκομικό φυτό.

Πηγή: www.kespy.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μελισσόχορτο







Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ας βελτιώσουμε την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος

    Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να βελτιώσουμε την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα...

  2. Κόκκινο κρασί: μας προστατεύει από τον καρκίνο

    Χημική ουσία που περιέχει το κόκκινο κρασί μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από τον καρκίνο. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο...

  3. Εντομοαπωθητικά από τη φύση

    Δημιουργήστε μόνοι σας φυσικά εντομοαπωθητικά φιλικά για το περιβάλλον και για εμάς!!!! Απλά και εύκολα.........Ψύλλος: Ο  συνδυασμός από...

  4. Συμβουλές για να κάψεις αποτελεσματκά το λίπος

    Υπάρχουν μερικά "κολπάκια" για να κάψεις πιο αποτελεσματκά το λίπος! Γιατί το καλοκαίρι έφτασε... Κάνεις δίαιτα και χάνεις...

Φυτά

Κατεψυγμένα ή φρέσκα λαχανικά;

Κατεψυγμένα ή φρέσκα λαχανικά;

Κατεψυγμένα ή φρέσκα λαχανικά: Έρευνα του ΑΠΘ δείχνει το νικητή...Πόσο θρεπτικά είναι τα κατεψυγμένα λαχανικά;Έχουν την ίδια θρεπτική αξία με τα φρέσκα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Το πολύτιμο φρούτο του Αυγούστου

Το πολύτιμο φρούτο του Αυγούστου

Το σύκο είναι ένα φρούτο που απολαμβάνουμε όλο το χρόνο, στην αποξηραμένη του μορφή, ως σνακ ή ως συστατικό που δίνει γλυκιά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Μυστικά για γρήγορο μεταβολισμό

Μυστικά για γρήγορο μεταβολισμό

Τα βασικά μαθήματα που ίσως γνωρίζετε για τον μεταβολισμό είναι ότι δεν πρέπει να παραλείπετε το πρωινό καθώς και να μην κάνετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ούζο: προστατεύει την υγεία μας

Ούζο: προστατεύει την υγεία μας

Υπάρχει ένα αλκοολούχο ποτό που όχι μόνο δρα ευεργετικά στις αρτηρίες, αλλά προστατεύει το στομάχι και το συκώτι. Μάλιστα, το ποτό αυτό...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron