Αρχική » Φυτά

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Το Μελισσόχορτο είναι πολυετής πόα και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών.

ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ευδοκιμεί σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές , σε πλούσια εδάφη , καλά στραγγιζόμενα. Το χειμώνα καταστρέφεται το υπέργειο τμήμα και αναπτύσσεται μόνο το υπόγειο. Η άριστη τιμή pH είναι 6-7. Αυτή η τιμή βοηθάει στην πρόσληψη του φωσφόρου από το έδαφος. Οι απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία είναι κυρίως για άζωτο και ακολουθεί ο φώσφορος και το κάλιο. Ένα μέτριο χωράφι χρειάζεται περίπου 15 μονάδες αζώτου. Οι αρδεύσεις πρέπει να είναι ελαφρές και συχνές.

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Το μελισσόχορτο πολλαπλασιάζεται συνήθως με σπόρο, παραφυάδες και μοσχεύματα. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται την άνοιξη. Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορεία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Τα φυτά δέχονται εκεί όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες μέχρι να αποκτήσουν ύψος 12-15 εκ. οπότε και μεταφυτεύονται στο χωράφι. Για κάθε στρέμμα που θα καλλιεργηθεί χρειάζονται 6 τ.μ. σπορείου και 2 γραμμάρια σπόρου ανά τ.μ. Ο σπόρος καλύπτεται με άμμο ή τύρφη και πατιέται ελαφρά. Η μεταφύτευση των φυταρίων γίνεται σε καλά προετοιμασμένο χωράφι. Τα φυτάρια φυτεύονται σε αποστάσεις 75-80 εκ. μεταξύ των γραμμών και 35-40 εκ. επί της γραμμής. Η διάρκεια ζωής της φυτείας είναι 5-6 χρόνια. Η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με καλλιεργητικές φροντίδες.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Η συγκομιδή όλου του υπέργειου τμήματος γίνεται στην αρχή της ανθοφορίας. Η κοπή γίνεται με χορτοκοπτικό και ακολουθεί η συλλογή και η μεταφορά (χαλαρό φόρτωμα) στο ξηραντήριο (θερμοκρασία ξήρανσης

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Το μελισσόχορτο προσβάλλεται από ωίδιο και αφίδες.

ΧΡΗΣΗ
Τα φύλλα του (νωπά ή ξερά) χρησιμοποιούνται στην μαγειρική, ζαχαροπλαστική, παρασκευή ποτών και εξαγωγή αιθέριου ελαίου.Το αφέψημά του χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό. Επίσης είναι μελισσοκομικό φυτό.

Πηγή: www.kespy.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μελισσόχορτο








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Η διακόσμηση των πασχαλινών αυγών

    Ένα από τα έθιμα του Πάσχα είναι να βάφουμε τα αυγά μας. Εάν θέλετε να... ξεφύγετε από τα...

  2. Φυτά που απολυμαίνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού.

    Θέλετε συσική απολύμανση στο  σπίτι σας;  «Εξοπλιστείτε» με φυτά εσωτερικού χώρου. Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αποτελούν απλά...

  3. Παιδική διατροφή ανάλογα με την ηλικία

    Πώς πρέπει να ταΐζουμε τα παιδιά μας ανάλογα με την ηλικίαHλικία: βρέφηΣε αυτή τη φάση τα παιδιά αναπτύσσουν...

  4. Ψείρες και κόνιδες στα μαλλιά: φυσική πρόληψη και αντιμετώπιση

    Οι ψείρες είναι παρασιτικά έντομα χωρίς φτερά, που ζουν ρουφώντας αίμα από τον άνθρωπο. Επειδή αφήνουν τοξίνες στο...

Αυτό το γνωρίζατε;

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε λάδι

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε λάδι

Συμβουλές και οδηγίες για να διαλέξουμε το καλύτερο και να το συντηρήσουμε αναλλοίωτο όλο το χρόνο.   Για να είμαστε σίγουροι για την...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο

Τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο

Οι ντομάτες αντέχουν τουλάχιστον για μία εβδομάδα έως και δέκα ημέρες εκτός ψυγείου, και μάλιστα έτσι γίνονται γευστικότερες.Το ψυγείο δεν είναι πανάκεια...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καθαρίστε τους πνεύμονές σας από τη νικοτίνη με σωστή διατροφή

Καθαρίστε τους πνεύμονές σας από τη νικοτίνη με σωστή διατροφή

Η νικοτίνη προκαλεί ταχεία αύξηση της πίεσης του αίματος και σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες. Επιπλέον, ακόμη και αν κάποιος σταματήσει το κάπνισμα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αμύγδαλα: ασπίδα κατά του ζαχάρου!

Αμύγδαλα: ασπίδα κατά του ζαχάρου!

Για τους περισσότερους από εμάς οι ξηροί καρποί είναι συνδεδεμένοι με την αύξηση του βάρους, επειδή έχουν κατά κανόνα αρκετές θερμίδες. Ως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Υγιές γαστρεντερικό με σωστή διατροφή

Υγιές γαστρεντερικό με σωστή διατροφή

Το γαστρεντερικό μας σύστημα αποικείται από έναν τεράστιο πληθυσμό καλών μικροοργανισμών (βακτήρια), τα οποία συνιστούν την εντερική μικροχλωρίδα μας. Η εντερική μικροχλωρίδα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κουκούτσια κερασιών: φτιάξτε ένα απίθανο γιατροσόφι

Κουκούτσια κερασιών: φτιάξτε ένα απίθανο γιατροσόφι

Ο Μέρμηγκας, ο Τζίτζικας και τα… Κεράσια.Σε ότι αφορά την σχέση Μέρμηγκα και Τζίτζικα είναι γνωστή σε όλους από τότε που ήμασταν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Είναι μικρά μωβ - κόκκινα φρούτα που τα παίρνουμε από τους θάμνους που φύονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου!  Ιδιότητες του Τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πότε είναι φρέσκο ένα αυγό;

Πότε είναι φρέσκο ένα αυγό;

Για να διαπιστώσουμε αν ένα αυγό είναι φρέσκο, γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και το ρίχνουμε μέσα. Αν βυθιστεί και ακουμπήσει...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron