Αρχική » Φυτά

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Το Μελισσόχορτο είναι πολυετής πόα και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών.

ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ευδοκιμεί σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές , σε πλούσια εδάφη , καλά στραγγιζόμενα. Το χειμώνα καταστρέφεται το υπέργειο τμήμα και αναπτύσσεται μόνο το υπόγειο. Η άριστη τιμή pH είναι 6-7. Αυτή η τιμή βοηθάει στην πρόσληψη του φωσφόρου από το έδαφος. Οι απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία είναι κυρίως για άζωτο και ακολουθεί ο φώσφορος και το κάλιο. Ένα μέτριο χωράφι χρειάζεται περίπου 15 μονάδες αζώτου. Οι αρδεύσεις πρέπει να είναι ελαφρές και συχνές.

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Το μελισσόχορτο πολλαπλασιάζεται συνήθως με σπόρο, παραφυάδες και μοσχεύματα. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται την άνοιξη. Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορεία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Τα φυτά δέχονται εκεί όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες μέχρι να αποκτήσουν ύψος 12-15 εκ. οπότε και μεταφυτεύονται στο χωράφι. Για κάθε στρέμμα που θα καλλιεργηθεί χρειάζονται 6 τ.μ. σπορείου και 2 γραμμάρια σπόρου ανά τ.μ. Ο σπόρος καλύπτεται με άμμο ή τύρφη και πατιέται ελαφρά. Η μεταφύτευση των φυταρίων γίνεται σε καλά προετοιμασμένο χωράφι. Τα φυτάρια φυτεύονται σε αποστάσεις 75-80 εκ. μεταξύ των γραμμών και 35-40 εκ. επί της γραμμής. Η διάρκεια ζωής της φυτείας είναι 5-6 χρόνια. Η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με καλλιεργητικές φροντίδες.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Η συγκομιδή όλου του υπέργειου τμήματος γίνεται στην αρχή της ανθοφορίας. Η κοπή γίνεται με χορτοκοπτικό και ακολουθεί η συλλογή και η μεταφορά (χαλαρό φόρτωμα) στο ξηραντήριο (θερμοκρασία ξήρανσης

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Το μελισσόχορτο προσβάλλεται από ωίδιο και αφίδες.

ΧΡΗΣΗ
Τα φύλλα του (νωπά ή ξερά) χρησιμοποιούνται στην μαγειρική, ζαχαροπλαστική, παρασκευή ποτών και εξαγωγή αιθέριου ελαίου.Το αφέψημά του χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό. Επίσης είναι μελισσοκομικό φυτό.

Πηγή: www.kespy.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μελισσόχορτο








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Εύκολα tips για να γεμίσετε το χώρο σας με θετική ενέργεια

    Στο σπίτι μας περνάμε σχεδόν τη μισή μας ζωή. Είναι ο χώρος στον οποίον πραγματικά «ζούμε»: Εκεί τρώμε,...

  2. Τα κιλά μας αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα μας

    Οι αισιόδοξοι ζουν περισσότερα χρόνια, οι αγχώδεις χαρακτήρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν έλκος στομάχου και οι συναισθηματικά...

  3. Αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες

    Πώς μια αλλαγή στη διατροφή μας μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής μας και να...

  4. Δίαιτες χαμηλών λιπαρών

    Οι δίαιτες που δίνουν έμφαση στη μείωση των λιπών, φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια βάρους, τουλάχιστον...

Φυτά

Τροφές που βοηθάνε στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Τροφές που βοηθάνε στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες που μεταφέρουν σήματα μεταξύ των κυττάρων ή των νευρώνων του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Για...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Συμβουλές για το βάψιμο των αυγών

Συμβουλές για το βάψιμο των αυγών

Πασχαλινά αυγά! Κόκκινα, κίτρινα, μπλε και διακοσμημένα με διάφορα σχέδια, όπως και αν προτιμάτε τα πασχαλινά αυγά, παρακάτω θα δείτε 6 πολύ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τί δεν γνωρίζουμε για τα πατατάκια!

Τί δεν γνωρίζουμε για τα πατατάκια!

Τα πατατάκια δημιουργήθηκαν από ένα…πείσμα και άλλες τέτοιες πληροφορίες για το αγαπημένο μας σνακ!1. To 1853 ένας πελάτης σε εστιατόριο στο Saratoga...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τι να κάνουμε για να μειώσουμε τη χοληστερίνη

Τι να κάνουμε για να μειώσουμε τη χοληστερίνη

Τρεις τρόποι να μειώστε την χοληστερίνη-Αλλάξτε την διατροφή σας. Μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και σε χοληστερίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πως ξεχωρίζουμε τα μεταλλαγμένα από τα φυσικά προϊόντα

Πως ξεχωρίζουμε τα μεταλλαγμένα από τα φυσικά προϊόντα

Ενώ δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το πως θα ξεχωρίζετε τα μεταλλαγμένα φρούτα και λαχανικά από τα μη μεταλλαγμένα, υπάρχουν μερικοί απλοί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Νηστίσιμες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη

Νηστίσιμες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη

Μπορεί το ο κρέας και τα γαλακτοκομικά να είναι μια δυνατή πηγή πρωτεΐνης, αλλά δεν είναι η μοναδική. Κι αν αυτή την...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τί πρέπει να προσέξουμε για να απολαύσουμε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές!

Τί πρέπει να προσέξουμε για να απολαύσουμε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές!

Τι πρέπει να κάνετε ώστε να απολαύσετε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές;«Μετά τη νηστεία διάρκειας 5 έως 40 ημερών, χαρακτηριστικά του πασχαλινού...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Όμορφα πασχαλινά αυγά χωρίς κόλλα, με ασπράδι.

Όμορφα πασχαλινά αυγά χωρίς κόλλα, με ασπράδι.

Το decoupage με χαρτοπετσέτα, ρυζόχαρτα, διακοσμητικά χαρτιά κλπ. είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους και για να την κατασκευή διακοσμητικών πασχαλινών αυγών.Όμως...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron