Αρχική » Φυτά

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Το Μελισσόχορτο είναι πολυετής πόα και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών.

ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ευδοκιμεί σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές , σε πλούσια εδάφη , καλά στραγγιζόμενα. Το χειμώνα καταστρέφεται το υπέργειο τμήμα και αναπτύσσεται μόνο το υπόγειο. Η άριστη τιμή pH είναι 6-7. Αυτή η τιμή βοηθάει στην πρόσληψη του φωσφόρου από το έδαφος. Οι απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία είναι κυρίως για άζωτο και ακολουθεί ο φώσφορος και το κάλιο. Ένα μέτριο χωράφι χρειάζεται περίπου 15 μονάδες αζώτου. Οι αρδεύσεις πρέπει να είναι ελαφρές και συχνές.

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Το μελισσόχορτο πολλαπλασιάζεται συνήθως με σπόρο, παραφυάδες και μοσχεύματα. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται την άνοιξη. Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορεία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Τα φυτά δέχονται εκεί όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες μέχρι να αποκτήσουν ύψος 12-15 εκ. οπότε και μεταφυτεύονται στο χωράφι. Για κάθε στρέμμα που θα καλλιεργηθεί χρειάζονται 6 τ.μ. σπορείου και 2 γραμμάρια σπόρου ανά τ.μ. Ο σπόρος καλύπτεται με άμμο ή τύρφη και πατιέται ελαφρά. Η μεταφύτευση των φυταρίων γίνεται σε καλά προετοιμασμένο χωράφι. Τα φυτάρια φυτεύονται σε αποστάσεις 75-80 εκ. μεταξύ των γραμμών και 35-40 εκ. επί της γραμμής. Η διάρκεια ζωής της φυτείας είναι 5-6 χρόνια. Η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με καλλιεργητικές φροντίδες.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Η συγκομιδή όλου του υπέργειου τμήματος γίνεται στην αρχή της ανθοφορίας. Η κοπή γίνεται με χορτοκοπτικό και ακολουθεί η συλλογή και η μεταφορά (χαλαρό φόρτωμα) στο ξηραντήριο (θερμοκρασία ξήρανσης

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Το μελισσόχορτο προσβάλλεται από ωίδιο και αφίδες.

ΧΡΗΣΗ
Τα φύλλα του (νωπά ή ξερά) χρησιμοποιούνται στην μαγειρική, ζαχαροπλαστική, παρασκευή ποτών και εξαγωγή αιθέριου ελαίου.Το αφέψημά του χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό. Επίσης είναι μελισσοκομικό φυτό.

Πηγή: www.kespy.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μελισσόχορτο








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Η ιδανική δίαιτα είναι στο DNA μας!

    Αν ένας άνθρωπος κάνει δίαιτα με βάση τα συγκεκριμένα γονίδια του μεταβολισμού του, με άλλα λόγια αν διατρέφεται...

  2. Τα αρχοντικά στην Ερμούπολη ανοίγουν για το κοινό

    Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ένα καινοτόμο τουριστικό προϊόν, που τρέχει ήδη στην Ερμούπολη Σύρου, ξεκλειδώνει τις...

  3. Τροφές που μας χορταίνουν χωρίς να μας παχαίνουν

    Ο κορεσμός είναι μια λειτουργία που συνήθως παραμελείται σε προγράμματα μείωσης του σωματικού βάρους. Οι άνθρωποι γενικά τρώνε...

  4. Ερωτικές τροφές!

    Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι είχαν ανακαλύψει ότι κάποιες τροφές λειτουργούν σαν αφροδισιακά. Κάποιες τροφές όχι μόνο χορταίνουν...

Φυτά

Λάχανο: θεραπευτικές ιδιότητες

Λάχανο: θεραπευτικές ιδιότητες

Για υγεία και καλό ύπνο! Μπορεί οι περισσότεροι να αγαπάμε το λάχανο για τη γεύση του, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Χριστουγεννιάτικα έθιμα

Χριστουγεννιάτικα έθιμα

Ας δούμε μερικά όμορφα Χριστουγεννιάτικα έθιμα στην ΕλλάδαΜελωδίες γιορτινές, παιδικές μυθοπλασίες, αρώματα από κουζίνες νοικοκυριών, φωτιές, κουδούνες, τυχερά παιχνίδια, αγιοβασιλιάτικα καραβάκια και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως δεν μαυρίζουν οι κομμένες πατάτες

Πως δεν μαυρίζουν οι κομμένες πατάτες

Αν θέλετε να κρατήσετε φρέσκες τις κομμένες πατάτες και να μην μαυρίσουν μέχρι να τις μαγειρέψετε, κάντε το απλό κόλπο: Βάλτε τις κομμένες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πορτοκάλι για το δέρμα μας

Πορτοκάλι για το δέρμα μας

Το πορτοκάλι κάνει καλό και στο δέρμα μας. Ας δούμε τη συνταγή Υλικάξύσμα από 1 πορτοκάλι1 κ.σούπας αλάτιΕκτέλεσηΒάλε και ανακάτεψε σε ένα μπολ...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron