Αρχική » Φυτά

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Το Μελισσόχορτο είναι πολυετής πόα και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών.

ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ευδοκιμεί σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές , σε πλούσια εδάφη , καλά στραγγιζόμενα. Το χειμώνα καταστρέφεται το υπέργειο τμήμα και αναπτύσσεται μόνο το υπόγειο. Η άριστη τιμή pH είναι 6-7. Αυτή η τιμή βοηθάει στην πρόσληψη του φωσφόρου από το έδαφος. Οι απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία είναι κυρίως για άζωτο και ακολουθεί ο φώσφορος και το κάλιο. Ένα μέτριο χωράφι χρειάζεται περίπου 15 μονάδες αζώτου. Οι αρδεύσεις πρέπει να είναι ελαφρές και συχνές.

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Το μελισσόχορτο πολλαπλασιάζεται συνήθως με σπόρο, παραφυάδες και μοσχεύματα. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται την άνοιξη. Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορεία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Τα φυτά δέχονται εκεί όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες μέχρι να αποκτήσουν ύψος 12-15 εκ. οπότε και μεταφυτεύονται στο χωράφι. Για κάθε στρέμμα που θα καλλιεργηθεί χρειάζονται 6 τ.μ. σπορείου και 2 γραμμάρια σπόρου ανά τ.μ. Ο σπόρος καλύπτεται με άμμο ή τύρφη και πατιέται ελαφρά. Η μεταφύτευση των φυταρίων γίνεται σε καλά προετοιμασμένο χωράφι. Τα φυτάρια φυτεύονται σε αποστάσεις 75-80 εκ. μεταξύ των γραμμών και 35-40 εκ. επί της γραμμής. Η διάρκεια ζωής της φυτείας είναι 5-6 χρόνια. Η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με καλλιεργητικές φροντίδες.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Η συγκομιδή όλου του υπέργειου τμήματος γίνεται στην αρχή της ανθοφορίας. Η κοπή γίνεται με χορτοκοπτικό και ακολουθεί η συλλογή και η μεταφορά (χαλαρό φόρτωμα) στο ξηραντήριο (θερμοκρασία ξήρανσης

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Το μελισσόχορτο προσβάλλεται από ωίδιο και αφίδες.

ΧΡΗΣΗ
Τα φύλλα του (νωπά ή ξερά) χρησιμοποιούνται στην μαγειρική, ζαχαροπλαστική, παρασκευή ποτών και εξαγωγή αιθέριου ελαίου.Το αφέψημά του χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό. Επίσης είναι μελισσοκομικό φυτό.

Πηγή: www.kespy.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μελισσόχορτο








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Γιατί η πίτσα είναι στρογγυλή;

    Ο πρόγονος της πίτσας γεννήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου ανακαλύφθηκε το ζύμωμα του ψωμιού... Ήταν ένα είδος στρογγυλής...

  2. Εμμηνόπαυση: τί πρέπει να προσέξουμε

    Κατά μέσο όρο οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση στα 51 τους έτη, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί και...

  3. Τι μπορεί να κρύβει το ποτήρι μας

    Μια ακόμα ουσία, υποστηρίζουν ειδικοί, ότι μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου.Έχετε ποτέ σκεφτεί από τι είναι...

  4. Ποιά τρόφιμα πρέπει να αποφεύγει μια έγκυος

    Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος τόσο για την ίδια την έγκυο όσο και για το αναπτυσσόμενο...

Φυτά

Φυσική πούδρα για το πρόσωπο

Φυσική πούδρα για το πρόσωπο

Είναι το πιο φθηνό και φυσικό πράγμα που θα μπορούσατε να βάλετε στο πρόσωπό σας - απλά με καλαμποκάλευρο ή σκόνη αραρούτι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Λεμόνι, για ομορφιά

Λεμόνι, για ομορφιά

Όταν η φύση σου δίνει το λεμόνι, τότε δεν χρειάζεται να ψάχνεις για το καλύτερο προϊόν ομορφιάς, το έχεις ήδη στα χέρια...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τρόποι για να διατηρήσουμε τον βασιλικό

Τρόποι για να διατηρήσουμε τον βασιλικό

Ο βασιλικός είναι από τα ποιό αρωματικά βότανα που έχει η Ελλάδα. Τις περιόδους που έχουμε πολύ βασιλικό μπορούμε να τον αποθηκεύσουμε...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Σκύλοι: γιατί κλέβουν τις καρδιές των ανθρώπων με το βλέμμα τους

Σκύλοι: γιατί κλέβουν τις καρδιές των ανθρώπων με το βλέμμα τους

Ποιός δεν σκλαβώθηκε από τα μάτια κάποιου σκύλου κάποια στιγμή και ποιός δεν ένοιωσε πως κάτι ανάλογο νοιώθει και ο «καλύτερος φίλος»...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron