Αρχική » Φυτά

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Το Μελισσόχορτο είναι πολυετής πόα και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών.

ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ευδοκιμεί σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές , σε πλούσια εδάφη , καλά στραγγιζόμενα. Το χειμώνα καταστρέφεται το υπέργειο τμήμα και αναπτύσσεται μόνο το υπόγειο. Η άριστη τιμή pH είναι 6-7. Αυτή η τιμή βοηθάει στην πρόσληψη του φωσφόρου από το έδαφος. Οι απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία είναι κυρίως για άζωτο και ακολουθεί ο φώσφορος και το κάλιο. Ένα μέτριο χωράφι χρειάζεται περίπου 15 μονάδες αζώτου. Οι αρδεύσεις πρέπει να είναι ελαφρές και συχνές.

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Το μελισσόχορτο πολλαπλασιάζεται συνήθως με σπόρο, παραφυάδες και μοσχεύματα. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται την άνοιξη. Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορεία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Τα φυτά δέχονται εκεί όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες μέχρι να αποκτήσουν ύψος 12-15 εκ. οπότε και μεταφυτεύονται στο χωράφι. Για κάθε στρέμμα που θα καλλιεργηθεί χρειάζονται 6 τ.μ. σπορείου και 2 γραμμάρια σπόρου ανά τ.μ. Ο σπόρος καλύπτεται με άμμο ή τύρφη και πατιέται ελαφρά. Η μεταφύτευση των φυταρίων γίνεται σε καλά προετοιμασμένο χωράφι. Τα φυτάρια φυτεύονται σε αποστάσεις 75-80 εκ. μεταξύ των γραμμών και 35-40 εκ. επί της γραμμής. Η διάρκεια ζωής της φυτείας είναι 5-6 χρόνια. Η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με καλλιεργητικές φροντίδες.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Η συγκομιδή όλου του υπέργειου τμήματος γίνεται στην αρχή της ανθοφορίας. Η κοπή γίνεται με χορτοκοπτικό και ακολουθεί η συλλογή και η μεταφορά (χαλαρό φόρτωμα) στο ξηραντήριο (θερμοκρασία ξήρανσης

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Το μελισσόχορτο προσβάλλεται από ωίδιο και αφίδες.

ΧΡΗΣΗ
Τα φύλλα του (νωπά ή ξερά) χρησιμοποιούνται στην μαγειρική, ζαχαροπλαστική, παρασκευή ποτών και εξαγωγή αιθέριου ελαίου.Το αφέψημά του χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό. Επίσης είναι μελισσοκομικό φυτό.

Πηγή: www.kespy.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μελισσόχορτο








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Αλλαγή της συμπεριφοράς στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

    Τα αίτια της παχυσαρκίας είναι πολλά και συχνά σύνθετα και για αυτό και το παγκόσμια πρόβλημα της επιδημικής...

  2. Μέλλισες: είδος υπό εξαφάνιση;

    Αν κάποιος σας έλεγε ότι οι μέλισσες κινδυνεύουν να εκλείψουν θα τον πιστεύατε; Μάλλον όχι! Βλέπεις είναι τόσα...

  3. Μαύρο τσάι και για την καθαριότητα του σπιτιού

    Το τσάι είναι τόσο ευεργετικό για τον οργανισμό μας όσο και χρήσιμο για πολλούς σκοπούς. Ένας από αυτούς...

  4. Ασυνήθιστες χρήσεις του κρασιού!

    Το κρασί είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό συνοδευτικό του φαγητού και του τυριού μας. Σίγουρα δε...

Αυτό το γνωρίζατε;

Ο γάμος μας παχαίνει!

Ο γάμος μας παχαίνει!

Μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει δύο βασικές διαπιστώσεις: ότι ο γάμος γενικά παχαίνει λίγο-πολύ τους ανθρώπους, αλλά επίσης, ότι οι παντρεμένοι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πώς ανακαλύφθηκαν τα πρώτα κορν φλέικς.

Πώς ανακαλύφθηκαν τα πρώτα κορν φλέικς.

Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία!Ο Will Keith Kellogg ήταν ντροπαλός και ατάλαντος, ένας ασήμαντος 25χρονος που ζούσε στη σκιά του μεγαλύτερου αδελφού του...John Harvey...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βλήτα: τα οφέλη τους

Βλήτα: τα οφέλη τους

Τα χόρτα βλήτα (Amaranthus viridis) είναι φυλλώδη λαχανικά με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, μεγάλη διατροφική αξία και παρέχουν λίγες θερμίδες . Τα βλήτα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Λεκέδες από φαγητό και ποτό: πως θα τους καθαρίσουμε

Λεκέδες από φαγητό και ποτό: πως θα τους καθαρίσουμε

Λερώθηκε το αγαπημένο σας μπλουζάκι με σοκολάτα; Ο σύζυγος προσπάθησε να το παίξει μάγειρας και λερώθηκε με λίπος; Τα φορμάκια του μωρού...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron