Αρχική » Φυτά

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Μελισσόχορτο, καλλιέργεια ( Μέλισσα , Μελισσοβότανο )

Το Μελισσόχορτο είναι πολυετής πόα και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών.

ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ευδοκιμεί σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές , σε πλούσια εδάφη , καλά στραγγιζόμενα. Το χειμώνα καταστρέφεται το υπέργειο τμήμα και αναπτύσσεται μόνο το υπόγειο. Η άριστη τιμή pH είναι 6-7. Αυτή η τιμή βοηθάει στην πρόσληψη του φωσφόρου από το έδαφος. Οι απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία είναι κυρίως για άζωτο και ακολουθεί ο φώσφορος και το κάλιο. Ένα μέτριο χωράφι χρειάζεται περίπου 15 μονάδες αζώτου. Οι αρδεύσεις πρέπει να είναι ελαφρές και συχνές.

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Το μελισσόχορτο πολλαπλασιάζεται συνήθως με σπόρο, παραφυάδες και μοσχεύματα. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται την άνοιξη. Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορεία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Τα φυτά δέχονται εκεί όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες μέχρι να αποκτήσουν ύψος 12-15 εκ. οπότε και μεταφυτεύονται στο χωράφι. Για κάθε στρέμμα που θα καλλιεργηθεί χρειάζονται 6 τ.μ. σπορείου και 2 γραμμάρια σπόρου ανά τ.μ. Ο σπόρος καλύπτεται με άμμο ή τύρφη και πατιέται ελαφρά. Η μεταφύτευση των φυταρίων γίνεται σε καλά προετοιμασμένο χωράφι. Τα φυτάρια φυτεύονται σε αποστάσεις 75-80 εκ. μεταξύ των γραμμών και 35-40 εκ. επί της γραμμής. Η διάρκεια ζωής της φυτείας είναι 5-6 χρόνια. Η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με καλλιεργητικές φροντίδες.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Η συγκομιδή όλου του υπέργειου τμήματος γίνεται στην αρχή της ανθοφορίας. Η κοπή γίνεται με χορτοκοπτικό και ακολουθεί η συλλογή και η μεταφορά (χαλαρό φόρτωμα) στο ξηραντήριο (θερμοκρασία ξήρανσης

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Το μελισσόχορτο προσβάλλεται από ωίδιο και αφίδες.

ΧΡΗΣΗ
Τα φύλλα του (νωπά ή ξερά) χρησιμοποιούνται στην μαγειρική, ζαχαροπλαστική, παρασκευή ποτών και εξαγωγή αιθέριου ελαίου.Το αφέψημά του χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό. Επίσης είναι μελισσοκομικό φυτό.

Πηγή: www.kespy.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μελισσόχορτο








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Συμβουλές για φυσική ομορφιά.

    Ο καλύτερος και πιο οικονομικός τρόπος για να διατηρείτε την επιδερμίδα σας λαμπερή και υγιή βρίσκεται στη… φύση....

  2. Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

    Το φθινόπωρο, έστω και χωρίς πρωτοβρόχια και κίτρινα φύλλα στα δέντρα, έχει καταφθάσει και απόδειξη αυτού η ελαφριά...

  3. Γιατί τρώμε πολύ;

    Οι παχύσαρκοι άνθρωποι αισθάνονται έναν ισχυρότερο πειρασμό για… φαγητό, επειδή ο εγκέφαλός τους είναι προγραμματισμένος με διαφορετικό τρόπο,...

  4. Πως θα διατηροήσουμε φρέσκα τα φρούτα

    Ποια φρούτα βασιλεύουν στην καρδιά του χειμώνα; Μήλα, εσπεριδοειδή, αχλάδια, μπανάνες, τα τελευταία ρόδια αλλά και μερικά ακόμα...

Φυτά

Συνταγές και μάσκες για μαλλιά και δέρμα

Συνταγές και μάσκες για μαλλιά και δέρμα

Δεν χρειάζεται να περνάς την μέρα σου σε κέντρα αισθητικής για να απολαμβάνεις δημοφιλείς θεραπείες με σπάνια βότανα λουλούδια και εξωτικά φρούτα....

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικές ανταύγειες για τα μαλλιά

Φυσικές ανταύγειες για τα μαλλιά

Το καλοκαίρι είναι μακριά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε τις ανταύγειες της παραλίας και τα ξανθά μαλλιά των...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικές μάσκες ομορφιάς με συνταγές από ... παλιά

Φυσικές μάσκες ομορφιάς με συνταγές από ... παλιά

Oι μάσκες που προτείνω, χρειάζονται μόνο φρέσκα υλικά και προϊόντα  που μπορείς να τα βρεις  εύκολα στο φαρμακείο της γειτονιάς σου…και  μόλις...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Γιαούρτι: μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Γιαούρτι: μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Η κατανάλωση γιουρτιού μειώνει κατά 18% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη«Ένα πρόβιο την ημέρα τον διαβήτη κάνει πέρα», σύμφωνα με μια νέα αμερικανική...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron