Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Προστασία, υποστήριξη φυτών

Πώς στηρίζουμε και υποστυλώνουμε τα κηπευτικά μας;

Πώς στηρίζουμε και υποστυλώνουμε τα κηπευτικά μας;

Τα περισσότερα κηπευτικά πρέπει και μπορούμε να τα στηρίζουμε. Ιδιαίτερα, στα "καλοκαιρινά" απαιτείται αυτή η εργασία για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, τόσο από την άποψη της παραγωγής όσο και για την πρόληψη διαφόρων ασθενειών.

Ένα φυτό που στηρίζεται και είναι όρθιο, έρχεται σε καλύτερη επαφή με τον ήλιο, αερίζεται καλύτερα με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης για προσβολές από έντομα, μύκητες κ.α. Επίσης το φυτό που υποστυλώνεται δεν ακουμπάει στο έδαφος οπότε δεν σαπίζουν τα φύλλα του ή ο κορμός του από το νερό του ποτίσματος.

Ποιά κηπευτικά στηρίζουμε και πώς;

Οι ερασιτέχνες καλλιεργητές συνήθως υποστυλώνουν την Τομάτα, την Αγγουριά και την Φασολιά. Στις επαγγελματικές φυτείες θα δείτε μέχρι και Πεπόνια αναρριχώμενα. Ας δούμε πιο κάτω, πώς και με ποιούς τρόπους στηρίζουμε την Τομάτα και την Αγγουριά, στον κήπο μας.

Στήριξη Τομάτας ( Ντομάτας )

Όλες οι αναρριχώμενες ποικιλίες, οι οποίες μεγαλώνων πολύ απαιτούν στήριξη. Πολλές φορές αυτή η εργασία γίνετε και στις "χαμηλές" ή κοντές  ποικιλίες, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Εάν δεν τις στηρίξουμε θα πλαγιάσουν και θα σπάσουν. Η φωτογραφία πιο κάτω, δείχνει έναν απλό τρόπο υποστύλωσης σε ατομικό πάσαλο.

Υποστήλωση σε υπαίθριες καλλιέργειες

 

 

Σκίτσο με υποστύλωση Τομάτας σε ατομικό πάσαλο. Είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος και απλός τρόπος στήριξης.

 

 

 

 

 

 

 

Στήριξη υπαίθριας Τομάτας με ξύλινους πασσάλους και σπάγκο πάνω στην γραμμή καλλιέργειας. Η απόσταση μεταξύ των πασάλων είναι περίπου τέσσερα μέτρα, και το σύρμα ξεκινάει  30 εκατοστά πάνω απο το έδαφος. Ανα 30 εκατοστά δηλαδή δένουμε σύρμα πάνω στους πασάλλους μέχρι και το ύψος 1.60 εκ.. Προσοχή οι πάσσαλοι σε αυτή την περίπτωση πρέπει να στερεωθούν καλά στο έδαφος, γιατί θα σηκώσουν το βάρος πολλών φυτών.






Υποστύλωση στο Θερμοκήπιο



Στήριξη Τομάτας σε επαγγελματικό θερμοκήπιο. Κάθε φυτό δένεται με σπάγκο στην βάση του και όλοι οι σπάγκοι σε οριζόντια σίδερα ή σύρματα που βρίσκονται πάνω απο τα φυτά στο θερμοκήπιο.


Στήριξη Τομάτας σε επαγγελματικό θερμοκήπιο, βιοκαλλιέργειας κηπευτικών στην Μακεδονία. Η Τομάτα όπως και στην παραπάνω φωτογραφία στηρίζεται σε σπάγκο. Το φυτό όσο μεγαλώνει ο παραγωγός το περιστέφει με προσοχή γύρω απο τον σπάγκο και το στηρίζει.





Στήριξη Αγγουριάς
Η στήριξη της Αγγουριάς έχει κοινά στοιχεία με αυτό της Τομάτας. Μπορείτε να την στηρίξετε σε ατομικό πάσσαλο στις υπαίθριες καλλιέργειες, ή με σπάγκο στα θερμοκήπια. Το φυτό της Αγγουριάς έχει πλούσιους και τρυφερούς βλαστούς. Προσέξτε κατα την διάρκεια της στήριξης να μην τους τραυματίσετε ή σπάσετε εντελώς.

Σκίτσα και προτάσεις



Τρείς προτάσεις υποστύλωσης για την Τομάτα, το Αγγουράκι και τα Φασολάκια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Υποστύλωση Τομάτας σε οικοδομικό σιδερένιο πλέγμα (επιλέξτε γαλβανιζέ).

 

 

 

 



 

 

 

 

 Υποστύλωση Τομάτας σε τρείς πασσάλους. 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: ktimabioma.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Υποστύλωση φυτών, Τομάτα, Αγγουριά








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για μικρές επιχειρήσεις

    Ξεκινάει σήμερα Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016, 12 μ.μ., η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων,...

  2. Στο Ναύπλιο δωρεάν ακτινίδια σε μαθητές

    Ο Δήμος Ναυπλιέων διανέμει δωρεάν φρούτα σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία προέρχονται από ομάδα παραγωγών...

  3. Ξεχειμωνιάζουν οι πελαργοί σε χωματερές αντί να μεταναστεύουν

    Ορισμένοι πληθυσμοί πελαργών, ευτυχώς όχι και στην Ελλάδα, έχουν εγκαταλείψει την εξαντλητική ετήσια μετανάστευση στην Αφρική και προτιμούν...

  4. Τι δεν γνωρίζουμε για τις μέλισσες

    Γνωρίζετε ότι οι μέλισσες εκτός του ότι μας δίνουν το μέλι, βοηθούν και στην γονιμοποίηση των φυτών. Νέες...

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως θα βρούμε τον τύπο της επιδερμίδα μας

Πως θα βρούμε τον τύπο της επιδερμίδα μας

Κάθε τύπος επιδερμίδας έχει διαφορετικές ανάγκες και χρειάζεται ειδική φροντίδα και προϊόντα περιποίησης. Προσδιορίστε τον τύπο επιδερμίδας σας για να είστε σίγουρη...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσική μάσκα μαλλιών με πορτοκάλι και λάδι καρύδας

Φυσική μάσκα μαλλιών με πορτοκάλι και λάδι καρύδας

Το να παρασκευάσετε τα δικά σας φυσικά προϊόντα φροντίδας είναι διασκεδαστικό, ασφαλές και φιλικό προς τον προϋπολογισμό σας!Υλικά- Χυμός ενός λεμονιού- Χυμός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μούρα για όμορφη επιδερμίδα

Μούρα για όμορφη επιδερμίδα

Τα μούρα καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και διατηρούν το πρόσωπό σας λαμπερό και λείο!Βήμα 1Σε ένα μπλέντερ, αναμείξτε 2 κουταλιές γιαούρτι και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Έντονο ξανθό χρώμα στα μαλλιά με φυσικό τρόπο

Έντονο ξανθό χρώμα στα μαλλιά με φυσικό τρόπο

Το χαμομήλι και το λεμόνι ως παράγοντες λεύκανσης, και ο όξινος χυμός του λεμονιού επιτρέπουν στα ένζυμα της πατάτας να λαμπρύνουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαρούλι και ελαιόλαδο για περιποίηση

Μαρούλι και ελαιόλαδο για περιποίηση

Τα φυσικά προϊόντα διατροφής είναι τα καλύτερα συστατικά για τη φροντίδα του δέρματος, και κοστίζουν πολύ λιγότερο από τις μάσκες εμπορίου.Τι θα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Απαλή και λαμπερή επιδερμίδα με scrub σώματος

Απαλή και λαμπερή επιδερμίδα με scrub σώματος

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι προετοιμασίες για την θάλασσα και το μαγιό έχουν ξεκινήσει. Δώστε λοιπόν στο σώμα σας την φροντίδα που...

διαβάστε αναλυτικά »

Συγκομιδή βοτάνων

Ιδέες και συμβουλές για την χρήση των βοτάνων

Ιδέες και συμβουλές για την χρήση των βοτάνων

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τα αγαπημένα μας βότανα. Μαζεύετε τα βότανα πριν πέσει ο ήλιος, για να έχουν πιο έντονη γεύση. Ψιλοκόψτε σχοινόπρασο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Προλάβετε τις άσπρες τρίχες!

Προλάβετε τις άσπρες τρίχες!

Η κληρονομικότητα είναι ο βασικότερος παράγοντας που καθορίζει σε ποια ηλικία θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες άσπρες τρίχες. Παράγοντες όπως...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron