Αρχική » Φυτά

Κάρδαμο, καλλιέργεια και ιδιότητες

Κάρδαμο, καλλιέργεια και ιδιότητες

Μονοετές ποώδες φυτό, αυτοφυές αλλά και καλλιεργού­μενο σε όλο τον κόσμο, με χαρακτηριστική ο­σμή, λογχοειδή λεία φύλλα και λευκά μικρά λουλούδια. Καλ­λιεργείται κυρίως για χρήση στη μαγειρική, καθώς είναι θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνη C.

Το κάρδαμο είναι αποτοξινωτικό, ανθελμινθικό και διουρητικό βότανο, καταπραΰνει τους ρευ­ματικούς πόνους, ενώ η ρίζα βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής. Χρησιμοποιείται ακόμη για τη θεραπεία του διαβή­τη και ως καθαριστικό του αίματος.

Τα χρήσιμα μέρη του κάρδαμου είναι η ρίζα, τα ρι­ζώματα, οι μίσχοι και τα φύλλα. Τονώνει τον οργανισμό και έχει αφροδισιακές του ιδιότητες, ιδιότη­τα γνωστή από την αρχαιότητα, γιατί περιέχει διάφορα άλατα, όπως σίδηρο, ασβέστιο και ιώ­διο. Κάνει πολύ καλό στο κου­ρασμένο συκώτι, καθαρίζει το αίμα και είναι άριστο ορεκτικό. Ο χυμός του, ανακατεμένος με μέλι, δίνει αλοιφή που εξαλεί­φει τις πανάδες του δέρματος. Στη μαγειρική, χρησι­μοποιείται μόνο του ως σαλατικό ή μαζί με άλλα λαχανικά.

Είναι πολύ εύκολο στην καλλιέργεια του και δεν πρέπει να λείπει από κανένα περιβόλι είτε το χρησιμοποιούμε σαν βότανο είτε σαν σαλατικό.

Επίσης αν φροντίσουμε να κάνουμε διαδοχικές σπορές μπορούμε να το έχουμε φρέσκο στο τραπέζι μας, σχεδόν, όλο τον χρόνο.

 

Πηγή: tolinionews.blogspot.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κάρδαμο







Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Είκοσι συνήθειες που ... σαμποτάρουν το αδυνάτισμα

    Πριν από λίγους μήνες, το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής εξέδωσε κατάλογο με 100 διαφορετικούς παράγοντες που μπορεί να μας...

  2. Συμβουλές μαγειρικής που κάνουν καλό στην υγεία και νοστιμότερο το φαγητό μας.

    Μπορεί να είστε συνηθισμένοι να μαγειρεύετε, ίσως και να είναι η αγαπημένη σας συνήθεια, συχνά όμως, κάνετε λάθη...

  3. Στατίνες ενάντια στη σκλήρυνση κατά πλάκας

    Μια νέα βρετανική έρευνα δείχνει ότι η χρήση των στατίνων, των πιο διαδεδομένων φαρμάκων κατά της χοληστερίνης, μπορεί...

  4. Θρεπτικοί συνδιασμοί

    Υπάρχουν κάποιες τροφές, που όχι μόνο μπορούν να συνδυαστούν, αλλά είναι και η καλύτερη επιλογή να καταναλωθούν μαζί....

Φυτά

Μαστίχα Χίου: θεραπευτικές ιδιότητες

Μαστίχα Χίου: θεραπευτικές ιδιότητες

Από την αρχαιότητα ήταν ήδη γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας και του μαστιχέλαιου για την υγεία. Μαστίχα ονομάζεται η αρωματική φυσική...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα: ποιά είναι κατάλληλα για κάθε άνθρωπο

Φρούτα: ποιά είναι κατάλληλα για κάθε άνθρωπο

Τα φρούτα είναι γεμάτα βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές και φυτοχημικές ουσίες. Ωστόσο, δεν έχουν όλα την ίδια θρεπτική αξία - ούτε παχαίνουν ή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τα βότανα που εμπιστεύονται και οι γιατροί

Τα βότανα που εμπιστεύονται και οι γιατροί

Οι νέες έρευνες δείχνουν πώς τα βότανα μπορούν να ανακουφίσουν από το σωματικό πόνο, να προστατέψουν από τη νόσο του Alzheimer και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Μυστικά για καύση του λίπους

Μυστικά για καύση του λίπους

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καύση του λίπους είναι μια καθημερινή προσπάθεια. Για να διατηρήσετε τον μεταβολισμό σας στα ύψη, θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron