Αρχική » Φυτά

Κάρδαμο, καλλιέργεια και ιδιότητες

Κάρδαμο, καλλιέργεια και ιδιότητες

Μονοετές ποώδες φυτό, αυτοφυές αλλά και καλλιεργού­μενο σε όλο τον κόσμο, με χαρακτηριστική ο­σμή, λογχοειδή λεία φύλλα και λευκά μικρά λουλούδια. Καλ­λιεργείται κυρίως για χρήση στη μαγειρική, καθώς είναι θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνη C.

Το κάρδαμο είναι αποτοξινωτικό, ανθελμινθικό και διουρητικό βότανο, καταπραΰνει τους ρευ­ματικούς πόνους, ενώ η ρίζα βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής. Χρησιμοποιείται ακόμη για τη θεραπεία του διαβή­τη και ως καθαριστικό του αίματος.

Τα χρήσιμα μέρη του κάρδαμου είναι η ρίζα, τα ρι­ζώματα, οι μίσχοι και τα φύλλα. Τονώνει τον οργανισμό και έχει αφροδισιακές του ιδιότητες, ιδιότη­τα γνωστή από την αρχαιότητα, γιατί περιέχει διάφορα άλατα, όπως σίδηρο, ασβέστιο και ιώ­διο. Κάνει πολύ καλό στο κου­ρασμένο συκώτι, καθαρίζει το αίμα και είναι άριστο ορεκτικό. Ο χυμός του, ανακατεμένος με μέλι, δίνει αλοιφή που εξαλεί­φει τις πανάδες του δέρματος. Στη μαγειρική, χρησι­μοποιείται μόνο του ως σαλατικό ή μαζί με άλλα λαχανικά.

Είναι πολύ εύκολο στην καλλιέργεια του και δεν πρέπει να λείπει από κανένα περιβόλι είτε το χρησιμοποιούμε σαν βότανο είτε σαν σαλατικό.

Επίσης αν φροντίσουμε να κάνουμε διαδοχικές σπορές μπορούμε να το έχουμε φρέσκο στο τραπέζι μας, σχεδόν, όλο τον χρόνο.

 

Πηγή: tolinionews.blogspot.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κάρδαμο








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ξυπόλητοι στην άμμο: μας κάνει καλό

    Όποιο πρόβλημα και αν αντιμετωπίζεις στο πέλμα (πλατυποδία, κοιλοποδία, άκανθα φτέρνας), τώρα το καλοκαίρι έχεις μια μοναδική ευκαιρία...

  2. Σταφίδες: προστατεύουν τα κύτταρά μας από τη γήρανση και τις ασθένειες

    Οι σταφίδες αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παραδοσιακό ελληνικό προϊόν και διακρίνονται για τα μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.Αυτός είναι ο...

  3. Κατεψυγμένα τρόφιμα: τί πρέπει να γνωρίζουμε

    Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να χάσουν πολύ υγρασία με το χρόνο και να παρουσιάσουν κηλίδες που μοιάζουν...

  4. Πόσο υγιεινά είναι τα αποξηραμένα φρούτα;

    Tα αποξηραμένα φρούτα είναι τόσο θρεπτικά και υγιεινά όσο τα φρέσκα; Η απάντηση εξαρτάται από τον καθένα μας...

Αυτό το γνωρίζατε;

Πότε είναι φρέσκο ένα αυγό;

Πότε είναι φρέσκο ένα αυγό;

Για να διαπιστώσουμε αν ένα αυγό είναι φρέσκο, γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και το ρίχνουμε μέσα. Αν βυθιστεί και ακουμπήσει...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως καθαρίζουμε τη σκουριά από το μπαλκόνι μας

Πως καθαρίζουμε τη σκουριά από το μπαλκόνι μας

Τα μπαλκόνια υπόκεινται στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, οπότε είναι λογικό να λερώνονται και μάλιστα με δύσκολους λεκέδες. Δεν έχετε μόνο να αντιμετωπίσετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Η σωστή αποστείρωση των βάζων

Η σωστή αποστείρωση των βάζων

Εποχή που φτιάχνουμε διάφορα γλυκά και μαρμελάδες. Για να διατηρήσετε μαρμελάδες, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού για πολύ καιρό, θα χρειαστεί να τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γκότζι μπέρι στο εναλλακτικό μικροσκόπιο

Γκότζι μπέρι στο εναλλακτικό μικροσκόπιο

Καρπός περιζήτητος για τις ευεργετικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, που παραδοσιακά έχει συσχετιστεί με την ευεξία και τη μακροζωία. Γι’ αυτό,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μανιτάρια: λίγες θερμίδες, πολλά αντιοξειδωτικά.

Μανιτάρια: λίγες θερμίδες, πολλά αντιοξειδωτικά.

Δύσκολα θα βρεις τρόφιμο που να έχει τόσο μεγάλη ποικιλία. Τα μανιταράκια είναι πολύ γευστικά και αν θέλεις να ξέρεις, έχουν ελάχιστα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Κάντε το πλυντήριο σας να λάμπει και να μυρίζει υπέροχα

Κάντε το πλυντήριο σας να λάμπει και να μυρίζει υπέροχα

Ξέρετε πως είναι να έχετε μόλις πλύνει τα ρούχα σας αλλά αυτά πάλι να μυρίζουν, και μάλιστα περίεργα; Η μυρωδιά αυτή είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τροφικές δηλητηριάσεις: τί πρέπει να γνωρίζετε για να τις αποφύγετε

Τροφικές δηλητηριάσεις: τί πρέπει να γνωρίζετε για να τις αποφύγετε

Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πολύ συνηθισμένες το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την αλλοίωση των... τροφίμων, αλλά και τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων, που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κύμινο για να χάσετε τα περιττά κιλά

Κύμινο για να χάσετε τα περιττά κιλά

Μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ιρανικό Πανεπιστήμιο Ιατρικής Shahid Sadoughi έδειξε ότι ένα μπαχαρικό εκτός του ότι χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron