Αρχική » Φυτά

Κάρδαμο, καλλιέργεια και ιδιότητες

Κάρδαμο, καλλιέργεια και ιδιότητες

Μονοετές ποώδες φυτό, αυτοφυές αλλά και καλλιεργού­μενο σε όλο τον κόσμο, με χαρακτηριστική ο­σμή, λογχοειδή λεία φύλλα και λευκά μικρά λουλούδια. Καλ­λιεργείται κυρίως για χρήση στη μαγειρική, καθώς είναι θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνη C.

Το κάρδαμο είναι αποτοξινωτικό, ανθελμινθικό και διουρητικό βότανο, καταπραΰνει τους ρευ­ματικούς πόνους, ενώ η ρίζα βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής. Χρησιμοποιείται ακόμη για τη θεραπεία του διαβή­τη και ως καθαριστικό του αίματος.

Τα χρήσιμα μέρη του κάρδαμου είναι η ρίζα, τα ρι­ζώματα, οι μίσχοι και τα φύλλα. Τονώνει τον οργανισμό και έχει αφροδισιακές του ιδιότητες, ιδιότη­τα γνωστή από την αρχαιότητα, γιατί περιέχει διάφορα άλατα, όπως σίδηρο, ασβέστιο και ιώ­διο. Κάνει πολύ καλό στο κου­ρασμένο συκώτι, καθαρίζει το αίμα και είναι άριστο ορεκτικό. Ο χυμός του, ανακατεμένος με μέλι, δίνει αλοιφή που εξαλεί­φει τις πανάδες του δέρματος. Στη μαγειρική, χρησι­μοποιείται μόνο του ως σαλατικό ή μαζί με άλλα λαχανικά.

Είναι πολύ εύκολο στην καλλιέργεια του και δεν πρέπει να λείπει από κανένα περιβόλι είτε το χρησιμοποιούμε σαν βότανο είτε σαν σαλατικό.

Επίσης αν φροντίσουμε να κάνουμε διαδοχικές σπορές μπορούμε να το έχουμε φρέσκο στο τραπέζι μας, σχεδόν, όλο τον χρόνο.

 

Πηγή: tolinionews.blogspot.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κάρδαμο







Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Κρίση πανικού; Μπορείτε να τη διαχειριστείτε σωστά

    Η κρίση πανικού είναι μια ξαφνική αντίδραση του οργανισμού με συμπτώματα όπως είναι η δύσπνοια, οι μυϊκοί σπασμοί...

  2. Μπορείτε να χάσετε 10 κιλά σε 2 εβδομάδες!

    Όπως η μόδα κάνει κύκλους, αναπαράγοντας και φέρνοντας στο προσκήνιο ξανά ό,τι είχε κάνει επιτυχία σε παλιότερες εποχές,...

  3. Τροφές με λίγα λιπαρά και πολύ πρωτεΐνη

    Μερικές τροφές είναι τόσο πλούσιες σε πρωτεΐνη που με αυτές τις τροφές μπορούμε να κάνουμε διατροφή και να...

  4. Γύρη: θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες

    Στην ελλάδα πολύ λίγοι ως τώρα έχουν ακουστά να γίνεται λόγος για την “μελισσογύρη”. είναι μια νέα τροφή...

Φυτά

Καφεΐνη: ασπίδα προστασίας κατά του Αλτσχάιμερ

Καφεΐνη: ασπίδα προστασίας κατά του Αλτσχάιμερ

Η καφεΐνη που περιέχεται σε ροφήματα όπως ο καφές πιθανόν να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, καθώς προστατεύει κατά της...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πάσχα: πώς υπολογίζεται και γιατί μετακινείται

Πάσχα: πώς υπολογίζεται και γιατί μετακινείται

Γιατί όμως η ημερομηνία του Πάσχα μετακινείται και ποια είναι ιστορικά η σχέση ανάμεσα στους αστρονομικούς υπολογισμούς και στον καθορισμό της ημερομηνίας...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πασχαλινά δώρα χειροποίητα

Πασχαλινά δώρα χειροποίητα

Για τους φίλους σας, τα αγαπημένα σας πρόσωπα, τους κουμπάρους σας, τα αδέρφια σας ή και τους γονείς σας, μπορείτε να ετοιμάσετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές και βότανα για την καλή λειτουργία του εντέρου, κατά της δυσκοιλιότητας!

Τροφές και βότανα για την καλή λειτουργία του εντέρου, κατά της δυσκοιλιότητας!

Η δυσκοιλιότητα είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως ένα από τα πιο γνωστά συμπτώματα της δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Ο Ιπποκράτης, μάλιστα,...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron