Αρχική » Φυτά

Κάρδαμο, καλλιέργεια και ιδιότητες

Κάρδαμο, καλλιέργεια και ιδιότητες

Μονοετές ποώδες φυτό, αυτοφυές αλλά και καλλιεργού­μενο σε όλο τον κόσμο, με χαρακτηριστική ο­σμή, λογχοειδή λεία φύλλα και λευκά μικρά λουλούδια. Καλ­λιεργείται κυρίως για χρήση στη μαγειρική, καθώς είναι θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνη C.

Το κάρδαμο είναι αποτοξινωτικό, ανθελμινθικό και διουρητικό βότανο, καταπραΰνει τους ρευ­ματικούς πόνους, ενώ η ρίζα βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής. Χρησιμοποιείται ακόμη για τη θεραπεία του διαβή­τη και ως καθαριστικό του αίματος.

Τα χρήσιμα μέρη του κάρδαμου είναι η ρίζα, τα ρι­ζώματα, οι μίσχοι και τα φύλλα. Τονώνει τον οργανισμό και έχει αφροδισιακές του ιδιότητες, ιδιότη­τα γνωστή από την αρχαιότητα, γιατί περιέχει διάφορα άλατα, όπως σίδηρο, ασβέστιο και ιώ­διο. Κάνει πολύ καλό στο κου­ρασμένο συκώτι, καθαρίζει το αίμα και είναι άριστο ορεκτικό. Ο χυμός του, ανακατεμένος με μέλι, δίνει αλοιφή που εξαλεί­φει τις πανάδες του δέρματος. Στη μαγειρική, χρησι­μοποιείται μόνο του ως σαλατικό ή μαζί με άλλα λαχανικά.

Είναι πολύ εύκολο στην καλλιέργεια του και δεν πρέπει να λείπει από κανένα περιβόλι είτε το χρησιμοποιούμε σαν βότανο είτε σαν σαλατικό.

Επίσης αν φροντίσουμε να κάνουμε διαδοχικές σπορές μπορούμε να το έχουμε φρέσκο στο τραπέζι μας, σχεδόν, όλο τον χρόνο.

 

Πηγή: tolinionews.blogspot.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κάρδαμο








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Αποθήκευση λαχανικών & φρούτων

    Αποθηκεύστε σωστά, διατηρήστε φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά σας και απολαύστε τα όποτε θέλετε εσείς!Αβοκάντο: Οι καρποί...

  2. Οι 10 πιο υγιεινές εθνικές κουζίνες

    Ας δούμε ποιές είναι οι δέκα πιό υγιεινές εθνικές κουζίνες: Πρώτη η ελληνική!Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από...

  3. Τρόφιμα φυσικά και μεταλλαγμένα: πώς να τα ξεχωρίζετε

    Μπορείτε να ξεχωρίζετε τα ΦΥΣΙΚΑ και τα ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ τρόφιμα. Είναι πραγματικά δυσάρεστο και επίσης πολύ επικίνδυνο για την...

  4. Κολπάκια για το μαγείρεμα

    Πώς να σώσετε μαγειρικές που... απέτυχαν! Δεν χρειάζεται να πετάξετε το φαγητό σας όταν τα πράγματα πάνε στραβά....

Αυτό το γνωρίζατε;

Γιαούρτι: μας κάνει καλό

Γιαούρτι: μας κάνει καλό

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πρωτεϊνες, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, στην ανάπτυξη και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καρπούζι και Πεπόνι: τα νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα

Καρπούζι και Πεπόνι: τα νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα

Αναλύουμε τα δύο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούταΤο καρπούζι και το πεπόνι αποτελούν δύο αγαπημένα φρούτα, απόλυτα συνδεδεμένα με το καλοκαίρι, τη ζέστη και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το νερό

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το νερό

Το νερό αποτελεί το 75% του σώματος μας, το 90% του αίματος και το 85% του εγκέφαλου. Το στεγνό στόμα είναι το...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Ο γάμος μας παχαίνει!

Ο γάμος μας παχαίνει!

Μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει δύο βασικές διαπιστώσεις: ότι ο γάμος γενικά παχαίνει λίγο-πολύ τους ανθρώπους, αλλά επίσης, ότι οι παντρεμένοι...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron