Αρχική » Φυτά

Κάρδαμο, καλλιέργεια και ιδιότητες

Κάρδαμο, καλλιέργεια και ιδιότητες

Μονοετές ποώδες φυτό, αυτοφυές αλλά και καλλιεργού­μενο σε όλο τον κόσμο, με χαρακτηριστική ο­σμή, λογχοειδή λεία φύλλα και λευκά μικρά λουλούδια. Καλ­λιεργείται κυρίως για χρήση στη μαγειρική, καθώς είναι θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνη C.

Το κάρδαμο είναι αποτοξινωτικό, ανθελμινθικό και διουρητικό βότανο, καταπραΰνει τους ρευ­ματικούς πόνους, ενώ η ρίζα βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής. Χρησιμοποιείται ακόμη για τη θεραπεία του διαβή­τη και ως καθαριστικό του αίματος.

Τα χρήσιμα μέρη του κάρδαμου είναι η ρίζα, τα ρι­ζώματα, οι μίσχοι και τα φύλλα. Τονώνει τον οργανισμό και έχει αφροδισιακές του ιδιότητες, ιδιότη­τα γνωστή από την αρχαιότητα, γιατί περιέχει διάφορα άλατα, όπως σίδηρο, ασβέστιο και ιώ­διο. Κάνει πολύ καλό στο κου­ρασμένο συκώτι, καθαρίζει το αίμα και είναι άριστο ορεκτικό. Ο χυμός του, ανακατεμένος με μέλι, δίνει αλοιφή που εξαλεί­φει τις πανάδες του δέρματος. Στη μαγειρική, χρησι­μοποιείται μόνο του ως σαλατικό ή μαζί με άλλα λαχανικά.

Είναι πολύ εύκολο στην καλλιέργεια του και δεν πρέπει να λείπει από κανένα περιβόλι είτε το χρησιμοποιούμε σαν βότανο είτε σαν σαλατικό.

Επίσης αν φροντίσουμε να κάνουμε διαδοχικές σπορές μπορούμε να το έχουμε φρέσκο στο τραπέζι μας, σχεδόν, όλο τον χρόνο.

 

Πηγή: tolinionews.blogspot.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κάρδαμο








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Στην Ιταλία κατασχέθηκε τοξικό ψωμί

    Η ιταλική αστυνομία κατέσχεσε 3.200 κιλά πιθανόν τοξικού ψωμιού που παρήγαγαν παράνομα αρτοποιεία και πωλούσαν μισοτιμής σε καταναλωτές...

  2. Ας ανακαλύψουμε την ευτυχία ... τρώγοντας!

    Και όμως η σωστή διατροφή μας βοηθάει να είμαστε καλά ψυχολογικά. Σύμφωνα με νέα δεδομένα επτά μερίδες φρούτων...

  3. Σε διαβούλευση η μελέτη για τον Κυπαρισσιακό κόλπο

    Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε, σήμερα, Παρασκευή 8 Αυγούστου, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) και το συνημμένο σε αυτήν...

  4. Πονοκέφαλος - Ημικρανία; Ας τα αντιμετωπίσουμε

    Οι πονοκέφαλοι μπορούν να προκληθούν από πολλούς παράγοντες όπως κούραση ματιών, ένταση, εισπνοή τοξικών αναθυμιάσεων καθώς και από...

Αυτό το γνωρίζατε;

Γιαούρτι: μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Γιαούρτι: μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Η κατανάλωση γιουρτιού μειώνει κατά 18% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη«Ένα πρόβιο την ημέρα τον διαβήτη κάνει πέρα», σύμφωνα με μια νέα αμερικανική...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τι νοιώθει ο σκύλος για εμάς;

Τι νοιώθει ο σκύλος για εμάς;

Λατρεύουμε τα μαλλιαρά παιδιά μας. Και το ξέρουμε πως μας λατρεύουν και αυτά. Η αγάπη και η μοναδική αφοσίωση του σκύλου στον...

διαβάστε αναλυτικά »

Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Οικολογικό εντομοκτόνο για προστασία των φυτών

Οικολογικό εντομοκτόνο για προστασία των φυτών

Ας δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε οικολογικά εντομοκτόνα για φυτοπροστασία γιατί τα σπρέι λαδιού δουλεύουν πνίγοντας τα έντομα όταν έρθουν σε επαφή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ζάχαρη: μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Ζάχαρη: μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Μπορεί η γεύση της να είναι γλυκιά, όμως οι επιδράσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό μόνο «γλυκές» δε μπορούν να χαρακτηριστούν. Σύμφωνα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron