Αρχική » Φυτά

Κάρδαμο, καλλιέργεια και ιδιότητες

Κάρδαμο, καλλιέργεια και ιδιότητες

Μονοετές ποώδες φυτό, αυτοφυές αλλά και καλλιεργού­μενο σε όλο τον κόσμο, με χαρακτηριστική ο­σμή, λογχοειδή λεία φύλλα και λευκά μικρά λουλούδια. Καλ­λιεργείται κυρίως για χρήση στη μαγειρική, καθώς είναι θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνη C.

Το κάρδαμο είναι αποτοξινωτικό, ανθελμινθικό και διουρητικό βότανο, καταπραΰνει τους ρευ­ματικούς πόνους, ενώ η ρίζα βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής. Χρησιμοποιείται ακόμη για τη θεραπεία του διαβή­τη και ως καθαριστικό του αίματος.

Τα χρήσιμα μέρη του κάρδαμου είναι η ρίζα, τα ρι­ζώματα, οι μίσχοι και τα φύλλα. Τονώνει τον οργανισμό και έχει αφροδισιακές του ιδιότητες, ιδιότη­τα γνωστή από την αρχαιότητα, γιατί περιέχει διάφορα άλατα, όπως σίδηρο, ασβέστιο και ιώ­διο. Κάνει πολύ καλό στο κου­ρασμένο συκώτι, καθαρίζει το αίμα και είναι άριστο ορεκτικό. Ο χυμός του, ανακατεμένος με μέλι, δίνει αλοιφή που εξαλεί­φει τις πανάδες του δέρματος. Στη μαγειρική, χρησι­μοποιείται μόνο του ως σαλατικό ή μαζί με άλλα λαχανικά.

Είναι πολύ εύκολο στην καλλιέργεια του και δεν πρέπει να λείπει από κανένα περιβόλι είτε το χρησιμοποιούμε σαν βότανο είτε σαν σαλατικό.

Επίσης αν φροντίσουμε να κάνουμε διαδοχικές σπορές μπορούμε να το έχουμε φρέσκο στο τραπέζι μας, σχεδόν, όλο τον χρόνο.

 

Πηγή: tolinionews.blogspot.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κάρδαμο








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τα μικρά μυστικά της βαζελίνης

    Το 1872 δόθηκε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη βαζελίνη. Από τότε χρησιμοποιείται ανέκαθεν για να ανακουφίσει το ταλαιπωρημένο...

  2. Αγχολυτικές τροφές

    Η διατροφή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το άγχος που έχουμε κάθε μέρα. Επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές μπορούμε να...

  3. «Χτύπα ξύλο»: Για γούρι ή από φόβο;

    Ανήκει στις πιο γνωστές προλήψεις. Γενιές και γενιές μεγάλωσαν με αυτή τη φράση στο τσεπάκι. Το πασίγνωστο «χτύπα...

  4. Ηλιόσποροι για κάθε μέρα

    Οι ηλιόσποροι αποτελούν ένα υγιεινό και απολαυστικό σνακ για μικρούς και μεγάλους και μπορεί εύκολα να ενταχθούν στην...

Φυτά

Ψωμί: δεν χαλάει τη σιλουέτα μας

Ψωμί: δεν χαλάει τη σιλουέτα μας

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που έγινε στην Αυστραλία, το ψωμί όταν καταναλώνεται σωστά είναι πολύ υγιεινό και δεν παχαίνει.Πρόκειται για το μεγάλο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που μας βοηθάνε στη συγκέντρωση

Τροφές που μας βοηθάνε στη συγκέντρωση

Το πρωινό, το ψάρι, οι ξηροί καρποί και η σοκολάτα είναι μερικές τροφές που βοηθούν στη συγκέντρωση. Υπάρχουν άλλες λύσεις εκτός...από τη...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιατί μαυρίζουνε τα μήλα

Γιατί μαυρίζουνε τα μήλα

Αρχικά, όταν το μήλο δεν είναι κομμένο, το εσωτερικό του δεν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα. Είναι ας το...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τα φρούτα γιατί είναι διαφορετικά από τα λαχανικά;

Τα φρούτα γιατί είναι διαφορετικά από τα λαχανικά;

Ο όρος φρούτο στην καθομιλουμένη έχει διαφορετική σημασία από τον αυστηρό όρο της βοτανικής. Στον κλάδο της επιστήμης που λέγεται βοτανική, στην...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron