Αρχική » Φυτά

Κάρδαμο, καλλιέργεια και ιδιότητες

Κάρδαμο, καλλιέργεια και ιδιότητες

Μονοετές ποώδες φυτό, αυτοφυές αλλά και καλλιεργού­μενο σε όλο τον κόσμο, με χαρακτηριστική ο­σμή, λογχοειδή λεία φύλλα και λευκά μικρά λουλούδια. Καλ­λιεργείται κυρίως για χρήση στη μαγειρική, καθώς είναι θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνη C.

Το κάρδαμο είναι αποτοξινωτικό, ανθελμινθικό και διουρητικό βότανο, καταπραΰνει τους ρευ­ματικούς πόνους, ενώ η ρίζα βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής. Χρησιμοποιείται ακόμη για τη θεραπεία του διαβή­τη και ως καθαριστικό του αίματος.

Τα χρήσιμα μέρη του κάρδαμου είναι η ρίζα, τα ρι­ζώματα, οι μίσχοι και τα φύλλα. Τονώνει τον οργανισμό και έχει αφροδισιακές του ιδιότητες, ιδιότη­τα γνωστή από την αρχαιότητα, γιατί περιέχει διάφορα άλατα, όπως σίδηρο, ασβέστιο και ιώ­διο. Κάνει πολύ καλό στο κου­ρασμένο συκώτι, καθαρίζει το αίμα και είναι άριστο ορεκτικό. Ο χυμός του, ανακατεμένος με μέλι, δίνει αλοιφή που εξαλεί­φει τις πανάδες του δέρματος. Στη μαγειρική, χρησι­μοποιείται μόνο του ως σαλατικό ή μαζί με άλλα λαχανικά.

Είναι πολύ εύκολο στην καλλιέργεια του και δεν πρέπει να λείπει από κανένα περιβόλι είτε το χρησιμοποιούμε σαν βότανο είτε σαν σαλατικό.

Επίσης αν φροντίσουμε να κάνουμε διαδοχικές σπορές μπορούμε να το έχουμε φρέσκο στο τραπέζι μας, σχεδόν, όλο τον χρόνο.

 

Πηγή: tolinionews.blogspot.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κάρδαμο







Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Γιατροσόφια για να κατεβάσουμε τον πυρετό

    Όταν το θερμόμετρο δείχνει πάνω από 38 βαθμούς… τα «γιατροσόφια» της γιαγιάς αναλαμβάνουν δράση. Με την αλλαγή του...

  2. Μάσκα προσώπου με γιαούρτι και μέλι!

    Ας δούμε μία πολύ εύκολη μάσκα προσώπου με γιαούρτι και μέλι! Για να φτιάξεις αυτή την εύκολη μάσκα...

  3. Κινδύνους που κρύβει η οδοντόβουρτσά μας!

    Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μια σκληρή οδοντόβουρτσα μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών;  Γνωρίζετε ότι η οδοντόβουρτσα...

  4. Πρέπει να τρώνε γλυκά τα παιδιά μας;

    Σύμφωνα με πολύ διάσημες παλαιότερες μελέτες, το γενετικό μας υπόβαθρο ευθύνεται για την προτίμησή μας στη γλυκιά γεύση...

Φυτά

Ρίγανη η αντιδιαβητική

Ρίγανη η αντιδιαβητική

Η ρίγανη και το δενδρολίβανο έχουν πολύτιμες αντιδιαβητικές ιδιότητες. Σε ποιες περιπτώσεις όμως αυτές είναι οι πιο ισχυρές;Εργαστηριακές έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαστίχα η θεραπευτική

Μαστίχα η θεραπευτική

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας είναι γνωστές από την αρχαιότητα και πολλοί πολιτισμοί, πέρα από τον ελληνικό, τη χρησιμοποιούσαν σε φαρμακευτικά σκευάσματα....

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Γιατί πρέπει να πίνουμε νερό με άδειο στομάχι

Γιατί πρέπει να πίνουμε νερό με άδειο στομάχι

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι το να πίνουμε αρκετή ποσότητα νερού κάθε μέρα βοηθάει στην υγεία μας…Όταν όμως πίνουμε νερό κάθε πρωί με...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά με τη μικρότερη περιεκτικότητα φυτοφαρμάκων και χημικών

Φρούτα και λαχανικά με τη μικρότερη περιεκτικότητα φυτοφαρμάκων και χημικών

Ας γνωρίσουμε ποιά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με τη μικρότερη περιεκτικότητα φυτοφαρμάκων και χημικών. Στην όγδοη έκδοση του «Shopper’s Guide...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron