Αρχική » Φυτά

Γκότζι Μπέρι, ( Goji Berrie ), η καλλιέργεια μιας υπερτροφής

Γκότζι Μπέρι, ( Goji Berrie ), η καλλιέργεια μιας υπερτροφής

Ο καρπός του γκότζι μπέρι συμπεριλαμβάνεται στις υπερτροφές. Πρόκειται για μια πηγή πολλών βιταμινών, κυρίως βιταμίνης C και προβιταμίνης Α καθώς και μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων. Το γκότζι μπέρι τρώγεται όπως είναι, σε συνδυασμό με δημητριακά, με γιαούρτι γάλα ή κρύο τσάι.  Δίνει ενέργεια και καλή διάθεση και συμπληρώνει τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού μας σε θρεπτικά συστατικά χωρίς να μας παχαίνει.

Αναφορικά με την καλλιέργεια του ως ανερχόμενο προιόν κατηγοριοποιoύμενο στις υπερτροφές παρά την οικονομική κρίση αποτελεί μια συμφέρουσα καλλιέργεια τόσο για εσωτερική κατανάλωση όσο και ως εξαγώγιμο προιόν.

Μπορεί να καλλιεργηθεί στην Ελλάδα;

Το ελληνικό κλίμα ενδύκνειται για την παραγωγή ποιοτικού προιόντος κάτι που αποτελεί ζητούμενο ενω τα πρώτα αποτελέσματα απο δοκιμαστικές καλλιέργειες είναι άκρως ενθαρυντικά! Στις πρώτες πειραματικές καλλιέργειες σε ερασιτεχνικό πάντα επίπεδο στις περιοχές της Κρήτης της Αττικής και της Πελλοπονήσου απο την φθινοπωρινή σοδειά του περασμένου έτους είναι προφανές πως το ανερχόμενο παγκοσμίως Γκότζι Μπέρι με χαμηλό κόστος και εύκολη καλλιέργεια θα αποτελέσει μια καλή λύση στην αναζήτηση μιας κερδοφόρας και έυκολης μοντέρνας καλλιέργειας.

Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι που πιστεύουν ότι τα δικά μας Goji Berries θα είναι ποιοτικά καλύτερα από τα κινέζικα λόγω του ιδιαίτερου κλίματος της Ελλάδας.  Τα φυτά δείχνουν  να αναπτύσσονται καλά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ορεινές, πεδινές και παραθαλάσσιες.  Είναι γενικά πολύ «σκληρά» φυτά στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και μεγάλης αντοχής στη ξηρασία. Βέβαια το καλοκαίρι, με τις μεγάλες θερμοκρασίες χρειάζεται λίγο πότισμα παραπάνω λόγω του ότι βρίσκεται σε περίοδο παραγωγής. Όταν ποτίζουμε πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας την σύσταση του χώματος στο οποίο είναι φυτεμένα τα φυτά, καθώς και τις καιρικές συνθήκες (ανομβρία, καύσωνας κλπ.)

Γενικά

Ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών (Solanaceae), στην ίδια οικογένεια που ανήκουν και τα πολύ γνωστά σε μας φυτά όπως ντομάτα, πατάτα, μελιτζάνα κλπ. Είναι ένα θαμνώδες δέντρο (και όχι έρπον φυτό όπως παρουσιάστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή) και το ύψος του μπορεί να ποικίλει από 2  έως και 4-5 μέτρα, ανάλογα με το είδος του φυτού και το κλάδεμα που θα του δώσουμε. Το εύρος των θερμοκρασιών στο οποίο μπορεί να επιβιώσει είναι μεγάλο. Αντέχει από  – 20οC (κάποιοι αναφέρουν έως και -25οC) μέχρι + 40οC.

Προτιμάει μέρη με ηλιοφάνεια τις περισσότερες ώρες της ημέρας ή τουλάχιστον ημισκιερά. Μπορεί να αντέξει μέχρι και στα πιο ξερά καλοκαίρια! Το εντυπωσιακό είναι ότι το καλοκαίρι, με την μεγάλη ζέστη, ίσως να χάσει τα φύλλα του και να μοιάζει σαν να ξεράθηκε. Αυτό όμως δεν κρατάει για πολύ. Μέσα σε διάστημα 7-10 ημερών ξαναχτυπάει καινούρια φυλλαράκια, πιο ζωντανά και πιο πυκνά!

Έδαφος

Αναπτύσσεται πολύ καλά σε διάφορα εδάφη, από πολύ βαριά, αργιλώδη εδάφη έως αμμώδη, με ρΗ από 7 και πάνω. Βέβαια, τα είδαμε να αναπτύσσονται καλά και σε εδάφη με χαμηλότερο ρΗ. Δεν ξέρω, ίσως το αλκαλικό έδαφος να παίζει ρόλο στην ποσότητα ή την ποιότητα της παραγωγής. Το σημαντικό είναι το έδαφος να έχει καλή στραγγιστική ικανότητα  και να αερίζεται.

Όσοι θέλουν να καλλιεργήσουν το φυτό σε γλάστρα, καλύτερα είναι να προτιμήσουν μια γλάστρα βαθιά, γιατί το φυτό αυτό έχει πολύ βαθύ ριζικό σύστημα. Το φάρδος της γλάστρας δεν παίζει σημαντικό ρόλο.

Πότισμα

Όπως είπαμε,  είναι ένα φυτό με μεγάλη αντοχή στην ξηρασία λόγω του μεγάλου βάθους του ριζικού συστήματός του, παρ’ όλα αυτά όμως, ειδικά σε περίοδο παραγωγής θα πρέπει να ποτίζεται όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, τα νεαρά φυτά καλά είναι να ποτίζονται τακτικά (μια φορά την εβδομάδα αν δεν έχει προηγηθεί βροχή). Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ποτίζετε με κατάκλιση, αλλά με σταγόνες ή μπεκάκια, που θα ψεκάζουν το νερό χωρίς να βρέχουν τα φύλλα, για την αποφυγή μυκητολογικών προσβολών.

Φύτευση

Οι αποστάσεις φύτευσης είναι στα 2 μέτρα φυτό από φυτό πάνω στη σειρά. Ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας που θέλετε να ακολουθήσετε, θα αφήσετε και αποστάσεις σειράς από σειρά. Δηλ. αν επιλέξετε ελεύθερη φύτευση θα αφήσετε 3,5 - 4,0μ. απόσταση μεταξύ των σειρών και σ’ αυτήν την περίπτωση το στρέμμα θα πάρει 120-130 φυτά. Στην περίπτωση που θα επιλέξετε φύτευση σε στυλ παλμέτας, οι αποστάσεις σειράς από σειρά θα είναι 2,0-2,5μ., και άρα θα μπει σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός φυτών.

Όταν θα παραλάβετε τα μικρά φυτά, καλό είναι να μην τα αφήσετε για πολύ καιρό μέσα στα μικρά γλαστράκια και να τα μεταφυτέψετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γιατί όταν η ρίζα του φυτού φτάσει στον πάτο της γλάστρας το φυτό σταματάει να αναπτύσσεται. Αν έχετε σκοπό να καλλιεργήσετε τα φυτά σας σε γλάστρα, να προτιμήσετε μια γλάστρα βαθιά, γιατί οι ρίζες του φυτού τραβάνε σε βάθος. Το φάρδος της γλάστρας δεν έχει μεγάλη σημασία. Αν κατά την μεταφύτευση κόψετε λίγο τις ρίζες, το φυτό θα κλαδώσει και θα πάρει σχήμα θάμνου.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ:

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση όσον αφορά την ποσότητα των δενδρυλλίων ανά στρέμμα. Κάποιοι φυτωριούχοι-έμποροι προτείνουν  250-300 φυτά/στρέμμα (δηλ. πολύ πυκνή φύτευση 1,0μ. X 3,0μ.), βασιζόμενοι στις φυτείες της Κίνας. Εδώ ίσως να υπάρχει κάποια παγίδα! ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ!!! Εκεί γίνεται αλόγιστη χρήση χημικών και οι έλεγχοι για χημικά υπολείμματα δεν ξέρω καν αν γίνονται… Δεν είναι λίγες οι εισαγόμενες στην Ευρώπη παρτίδες αποξηραμένου καρπού γκότζι που, ύστερα από έλεγχο, γύρισαν πίσω λόγω υπερβολικών ποσοστών σε χημικά. Το κλίμα της Ελλάδας δεν είναι ίδιο με αυτό της Κίνας. Στην χώρα μας έχουμε αρκετή υγρασία, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη κάποιων ασθενειών, και ειδικότερα των μυκητιάσεων. Όσο πιο πυκνά είναι φυτεμένα τα φυτά, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να αναπτύξει ασθένειες και άλλο τόσο πιο δύσκολη θα είναι η καταπολέμηση τους. Αν λοιπόν εμείς εφαρμόσουμε τα φυτοφάρμακα που εφαρμόζουν οι κινέζοι στις φυτείες τους, δεν πρόκειται να πουλήσουμε ούτε κιλό από τον παραγόμενο καρπό! Άλλωστε, σκεφτείτε το κι αλλιώς: αν φυτέψετε τα δέντρα σας στα 2,0μ. και εφ’ όσον αυτά ενηλικιωθούν και δεν παρουσιάζουν προβλήματα, τότε μπορείτε ανάμεσά τους να προσθέσετε κι άλλα δενδρύλλια. Ενώ αν από την αρχή τα φυτέψετε στο 1,0μ. και μετά από χρόνια καταλάβετε ότι υπάρχουν προβλήματα  με ασθένειες, τι θα κάνετε; Θα ξεριζώσετε τα μισά δέντρα;

Λάβετε υπ’ όψιν σας επίσης ότι κανείς από αυτούς που προτείνουν πυκνή φύτευση, δεν έχει καλλιεργήσει το Γκότζι σε χωράφι, παρά μόνο σε γλάστρες…  Βασίζονται σε πληροφορίες που αφορούν την Κίνα, παραβλέποντας τις συνθήκες της χώρας μας (όπως και την νομοθεσία περί τροφίμων). Κι επιπλέον υπάρχει και το εμπορικό κέρδος. Όσα περισσότερα φυτά πουλήσουν, τόσο μεγαλύτερο κέρδος θα έχουν!

Εχθροί-ασθένειες

Από τα όσα μας έδειξε το φυτό μέχρι τώρα, μπορούμε να πούμε ότι προσβάλλεται από την ψείρα και τον θρίπα. Αυτές οι προσβολές καταπολεμούνται με εντομοκτόνα. Ανάλογα με το είδος καλλιέργειας που θα κάνετε (συμβατική, ολοκληρωμένης διαχείρισης ή βιολογική) θα επιλέξετε και το σκεύασμα το οποίο θα χρησιμοποιήσετε για την καταπολέμηση των εντόμων αυτών.

Επίσης, κάποιος πελάτης μας ανέφερε ότι τα φυτά του προσβλήθηκαν από ωίδιο (πάστρα). Για να το καταπολεμήσετε αυτό, θα πρέπει να ψεκάσετε τα φυτά σας με κάποιο μυκητοκτόνο.

Λίπανση

Όπως έχουμε πει, τα φυτά Goji berry, δεν είναι καθόλου απαιτητικά σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και στα πιο φτωχά εδάφη. Μέχρι τώρα δεν έχουμε χρησιμοποιήσει κάποιο λίπασμα. Στα μισά φυτά όμως έχουμε προσθέσει κοπριά και παρατηρήσαμε ότι τα φυτά αυτά αναπτύχθηκαν καλύτερα, το φύλλωμά τους ήταν πυκνότερο και με πιο ζωηρό χρώμα. Αν χρησιμοποιήσετε κοπριά στα φυτά σας, φροντίστε να είναι χωνεμένη. Επίσης, η χρήση ΕΜ (ενεργών μικροοργανισμών) θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των φυτών σας, καθώς θα τα κάνει και πιο ανθεκτικά στις προσβολές εντόμων και ασθενειών.

Καρποφορία

Αν φυτέψετε τα φυτά σας νωρίς την άνοιξη, το πιθανότερο είναι ότι προς το τέλος του καλοκαιριού θα γευτείτε τους πρώτους σας καρπούς Goji Berry! Θα είναι βέβαια λιγοστοί και μικροί, αλλά με το πέρασμα των χρόνων οι καρποί θα πολλαπλασιάζονται και θα μεγαλώνουν σε μέγεθος. Σε πλήρη παραγωγή αναμένεται να φτάσουν τα φυτά σας στον 3-4 χρόνο, και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το 35ο έτος της ζωής τους.

Συγκομιδή

Θα έλεγα ότι αυτό είναι το δυσκολότερο μέρος της όλης καλλιέργειας των Goji berries. Η συγκομιδή των καρπών γίνεται αποκλειστικά χειρονακτικά, και μάλιστα θα πρέπει να φοράτε γάντια ή να έχετε κάποιο ύφασμα, ώστε να μην πιάνετε τους καρπούς με γυμνά χέρια, γιατί όπου ακουμπάει το δέρμα μας τον καρπό, το σημείο αυτό οξειδώνεται και σκουραίνει.  Επίσης θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η παραγωγική περίοδος κρατάει πολύ καιρό. Αρχίζει από τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου και φθάνει μέχρι τις πρώτες παγωνιές του Οκτώβρη. Όλους αυτούς τους μήνες θα πρέπει να συγκομίζετε τους ώριμους καρπούς κάθε 3-4 ημέρες.

Αποξήρανση

Η αποξήρανση των καρπών δεν είναι δύσκολη. Μπορούν να αποξηρανθούν με φυσικό τρόπο όπως οι σταφίδες, είτε σε αποξηραντήρια σταφίδας με αέρα, χωρίς την προσθήκη χημικών.

Που μπορείτε να βρείτε δενδρίλια

Εμείς ψάξαμε και τελικά προμηθευτήκαμε δενδρίλια από:

Βιο-μπαξές - Ελένη Παναγιώτου

Στουγιαννάκη 8, Νάουσα

τηλ. 23320 23932, 693 4141 800

e-mail: biobaxes@yahoo.gr

 

 

Πηγές: biobaxes2.wordpress.com

agrotikon.blogspot.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Γκότζι Μπέρι, Goji Berry
Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Στην Αυστραλία σκότωσαν κοάλα λόγω ... υπερπληθυσμού

   Η υπουργός Περιβάλλοντος της πολιτείας της Βικτόρια, Λίζα Νέβιλ, ανακοίνωσε πως η ευθανασία των κοάλα έλαβε χώρα κοντά...

 2. Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

  Η συνήθεια αυτή, προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια, ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο...

 3. Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων

  Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων διοργανώνεται από την Europarc, την Ομοσπονδία των Εθνικών Δρυμών και Πάρκων της Ευρώπης. Γιορτάζεται...

 4. Οι χιμπατζίδες ξέρουν από ... μαγειρεμένο φαγητό!

  Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι εξελικτικές ρίζες του μαγειρέματος φθάνουν έως τους χιμπατζήδες.Οι Φίλιξ Γουόρνεκεν και Αλεξάντρα Ροζάτι...

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron