Αρχική » Φυτά

Αχιλλέα, καλλιέργεια και ιδιότητες

Αχιλλέα, καλλιέργεια και ιδιότητες

Η επιστημονική ονομασία είναι Achillea millefolium (όπως την όρισε o Λινναίος) και η κοινή ονομασία είναι Αχιλλέα ή χιλιόφυλλο, και έχει και άλλες ελληνικές ονομασίες ανάλογα με το την περιοχή όπως αγριαψιθιά, πέλινο, Πισιδιά, Σεμεσάντο, Μιλφέϊγ, Συμηλούδι και Λάζαρος γιατί με τα λουλούδια της στολίζονται τα παιδιά που ψάλλουν για το Λάζαρο στα χωριά το Μεγάλο Σάββατο. Η αγγλική ονομασία είναι Yarrow. Στην Ελλάδα υπάρχουν 24 ποικιλίες της Αχιλλέας. Ανήκει στην οικογένεια κομπόζιτα ή σύνθετα (Compositae).

Περιγραφή του φυτού
Είναι ένας πολυετές αειθαλής θάμνος που κάθε χρόνο ανθίζει και έχει ύψος 20-80 εκατοστά, έχει έρπον διακλαδισμένο ρίζωμα, με ρόδακα φύλλα στη βάση και απλά ανθοφόρα στελέχη. Από τα στελέχη της Αχιλλέας προβάλουν αναρριχητικά κλαδάκια, λευκής χροιάς, χωρίς φύλλα που καταλήγουν σε διακλαδώσεις και σχηματίζουν νέα στελέχη. Τα φύλλα είναι έχουν πράσινο-μπλε χρώμα και μοιάζουν με χτένες δηλαδή δίπτερα και κάπως τριχωτά. Η κεφαλή αποτελείται από επίπεδα σκιάδια, τα άνθη είναι ακτινωτά σαν ομπρέλες συνήθως άσπρα έως τριανταφυλλί και έχουν το σχήμα μικρής μαργαρίτας διαμέτρου 1 εκατοστού. Σε ορεινές περιοχές τα άνθη είναι ροζ. Το φυτό είναι πολύ αρωματικό ειδικά τα φυλλαράκια του. Ανθίζει από τον Μάιο έως τον Οκτώβρη.

Φυσική Διαμονή
Η Αχιλλαία βρίσκεται στις άκρες των δρόμων, σε θάμνους ακαλλιέργητες περιοχές και βοσκότοπους μέχρι το υψόμετρο των 2.700 μέτρων. Είναι κοινό σε όλη την Ευρώπη. Συναντάται στην Ελλάδα αυτοφυής κυρίως σε δάση και βοσκοτόπια. Καλλιεργείται στην Γερμανία, Σερβία, Ουγγαρία,  Γαλλία,  και σε ορισμένα κράτη της Αφρικής.


Συλλογή και αποθήκευση
Όταν η Αχιλλέα είναι ανθισμένη τότε βρίσκεται στο άριστο δυνατό όριο των συστατικών της γι’ αυτό και τότε είναι η κατάλληλη εποχή (καλοκαίρι) για να την μαζέψουμε. Επίσης παίζει ρόλο και η ώρα που θα την μαζέψουμε γιατί το πρωί έχει το περισσότερο αιθέριο έλαιο από ότι τις υπόλοιπες ώρες. Την αποξηραίνουμε σε σκιερό μέρος καλά αεριζόμενο και  σε θερμοκρασία κάτω από 40 βαθμούς. Έτσι κατά την αποξήρανση διατηρούμε το φυσικό χρώμα και τη χημική σύνθεση του φυτού. Για να καταλάβουμε αν η αποξήρανση έχει ολοκληρωθεί, μπορούμε να δούμε αν τα φύλλα θρυμματίζονται και οι βλαστοί σπάνε και δεν λυγίζουν. Το βότανο αποθηκεύεται σε γυάλινο αεροστεγώς κλεισμένο βάζο σε σκοτεινό χωρίς υγρασία μέρος. Πάνω στο βάζο γράφουμε το όνομα του φυτού και την ημερομηνία συλλογής. Η διάρκεια ζωής είναι πέντε χρόνια αν μείνει καλά κλεισμένο.

Καλλιέργεια
Η Αχιλλέα είναι ανθεκτική στο κρύο, προτιμάει εδάφη με καλή αποστράγγιση και ηλιόλουστα. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους την άνοιξη (αλλά αυτό ισχύει μόνο για τα κύρια είδη και όχι για τα υβρίδια) και με χωρισμό ρίζας. Απειλείται κυρίως από τους μύκητες σε ζεστές και στεγνές συνθήκες.

Χρησιμοποιούμενα μέρη
Τα άνθη, τα φύλλα, οι σπόροι και το αιθέριο έλαιό της από τα άνθη και πιο σπάνια από τα φύλλα. Οι σπόροι της είναι κάπως πικροί και καυτεροί και στη μαγειρική χρησιμοποιούνται περισσότερο μαγειρεμένοι.

 

 

Πηγή: fysikaproionta.blogspot.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Αχίλλεα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

    Ακριβότερη γίνεται από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου η ρύθμιση των 100 δόσεων, με την ενεργοποίηση των αλλαγών που...

  2. Μικρή η παραβατικότητα από ελέγχους του ΕΦΕΤ στα τρόφιμα

    Σε ποσοστό 2,8% ανέρχεται η παραβατικότητα των επιχειρήσεων που ήλεγξε το 2014 ο ΕΦΕΤ, με τακτικούς και έκτακτους...

  3. Το εμπόριο της ελληνικής γούνας, έπεσε σε «συμπληγάδες»

    Ανάμεσα σε δύο «συμπληγάδες», του πολέμου στην Ουκρανία και της διολίσθησης του ρουβλιού στη Ρωσία, που έχει ως...

  4. Στη Βρετανία κινδυνεύει δέντρο χιλιάδων ετών

    Δέντρο ηλικίας 4.000 ετών, που πιστεύεται ότι είναι ο παλαιότερος ζωντανός οργανισμός της...Βρετανίας μπορεί να πεθαίνει, σύμφωνα με...

Φυτά

Φρούτα του φθινοπώρου

Φρούτα του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο είναι εδώ και μας φαίρνει πολλές επιλογές για υγιεινή διατροφή. Οι παρακάτω υπερτροφές, αποτελούν τα «δώρα» του φθινοπώρου και τις καλύτερες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron