Αρχική » Φυτά

Βατόμουρο, μια καλλιέργεια με προοπτικές

Βατόμουρο, μια καλλιέργεια με προοπτικές

Ένα φρούτο που μπορεί να μην ανήκει στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, όπως το βατόμουρο, κατέχει σημαντική θέση στη ζαχαροπλαστική των ευρωπαϊκών χωρών, δημιουργώντας ένα αυξανόμενο ρεύμα κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια. Έχει αυξημένη ζήτηση από τις βιομηχανίες μεταποίησης, δεδομένου ότι ανήκει και στα λεγόμενα «super foods», με πολύ υψηλή διατροφική αξία.

Βέβαια, η καλλιέργειά του στη χώρα μας παραμένει ακόμα σε εμβρυικό στάδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, ήδη η εταιρεία Geoplant στην Ηλεία πειραματίζεται με επιλεγμένες ποικιλίες βατόμουρου, προκειμένου να βρει ποιες είναι κατάλληλες για πρώιμη καλλιέργεια στις περιοχές που σήμερα καλλιεργείται φράουλα (Μανωλάδα, Βάρδα κ.α.). Ο σκοπός της είναι αμιγώς εξαγωγικός, αφού οι εκτάσεις με τη φράουλα έχουν φτάσει σε αρκετά υψηλά επίπεδα.
Την ίδια ώρα, στην ευρωπαϊκή αγορά η ζήτηση για νωπή κατανάλωση υπερκαλύπτει την παραγωγή, ενώ η βιομηχανική χρήση εξακολουθεί να απορροφά σταθερά μια σημαντική ποσότητα.

Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο Βατόμουρων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, ο Τζέιμς Γουάντυ, παράγοντας της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Tesco, είπε «τα φρέσκα βατόμουρα είναι τα φρούτα με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, καθώς οι πωλήσεις τους αυξάνονται με σταθερούς ρυθμούς». Εν τω μεταξύ, ο Άντυ Τζάκσον, μέτοχος της αλυσίδας Asda, ανέφερε πως «αρκετοί καταναλωτές παραπονιούνται πως δεν έχουν δοκιμάσει βατόμουρα, γιατί δεν τα βρίσκουν».

Η καλλιέργεια των βατόμουρων στη χώρα μας δεν θεωρείται συστηματική, με βασική αιτία την αυξημένη ευαισθησία των καρπών κατά τη μεταφορά και το γεγονός πως δεν υπάρχει δίκτυο διάθεσης του προϊόντος. Ωστόσο το γεγονός ότι έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε πλήθος εδαφών, η οποία μάλιστα αυτοφύεται στη χώρα μας, το τοποθετούν μεταξύ των αξιόλογων επιλογών ανάμεσα στις μοντέρνες καλλιέργειες. Στην Ελλάδα τα βατόμουρα μπορούν να καλλιεργηθούν σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, που άλλες καλλιέργειες δεν ευδοκιμούν. Στα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνεται το γεγονός ότι θέλει πολύ λίγες καλλιεργητικές φροντίδες, έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται πολύ καλά στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες παγετού και μπορεί να φυτευτεί ακόμη και σε άγονα εδάφη, με την προϋπόθεση ύπαρξης αρδευτικού συστήματος.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Τα περισσότερα ορθόκλαδα βατόμουρα πολλαπλασιάζονται με παραφυάδες και μοσχεύματα ριζών, ενώ τα έρποντα πολλαπλασιάζονται κυρίως με καταβολάδες και μοσχεύματα βλαστών, σύμφωνα με στοιχεία του Αντώνη Κουντούρη, διευθυντή του τμήματος αξιοποίησης προϊόντων δενδροκηπευτικής. Η εγκατάσταση της φυτείας γίνεται την άνοιξη φυτεύοντας φυτά ύψους 30-45 εκ., σε αποστάσεις 1,5 - 3,0 μ. επί της γραμμής φύτευσης και 3,0 μ. ανάμεσα στις γραμμές. Η απόσταση αυτή γίνεται 4-5 μέτρα σε περίπτωση μηχανικής συγκομιδής.

Το φυτό έχει παραγωγική ζωή 12-13 χρόνια, ξεκινώντας από το δεύτερο έτος. Η μέση απόδοση μίας φυτείας ανά έτος είναι 500-1.000 κιλά το στρέμμα.

Είχε…… αγκάθια

Τα βατόμουρα, γνωστά διεθνώς ως μπλάκμπερι, ανήκουν στο γένος Rubus sp. Η βατομουριά αυτοφύεται στην Ευρώπη και συναντάται σε θαμνώδεις περιοχές και δάση. Η καλλιέργειά της είναι γνωστή από το 2000 π.Χ. και αναφέρεται από τον Θεόφραστο το 370 π.Χ. Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί ως καλλωπιστικά φυτά για τη δημιουργία φραχτών, αφού το φυτό φέρει αγκάθια, ενώ ήταν γνωστό και ως φαρμακευτικό φυτό στην αρχαιότητα. Οι σύγχρονες ποικιλίες δεν έχουν αγκάθια.

Έχει προοπτικές

Εξαγωγικό προφίλ: Μπορεί οι προοπτικές εξαγωγών αυτών των προϊόντων να είναι για την ώρα περιορισμένες, ωστόσο η καλλιέργεια μπορεί να καταλάβει μια θέση στην ελληνική δενδροκομία, για την κάλυψη των αναγκών της εσωτερικής αγοράς και τη δυνατότητα μελλοντικών εξαγωγών. Εξάλλου ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής αυτών, οδηγείται στη βιομηχανία και μεταποιείται σε πάρα πολλά και ακριβά προϊόντα, όπως χυμούς, σιρόπια, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, βελτιωτικά γεύσης, αρώματα κ.λ.π., ενώ ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής καταψύχεται για τους ίδιους σκοπούς.

Οι πιο γνωστές καλλιεργούμενες ποικιλίες βατόμουρων στον κόσμο, ανά κατηγορία είναι:

  • Από τα ορθόκλαδα βατόμουρα οι: Cherokee, Eldorado, Jumbo, Choctaw και Comanche.

  • Από τα ημιορθόκλαδα οι: Black Satin, Mayers, Lucretia, Chester Thornless, Dirksen, Hull Thornless, Smoothstem και Thornfree.

  • Τέλος, από τα έρποντα βατόμουρα είναι οι: Marion, Thornless Evergreen ή Oregon Thornless, Flordagrand, Oklawaha, Belford Giant και Merton Thornless.

Πηγή: agronews.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Βατόμουρο








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Για τους πελαργούς η φετινή αναπαραγωγική περίοδος ήταν καλή

    Καλή χαρακτηρίζεται η φετινή αναπαραγωγική περίοδος για τους πελαργούς, σύμφωνα με το φορέα διαχείρισης Δέλτα Έβρου, καθώς στις...

  2. Το εμπόριο της ελληνικής γούνας, έπεσε σε «συμπληγάδες»

    Ανάμεσα σε δύο «συμπληγάδες», του πολέμου στην Ουκρανία και της διολίσθησης του ρουβλιού στη Ρωσία, που έχει ως...

  3. Ανάκληση επικίνδυνης σταφίδας σουλτανίνας από τον ΕΦΕΤ

    Την ανάκληση μη ασφαλούς σταφίδας σουλτανίνας ζήτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.Πιο αναλυτικά, η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας...

  4. Στην Ινδία δημιουργία νέων δασών

    Σχέδια επενδύσεων ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέων δασών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Δασών και Κλιματικής...

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron