Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Αντιμετώπιση εντόμων και τρωκτικών με οικολογικούς τρόπους

Αντιμετώπιση  εντόμων και  τρωκτικών με οικολογικούς τρόπους

Το καλοκαιράκι έχει κάνει αισθητή την εμφάνισή του εδώ και καιρό και μαζί με την αφόρητη ζέστη, παρατηρείται μια έξαρση στην εμφάνιση ανεπιθύμητων εντόμων όπως τις μύγες, τα κουνούπια, τις σκνίπες, τους σκώρους αλλά και στις κατσαρίδες και τα ποντίκια.

Οικολογικά εντομοαπωθητικά

Μια μέθοδος για να προσελκύσει και να παγιδέψει έντομα όπως οι σφίγγες, είναι να κρεμάσει από ένα δέντρο ένα μπουκάλι αναψυκτικού γεμίζοντάς το μέχρι την μέση με μια γλυκιά υγρή ουσία. Οι σφίγγες μπαίνουν από το στόμιο του μπουκαλιού για να γευτούν το γλυκό υγρό, αλλά παγιδεύονται εκεί και πνίγονται καθώς δεν βρίσκουν την έξοδο.

Για τα μικρά απρόσκλητα ποντίκια ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος εξόντωσης είναι να πάρετε μια γάτα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φάκες με δόλωμα λίγο τυρί ή ένα κομματάκι από ώριμο ροδάκινο. Ταμπλέτες ή άλλα σκευάσματα μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα τοξικά όχι μόνο για τα παιδιά σας αλλά και για τυχών οικόσιτα ζώα ή πουλιά που μπορεί να έχετε στο σπίτι.

Η μυρωδιά του ελληνικού καφέ που τοποθετείται σε ρηχά πιατάκια σε αρκετά σημεία του σπιτιού, απωθεί με οικολογικό τρόπο τα χαριτωμένα πλην όμως βλαβερά τρωκτικά.

Χρησιμοποιήστε αρωματικά κεριά με άρωμα κιτρονέλλας σε εξωτερικό χώρο για να διώξετε τα κουνούπια. Σε εσωτερικό χώρο προσέξτε γιατί το άρωμα της κιτρονέλλας είναι λίγο βαρύ και μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στο στομάχι ή πονοκεφάλους.

Για τις μύγες χρησιμοποιήστε μια απλή μυγοσκοτώστρα ή μια διπλωμένη εφημερίδα για να τις σκοτώσετε.

Για τα κουνούπια την ημέρα βάλτε ένα σκουρόχρωμο ύφασμα σε ένα σημείο του σπιτιού αφού πρώτα το έχετε αλείψει με μέλι. Τα κουνούπια που προτιμούν τα σκοτεινά σημεία θα πάνε να κρυφτούνε στο ύφασμα και θα κολλήσουν στο μέλι.

Για να κάνουμε πρόληψη για ψείρες ξεβγάζουμε τα μαλλιά στο τελευταίο λούσιμο με ξύδι, σε αραίωση 10% δηλαδή ένα μέρος ξύδι, 10 μέρη νερού.

Για τις μέλισσες και τις σφίγγες: Αν κάψετε λίγο ελληνικό καφέ σε ένα πιατάκι, μέλισσες και σφίγγες θα απομακρυνθούν αμέσως!

Για τις κατσαρίδες υπάρχουν κάποιες πρακτικές που εφαρμόζονται ανά περίπτωση και μπορούν να πετύχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Η γεύση της μπύρας αρέσει πολύ στις «κυρίες» των υπονόμων . Μπορείτε λοιπόν να βάλετε κοντά σε φρεάτια, αποχετεύσεις ή μέρη που έχετε εντοπίσει ότι συχνάζουν και να τις «κεράσετε» σε φαρδύ δοχείο μια μπύρα. Πηγαίνοντας να πιουν, θα πνιγούν μέσα στο κέρασμα. Κάποια παραπλήσια συνταγή είναι να βάλετε σε ένα μπουκάλι ένα κομματάκι μπανάνα και να αλείψετε το εσωτερικό μέρος του μπουκαλιού με βαζελίνη. Έτσι η κατσαρίδα θα γλιστράει και μην μπορώντας να βγει θα παγιδευτεί εντός του μπουκαλιού. Ο συνδυασμός ενός μέρους ζάχαρης άχνης με ένα μέρος μαγειρικής σόδας σε μικρά πλαστικά πιατάκια τοποθετημένα στα σημεία που συχνάζουν είναι θανατηφόρος για τα πλάσματα αυτά.

Βότανα και τα αρωματικά φυτά ως απωθητικά εντόμων

Η χρήση των βοτάνων και των αρωματικών φυτών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη για τις εντομοαπωθητικές τους ιδιότητες. Όσοι διαθέτετε κήπο ή μπαλκόνια, μην διστάσετε να φυτέψετε και να τοποθετήσετε περιμετρικά αρωματικά φυτά όπως ο βασιλικός, η μέντα, η λεβάντα και δεντρύλια όπως ο ευκάλυπτος και οι κιτριές, τα οποία φημίζονται ότι απωθούν τα κουνούπια. Προστατευτείτε τρίβοντας μερικά φύλλα ευκαλύπτου ή κίτρου στο δέρμα σας.

Οι πικροδάφνες και τα γεράνια είναι επίσης πολύ καλές επιλογές καθώς εκτός από ομορφιά στον χώρο με τα όμορφα και ευωδιαστά άνθη τους, απωθούν τα ενοχλητικά ιπτάμενα έντομα. Ένα ματσάκι φασκόμηλο κρεμασμένο κοντά σε μπαλκόνι αναλαμβάνει να διώξει εναλλακτικά τυχών έντομα.

Μπορείτε και μόνοι σας με την βοήθεια κάποιων αρωματικών φυτών να δημιουργήσετε το δικό σας απωθητικό.

Η συνταγή είναι απλή και εύκολη:

Σε ένα βάζο ανακατέψτε 1 μέρος φύλλα δάφνης, 4 μέρη φλισκούνι, 2 μέρη δεντρολίβανο και 1 μέρος ευκάλυπτο και γεμίστε το βάζο με λάδι μέχρι να σκεπαστούν τα βότανα. Κλείστε το ερμητικά και αφήστε το στον ήλιο για λίγες μέρες. Αφού σουρώσετε το μείγμα μπορείτε να αλείφετε το σώμα σας με το λαδάκι αυτό και να προστατευτείτε με οικονομικό και οικολογικό τρόπο από τα επώδυνα τσιμπήματα.

Την ίδια χρήση μπορούν να προσφέρουν και τα κλαδιά από κυπαρίσσι. Για ζωύφια στον κήπο, φυτέψτε ανάμεσα στα φυτά σας μερικά σκόρδα.

Τα φύλλα της δάφνης στα συρτάρια και στους αποθηκευτικούς χώρους είναι ικανά να απομακρύνουν τις κατσαρίδες από τον χώρο σας, καθώς δεν αντέχουν το άρωμά της. Λίγη τριμμένη κανέλλα ή λίγη μαγειρική σόδα κοντά στην φωλιά των μυρμηγκιών, και τα μικροσκοπικά αυτά πλάσματα δεν θα εμφανιστούν για αρκετό καιρό, αν φροντίσετε να ανανεώνετε συχνά την χρήση της.

Αιθέρια έλαια και η χρήση τους ως απωθητικά εντόμων

Αν δεν είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν κήπο ή δεν θέλετε να ασχοληθείτε με την φροντίδα των φυτών, την ίδια απωθητική δράση για τα ενοχλητικά κουνούπια, αναλαμβάνουν τα αιθέρια έλαια. Λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια βασιλικού, ευκαλύπτου, κιτρονέλλας, γερανιού, δυόσμου, γαρύφαλλου ή λεβάντας στην αρωματική συσκευή αρωματοθεραπείας και έχετε βρει την λύση στο πρόβλημά σας.

Επίσης μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες από τα αιθέρια έλαια αυτά σε νερό και να ψεκάσετε όχι μόνο τους χώρους που θέλετε να προστατέψετε, αλλά και τον εαυτό σας: Σε 100 γραμμάρια νερό προσθέστε από 4 έως 6 σταγόνες από αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, λεβάντας και σιτρονέλας.

Για τον σκώρο: Αν θέλετε να γλιτώσετε από το πρόβλημα του σκώρου στα μάλλινά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον συνδυασμό λεβάντας και σανταλόξυλου είτε με την χρήση των αιθέριων ελαίων, είτε με την χρήση αποξηραμένης λεβάντας μέσα σε λινά σακουλάκια ή και μερικών κομματιών σανταλόξυλου μέσα στην ντουλάπα και τα συρτάρια.

Για τους ψύλλους στα οικόσιτα ζώα σας απαιτείται πρώτα η σχολαστική υγιεινή με καυτό νερό για να καταστραφούν οι ψύλλοι και τα αυγά τους και να αερίζονται πολύ καλά οτιδήποτε έχει σχέση με το ζωάκι σας, κουβερτούλες, καλαθάκια, χαλάκια , σκεπάσματα. Ένας συνδυασμός από αιθέρια έλαια μπορεί να εξοντώσει τους ενοχλητικούς για το ζωάκι σας ψύλλους: Σε μια μεζούρα ηλιέλαιο, ρίχνετε 3 σταγόνες από αιθέριο έλαιο πορτοκαλιάς, 3 σταγόνες κιτρονέλλα, 3 σταγόνες αιθέριου έλαιο λεμονιάς και 1 σταγόνα από τεϊόδεντρο και κάντε μια ελαφριά επάλειψη στο οικόσιτό σας.

Πηγή: ecoview.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Νέο είδος γιγάντιας χελώνας στα Γκαλάπαγκος

    Το μυστικό κρυβόταν σε κοινή θέα: ένας πληθυσμός περίπου 250 γιγάντιων χελωνών στα Γκαλάπαγκος παρουσιάζει τόσο μεγάλες διαφορές...

  2. Ανακύκλωσε! Κάν’ το τρόπο ζωής

    Με σύνθημα: «Ανακύκλωσε! Κάν’ το τρόπο ζωής», διοργανώνουμε δράση ανακύκλωσης, το Σάββατο 23 Μαΐου, από τις 10 το...

  3. Λουλούδια στο σπίτι

    Τα φυσικά λουλούδια είναι ένας απλός και οικονομικός τρόπος να φέρετε μία «φρέσκια» διάθεση και ενέργεια στο σπίτι,...

  4. Η καλλιέργεια της καστανιάς απειλείται από μια σφήκα

    Κλιμάκιο στελεχών των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και του Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου θα βρεθεί στη Δυτική...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron