Αρχική » Φυτά

Πως παρασκευάζουμε μια καλλυντική κρέμα

Πως παρασκευάζουμε μια καλλυντική κρέμα

Μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσατε τις ελιές σας για την σαλάτα σας ή για το ελαιόλαδο σας;

Έχετε αμυγδαλιές και απλά τρώτε τα αμύγδαλά σας;

Βγαίνει χαμομήλι στο κήπο σας που το μαζεύετε μόνο για ζεστό ρόφημα τις κρύες μέρες του χειμώνα;

Φυτρώνει άγριο θυμάρι στην άκρη του περιβολιού σας που το χρησιμοποιείτε μόνο για αρωματικό στις συνταγές σας;

Όμως όλα αυτά, αγνό ελαιόλαδο, αμυγδαλελαίο, χαμομήλι, θυμάρι και ένα σωρό άλλα βότανα και φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε φυσικές κρέμες για το σώμα ή το πρόσωπο. Ακόμα και για προστασία από τον ήλιο ή για ενυδάτωση του δέρματος. Πώς; είναι απλό.

Πρώτα ας δούμε τι είναι η κρέμα

Μια καλλυντική κρέμα είναι το προϊόν της ένωσης (γαλακτοματοποίησης) των δύο βασικών της συστατικών, του νερού και του ελαίου, τα οποία δεν ομογενοποιούνται χωρίς τη βοήθεια ενός τρίτου παράγοντα, του γαλακτοματοποιητή.

Τα βασικά συστατικά λοιπόν είναι:

  • Η υδατική βάση: νερό, ανθόνερο, έγχυμα, αφέψημα, χυμός ή τζελ αλόης ή άλλα υδατικά εκχυλίσματα.

  • Η βάση των ελαίων: φυτικά έλαια σε υγρή (π.χ. αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο) ή στερεή μορφή (π.χ. βούτυρο κακάο) ή και έλαιο στο οποίο έχουμε εκχυλίσει βότανα. Το κάθε φυτικό έλαιο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιότητες.

  • Ο γαλακτοματοποιητής που για τα φυσικά καλλυντικά είναι κυρίως το κερί μέλισσας.

  • Προσθήκες όπως τα αιθέρια έλαια, μέλι, φυτική γλυκερίνη, βιταμίνες, που ανάλογα με την σύσταση τους προστίθενται ανάλογα στην υδατική βάση, την βάση των ελαίων ή στο τελικό προϊόν.

Σκεύη  - Εργαλεία

  • Χρησιμοποιούμε πυρέξ ή ανοξείδωτα σκεύη ΠΑΝΤΑ αποστειρωμένα, (τα βράζουμε σε καυτό νερό).

  • 2 (τουλάχιστον) σκεύη πυρέξ, κατά προτίμηση δοσομετρικές κούπες μαγειρέματος.

  • 1 μεγάλο σε διάμετρο τηγάνι, βαθύ τηγάνι σαν βάση για υδρόλουτρο (μπεν μαρί).

  • Δοσομετρικά κουτάλια ή αποστειρωμένα ανοξείδωτα κουταλάκια του καφέ και της σούπας για την ογκομέτρηση των υλικών.

  • Μιξεράκι χειρός μικρό ή μιξεράκι ανοξείδωτο του στιγμιαίου καφέ (αποστειρώνουμε την άκρη που θα έρθει σε επαφή με τα υλικά).

  • Αποστειρωμένα γυάλινα βάζα για την αποθήκευση της έτοιμης κρέμας.

Πως φτιάχνουμε την κρέμα

  • Σε ένα πυρέξ βάζουμε το κερί και τα έλαια

  • Σε ένα άλλο σκεύος βάζουμε την υδατική βάση και τα υδατοδιαλυτά στοιχεία της συνταγής.

  • Γεμίζουμε το τηγάνι περίπου στο 1/3 με νερό, το βάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και τοποθετούμε μέσα στο νερό αρχικά το σκεύος με τα έλαια και το κερί.

  • Περιμένουμε να λιώσουν καλά το κερί και τα στερεά έλαια, ανακατεύοντας καλά κατά διαστήματα, να ενοποιηθούν όλα τα υλικά

  • Αποσύρουμε το σκεύος με τα έλαια από το ζεστό νερό και τοποθετούμε στη θέση του το σκεύος με την υδατική βάση να ζεσταθεί.

  • Αφήνουμε τα μίγματα να πάρουν μια θερμοκρασία περίπου 37 – 38 βαθμούς. Πρέπει και τα 2 μίγματα να έχουν περίπου την ίδια θερμοκρασία.

  • Με το μιξεράκι αρχίζουμε να χτυπάμε για λίγο τα έλαια και προσθέτουμε σιγά-σιγά την υδατική βάση μέσα στο έλαιο συνεχίζοντας το χτύπημα.

  • Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια παχύρευστη κρέμα.

  • Προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια και τις βιταμίνες όταν η κρέμα είναι χλιαρή, όχι όταν είναι ζεστή.

  • Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να κρυώσει και να γίνει ομογενές και παχύρευστο μίγμα.

  • Βάζουμε την κρέμα σε γυάλινο βαζάκι αναγράφοντας σε μια ετικέτα (συνήθως στον πάτο) την ημερομηνία παρασκευής και διατηρούμε σε δροσερό μέρος, κατά προτίμηση στο ψυγείο.

Έξυπνες συμβουλές

  • Η διάρκεια ζωής των φυσικών καλλυντικών που φτιάχνονται στο σπίτι, είναι πραγματικά μικρή. Σας προτείνουμε όμως αν θέλετε σαν συντηρητικό  το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ και αιθέριο έλαιο tea tree. Σαν φυσικά συντηρητικά λειτουργούν επίσης και όλα τα αιθέρια έλαια, τα οποία όμως δεν βρίσκονται σε τόσο μεγάλη συγκέντρωση στα σκευάσματά μας ώστε να τα προστατέψουν αποτελεσματικά. Έτσι όπως είπαμε και πριν σε υψηλές θερμοκρασίες είναι προτιμότερο να αποθηκεύουμε τις κρέμες στο ψυγείο. 

  • Το κάθε φυτικό έλαιο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Σας συνιστούμε τη χρήση βιολογικών φυτικών ελαίων ψυχρής έκθλιψης τα οποία διατηρούν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους.

Που θα βρω τα απαραίτητα υλικά;

Το ιδανικό είναι να μπορούμε να έχουμε τα περισσότερα υλικά από τα δικά μας δέντρα, φυτά ή βότανα. Όμως αν αυτό δεν είναι δυνατόν, μην στεναχωριέστε. Μπορείτε εύκολα να τα προμηθευτείτε από το εμπόριο.

Tα περισσότερα υλικά (πολλά φυτικά έλαια- όπως αμυγδαλέλαιο, λάδι από κουκούτσια σταφυλιού, σιτέλαιο- και υλικά όπως η λεκιθίνη, διάφορα ανθόνερα, κερί μέλισσας, αιθέρια έλαια) βρίσκονται στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Κάποια από αυτά έχουν και καλλυντικά έλαια και έλαια με εκχυλίσματα βοτάνων.

Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν αρκετά καταστήματα βοτάνων. Στο γνωστό μπαχαρο-βοτανοπωλείο της Ευριπίδου εκτός από βότανα υπάρχει και κερί μέλισσας- λευκό επεξεργασμένο σε flakes αλλά και σε φυσική μορφή, carnauba wax, xanthan gum, acacia gum.

Στο φαρμακείο θα βρούμε borax, γλυκερίνη, το εκχύλισμα γκρέιπφρουτ και αιθέρια έλαια. Σε μεγάλα φαρμακεία μπορούμε να βρούμε ή να παραγγείλουμε βούτυρο κακάο ή άλλα καλλυντικά έλαια.

Για να προμηθευτούμε emulsifying wax και εξωτικά έλαια θα πρέπει να κάνουμε μια καλή έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο. Εδώ, είναι προτιμότερο να παραγγείλουμε μικρές ποσότητες για να κάνουμε και έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων.

Σε γενικές γραμμές οι τιμές στο διαδίκτυο είναι πολύ χαμηλότερες από τις... εγχώριες όσον αφορά τα φυτικά και τα αιθέρια έλαια, πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη και το κόστος μεταφοράς.

Πηγή: Ροδάνα Τσουκαλά

 

 

 









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Γνωρίζετε την προέλευση του Πασχαλινού, σοκολατένιου, λαγού;

    Είναι αρκετά γνωστό ότι οι παραδόσεις του Πάσχα γεννήθηκαν από ένα μίγμα πολλών διαφορετικών δοξασιών και παραδόσεων από...

  2. Συμβουλές για να έχουμε φρέσκα τυριά στο ψυγείο

    Κρατήστε τα τυριά φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.Ποτέ μην τυλίγεται τα τυριά με πλαστική...

  3. Σύγκρουση για το χρυσό ρύζι

    Η ιδέα για το μεταλλαγμένο χρυσό ρύζι είναι των βιολόγων Πέτερ Μπάγερ και Ίνγκο Πότρικους, οι οποίοι εδώ...

  4. Γνωρίζετε γιατί δεν πρέπει να τρέχουμε στο ντους αμέσως μετά τη θάλασσα;

    Το θαλασσινό αλάτι έχει πολλά να προσφέρει στην υγεία μας και είναι ταυτόχρονα ένα φυσικό καλλυντικό!Το θαλασσινό αλάτι...

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Η κατασκευή βιοδιασπώμενων γλαστρών από εφημερίδα είναι μια αρκετά απλή υπόθεση και μια εναλλακτική λύση από τις αγοραστές γλάστρες. Όχι μόνο κάνετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Για γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Όλα τα φυτά χρειάζονται "τον χρόνο τους" για να μεγαλώσουν. Υπάρχει όμως, ένας παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο μπορούμε πολύ εύκολα τα δέντρα...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Γνωρίζετε πως επιλέγουμε τον κατάλληλο Κηπουρό για τον κήπο μας;

Γνωρίζετε πως επιλέγουμε τον κατάλληλο Κηπουρό για τον κήπο μας;

Όσο κι εάν κάποια πράγματα μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, η παρουσία ενός καλού κηπουρού βοηθάει σίγουρα στο να δώσουμε μία...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Πυρηνόκαρπα: πότε και πως τα φυτεύω

Πυρηνόκαρπα: πότε και πως τα φυτεύω

Τα πυρηνόκαρπα, όπως και τα υπόλοιπα φυλλοβόλα, φυτεύονται γυμνόρριζα κατά την περίοδο από Νοέμβριο έως Μάρτιο, αλλά με προσοχή στις περιόδους των...

διαβάστε αναλυτικά »

Προβλήματα θερμοκηπίου

Θερμοκήπια - Βιολογική φυτοπροστασία - Πρακτικές συμβουλές

Θερμοκήπια - Βιολογική φυτοπροστασία - Πρακτικές συμβουλές

Η βιολογική καταπολέμηση τα τελευταία χρόνια σημειώνει ραγδαία εξάπλωση σε ολόκληρο τον κόσμο. Η νέα τάση για περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους φυτοπροστασίας καθώς...

διαβάστε αναλυτικά »

Προστασία καλλιεργητή

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Η κηπουρική δεν έχει μόνο χαρές, έχει και δυσκολίες. Ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, η παρατεταμένη παραμονή μας μέσα στον κήπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανοιξιάτικος κήπος

Σωστή προετοιμασία των φυτών γλάστρας για τις εξωτερικές συνθήκες

Σωστή προετοιμασία των φυτών γλάστρας για τις εξωτερικές συνθήκες

Προκειμένου να προστατεύσουμε από τις χαμηλές θερμοκρασίες τα φυτά γλάστρας που είναι ευαίσθητα στο κρύο, τα μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι πριν από...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron