Αρχική » Φυτά

Πλουμπάγκο, καλλιέργεια ( Μπλέ γιασεμί )

Πλουμπάγκο, καλλιέργεια ( Μπλέ γιασεμί )

Πλουμπάγκο ή μπλε γιασεμί όπως το αποκαλούν πολλοί, μεταξύ αυτών και ορισμένοι πωλητές σε φυτώρια. Οσοι ζουν σε μεγάλες πόλεις και ειδικά στην Αθήνα, σίγουρα το βλέπουν καθημερινά στις νησίδες των δρόμων και στους χώρους πρασίνου που έφτιαξε τα τελευταία χρόνια ο Δήμος.

Δεν επελέγη τυχαία γι' αυτή τη χρήση καθώς είναι ένα θαμνώδες φυτό που μεγαλώνει πανεύκολα, χωρίς καμία ιδιαίτερη φροντίδα, έχει πυκνό φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία που διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προέρχεται από τη Νότιο Αφρική αλλά είναι δημοφιλές σε όλα τα σημεία με εύκρατο κλίμα ενώ τελευταία δημιουργήθηκαν καινούργιες ποικιλίες με λευκά, ροζ και σκούρα μπλε λουλούδια.

Φροντίδα

Το πλουμπάγκο μπορεί να καλλιεργηθεί το ίδιο εύκολα σε γλάστρες και σε κήπους. Είναι κατάλληλο ακόμα και για βραχόκηπους αλλά η ιδανικότερη χρήση του είναι στις άκρες των παρτεριών, κλαδεμένο για να διατηρείται σε χαμηλό ύψος, σε φράχτες και κάγκελα κήπων ή κάθετες πέργκολες και αψίδες για τη δημιουργία ενός ολάνθιστου παραπετάσματος. Η ανάπτυξή του είναι πολύ γρήγορη και κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να ξεπεράσει τα δύο μέτρα σε ύψος.
Αν το χρησιμοποιήσετε για παραπέτασμα προσπαθήστε καθώς μεγαλώνει να δένετε τα βασικά κλαδιά του όσο γίνεται οριζόντια αφαιρώντας τα μικρά αδύναμα κλαδάκια από τον κορμό. Το σχήμα του φυτού θα πρέπει να σας θυμίζει σκάλα με παράλληλα σκαλοπάτια. Αυτό θα σας εξασφαλίσει πλήρη κάλυψη της πέργκολας χωρίς κενά.
Το πλουμπάγκο αγαπάει τον ήλιο και το απευθείας ηλιακό φως του είναι απαραίτητο για πολλές ώρες καθημερινά, ακόμη και τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Η ανθοφορία του φυτού είναι άμεσα εξαρτώμενη από το πόσο ήλιο δέχεται και συνοψίζεται απλά στο όσο περισσότερος ο ήλιος τόσο περισσότερα και τα λουλούδια.
Η ανθοφορία ξεκινάει νωρίς την άνοιξη και διαρκεί μέχρι το τέλος του φθινοπώρου μέχρι ο καιρός να κρυώσει για τα καλά, συνήθως συνεχίζει να ανθοφορεί μέχρι η θερμοκρασία να πέσει μόνιμα κάτω από τους 15οC. Τα άνθη του που αποτελούνται από πέντε πέταλα, σε ένα πολύ γλυκό απαλό γαλάζιο χρώμα εμφανίζονται σε ταξιανθίες στην άκρη κάθε κλαδιού, είναι άοσμα και κολλάνε στα ρούχα. Η ανθοφορία του πλουμπάγκο, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες είναι πολύ πλούσια, σε σημείο που τα λουλούδια γίνονται πολύ περισσότερα από τα φύλλα του φυτού. Σίγουρα θα εκτιμήσετε την εικόνα μίας καταγάλανης ανθισμένης πέργκολας στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας. Το ίδιο και οι πεταλούδες που έλκονται από τα ανθισμένα λουλούδια αυτού του φυτού.
Να το ποτίζετε συχνά γιατί αγαπάει πολύ και το νερό, ειδικά τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού ίσως χρειαστεί να ποτίζετε καθημερινά με άφθονο νερό. Το πλουμπάγκο μαραίνεται αμέσως αν διψάσει οπότε δεν έχετε δικαιολογία για να το αφήσετε απότιστο. Λίγες ώρες μετά το πότισμα, το φυτό επανέρχεται αν όμως διψάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ξεραθεί πολύ γρήγορα και αν τελικά επιζήσει η ανάπτυξή του θα καθυστερήσει πολύ. Τον χειμώνα που το φυτό δεν έχει φύλλα ή λουλούδια ποτίζετε μία φορά την εβδομάδα ή αραιότερα αν ο καιρός είναι υγρός.
Στον κήπο, το πλουμπάγκο δεν είναι καθόλου απαιτητικό στην ποιότητα του εδάφους, αν όμως το χώμα του κήπου σας είναι αμιγώς αργιλώδες σκάψτε ένα στρογγυλό αυλάκι γύρω από τον κορμό του φυτού και συμπληρώνετε που και πού με συσκευασμένο χώμα εξωτερικού χώρου. Στη γλάστρα οποιοδήποτε συσκευασμένο χώμα είναι καλό για το φυτό, φροντίστε όμως να προσθέσετε λίγη τύρφη και φροντίστε η γλάστρα να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Και στον κήπο και στη βεράντα επιλέξτε κάποιο ηλιόλουστο σημείο που να είναι προστατευμένο από το πολύ κρύο και τον δυνατό αέρα.
Το πλουμπάγκο είναι φυλλοβόλο φυτό, μόλις ο καιρός κρυώσει για τα καλά θα αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα του καταλήγοντας σε μία μάζα γυμνών κλαδιών που φαίνονται ξερά. Αυτή είναι και η κατάλληλη εποχή για να το κλαδέψετε καθώς τώρα που βλέπετε τα κλαδιά μπορείτε να ρυθμίσετε το σχήμα του και το ύψος που θέλετε να αποκτήσει την άνοιξη. Κλαδέψτε άφοβα γιατί ακόμα κι αν κόψετε κάτι παραπάνω, η γρήγορη ανάπτυξη του φυτού την άνοιξη θα καλύψει τυχόν λάθη. Ένα ελαφρύ κλάδεμα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας θα σας είναι χρήσιμο για να απομακρύνετε τα ξεραμένα λουλούδια και τα ξερά φύλλα, εξ άλλου κόβοντας τις κορυφές το φυτό σας θα "γεμίσει" χαμηλότερα.
Τον χειμώνα προστατέψτε το από την παγωνιά καλύπτοντάς το με ένα μεγάλο φύλλο πλαστικού γιατί δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν η παγωνιά σας προλάβει και δεν κρατήσει πολύ, το πιθανότερο είναι το φυτό σας να επανέλθει καθώς ο πάγος συνήθως καταστρέφει μόνο το υπέργειο τμήμα του φυτού και όχι το ριζικό του σύστημα. Σε περίπτωση που το φυτό "καεί" από την παγωνιά πριν το κλαδέψετε, καθυστερήστε το κλάδεμα μέχρι να αρχίσει να αναπτύσσεται καινούργια βλάστηση ώστε να μπορείτε να ξεχωρίσετε και να αφαιρέσετε τα νεκρά κλαδιά από αυτά που επέζησαν.
Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται συνήθως την άνοιξη με διαίρεση των ριζών του. Εκτός της διαίρεσης μπορείτε να δοκιμάσετε να μεταφυτεύσετε τη νέα βλάστηση που εμφανίζεται γύρω γύρω από τον βασικό κορμό. Σε αυτή την περίπτωση σκάψτε λίγο το χώμα και προσπαθήστε να αφαιρέσετε το νέο κλαδάκι μαζί με τις ρίζες του. Φυτέψτε το σε μικρό γλαστράκι μέχρι να αναπτυχθεί λίγο και μετά φυτέψτε το άφοβα σε οποιαδήποτε γλάστρα.

Η αλλαγή γλάστρας θα πρέπει να γίνεται την άνοιξη ή νωρίς το φθινόπωρο. Αλλάξτε γλάστρα όταν οι ρίζες έχουν καταλάβει όλο το χώρο γιατί στο πλουμπάγκο αρέσει να είναι λίγο περιορισμένο στη γλάστρα του. Συνήθως αλλαγή γλάστρας χρειάζεται κάθε 2-3 χρόνια ανάλογα με το μέγεθος του φυτού.
Λιπαίνετε με υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε 15 ημέρες από την άνοιξη έως το φθινόπωρο και σταματήστε τον χειμώνα. Επίσης κατά τη διάρκεια της ενεργής φάσης του φυτού προσθέτετε μία φορά κάθε δίμηνο λίγο υγρό σίδηρο για να ενισχύσετε το πράσινο χρώμα των φύλλων που στο πλουμπάγκο τείνουν να κιτρινίζουν εύκολα.
Το πλουμπάγκο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε ασθένειες και έντομα. Αν όμως άλλα γειτονικά φυτά σας προσβληθούν από κάποιο έντομο, ελέγχετε προσεκτικά και το πλουμπάγκο μήπως και τα έντομα επεκταθούν και σε αυτό.

Γαλάζιο σαν τον ουρανό το πλουμπάγκο, καθόλου απαιτητικό, πολύ ανθεκτικό και χρήσιμο για να αποφεύγετε τα αδιάκριτα βλέμματα των γειτόνων. Ενα φυτό λοιπόν που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για να το αποκτήσετε, κατάλληλο για όλους έμπειρους και αρχάριους.

Πηγή: valentine.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Πλουμπάγκο
Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Ο ΕΦΕΤ αποσύρει από την αγορά γνωστό κασέρι.

  Tην ανησυχία των καταναλωτών έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο ΕΦΕΤ προχωρά στην απόσυρση γνωστού τυριού κασέρι μετά...

 2. Διώξτε τις κατσαρίδες με φυσικό τρόπο!

  Δυστυχώς, οι κατσαρίδες είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, εμφανίζονται απρόοπτα και είναι δύσκολο να τις εξαφανίσεις.Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην...

 3. Οι μέλισσες προστατεύουν δέντρα από τους ελέφαντες

  Στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ, στη Νότια Αφρική, από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο,  οι ελέφαντες της περιοχής γεύονται...

 4. Ανακυκλώστε ηλεκτρικές συσκευές στους μπλέ κάδους

  Με την ανακύκλωση συσκευασιών που γίνεται μέσω των μπλέ κάδων αξιοποιούνται χρήσιμα υλικά όπως χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και...

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Τα καρότα αφαιρούν τις βλαβερές τοξίνες από το δέρμα με αποτέλεσμα να φαίνεστε πιο νέοι και αναζωογονημένοι. Οι μάσκα που ακολουθεί είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Το φασκόμηλο, πέρα από ένα βότανο με πλούσια διατροφική αξία, είναι επίσης ένα δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα αρωματικά και καθαριστικά προϊόντα έχουν άρωμα λεμονιού; Απ' ό,τι φαίνεται η μυρωδιά του λεμονιού δεν είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για γερά μαλλιά

Βότανα για γερά μαλλιά

Η τριχόπτωση είναι ο εφιάλτης κυρίως για τον άνδρα, μετά τα χρόνια της πρώτης νεότητας. Οσο νωρίτερα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια τόσο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron