Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Φτιάξτε τον δικό σας βιολογικό κήπο

Φτιάξτε τον δικό σας βιολογικό κήπο

Αν θέλουμε να γευτούμε το καλοκαίρι φρέσκα βιολογικά προϊόντα από τον κήπο ή το μπαλκόνι μας, τα οποία εμείς έχουμε καλλιεργήσει, θα πρέπει από τις αρχές Απρίλη και εφόσον ο καιρός έχει ζεστάνει, να κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες που χρειάζονται, για τη φύτευση τους.
 
Ξεκινάμε από τη δημιουργία του σπορείου. Υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη δημιουργία του σπορείου είναι, τελάρα ξύλινα ή ότι άλλο υλικό μπορούμε να βρούμε, που να έχει ύψος γύρω στους 6-7 πόντους, ή τελάρα με διαχωρισμένες θέσεις σποράς, από φελιζόλ ή πλαστικό, που θα βρούμε σε μαγαζιά πώλησης γεωργικών εφοδίων.
 
Η ΣΠΟΡΑ

Θα πρέπει να υπολογίσουμε πόσα φυτά θα χρειαστούμε από το κάθε είδος λαχανικού ώστε να σπείρουμε τον ανάλογο αριθμό φυταρίων. Για παράδειγμα, για
μία τετραμελή οικογένεια, δέκα ρίζες από το κάθε λαχανικό (ντομάτες, μελιτζάνες ή πιπεριές), είναι αρκετές για να έχουμε για δύο μήνες ή και περισσότερο, τα προϊόντα αυτά από την καλλιέργειά μας. Για άλλα είδη όπως τα αγγούρια, θα αρκούσαν και πέντε ρίζες, ενώ για φασόλια ή για μπάμιες , θα χρειαστούμε πολύ παραπάνω. Αν μας το επιτρέπει ο χώρος, θα μπορούσαμε, για να έχουμε για το μεγαλύτερο διάστημα του καλοκαιριού λαχανικά, να σπείρουμε και ανάλογο αριθμό φυτών σε μία δεύτερη φάση, αμέσως μετά την μεταφύτευση του πρώτου αριθμού των φυταρίων από το σπορείο.
 
ΤΟ “ΧΩΡΑΦΙ” ΜΑΣ

Αφού λοιπόν έχουμε αποφασίσει πόσα φυτά μας χρειάζονται, διαλέγουμε το χώρο που είναι κατάλληλος για την τοποθέτηση του σπορείου μας. Πρέπει αυτός ο χώρος να είναι κατά το δυνατό ζεστός, ευάερος και προσήλιος, με προφύλαξη από τους κρύους βόρειους ανέμους. Σε διαμερίσματα θα μπορούσε να είναι κατάλληλος, κάποιος ημιυπαίθριος χώρος με τζαμαρία, ενώ σε κήπο ένα μέρος υπήνεμο με νότια έκθεση. Θα ήταν ακόμα καλύτερα, αν αυτό το χώρο μπορούσαμε να τον καλύψουμε με πλαστικό διάφανο, (ένα μικρό τούνελ με σκελετό από μπετόβεργες για παράδειγμα).
 
Αφού έχουμε το χώρο, ετοιμάζουμε το εδαφικό μείγμα που θα χρησιμοποιήσουμε σαν υπόστρωμα στο σπορείο. Θα πρέπει να είναι, όσο γίνεται αμμουδερό για να στραγγίζει. Για το λόγο αυτό, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε, 5 μέρη κοσκινισμένο κηπόχωμα, 3 μέρη φυλλόχωμα, (σχινόχωμα, καστανόχωμα ή κάποιο compost) και 2 μέρη ποταμίσιας άμμου. Ελλείψει όμως όλων αυτών, χρησιμοποιούμε 4 μέρη φυλλοχώματος και ένα μέρος άμμου ή περλίτη που βρίσκουμε ευκολότερα.
 
ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΜΑ

Αφού ανακατέψουμε τα διαφορετικά μέρη, παίρνουμε το εδαφικό μείγμα που ετοιμάσαμε και γεμίζουμε τα τελάρα που έχουμε ως σπορεία, αφού έχουμε ανοίξει τρύπες (αν δεν είχαν) για τη στράγγιση. Τα τελάρα γεμίζονται με 6-7 πόντους από το χώμα και σπέρνουμε σε γραμμές τα λαχανικά μας. Η απόσταση των σπόρων επί των γραμμών σποράς είναι 4-5 εκατοστά, ενώ οι γραμμές σποράς θα απέχουν 6-7 εκατοστά. Σε κάθε θέση σποράς σπέρνουμε 4-5 σπόρους του λαχανικού, για να είμαστε βέβαιοι ότι δε θα έχουμε κενά. Μπορούμε να σπείρουμε και στα “πεταχτά”, αλλά είναι δύσκολος ο διαχωρισμός τους κατά τη μεταφύτευση.

Για τα τελάρα με έτοιμες διαχωρισμένες τις θέσεις σποράς, γεμίζουμε με το εδαφικό μείγμα ως μισό εκατοστό κάτω από το χείλος και σπέρνουμε στις καθορισμένες θέσεις, 4-5 σπόρους του λαχανικού. Αφού σπείρουμε, τους καλύπτουμε με μισό πόντο περίπου χώμα και συμπιέζουμε επιφανειακά με το χέρι ώστε να έρθουν σε επαφή οι σπόροι με το χώμα. Έπειτα ποτίζουμε άφθονα, αλλά πολύ προσεχτικά, με μικρό μέγεθος σταγόνας, ώστε να μη μετακινηθεί το έδαφος και αποκαλυφθούν οι σπόροι.
 
ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ

Ποτίζουμε 2-3 φορές την ημέρα, ώστε το επιφανειακό στρώμα του εδάφους να μένει πάντα υγρό. Μία μέθοδος καλή για να βλαστήσουν οι σπόροι γρηγορότερα, είναι να τοποθετηθούν για 1-2 ημέρες πριν τη σπορά, σ’ ένα δοχείο με νερό για να “τραβήξουν” υγρασία. Όταν οι σπόροι βλαστήσουν, σταματάμε τα καθημερινά ποτίσματα. Συνήθως ένα πότισμα ανά 2 ημέρες είναι αρκετό (εξαρτάται βέβαια από τη θερμοκρασία το χώμα κ.λ.π.). Το σημαντικότερο μετά τη βλάστηση των σπόρων είναι η αφαίρεση από κάθε θέση σποράς, των πλεοναζόντων φυταρίων, ώστε να μείνουν τελικά σε κάθε θέση 1-2 φυτάρια, τα πιο υγιή. Φροντίζουμε ο χώρος του σπορείου να αερίζεται επαρκώς, ιδίως τις ώρες της ημέρας (πρέπει να αποφεύγουμε τη δημιουργία ιδιαίτερα υγρού περιβάλλοντος). Σ’ αυτό το στάδιο μπορούμε να ενισχύσουμε τα φυτά δημιουργώντας εκχυλίσματα από διάφορα οργανικά υλικά ή φυτά (π.χ. τσουκνίδες), ή προμηθευόμαστε υγρά οργανικά λιπάσματα, (π.χ. από φύκια ή γεωσκώληκες), που δυναμώνουν τα μικρά φυτάρια. Αυτά προστίθενται με διαφυλλικό ψεκασμό, είτε διαλυμένα στο νερό του ποτίσματος. Σε περίπτωση εμφάνισης κηλίδων στα φύλλα ή στο στέλεχος των φυτών, ραντίζουμε με θειϊκό χαλκό.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ανάλογα το είδος των φυτών και το χώρο του σπορείου, μετά από 6-7 εβδομάδες, τα φυτά έχουν αποκτήσει ύψος γύρω στα 15 εκατοστά και είναι έτοιμα για μεταφύτευση.

 

Πηγή: gonatural.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Άνοιξη








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. ΟΓΑ: έρχεται η δεύτερη δόση στα οικογενειακά επιδόματα

    Από μέρα σε μέρα αναμένεται να εκδοθεί η ανακοίνωση του ΟΓΑ για την καταβολή της δεύτερης δόσης των...

  2. Πως ο γλύπτης μετατρέπει κορμό δένδρου σε κάτι πραγματικά εκπληκτικό!

    Βλέποντας την πρώτη φωτογραφία με αυτόν τον κορμό δεν μπορούμε να καταλάβουμε και πολλά πράγματα. Μετά όμως από...

  3. Δηλητηριώδη είδη ψαριών πέρασαν από το Σουέζ στο Αιγαίο

    Μετά τον διαβόητο λαγοκέφαλο, η ώρα του δυνητικά θανατηφόρου λεοντόψαρου: δύο ακόμα δηλητηριώδη είδη από την Ερυθρά Θάλασσα...

  4. Αιγιαλούς Natura παραχωρεί σε ιδιώτες και Δήμους το ΥΠΕΝ

    Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, οι παράκτιες περιοχές της χώρας...

Κήπος με κάκτους και παχύφυλλα

Όμορφοι κάκτοι

Όμορφοι κάκτοι

Οι κάκτοι είναι από τα ποιό όμορφα φυτά, εύκολα στην καλλιέργεια και  δεν θέλουν πολύ φροντίδα. Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο, έστω και χωρίς πρωτοβρόχια και κίτρινα φύλλα στα δέντρα, έχει καταφθάσει και απόδειξη αυτού η ελαφριά ζακέτα που χρειαζόμαστε στις...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »

Φθινοπωρινός κήπος

Ας ετοιμάσουμε τα φυτά μας για το φθινόπωρο

Ας ετοιμάσουμε τα φυτά μας για το φθινόπωρο

Μπορεί τα φυτά την άνοιξη να υπερτερούν σε χρώματα και αρώματα, όμως και το φθινόπωρο έχουν τη μαγεία τους. Στον κήπο και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα που βρίσκουμε στο δάσος το καλοκαίρι

Φρούτα που βρίσκουμε στο δάσος το καλοκαίρι

Η ελληνική φύση παραμένει πλούσια και την καλοκαιρινή περίοδο, και  μπορεί να μας χαρίσει  χόρτα εποχής όπως τα βλήτα, τα στύφνα και ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος ζώων

Γάτες και σκύλοι στον κήπο

Γάτες και σκύλοι στον κήπο

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός του κήπου.Ένα ανεκπαίδευτο κατοικίδιο όπως η γάτα κι ο σκύλος μπορεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βασιλικός και ... μύρισε καλοκαίρι

Βασιλικός και ... μύρισε καλοκαίρι

 Δεν υπάρχει σήμερα άλλο αρωματικό φυτό που να λατρεύεται σε ολόκληρο τον κόσμο με τόση θέρμη όσο ο Βασιλικός (Ocimum basilicum), που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Το περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες! Όταν οι ανθισμένες κορυφές του βοτάνου...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron