Αρχική » Φυτά

Γαρδένια μικρά μυστικά για να είναι πάντα όμορφη

Γαρδένια μικρά μυστικά για να είναι πάντα όμορφη

Η γαρδένια είναι αγγειόσπερμο - δικότυλο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ερυθροδανοειδών και συγκεκριμένα, στην τάξη των Ερυθροδανωδών. Υπάρχουν περίπου 250 είδη που είναι αειθαλείς θάμνοι και μικρά δέντρα. Προέρχεται από την Αφρική και την Ασία. Τα περισσότερα είδη καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά, κυρίως λόγω των μεγάλων ανθών τους με τη θαυμάσια μυρωδιά.

Το γνωστότερο είδος είναι η κοινή γαρδένια. Θάμνος που φτάνει το 1,5 μέτρο ύψος με πλούσιο φύλλωμα που αποτελείται από ωραία στρογγυλά ή λογχοειδή λαμπερά πράσινα φύλλα και μεγάλα συνήθως διπλά, λευκά, ελαφρώς κηρώδη άνθη με το έξοχο άρωμά τους.

Στην Ελλάδα ήρθε από τη Νότια Αφρική και είναι από τα πιο γνωστά και αγαπητά καλλωπιστικά φυτά. Σε φυσικό περιβάλλον ανθίζει στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου. Ανήκει στα οξύφιλα φυτά (καμέλια, ορτανσία, αζαλεά) και δεν ευδοκιμεί σε ασβεστώδες έδαφος, αλλά σε ελαφρώς όξινο. Το καλύτερο χώμα για τη γαρδένια είναι το καστανόχωμα.

Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο φυτό, κατάλληλο κυρίως για παραθαλάσσιες περιοχές. Το χειμώνα δεν αντέχει το ψύχος και θέλει προστασία, ενώ όταν ο καιρός δεν είναι ψυχρός διατηρείται όλο το χρόνο. Η πιο καλή θερμοκρασία για το φυτό είναι οι 10-13 βαθμοί C. Ο χώρος πρέπει να είναι κλειστός, φωτεινός και να υπάρχει καλός αερισμός.

Η υγρασία του χώματος και της ατμόσφαιρας είναι απαραίτητη. Αφού βγουν οι πρώτες μικρές ρίζες γίνεται η μεταφύτευση σε μικρά γλαστράκια. Η δεύτερη μεταφύτευση γίνεται σε μεγαλύτερες γλάστρες, αφού όμως οι ρίζες πρώτα αναπτυχθούν και πιάσουν όλο το χώρο στα γλαστράκια.

Για τη διατήρηση της γαρδένιας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Προσέξτε την υψηλή θερμοκρασία και την ξερή ατμόσφαιρα. Και τα 2 μπορούν να κάνουν τα φυτά μας να υποφέρουν.

Ακολουθούν λοιπόν μερικές συμβουλές, για να είναι αυτή σε καλή κατάσταση και εσείς να απολαμβάνετε το άρωμά της:

  • Ψεκάστε την τακτικά με καθαρό νερό

  • Κάθε 10 – 15 μέρες βάλτε της θειικό ή χηλικό σίδηρο

  • Βάλτε υδατοδιαλυτό λίπασμα κατάλληλο για οξύφυλλα, τηρώντας σχολαστικά τις οδηγίες της ετικέτας. Προσοχή, μην υπερβάλλετε! Θα την δείτε, για λίγο, να πηγαίνει πιο καλά απ’ ότι συνήθως, αλλά πολύ σύντομα τα φύλλα της θα καίγονται στην άκρη και τα μπουμπούκια θα αρχίσουν να μαυρίζουν και να πέφτουν.

  • Προσοχή μην βάζετε κοπριά στη γαρδένια! Μειώνει την οξύτητα και θα την δείτε γρήγορα να αρχίζει τη γκρίνια…

  • Προσοχή να μην κολυμπάει στο πιατάκι της: φροντίστε οι τρύπες της γλάστρας να στραγγίζουν χωρίς εμπόδια. Αν μπορείτε μην βάλετε καθόλου πιατάκι.

  • Φροντίστε να μην την βλέπει απ’ ευθείας ο ήλιος. Διαλέξτε θέση με έμμεσο φως που δεν τη πιάνουν ρεύματα αέρα.

 

Διαβάστε περισσότερα για την γαρδένια

Πηγή: fytosymvoules.blogspot.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Γαρδένια








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Αλάτι: βλαβερό για τα παιδιά

    Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι οι ενήλικες που καταναλώνουν πολύ αλάτι με τη διατροφή τους είχαν περισσότερη πιθανότητα να...

  2. Αυγά: τί πρέπει να προσέχουμε.

    Αληθινά αυγά ελεύθερης βοσκής είναι από κότες που περιφέρονται ελεύθερα στην ύπαιθρο σε ένα λιβάδι όπου καταναλώνουν τη...

  3. Αυτοκίνητο που κινείται με καφέ

    Στο καφεκοπτείο και όχι στο βενζινάδικο μπορεί κάποια μέρα στο μέλλον να ανεφοδιάζονται τα αυτοκίνητα, αφού Βρετανοί ερευνητές...

  4. Ρύθμιση της όρεξης - Βουλιμία

    Μία από τις προκλήσεις που μας κάνει να υιοθετήσουμε λάθος διατροφή είναι το αίσθημα της πείνας, το οποίο...

Αυτό το γνωρίζατε;

Ρύθμιση της όρεξης - Βουλιμία

Ρύθμιση της όρεξης - Βουλιμία

Μία από τις προκλήσεις που μας κάνει να υιοθετήσουμε λάθος διατροφή είναι το αίσθημα της πείνας, το οποίο φαίνεται να είναι παρόν,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Το άνθος της μεσογειακής διατροφής

Το άνθος της μεσογειακής διατροφής

Ας γνωρίσουμε τα ευεργετικά συστατικά του άνθους της μεσογειακής διατροφής. Η αγκινάρα είναι ένα χαρακτηριστικό λαχανικό της μεσογειακής κουζίνας, με «ιδιαίτερη» εμφάνιση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πως θα μειώσουμε το λίπος στο συκώτι με τη σωστή διατροφή

Πως θα μειώσουμε το λίπος στο συκώτι με τη σωστή διατροφή

 Το λίπος στο συκώτι (ή μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, όπως λέγεται επιστημονικά) είναι νόσος που σχετίζεται με την παχυσαρκία και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αβοκάντο για μάσκα σώματος

Αβοκάντο για μάσκα σώματος

Τα αβοκάντο έχουν έναν πραγματικό θησαυρό από αντιγηραντικά χαρακτηριστικά συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, D και E, καθώς και πρωτεΐνες, λεκιθίνη, κάλιο και...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron