Αρχική » Φυτά

Γαρδένια μικρά μυστικά για να είναι πάντα όμορφη

Γαρδένια μικρά μυστικά για να είναι πάντα όμορφη

Η γαρδένια είναι αγγειόσπερμο - δικότυλο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ερυθροδανοειδών και συγκεκριμένα, στην τάξη των Ερυθροδανωδών. Υπάρχουν περίπου 250 είδη που είναι αειθαλείς θάμνοι και μικρά δέντρα. Προέρχεται από την Αφρική και την Ασία. Τα περισσότερα είδη καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά, κυρίως λόγω των μεγάλων ανθών τους με τη θαυμάσια μυρωδιά.

Το γνωστότερο είδος είναι η κοινή γαρδένια. Θάμνος που φτάνει το 1,5 μέτρο ύψος με πλούσιο φύλλωμα που αποτελείται από ωραία στρογγυλά ή λογχοειδή λαμπερά πράσινα φύλλα και μεγάλα συνήθως διπλά, λευκά, ελαφρώς κηρώδη άνθη με το έξοχο άρωμά τους.

Στην Ελλάδα ήρθε από τη Νότια Αφρική και είναι από τα πιο γνωστά και αγαπητά καλλωπιστικά φυτά. Σε φυσικό περιβάλλον ανθίζει στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου. Ανήκει στα οξύφιλα φυτά (καμέλια, ορτανσία, αζαλεά) και δεν ευδοκιμεί σε ασβεστώδες έδαφος, αλλά σε ελαφρώς όξινο. Το καλύτερο χώμα για τη γαρδένια είναι το καστανόχωμα.

Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο φυτό, κατάλληλο κυρίως για παραθαλάσσιες περιοχές. Το χειμώνα δεν αντέχει το ψύχος και θέλει προστασία, ενώ όταν ο καιρός δεν είναι ψυχρός διατηρείται όλο το χρόνο. Η πιο καλή θερμοκρασία για το φυτό είναι οι 10-13 βαθμοί C. Ο χώρος πρέπει να είναι κλειστός, φωτεινός και να υπάρχει καλός αερισμός.

Η υγρασία του χώματος και της ατμόσφαιρας είναι απαραίτητη. Αφού βγουν οι πρώτες μικρές ρίζες γίνεται η μεταφύτευση σε μικρά γλαστράκια. Η δεύτερη μεταφύτευση γίνεται σε μεγαλύτερες γλάστρες, αφού όμως οι ρίζες πρώτα αναπτυχθούν και πιάσουν όλο το χώρο στα γλαστράκια.

Για τη διατήρηση της γαρδένιας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Προσέξτε την υψηλή θερμοκρασία και την ξερή ατμόσφαιρα. Και τα 2 μπορούν να κάνουν τα φυτά μας να υποφέρουν.

Ακολουθούν λοιπόν μερικές συμβουλές, για να είναι αυτή σε καλή κατάσταση και εσείς να απολαμβάνετε το άρωμά της:

  • Ψεκάστε την τακτικά με καθαρό νερό

  • Κάθε 10 – 15 μέρες βάλτε της θειικό ή χηλικό σίδηρο

  • Βάλτε υδατοδιαλυτό λίπασμα κατάλληλο για οξύφυλλα, τηρώντας σχολαστικά τις οδηγίες της ετικέτας. Προσοχή, μην υπερβάλλετε! Θα την δείτε, για λίγο, να πηγαίνει πιο καλά απ’ ότι συνήθως, αλλά πολύ σύντομα τα φύλλα της θα καίγονται στην άκρη και τα μπουμπούκια θα αρχίσουν να μαυρίζουν και να πέφτουν.

  • Προσοχή μην βάζετε κοπριά στη γαρδένια! Μειώνει την οξύτητα και θα την δείτε γρήγορα να αρχίζει τη γκρίνια…

  • Προσοχή να μην κολυμπάει στο πιατάκι της: φροντίστε οι τρύπες της γλάστρας να στραγγίζουν χωρίς εμπόδια. Αν μπορείτε μην βάλετε καθόλου πιατάκι.

  • Φροντίστε να μην την βλέπει απ’ ευθείας ο ήλιος. Διαλέξτε θέση με έμμεσο φως που δεν τη πιάνουν ρεύματα αέρα.

 

Διαβάστε περισσότερα για την γαρδένια

Πηγή: fytosymvoules.blogspot.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Γαρδένια








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Εγκυμοσύνη και νηστεία;

    Εγκυμοσύνη και νηστεία πάνε μαζί; Η εγκυμοσύνη αποτελεί μία ξεχωριστή περίοδο στη ζωή μίας γυναίκας. Πώς όμως μπορεί...

  2. Καρυκεύματα: για νόστιμα πιάτα!

    Μάθετε πώς μια νερόβραστη σαλάτα διαίτης θα μεταμορφωθεί σε πιάτο που θα σας «σπάσει» τη μύτη και θα...

  3. Βότανα και γυναικείες ορμόνες

    Οι ορμόνες, λειτουργούν ως φίλτρα νεότητας, ενέργειας και ερωτικής διάθεσης, ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που αντιδρούμε...

  4. Τα δέντρα προβλέπουν τον καιρό;

    Οι κλιματικές αλλαγές αποτυπώνονται στους δακτυλίους των κορμών. Η μελέτη τους μπορεί να προσφέρει, πέρα από ιστορική γνώση,...

Φυτά

Σεπτέμβριος: Φρούτα και λαχανικά του μήνα

Σεπτέμβριος: Φρούτα και λαχανικά του μήνα

Έχουμε τόσα και τόσα να περιμένουμε τον Σεπτέμβριο! Τον τρύγο, τον θερισμό, την αρχή των σχολείων και όλα τα φρέσκα φρούτα και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Η ζωή στη φάρμα προστατεύει τα παιδιά από αλλεργίες

Η ζωή στη φάρμα προστατεύει τα παιδιά από αλλεργίες

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αγροκτήματα κινδυνεύουν πολύ λιγότερο να εμφανίσουν άσθμα. Νέα μελέτη στο κορυφαίο περιοδικό...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυτό που σκοτώνει την τοξικότητα του ΤΝΤ

Φυτό που σκοτώνει την τοξικότητα του ΤΝΤ

Για περισσότερα από 100 χρόνια επιστήμονες αναζητούσαν έναν τρόπο να εξουδετερώσουν την τοξικότητα της εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ και τελικά έρχεται η φύση...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθημερινές συνήθειες που μας γερνάνε

Καθημερινές συνήθειες που μας γερνάνε

Πιθανόν να γνωρίζετε τους συνηθισμένους τρόπους, με τους οποίους κάνετε κακό στην επιδερμίδα σας και μοιάζετε μεγαλύτεροι από την ηλικία σας: για...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ζέα ή Ζειά: στην αρχαία Ελλάδα

Ζέα ή Ζειά: στην αρχαία Ελλάδα

Η Ζέα ή ζειά (Triticum dicoccum ή Emmer wheat στα αγγλικά) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο....

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Το φραγκόσυκο είναι υπερτροφή

Το φραγκόσυκο είναι υπερτροφή

 Το φραγκόσυκο είναι από τα πλέον νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα. Έχει τη δυνατότητα να σε ξεδιψάσει, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (87.5%).Το...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως θα ξεπλύνουμε τις συσκευασίες πριν την ανακύκλωση χωρίς σπατάλη νερού

Πως θα ξεπλύνουμε τις συσκευασίες πριν την ανακύκλωση χωρίς σπατάλη νερού

Για να ανακυκλώσουμε σωστά δεν αρκεί να ρίξουμε τις συσκευασίες στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης, πρέπει και να τις ρίξουμε χωρίς υπολείμματα.Αυτό...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Παγωμένο ή δροσερό νερό πρέπει να πίνουμε;

Παγωμένο ή δροσερό νερό πρέπει να πίνουμε;

Πώς πρέπει να είναι το νερό που πίνουμε; Παγωμένο, δροσερό ή χλιαρό; Πολλοί πιστεύουν ότι το χλιαρό νερό απορροφάται πιο γρήγορα, ενώ...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron