Αρχική » Φυτά

Γαρδένια μικρά μυστικά για να είναι πάντα όμορφη

Γαρδένια μικρά μυστικά για να είναι πάντα όμορφη

Η γαρδένια είναι αγγειόσπερμο - δικότυλο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ερυθροδανοειδών και συγκεκριμένα, στην τάξη των Ερυθροδανωδών. Υπάρχουν περίπου 250 είδη που είναι αειθαλείς θάμνοι και μικρά δέντρα. Προέρχεται από την Αφρική και την Ασία. Τα περισσότερα είδη καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά, κυρίως λόγω των μεγάλων ανθών τους με τη θαυμάσια μυρωδιά.

Το γνωστότερο είδος είναι η κοινή γαρδένια. Θάμνος που φτάνει το 1,5 μέτρο ύψος με πλούσιο φύλλωμα που αποτελείται από ωραία στρογγυλά ή λογχοειδή λαμπερά πράσινα φύλλα και μεγάλα συνήθως διπλά, λευκά, ελαφρώς κηρώδη άνθη με το έξοχο άρωμά τους.

Στην Ελλάδα ήρθε από τη Νότια Αφρική και είναι από τα πιο γνωστά και αγαπητά καλλωπιστικά φυτά. Σε φυσικό περιβάλλον ανθίζει στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου. Ανήκει στα οξύφιλα φυτά (καμέλια, ορτανσία, αζαλεά) και δεν ευδοκιμεί σε ασβεστώδες έδαφος, αλλά σε ελαφρώς όξινο. Το καλύτερο χώμα για τη γαρδένια είναι το καστανόχωμα.

Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο φυτό, κατάλληλο κυρίως για παραθαλάσσιες περιοχές. Το χειμώνα δεν αντέχει το ψύχος και θέλει προστασία, ενώ όταν ο καιρός δεν είναι ψυχρός διατηρείται όλο το χρόνο. Η πιο καλή θερμοκρασία για το φυτό είναι οι 10-13 βαθμοί C. Ο χώρος πρέπει να είναι κλειστός, φωτεινός και να υπάρχει καλός αερισμός.

Η υγρασία του χώματος και της ατμόσφαιρας είναι απαραίτητη. Αφού βγουν οι πρώτες μικρές ρίζες γίνεται η μεταφύτευση σε μικρά γλαστράκια. Η δεύτερη μεταφύτευση γίνεται σε μεγαλύτερες γλάστρες, αφού όμως οι ρίζες πρώτα αναπτυχθούν και πιάσουν όλο το χώρο στα γλαστράκια.

Για τη διατήρηση της γαρδένιας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Προσέξτε την υψηλή θερμοκρασία και την ξερή ατμόσφαιρα. Και τα 2 μπορούν να κάνουν τα φυτά μας να υποφέρουν.

Ακολουθούν λοιπόν μερικές συμβουλές, για να είναι αυτή σε καλή κατάσταση και εσείς να απολαμβάνετε το άρωμά της:

  • Ψεκάστε την τακτικά με καθαρό νερό

  • Κάθε 10 – 15 μέρες βάλτε της θειικό ή χηλικό σίδηρο

  • Βάλτε υδατοδιαλυτό λίπασμα κατάλληλο για οξύφυλλα, τηρώντας σχολαστικά τις οδηγίες της ετικέτας. Προσοχή, μην υπερβάλλετε! Θα την δείτε, για λίγο, να πηγαίνει πιο καλά απ’ ότι συνήθως, αλλά πολύ σύντομα τα φύλλα της θα καίγονται στην άκρη και τα μπουμπούκια θα αρχίσουν να μαυρίζουν και να πέφτουν.

  • Προσοχή μην βάζετε κοπριά στη γαρδένια! Μειώνει την οξύτητα και θα την δείτε γρήγορα να αρχίζει τη γκρίνια…

  • Προσοχή να μην κολυμπάει στο πιατάκι της: φροντίστε οι τρύπες της γλάστρας να στραγγίζουν χωρίς εμπόδια. Αν μπορείτε μην βάλετε καθόλου πιατάκι.

  • Φροντίστε να μην την βλέπει απ’ ευθείας ο ήλιος. Διαλέξτε θέση με έμμεσο φως που δεν τη πιάνουν ρεύματα αέρα.

 

Διαβάστε περισσότερα για την γαρδένια

Πηγή: fytosymvoules.blogspot.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Γαρδένια








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Διατροφικοί μύθοι

    Ξεκινάμε με τη σοκολάτα που οι περισσότερες μαμάδες είθισται να πιστεύουν πως προκαλεί ακμή.Η σοκολάτα (υγείας) αυτή καθ’...

  2. Θυρεοειδής αδένας και διατροφή

    O θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Παράγει τρεις βασικές και...

  3. Τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο

    Υπάρχουν μία σειρά από τρόφιμα που δεν πρέπει να τ' αποθηκεύουμε στο ψυγείο γιατί με τον τρόπο αυτό...

  4. Μάσκα προσώπου για βαθιά ενυδάτωση

    Φυσική μάσκα προσώπου για βαθιά ενυδάτωση. Η επιδερμίδα μας χρειάζεται συχνή και ουσιαστική περιποίηση για να παραμείνει όμορφη,...

Αυτό το γνωρίζατε;

Ποιά λάθη μπλοκάρουν τη δίαιτα

Ποιά λάθη μπλοκάρουν τη δίαιτα

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχετε ξεκινήσει μια δίαιτα και την έχετε αφήσει στη μέση. Η αιτία ; Δεν χάνετε βάρος,...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Κερί μέλισσας, για πολλές χρήσεις

Κερί μέλισσας, για πολλές χρήσεις

Ας δούμε χρήσεις που έχει το κερί: -Για να φτιάξουμε αρωματικά κεριά-Για να ενισχυθεί το νήμα που θα ράψουμε κουμπί.-Για να σταματήσετε το...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πώς να φτιάξουμε αφέψημα, έγχυμα, βάμμα, αιθέρια έλαια, σιρόπι

Πώς να φτιάξουμε αφέψημα, έγχυμα, βάμμα, αιθέρια έλαια, σιρόπι

Oδηγίες σχετικά με το πώς να φτιάξουμε αφέψημα, έγχυμα, βάμμα,αιθέρια έλαια κ.λ.π ΈγχυμαΑναλογία1 κουταλάκι γλ. (2 - 3 γρ.) αποξηραμένα ή 2 κουταλάκια...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οδηγίες για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας

Οδηγίες για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας

Η ενεργοποίηση του μεταβολισμού, εκτός από την κατάλληλη και εξατομικευμένη διατροφολογική υποστήριξη που χρειάζεται να ακολουθηθεί, περιλαμβάνει κάποιους βασικούς κανόνες-κλειδιά που θεωρούνται...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron