Αρχική » Φυτά

Γαρδένια μικρά μυστικά για να είναι πάντα όμορφη

Γαρδένια μικρά μυστικά για να είναι πάντα όμορφη

Η γαρδένια είναι αγγειόσπερμο - δικότυλο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ερυθροδανοειδών και συγκεκριμένα, στην τάξη των Ερυθροδανωδών. Υπάρχουν περίπου 250 είδη που είναι αειθαλείς θάμνοι και μικρά δέντρα. Προέρχεται από την Αφρική και την Ασία. Τα περισσότερα είδη καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά, κυρίως λόγω των μεγάλων ανθών τους με τη θαυμάσια μυρωδιά.

Το γνωστότερο είδος είναι η κοινή γαρδένια. Θάμνος που φτάνει το 1,5 μέτρο ύψος με πλούσιο φύλλωμα που αποτελείται από ωραία στρογγυλά ή λογχοειδή λαμπερά πράσινα φύλλα και μεγάλα συνήθως διπλά, λευκά, ελαφρώς κηρώδη άνθη με το έξοχο άρωμά τους.

Στην Ελλάδα ήρθε από τη Νότια Αφρική και είναι από τα πιο γνωστά και αγαπητά καλλωπιστικά φυτά. Σε φυσικό περιβάλλον ανθίζει στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου. Ανήκει στα οξύφιλα φυτά (καμέλια, ορτανσία, αζαλεά) και δεν ευδοκιμεί σε ασβεστώδες έδαφος, αλλά σε ελαφρώς όξινο. Το καλύτερο χώμα για τη γαρδένια είναι το καστανόχωμα.

Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο φυτό, κατάλληλο κυρίως για παραθαλάσσιες περιοχές. Το χειμώνα δεν αντέχει το ψύχος και θέλει προστασία, ενώ όταν ο καιρός δεν είναι ψυχρός διατηρείται όλο το χρόνο. Η πιο καλή θερμοκρασία για το φυτό είναι οι 10-13 βαθμοί C. Ο χώρος πρέπει να είναι κλειστός, φωτεινός και να υπάρχει καλός αερισμός.

Η υγρασία του χώματος και της ατμόσφαιρας είναι απαραίτητη. Αφού βγουν οι πρώτες μικρές ρίζες γίνεται η μεταφύτευση σε μικρά γλαστράκια. Η δεύτερη μεταφύτευση γίνεται σε μεγαλύτερες γλάστρες, αφού όμως οι ρίζες πρώτα αναπτυχθούν και πιάσουν όλο το χώρο στα γλαστράκια.

Για τη διατήρηση της γαρδένιας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Προσέξτε την υψηλή θερμοκρασία και την ξερή ατμόσφαιρα. Και τα 2 μπορούν να κάνουν τα φυτά μας να υποφέρουν.

Ακολουθούν λοιπόν μερικές συμβουλές, για να είναι αυτή σε καλή κατάσταση και εσείς να απολαμβάνετε το άρωμά της:

  • Ψεκάστε την τακτικά με καθαρό νερό

  • Κάθε 10 – 15 μέρες βάλτε της θειικό ή χηλικό σίδηρο

  • Βάλτε υδατοδιαλυτό λίπασμα κατάλληλο για οξύφυλλα, τηρώντας σχολαστικά τις οδηγίες της ετικέτας. Προσοχή, μην υπερβάλλετε! Θα την δείτε, για λίγο, να πηγαίνει πιο καλά απ’ ότι συνήθως, αλλά πολύ σύντομα τα φύλλα της θα καίγονται στην άκρη και τα μπουμπούκια θα αρχίσουν να μαυρίζουν και να πέφτουν.

  • Προσοχή μην βάζετε κοπριά στη γαρδένια! Μειώνει την οξύτητα και θα την δείτε γρήγορα να αρχίζει τη γκρίνια…

  • Προσοχή να μην κολυμπάει στο πιατάκι της: φροντίστε οι τρύπες της γλάστρας να στραγγίζουν χωρίς εμπόδια. Αν μπορείτε μην βάλετε καθόλου πιατάκι.

  • Φροντίστε να μην την βλέπει απ’ ευθείας ο ήλιος. Διαλέξτε θέση με έμμεσο φως που δεν τη πιάνουν ρεύματα αέρα.

 

Διαβάστε περισσότερα για την γαρδένια

Πηγή: fytosymvoules.blogspot.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Γαρδένια







Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Γιατί ξεραίνονται τα φυτά μας;

    Μα γιατί ξεραίνονται τα φυτά μας; Από τις πιο κλασσικές απορίες,  μπροστά σε κιτρινισμένα και μαραζωμένα φυτά και...

  2. Προεδρικό Διάταγμα για τη λήψη ρυθμιστικών μέτρων για την αλιεία του αχινού

    "Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη το Προεδρικό Διάταγμα για τη λήψη ρυθμιστικών...

  3. Τυποποιημένα προϊόντα ή φρέσκα; Τί πρέπει να διαλέξουμε;

    Τα κατεψυγμένα ή τυποποιημένα προϊόντα, μπορεί να είναι τις περισσότερες φορές φθηνότερα, αλλά όμως, αυτό δε σημαίνει ότι...

  4. Τί μας παχαίνει εκτός από το φαγητό;

    Ο δείκτης της ζυγαριάς μας ανεβαίνει συνεχώς, ενώ εμείς συνεχίζουμε να καταναλώνουμε ακριβώς την ίδια ποσότητα φαγητού με...

Αυτό το γνωρίζατε;

Πασχαλινό τραπέζι: τί πρέπει να προσέξουμε

Πασχαλινό τραπέζι: τί πρέπει να προσέξουμε

Μετά τη vηστεία, πoυ τελειώvει τηv Kυριακή τoυ Πάσχα, γιoρτάζoυμε αυτήν την μεγάλη μέρα της Ορθoδoξίας, με ένα πλoύσιo τραπέζι, πoυ είvαι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πράσινο τσάι: προστατεύει από την αύξηση των τριγλυκεριδίων

Πράσινο τσάι: προστατεύει από την αύξηση των τριγλυκεριδίων

Το πράσινο τσάι είναι πολύ πιθανό να παρέχει καρδιοπροστατευτικά οφέλη στα άτομα εκείνα που έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, σύμφωνα με τα ευρήματα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Το καλαμαράκι στη διατροφή μας

Το καλαμαράκι στη διατροφή μας

Τις ημέρες της νηστείας το καλαμάρι έχει την τιμητική του. Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί ένα αγαπημένο συνοδευτικό για την παρέα καθ’...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Όμορφα Πασχαλινά αυγά

Όμορφα Πασχαλινά αυγά

Τα όμορφα Πασχαλινά αυγά αλλιώς!  Η παράδοση θέλει τα πασχαλινά αυγά να είναι κόκκινα. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Εσταυρωμένου...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron