Αρχική » Φυτά

Γαρδένια μικρά μυστικά για να είναι πάντα όμορφη

Γαρδένια μικρά μυστικά για να είναι πάντα όμορφη

Η γαρδένια είναι αγγειόσπερμο - δικότυλο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ερυθροδανοειδών και συγκεκριμένα, στην τάξη των Ερυθροδανωδών. Υπάρχουν περίπου 250 είδη που είναι αειθαλείς θάμνοι και μικρά δέντρα. Προέρχεται από την Αφρική και την Ασία. Τα περισσότερα είδη καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά, κυρίως λόγω των μεγάλων ανθών τους με τη θαυμάσια μυρωδιά.

Το γνωστότερο είδος είναι η κοινή γαρδένια. Θάμνος που φτάνει το 1,5 μέτρο ύψος με πλούσιο φύλλωμα που αποτελείται από ωραία στρογγυλά ή λογχοειδή λαμπερά πράσινα φύλλα και μεγάλα συνήθως διπλά, λευκά, ελαφρώς κηρώδη άνθη με το έξοχο άρωμά τους.

Στην Ελλάδα ήρθε από τη Νότια Αφρική και είναι από τα πιο γνωστά και αγαπητά καλλωπιστικά φυτά. Σε φυσικό περιβάλλον ανθίζει στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου. Ανήκει στα οξύφιλα φυτά (καμέλια, ορτανσία, αζαλεά) και δεν ευδοκιμεί σε ασβεστώδες έδαφος, αλλά σε ελαφρώς όξινο. Το καλύτερο χώμα για τη γαρδένια είναι το καστανόχωμα.

Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο φυτό, κατάλληλο κυρίως για παραθαλάσσιες περιοχές. Το χειμώνα δεν αντέχει το ψύχος και θέλει προστασία, ενώ όταν ο καιρός δεν είναι ψυχρός διατηρείται όλο το χρόνο. Η πιο καλή θερμοκρασία για το φυτό είναι οι 10-13 βαθμοί C. Ο χώρος πρέπει να είναι κλειστός, φωτεινός και να υπάρχει καλός αερισμός.

Η υγρασία του χώματος και της ατμόσφαιρας είναι απαραίτητη. Αφού βγουν οι πρώτες μικρές ρίζες γίνεται η μεταφύτευση σε μικρά γλαστράκια. Η δεύτερη μεταφύτευση γίνεται σε μεγαλύτερες γλάστρες, αφού όμως οι ρίζες πρώτα αναπτυχθούν και πιάσουν όλο το χώρο στα γλαστράκια.

Για τη διατήρηση της γαρδένιας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Προσέξτε την υψηλή θερμοκρασία και την ξερή ατμόσφαιρα. Και τα 2 μπορούν να κάνουν τα φυτά μας να υποφέρουν.

Ακολουθούν λοιπόν μερικές συμβουλές, για να είναι αυτή σε καλή κατάσταση και εσείς να απολαμβάνετε το άρωμά της:

  • Ψεκάστε την τακτικά με καθαρό νερό

  • Κάθε 10 – 15 μέρες βάλτε της θειικό ή χηλικό σίδηρο

  • Βάλτε υδατοδιαλυτό λίπασμα κατάλληλο για οξύφυλλα, τηρώντας σχολαστικά τις οδηγίες της ετικέτας. Προσοχή, μην υπερβάλλετε! Θα την δείτε, για λίγο, να πηγαίνει πιο καλά απ’ ότι συνήθως, αλλά πολύ σύντομα τα φύλλα της θα καίγονται στην άκρη και τα μπουμπούκια θα αρχίσουν να μαυρίζουν και να πέφτουν.

  • Προσοχή μην βάζετε κοπριά στη γαρδένια! Μειώνει την οξύτητα και θα την δείτε γρήγορα να αρχίζει τη γκρίνια…

  • Προσοχή να μην κολυμπάει στο πιατάκι της: φροντίστε οι τρύπες της γλάστρας να στραγγίζουν χωρίς εμπόδια. Αν μπορείτε μην βάλετε καθόλου πιατάκι.

  • Φροντίστε να μην την βλέπει απ’ ευθείας ο ήλιος. Διαλέξτε θέση με έμμεσο φως που δεν τη πιάνουν ρεύματα αέρα.

 

Διαβάστε περισσότερα για την γαρδένια

Πηγή: fytosymvoules.blogspot.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Γαρδένια








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Συμβουλές για να μην παχύνετε με τη διακοπή του καπνίσματος

    Οι καπνιστές διατρέχουν σοβαρότατους κινδύνους υγείας από τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου. Αν όμως διακόψατε το κάπνισμα, γνωρίζετε...

  2. Mάθετε στο παιδί σας να τρώει ψάρια.

    Η κατανάλωση ψαριού είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών και πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή...

  3. Φυτά και τροφές για να απογείωσετε την σεξουαλική σας ενέργεια

    Νιώθετε πεσμένοι; Καταβεβλημένοι από το στρες που πυροδοτεί η οικονομική κρίση ή το βεβαρυμένο καθημερινό πρόγραμμά σας; Το...

  4. ΕΦΕΤ: Ανάκληση κρασιού!

    Σε ανάκληση – απόσυρση κρασιού στο οποίο υπάρχει κίνδυνος διάρρηξης της φιάλης λόγω υπερπίεσης ως αποτέλεσμα δευτερογενούς ζύμωσης...

Φυτά

Ποιά γλυκά δεν μας παχαίνουν!

Ποιά γλυκά δεν μας παχαίνουν!

Πολλές είναι οι δίαιτες, που όχι μόνο επιτρέπουν αυτήν την κατά τα άλλα «αμαρτωλή» απόλαυση, αλλά αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις αρκετά είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αφροδισιακές τροφές

Αφροδισιακές τροφές

Γράφοντας για το περιοδικό Clincal Automatic Research, η γιατρός Paula Sandroni αναφέρει πολλά φαγητά που οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει στο πέρας της...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μυστικά ομορφιάς με λάδι

Μυστικά ομορφιάς με λάδι

Θέλεις λαμπερό πρόσωπο, πλούσια φρύδια και βλεφαρίδες, καθώς και μακρυά υγιή και δυνατά μαλλιά; Τότε φρόντισε να ακολουθήσεις τα παρακάτω μυστικά ομορφιάς...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πώς θα αφαιρέσετε πλάκα και πέτρα με φυσικό τρόπο

Πώς θα αφαιρέσετε πλάκα και πέτρα με φυσικό τρόπο

Η πλάκα είναι μια κολλώδης, λεπτή, μαλακή επίστρωση βακτηρίων που συσσωρεύεται στα δόντια, στα οδοντικά σφραγίσματα, στα ούλα και στη γλώσσα.Η στοματική...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καρκινογένεση και ψάρια: πως συνδέονται

Καρκινογένεση και ψάρια: πως συνδέονται

Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να γίνουν επιβλαβή για τον άνθρωπο προκαλώντας ακόμη και καρκινογένεση Μια σειρά ψαριών μεταξύ των οποίων ο σολωμός,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βλαβερές συνήθειες που μας κόβουν χρόνια

Βλαβερές συνήθειες που μας κόβουν χρόνια

Το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ- αφαιρούν από τον μέσο άνθρωπο περίπου έξι χρόνια...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κηραλοιφή για όλες τις χρήσεις!

Κηραλοιφή για όλες τις χρήσεις!

Ας δούμε μία εύκολη συνταγή για να φτιάξετε σπιτική κηραλοιφή που θεραπεύει: τσιμπήματα μέλισσαςτσιμπήματα εντόμωνεγκαύματαηλιακά εγκαύματαΚοψίματα και γρατζουνιέςΕξανθήματα από πυρετόΣκασμένα χείληΦαγούρα στο δέρμαλειχήνεςέκζεμαΣΥΣΤΑΤΙΚΑ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που ... καίνε το λίπος

Τροφές που ... καίνε το λίπος

Θέλετε να κάψετε το λίπος; Δείτε ποιές τροφές θα σας βοηθήσουν: Το Γκρέιπ-φρουτ επιταχύνει τον μεταβολισμό σας και σας βοηθάει να κάψετε πολλές...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron