Αρχική » Φυτά

Γαρδένια μικρά μυστικά για να είναι πάντα όμορφη

Γαρδένια μικρά μυστικά για να είναι πάντα όμορφη

Η γαρδένια είναι αγγειόσπερμο - δικότυλο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ερυθροδανοειδών και συγκεκριμένα, στην τάξη των Ερυθροδανωδών. Υπάρχουν περίπου 250 είδη που είναι αειθαλείς θάμνοι και μικρά δέντρα. Προέρχεται από την Αφρική και την Ασία. Τα περισσότερα είδη καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά, κυρίως λόγω των μεγάλων ανθών τους με τη θαυμάσια μυρωδιά.

Το γνωστότερο είδος είναι η κοινή γαρδένια. Θάμνος που φτάνει το 1,5 μέτρο ύψος με πλούσιο φύλλωμα που αποτελείται από ωραία στρογγυλά ή λογχοειδή λαμπερά πράσινα φύλλα και μεγάλα συνήθως διπλά, λευκά, ελαφρώς κηρώδη άνθη με το έξοχο άρωμά τους.

Στην Ελλάδα ήρθε από τη Νότια Αφρική και είναι από τα πιο γνωστά και αγαπητά καλλωπιστικά φυτά. Σε φυσικό περιβάλλον ανθίζει στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου. Ανήκει στα οξύφιλα φυτά (καμέλια, ορτανσία, αζαλεά) και δεν ευδοκιμεί σε ασβεστώδες έδαφος, αλλά σε ελαφρώς όξινο. Το καλύτερο χώμα για τη γαρδένια είναι το καστανόχωμα.

Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο φυτό, κατάλληλο κυρίως για παραθαλάσσιες περιοχές. Το χειμώνα δεν αντέχει το ψύχος και θέλει προστασία, ενώ όταν ο καιρός δεν είναι ψυχρός διατηρείται όλο το χρόνο. Η πιο καλή θερμοκρασία για το φυτό είναι οι 10-13 βαθμοί C. Ο χώρος πρέπει να είναι κλειστός, φωτεινός και να υπάρχει καλός αερισμός.

Η υγρασία του χώματος και της ατμόσφαιρας είναι απαραίτητη. Αφού βγουν οι πρώτες μικρές ρίζες γίνεται η μεταφύτευση σε μικρά γλαστράκια. Η δεύτερη μεταφύτευση γίνεται σε μεγαλύτερες γλάστρες, αφού όμως οι ρίζες πρώτα αναπτυχθούν και πιάσουν όλο το χώρο στα γλαστράκια.

Για τη διατήρηση της γαρδένιας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Προσέξτε την υψηλή θερμοκρασία και την ξερή ατμόσφαιρα. Και τα 2 μπορούν να κάνουν τα φυτά μας να υποφέρουν.

Ακολουθούν λοιπόν μερικές συμβουλές, για να είναι αυτή σε καλή κατάσταση και εσείς να απολαμβάνετε το άρωμά της:

  • Ψεκάστε την τακτικά με καθαρό νερό

  • Κάθε 10 – 15 μέρες βάλτε της θειικό ή χηλικό σίδηρο

  • Βάλτε υδατοδιαλυτό λίπασμα κατάλληλο για οξύφυλλα, τηρώντας σχολαστικά τις οδηγίες της ετικέτας. Προσοχή, μην υπερβάλλετε! Θα την δείτε, για λίγο, να πηγαίνει πιο καλά απ’ ότι συνήθως, αλλά πολύ σύντομα τα φύλλα της θα καίγονται στην άκρη και τα μπουμπούκια θα αρχίσουν να μαυρίζουν και να πέφτουν.

  • Προσοχή μην βάζετε κοπριά στη γαρδένια! Μειώνει την οξύτητα και θα την δείτε γρήγορα να αρχίζει τη γκρίνια…

  • Προσοχή να μην κολυμπάει στο πιατάκι της: φροντίστε οι τρύπες της γλάστρας να στραγγίζουν χωρίς εμπόδια. Αν μπορείτε μην βάλετε καθόλου πιατάκι.

  • Φροντίστε να μην την βλέπει απ’ ευθείας ο ήλιος. Διαλέξτε θέση με έμμεσο φως που δεν τη πιάνουν ρεύματα αέρα.

 

Διαβάστε περισσότερα για την γαρδένια

Πηγή: fytosymvoules.blogspot.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Γαρδένια








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. ΕΣΠΑ: πως θα ανοίξεις δωρεάν τη δική σου επιχείρηση

    Είσαι νέος, πτυχιούχος και άνεργος; Σου έχουμε την λύση. Το ΕΣΠΑ δίνει επιδοτήσεις ακόμη και 100% σε ανέργους...

  2. Και οι παπαγάλοι χρησιμοποιούν εργαλεία!

    Βρετανοί ψυχολόγοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν νέες ενδείξεις για τη χρήση εργαλείων από τους παπαγάλους. Τα πουλιά χρησιμοποιούν σκληρά...

  3. Από περιστέρια οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

    Μία νέα startup φιλοδοξεί να δίνει σε πραγματικό χρόνο και κατά παραγγελία μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο...

  4. Θα (αναδα)σώσουν τα δάση τα drone

    Η νεοϊδρυθείσα BioCarbon Engineering σχεδιάζει να συμβάλλει στην αναδάσωση των κατεστραμένων δασών, φυτεύοντας ένα δισεκατομμύριο δέντρα μέσα σε...

Φυτά

Ποιά προϊόντα περιέχουν φοινικέλαιο

Ποιά προϊόντα περιέχουν φοινικέλαιο

Μπορεί να μην το ξέρετε, αλλά το φοινικέλαιο εμπεριέχεται σε πολλά από τα προϊόντα που καταναλώνετε και χρησιμοποιείτε κάθε μέρα.Το φοινικέλαιο είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μην πετάτε τα φλούδια από τα μήλα

Μην πετάτε τα φλούδια από τα μήλα

 Τα μήλα είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα του φθινοπώρου - χειμώνα και μπορείτε να φτιάξετε πολλές συνταγές με αυτά. Αντί όμως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Λαχανικά και φρούτα που έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα

Λαχανικά και φρούτα που έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα

Ο σύγχρονος τρόπος καλλιέργειας φρούτων και λαχανικών είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την χρήση φυτοφαρμάκων, με τα “βιολογικά προϊόντα” να αποτελούν, φυσικά, εξαίρεση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σωστή διατροφή

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σωστή διατροφή

 Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τι πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει η διατροφήΤο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα, αποτελεί μία από...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα «προστατεύει» την υγεία της καρδιάς μας

Ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα «προστατεύει» την υγεία της καρδιάς μας

Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού καθημερινά μπορεί να προστατεύει την υγεία της καρδιάς, καθώς σχετίζεται με μια μείωση κατά 35% της πιθανότητας...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικά αποσμητικά χώρου

Φυσικά αποσμητικά χώρου

Τα αποσμητικά χώρου περιέχουν τοξικές ουσίες που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Επιπλέον, δεν εξαφανίζουν τη μυρωδιά, απλώς την καλύπτουν. Δώστε αίσθηση φρεσκάδας στο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κανέλα: ελιξήριο ομορφιάς.

Κανέλα: ελιξήριο ομορφιάς.

Η κανέλα, είναι πραγματικά ένα «θαυματουργό» μπαχαρικό, η μεθυστική ευωδιά του οποίου δίνει άλλη διάσταση στα φαγητά και τα γλυκά μας. Ποιός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ποιές πατάτες δεν πρέπει να τρώμε!

Ποιές πατάτες δεν πρέπει να τρώμε!

Αν και ακούγεται σαν θα μπορούσε να είναι ένας “μύθος”, όπως εκείνη η παλιά, λανθασμένη πεποίθηση ότι οι ντομάτες που μπορεί να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron