Αρχική » Φυτά

Γαρδένια μικρά μυστικά για να είναι πάντα όμορφη

Γαρδένια μικρά μυστικά για να είναι πάντα όμορφη

Η γαρδένια είναι αγγειόσπερμο - δικότυλο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ερυθροδανοειδών και συγκεκριμένα, στην τάξη των Ερυθροδανωδών. Υπάρχουν περίπου 250 είδη που είναι αειθαλείς θάμνοι και μικρά δέντρα. Προέρχεται από την Αφρική και την Ασία. Τα περισσότερα είδη καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά, κυρίως λόγω των μεγάλων ανθών τους με τη θαυμάσια μυρωδιά.

Το γνωστότερο είδος είναι η κοινή γαρδένια. Θάμνος που φτάνει το 1,5 μέτρο ύψος με πλούσιο φύλλωμα που αποτελείται από ωραία στρογγυλά ή λογχοειδή λαμπερά πράσινα φύλλα και μεγάλα συνήθως διπλά, λευκά, ελαφρώς κηρώδη άνθη με το έξοχο άρωμά τους.

Στην Ελλάδα ήρθε από τη Νότια Αφρική και είναι από τα πιο γνωστά και αγαπητά καλλωπιστικά φυτά. Σε φυσικό περιβάλλον ανθίζει στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου. Ανήκει στα οξύφιλα φυτά (καμέλια, ορτανσία, αζαλεά) και δεν ευδοκιμεί σε ασβεστώδες έδαφος, αλλά σε ελαφρώς όξινο. Το καλύτερο χώμα για τη γαρδένια είναι το καστανόχωμα.

Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο φυτό, κατάλληλο κυρίως για παραθαλάσσιες περιοχές. Το χειμώνα δεν αντέχει το ψύχος και θέλει προστασία, ενώ όταν ο καιρός δεν είναι ψυχρός διατηρείται όλο το χρόνο. Η πιο καλή θερμοκρασία για το φυτό είναι οι 10-13 βαθμοί C. Ο χώρος πρέπει να είναι κλειστός, φωτεινός και να υπάρχει καλός αερισμός.

Η υγρασία του χώματος και της ατμόσφαιρας είναι απαραίτητη. Αφού βγουν οι πρώτες μικρές ρίζες γίνεται η μεταφύτευση σε μικρά γλαστράκια. Η δεύτερη μεταφύτευση γίνεται σε μεγαλύτερες γλάστρες, αφού όμως οι ρίζες πρώτα αναπτυχθούν και πιάσουν όλο το χώρο στα γλαστράκια.

Για τη διατήρηση της γαρδένιας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Προσέξτε την υψηλή θερμοκρασία και την ξερή ατμόσφαιρα. Και τα 2 μπορούν να κάνουν τα φυτά μας να υποφέρουν.

Ακολουθούν λοιπόν μερικές συμβουλές, για να είναι αυτή σε καλή κατάσταση και εσείς να απολαμβάνετε το άρωμά της:

  • Ψεκάστε την τακτικά με καθαρό νερό

  • Κάθε 10 – 15 μέρες βάλτε της θειικό ή χηλικό σίδηρο

  • Βάλτε υδατοδιαλυτό λίπασμα κατάλληλο για οξύφυλλα, τηρώντας σχολαστικά τις οδηγίες της ετικέτας. Προσοχή, μην υπερβάλλετε! Θα την δείτε, για λίγο, να πηγαίνει πιο καλά απ’ ότι συνήθως, αλλά πολύ σύντομα τα φύλλα της θα καίγονται στην άκρη και τα μπουμπούκια θα αρχίσουν να μαυρίζουν και να πέφτουν.

  • Προσοχή μην βάζετε κοπριά στη γαρδένια! Μειώνει την οξύτητα και θα την δείτε γρήγορα να αρχίζει τη γκρίνια…

  • Προσοχή να μην κολυμπάει στο πιατάκι της: φροντίστε οι τρύπες της γλάστρας να στραγγίζουν χωρίς εμπόδια. Αν μπορείτε μην βάλετε καθόλου πιατάκι.

  • Φροντίστε να μην την βλέπει απ’ ευθείας ο ήλιος. Διαλέξτε θέση με έμμεσο φως που δεν τη πιάνουν ρεύματα αέρα.

 

Διαβάστε περισσότερα για την γαρδένια

Πηγή: fytosymvoules.blogspot.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Γαρδένια








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Άσκηση ενάντια στην κατάθλιψη

    Η άσκηση είναι ιδιαίτερα ευεργετική τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία, καθώς μελέτες...

  2. Γιατί πεινάμε συνέχεια;

    Γιατί πεινάμε συνέχεια; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ακούγεται συχνά από πολλούς ανθρώπους, πέρα από όσους κάνουν δίαιτα....

  3. Γιατροσόφια για ψύλλους

    Οι ψύλλοι μοπρεί να είναι πρόβλημα σε σπίτια κυρίως σε αυτά όπου ζουν σκύλοι ή γάτες. Παρότι οι...

  4. Ζάχαρη τέλος; Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις!

    Αποφασίσατε πως τέρμα πια η ζάχαρη; Υπάρχουν εναλλακτικές και είναι πολλές! Όταν φτιάχνουμε καφέ ή κάποιο γλυκό ή...

Αυτό το γνωρίζατε;

Για να μη σπάνε τα αυγά στο βράσιμο

Για να μη σπάνε τα αυγά στο βράσιμο

Αν τα αυγά σας είναι παγωμένα από το ψυγείο, για να μη σπάσουν στο βράσιμο, υπάρχει ένα κόλπο!Τρίψτε τους το τσόφλι με...

διαβάστε αναλυτικά »

Χρήσιμα και απαραίτητα

Σιτάρι και αλεύρι: αποθήκευση και συντήρηση

Σιτάρι και αλεύρι: αποθήκευση και συντήρηση

Ας δούμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες: Αποθήκευση και συντήρηση σιταριού και αλευριούΚατάλληλο μέρος για να αποθηκεύσουμε το σιτάρι είναι τα ανώγεια που έχουν φως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μάσκα προσώπου με φλούδες από πορτοκάλι

Μάσκα προσώπου με φλούδες από πορτοκάλι

Πολλοί από εμάς πετάμε τις φλούδες του πορτοκαλιού αφού το φάμε ή κάνουμε χυμό. Γνωρίζετε όμως ότι οι φλούδες έχουν ένα σωρό...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως θα βγάλετε το λεκέ από οδοντόκρεμα

Πως θα βγάλετε το λεκέ από οδοντόκρεμα

Λερωθήκατε με οδοντόκρεμα; Αυτό είναι το tip που θα σας σώσει...Πόσες φορές σας έχει τύχει ενώ πλένετε τα δόντια σας να λερωθείτε...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron