Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Επιδορπίων

Κυπριακή κουζίνα: Φλαούνες

Κυπριακή κουζίνα: Φλαούνες

Νόστιμες φλαούνες από την Κύπρο. Θα τις αγαπήσει όλη η οικογένεια

Υλικά (για 25-30 φλαούνες):
-2 κουταλάκια   μαγιά μπύρας
-½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
-½ φλιτζάνι γάλα χλιαρό
-1 κουταλάκι  κοφτό μαχλέπι
-1 κουταλάκι κοφτό μαστίχα
-2 κουταλάκια ζάχαρη
-7 φλιτζάνια αλεύρι
-1 κουταλάκι αλάτι
-4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
-¼ φλιτζανιού λάδι
-¼ φλιτζανιού βούτυρο λειωμένο

Για τη γέμιση:
-1 κουταλάκι μαστίχα
-1 κουταλάκι ζάχαρη
-1 ½ κουταλάκι μπέικινγκ πάουντερ
-1 κουτάλι σούπας αλεύρι-φαρίνα
-5 φλιτζάνια τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι
-3 φλιτζάνια χαλούμι τριμμένο
-4 κουτάλια δυόσμο  φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1 κουτάλι δυόσμο ξερό τριμμένο
-1 φλιτζάνι σταφίδες σουλτανίνα
-5 αυγά ελαφρώς χτυπημένα

Για την επάλειψη:
-2-3 αυγά καλά χτυπημένα
-½ φλιτζάνι σουσάμι

Παρασκευή:
-Σε μια μικρή λεκάνη, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και αναμειγνύουμε σ’ αυτό το γάλα. Σε ένα γουδί, κοπανίζουμε το μαχλέπι με τη μαστίχα και τη ζάχαρη να γίνουν σκόνη, τα αναμειγνύουμε με το αλεύρι και το αλάτι, τα κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη και ανοίγουμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα.
-Αναμειγνύουμε το βούτυρο με το λάδι, τα ρίχνουμε στη λακκούβα του αλευριού και με τα δάχτυλά μας το πλάθουμε μέχρι να γίνει  χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε τότε, σε λίγες ποσότητες και διαδοχικά το ανάμικτο γάλα και τα αυγά και ταυτόχρονα  ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια λεία και πηκτή ζύμη που να μην κολλά στα χέρια μας.
-Μεταφέρουμε την ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη δουλεύουμε γερά για 5-10 λεπτά, διπλώνοντας τη μια άκρη πάνω στην άλλη, μέχρι να γίνει καλά ελαστική. Την πλάθουμε μετά σε μπάλα, την αλείφουμε με λίγο λάδι, τη βάζουμε σε μια λεκάνη, την καλύπτουμε με λαδόκολλα  και τη σκεπάζουμε με μάλλινο, χοντρό ρούχο.  Την αφήνουμε έτσι σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου μέχρι να φουσκώσει  καλά.
-Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση: Κοπανίζουμε πρώτα τη μαστίχα με τη ζάχαρη να γίνουν σκόνη, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικινγκ  πάουντερ και σε μια λεκανίτσα τα ανακατεύουμε  καλά να αναμειχτούν.
-Σε μια μεγάλη λεκάνη, αναμειγνύουμε τα τριμμένα τυριά, σκορπάμε σε αυτά το ανάμικτο αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μετά τις σταφίδες, το δυόσμο και τα αυγά και ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά να γίνουν  μια λεία και πηκτή γέμιση. Την καλύπτουμε με λαδόκολλα, τη σκεπάζουμε με χοντρό ρούχο και την αφήνουμε για 2-3 ώρες για να γίνει η ζύμωση και να φουσκώσει.
-Ανάβουμε τότε το φούρνο να βράσει και  να μείνει σταθερά στο μέτριο.
-Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο, τη δουλεύουμε  για λίγο ακόμα να ξαναδέσει, την κόβουμε σε τέσσερα ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπάλες.
-Με τον πλάστη ανοίγουμε μια-μια μπάλα ζύμης σε πλατύ φύλλο πάχους ½ εκατοστό περίπου, το κόβουμε σε κύκλους με διάμετρο 15 εκατοστά και αλείφουμε τις  άκρες τους με λίγο νερό ή χτυπημένο αυγό. Βάζουμε στο κέντρο κάθε κύκλου 2 κουτάλια σούπας από τη γέμιση, διπλώνουμε τις άκρες του ζυμαρικού να μισοσκεπάσει τη γέμιση και με πιρούνι πιέζουμε τις 4 γωνίες να ενωθούν.
-Ετοιμάζουμε έτσι όλες τις φλαούνες, τις αλείφουμε με χτυπημένο αυγό, τις πασπαλίζουμε με σουσάμι, τις βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τις ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσώσουν.


Πηγή: Aπό το βιβλίο "Μαγειρική από την Κύπρο"του Νέαρχου Νικολάου

Άλλα άρθρα σχετικά με: δυόσμος








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Αυγά: είναι χρυσή τροφή

    Αν θέλεις να χάσεις το λίπος γύρω από τη μέση, τα αυγά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για...

  2. Αιθαλομίχλη σε Στερεά και Θεσσαλία

    Πάνω από τα όρια ήταν κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, τα αιωρούμενα...

  3. Από τον ΟΗΕ: Οι δεσμεύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής δεν επαρκούν

    Οι εθελοντικές δεσμεύσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα για τον μετριασμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας έως το...

  4. Ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για τον κοινωνικό τουρισμό

    Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή η διαδικασία υποβολής αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων, για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα...

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Πόσα και πόσα καλοκαιρινά βράδια μας προφύλαξε από τα τσιμπήματα των αιμοβόρων κουνουπιών; Το φιδάκι, το σπειροειδές βραδύκαυστο εντομοαπωθητικό που η βάση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron