Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Επιδορπίων

Κυπριακή κουζίνα: Φλαούνες

Κυπριακή κουζίνα: Φλαούνες

Νόστιμες φλαούνες από την Κύπρο. Θα τις αγαπήσει όλη η οικογένεια

Υλικά (για 25-30 φλαούνες):
-2 κουταλάκια   μαγιά μπύρας
-½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
-½ φλιτζάνι γάλα χλιαρό
-1 κουταλάκι  κοφτό μαχλέπι
-1 κουταλάκι κοφτό μαστίχα
-2 κουταλάκια ζάχαρη
-7 φλιτζάνια αλεύρι
-1 κουταλάκι αλάτι
-4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
-¼ φλιτζανιού λάδι
-¼ φλιτζανιού βούτυρο λειωμένο

Για τη γέμιση:
-1 κουταλάκι μαστίχα
-1 κουταλάκι ζάχαρη
-1 ½ κουταλάκι μπέικινγκ πάουντερ
-1 κουτάλι σούπας αλεύρι-φαρίνα
-5 φλιτζάνια τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι
-3 φλιτζάνια χαλούμι τριμμένο
-4 κουτάλια δυόσμο  φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1 κουτάλι δυόσμο ξερό τριμμένο
-1 φλιτζάνι σταφίδες σουλτανίνα
-5 αυγά ελαφρώς χτυπημένα

Για την επάλειψη:
-2-3 αυγά καλά χτυπημένα
-½ φλιτζάνι σουσάμι

Παρασκευή:
-Σε μια μικρή λεκάνη, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και αναμειγνύουμε σ’ αυτό το γάλα. Σε ένα γουδί, κοπανίζουμε το μαχλέπι με τη μαστίχα και τη ζάχαρη να γίνουν σκόνη, τα αναμειγνύουμε με το αλεύρι και το αλάτι, τα κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη και ανοίγουμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα.
-Αναμειγνύουμε το βούτυρο με το λάδι, τα ρίχνουμε στη λακκούβα του αλευριού και με τα δάχτυλά μας το πλάθουμε μέχρι να γίνει  χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε τότε, σε λίγες ποσότητες και διαδοχικά το ανάμικτο γάλα και τα αυγά και ταυτόχρονα  ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια λεία και πηκτή ζύμη που να μην κολλά στα χέρια μας.
-Μεταφέρουμε την ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη δουλεύουμε γερά για 5-10 λεπτά, διπλώνοντας τη μια άκρη πάνω στην άλλη, μέχρι να γίνει καλά ελαστική. Την πλάθουμε μετά σε μπάλα, την αλείφουμε με λίγο λάδι, τη βάζουμε σε μια λεκάνη, την καλύπτουμε με λαδόκολλα  και τη σκεπάζουμε με μάλλινο, χοντρό ρούχο.  Την αφήνουμε έτσι σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου μέχρι να φουσκώσει  καλά.
-Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση: Κοπανίζουμε πρώτα τη μαστίχα με τη ζάχαρη να γίνουν σκόνη, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικινγκ  πάουντερ και σε μια λεκανίτσα τα ανακατεύουμε  καλά να αναμειχτούν.
-Σε μια μεγάλη λεκάνη, αναμειγνύουμε τα τριμμένα τυριά, σκορπάμε σε αυτά το ανάμικτο αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μετά τις σταφίδες, το δυόσμο και τα αυγά και ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά να γίνουν  μια λεία και πηκτή γέμιση. Την καλύπτουμε με λαδόκολλα, τη σκεπάζουμε με χοντρό ρούχο και την αφήνουμε για 2-3 ώρες για να γίνει η ζύμωση και να φουσκώσει.
-Ανάβουμε τότε το φούρνο να βράσει και  να μείνει σταθερά στο μέτριο.
-Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο, τη δουλεύουμε  για λίγο ακόμα να ξαναδέσει, την κόβουμε σε τέσσερα ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπάλες.
-Με τον πλάστη ανοίγουμε μια-μια μπάλα ζύμης σε πλατύ φύλλο πάχους ½ εκατοστό περίπου, το κόβουμε σε κύκλους με διάμετρο 15 εκατοστά και αλείφουμε τις  άκρες τους με λίγο νερό ή χτυπημένο αυγό. Βάζουμε στο κέντρο κάθε κύκλου 2 κουτάλια σούπας από τη γέμιση, διπλώνουμε τις άκρες του ζυμαρικού να μισοσκεπάσει τη γέμιση και με πιρούνι πιέζουμε τις 4 γωνίες να ενωθούν.
-Ετοιμάζουμε έτσι όλες τις φλαούνες, τις αλείφουμε με χτυπημένο αυγό, τις πασπαλίζουμε με σουσάμι, τις βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τις ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσώσουν.


Πηγή: Aπό το βιβλίο "Μαγειρική από την Κύπρο"του Νέαρχου Νικολάου

Άλλα άρθρα σχετικά με: δυόσμος








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Χάνονται οι μέλισσες, η αγροτική παραγωγή απειλείται

    Νεοσύστατος διεθνής οργανισμός που παρακολουθεί την υγεία των οικοσυστημάτων για λογαριασμό του ΟΗΕ αφιερώνει την πρώτη έκθεσή του...

  2. Δημιουργία Βοτανικού κήπου στη Λήμνο

    Ένας «σκουπιδότοπος» στο κέντρο της Μύρινας, πίσω από το Παντελίδειο Παρθεναγωγείο στον Ρωμέικο Γιαλό, χωρίς... καμία χρηματοδότηση, με...

  3. Καθαρό το δάσος στο Διαλεχτό Τρικάλων

    Η συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών από τα Τρίκαλα και το εκφρασμένο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος, ήταν τα...

  4. Ωροσκόπιο Λουλουδιών

    Δείτε το Λουλούδι που αντιστοιχεί στο ζώδιο σας...ΚριόςΤουλίπαΦήμη. Εκδήλωση αγάπης. Σύμβολο του τέλειου εραστή.Οί τουλίπες είναι βολβώδη λουλούδια...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron