Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Επιδορπίων

Κυπριακή κουζίνα: Φλαούνες

Κυπριακή κουζίνα: Φλαούνες

Νόστιμες φλαούνες από την Κύπρο. Θα τις αγαπήσει όλη η οικογένεια

Υλικά (για 25-30 φλαούνες):
-2 κουταλάκια   μαγιά μπύρας
-½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
-½ φλιτζάνι γάλα χλιαρό
-1 κουταλάκι  κοφτό μαχλέπι
-1 κουταλάκι κοφτό μαστίχα
-2 κουταλάκια ζάχαρη
-7 φλιτζάνια αλεύρι
-1 κουταλάκι αλάτι
-4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
-¼ φλιτζανιού λάδι
-¼ φλιτζανιού βούτυρο λειωμένο

Για τη γέμιση:
-1 κουταλάκι μαστίχα
-1 κουταλάκι ζάχαρη
-1 ½ κουταλάκι μπέικινγκ πάουντερ
-1 κουτάλι σούπας αλεύρι-φαρίνα
-5 φλιτζάνια τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι
-3 φλιτζάνια χαλούμι τριμμένο
-4 κουτάλια δυόσμο  φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1 κουτάλι δυόσμο ξερό τριμμένο
-1 φλιτζάνι σταφίδες σουλτανίνα
-5 αυγά ελαφρώς χτυπημένα

Για την επάλειψη:
-2-3 αυγά καλά χτυπημένα
-½ φλιτζάνι σουσάμι

Παρασκευή:
-Σε μια μικρή λεκάνη, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και αναμειγνύουμε σ’ αυτό το γάλα. Σε ένα γουδί, κοπανίζουμε το μαχλέπι με τη μαστίχα και τη ζάχαρη να γίνουν σκόνη, τα αναμειγνύουμε με το αλεύρι και το αλάτι, τα κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη και ανοίγουμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα.
-Αναμειγνύουμε το βούτυρο με το λάδι, τα ρίχνουμε στη λακκούβα του αλευριού και με τα δάχτυλά μας το πλάθουμε μέχρι να γίνει  χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε τότε, σε λίγες ποσότητες και διαδοχικά το ανάμικτο γάλα και τα αυγά και ταυτόχρονα  ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια λεία και πηκτή ζύμη που να μην κολλά στα χέρια μας.
-Μεταφέρουμε την ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη δουλεύουμε γερά για 5-10 λεπτά, διπλώνοντας τη μια άκρη πάνω στην άλλη, μέχρι να γίνει καλά ελαστική. Την πλάθουμε μετά σε μπάλα, την αλείφουμε με λίγο λάδι, τη βάζουμε σε μια λεκάνη, την καλύπτουμε με λαδόκολλα  και τη σκεπάζουμε με μάλλινο, χοντρό ρούχο.  Την αφήνουμε έτσι σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου μέχρι να φουσκώσει  καλά.
-Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση: Κοπανίζουμε πρώτα τη μαστίχα με τη ζάχαρη να γίνουν σκόνη, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικινγκ  πάουντερ και σε μια λεκανίτσα τα ανακατεύουμε  καλά να αναμειχτούν.
-Σε μια μεγάλη λεκάνη, αναμειγνύουμε τα τριμμένα τυριά, σκορπάμε σε αυτά το ανάμικτο αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μετά τις σταφίδες, το δυόσμο και τα αυγά και ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά να γίνουν  μια λεία και πηκτή γέμιση. Την καλύπτουμε με λαδόκολλα, τη σκεπάζουμε με χοντρό ρούχο και την αφήνουμε για 2-3 ώρες για να γίνει η ζύμωση και να φουσκώσει.
-Ανάβουμε τότε το φούρνο να βράσει και  να μείνει σταθερά στο μέτριο.
-Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο, τη δουλεύουμε  για λίγο ακόμα να ξαναδέσει, την κόβουμε σε τέσσερα ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπάλες.
-Με τον πλάστη ανοίγουμε μια-μια μπάλα ζύμης σε πλατύ φύλλο πάχους ½ εκατοστό περίπου, το κόβουμε σε κύκλους με διάμετρο 15 εκατοστά και αλείφουμε τις  άκρες τους με λίγο νερό ή χτυπημένο αυγό. Βάζουμε στο κέντρο κάθε κύκλου 2 κουτάλια σούπας από τη γέμιση, διπλώνουμε τις άκρες του ζυμαρικού να μισοσκεπάσει τη γέμιση και με πιρούνι πιέζουμε τις 4 γωνίες να ενωθούν.
-Ετοιμάζουμε έτσι όλες τις φλαούνες, τις αλείφουμε με χτυπημένο αυγό, τις πασπαλίζουμε με σουσάμι, τις βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τις ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσώσουν.


Πηγή: Aπό το βιβλίο "Μαγειρική από την Κύπρο"του Νέαρχου Νικολάου

Άλλα άρθρα σχετικά με: δυόσμος








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Μικρά μυστικά για το μαγείρεμα

    Μικρά, αλλά χρήσιμα μυστικά για το μαγείρεμα, που κάνουν την διαφορά! ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑΑφού καθαρίσουμε τις πατάτες τις λαδώνουμε...

  2. Ελληνικά προϊόντα που σαρώνουν στις ΗΠΑ

    Η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες των ΗΠΑ σε μία σειρά προϊόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα με...

  3. HELMEPA: πλαστικά και αποτσίγαρα οι κύριοι υπεύθυνοι της ρύπανσης των ακτών

    Αποτσίγαρα και πλαστικά, εξακολουθούν να είναι στις πρώτες θέσεις σκουπιδιών που ρυπαίνουν τις ακτές μας, σύμφωνα με την...

  4. Kαλλιέργεια οπωροκηπευτικών στο διάστημα

    Μια ομάδα ερευνητών στη μικρή πόλη Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας εργάζεται νυχθημερόν πάνω σε ένα πρότζεκτ που δεν μοιάζει...

Φυτά

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Το φασκόμηλο, πέρα από ένα βότανο με πλούσια διατροφική αξία, είναι επίσης ένα δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Δημιουργώντας δώρα από τον κήπο

Φτιάξτε το δικό σας Μαγιάτικο στεφάνι

Φτιάξτε το δικό σας Μαγιάτικο στεφάνι

Το Μαγιάτικο στεφάνι ένα πανάρχαιο έθιμο που ακόμα παραμένει ζωντανό σε όλη την Ελλάδα. Όμως ποια είναι η προέλευση του; Ο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα αρωματικά και καθαριστικά προϊόντα έχουν άρωμα λεμονιού; Απ' ό,τι φαίνεται η μυρωδιά του λεμονιού δεν είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Στα γλυκά στα φαγητά, ακόμα και για πλαστελίνη ή δακτυλομπογιές, απαραίτητα τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Πάντα βέβαια υπάρχει η επιλογή να τα αγοράσουμε, αλλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Είναι μικρά μωβ - κόκκινα φρούτα που τα παίρνουμε από τους θάμνους που φύονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου!  Ιδιότητες του Τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φτιάξε μάσκα προσώπου με Αλόη

Φτιάξε μάσκα προσώπου με Αλόη

Έχοντας περισσότερα από 80 ενεργά συστατικά, η αλόη αναγνωρίζεται από τις σύγχρονες έρευνες ως ένα από τα πιο «δυνατά χαρτιά» στο φαρμακείο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για γερά μαλλιά

Βότανα για γερά μαλλιά

Η τριχόπτωση είναι ο εφιάλτης κυρίως για τον άνδρα, μετά τα χρόνια της πρώτης νεότητας. Οσο νωρίτερα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια τόσο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron