Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αγροτικά νέα

Από τον αραβόσιτο στον ηλίανθο, για σίγουρα κέρδη.

Από τον αραβόσιτο στον ηλίανθο, για σίγουρα κέρδη.
30 Μαίου 2012

Αγρότες που για χρόνια καλλιεργούσαν αραβόσιτο και άλλαξαν την καλλιέργεια τους με αυτή του ηλίανθου αναφέρουν ότι το κόστος παραγωγής του ηλίανθου είναι κατά το ήμισυ χαμηλότερο από αυτό του αραβόσιτου και οι απολαβές καλύτερες.

Είναι ένα πολύ εύκολο φυτό, το σπέρνουμε την ίδια εποχή με τον αραβόσιτο, κοντά στον Απρίλιο, κάνοντας ακριβώς την ίδια διαδικασία για να προετοιμάσουμε το έδαφος. Η λίπανση της καλλιέργειας είναι λιγότερη, όπως και η ζιζανιοκτονία. Όσο για το πότισμα, απαιτείται κατά πολύ λιγότερο νερό. Όλα αυτά κατεβάζουν το κόστος παραγωγής στο μισό, συγκριτικά με τον αραβόσιτο, κάτι που σημαίνει ότι το κέρδος είναι μεγαλύτερο.

Η συγκομιδή του ηλίανθου γίνεται στο τέλος του Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη με τη χρήση των συμβατικών αλωνιστικών μηχανών σταριού - καλαμποκιού και με την προσθήκη μαχαιριού κατάλληλου για τον αλωνισμό του ηλίανθου. Η συγκομιδή - αλωνισμός, πρακτικά γίνεται όταν τουλάχιστον τα 2/3 των φύλλων από τη βάση έχουν ξηραθεί και το κάτω μέρος του κεφαλιού έχει αλλάξει χρώμα προς το καστανο-κίτρινο. Οι ειδικοί συνιστούν στους καλλιεργητές να μην περιμένουν να ξεραθεί υπερβολικά ο σπόρος, αλλά να ξεκινήσουν το αλώνισμα σε χαμηλή υγρασία, για να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το ρίσκο των απωλειών με το τίναγμα.

Ο ηλίανθος μπορεί να ευδοκιμήσει σε όλων των ειδών τα εδάφη. Τα βαθιά και καλά στραγγισμένα εδάφη δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Σε φτωχά ξερικά χωράφια, το νερό στη διάρκεια της άνοιξης είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας. Σε γερά χωράφια πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική ποσότητα αζώτου και νιτρικών, γιατί υπάρχει κίνδυνος πλαγιάσματος των φυτών.
Ο ηλίανθος καλλιεργείται, σε μεγάλες εκτάσεις, κυρίως στον Έβρο και στη Φλώρινα και χρησιμοποιείται για την παραγωγή λαδιού και βιοκαυσίμων.

Με την Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει θέσει στόχο έως το 2020 τα βιοκαύσιμα να αντιπροσωπεύουν το 10% της αγοράς καυσίμων και ένα στρέμμα ηλίανθου να έχει υπολογιστεί ότι παράγει κατά μέσον όρο από 43 έως 75 λίτρα βιοντίζελ, η καλλιέργεια του "χρυσοφόρου" αυτού φυτού εμφανίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Το αυξανόμενο από τους αγρότες ενδιαφέρον για συμμετοχή στην παραγωγή βιοκαυσίμων συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια. Η προτίμηση άλλωστε των αγροτών για καλλιέργεια ηλίανθου είναι χαρακτηριστική, καθώς η καλλιέργεια καταγράφει αύξηση τα τελευταία χρόνια, λόγω του ότι ο ηλιόσπορος στηρίζεται στη συμβολαιακή γεωργία και εξασφαλίζει στον παραγωγό σίγουρο και σταθερό εισόδημα.

Στην περσινή καλλιεργητική περίοδο 2009-2010, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βισαλτίας στις Σέρρες, Παύλος Αραμπατζής, οι παραγωγοί της Ένωσης έσπειραν 6.000 στρέμματα περίπου με ηλίανθο, καλλιέργεια συμβολαιακή, σε συμφωνία με γνωστή εταιρεία στον χώρο των βιοκαυσίμων, και είχαν εξασφαλίσει τη διάθεση του προϊόντος καθώς και τελική τιμή πώλησης τα 370 ευρώ/τόνο.

Το 2011 ο κάμπος κιτρίνισε, με τους παραγωγούς που ανήκουν στον συνεταιρισμό Βισαλτίας να σπέρνουν περίπου 14.000 στρέμματα, με συμβόλαιο με την ίδια εταιρεία και με τιμή τα 425 ευρώ/τόνο. Η παραγωγή του ηλίανθου παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς έχει τα λιγότερα έξοδα καλλιέργειας -υπολογίζεται στα μισά χρήματα σε σχέση με το καλαμπόκι και το ένα τρίτο του βαμβακιού, ενώ οι απαιτή-σεις σε νερό είναι μικρές.

Η βιομηχανία το ζητά και παρέχει σύμβαση για την καλλιέργεια, η οποία κατατίθεται και στις αρμόδιες Διευθύνσεις Γεωργίας.

Κόστος

Κυμαίνεται από 30 μέχρι 60 ευρώ το στρέμμα ανάλογα με τις εισροές και τα ενοίκια. Με απόδοση που φθάνει τα 500 κιλά ανά στρέμμα επιτυγχάνεται ένα ικανο-ποιητικό εισόδημα.

Δεν απαιτούνται καθόλου εργατικά έξοδα, όπως συμβαίνει με άλλες σκαλιστικές καλ-λιέργειες.

Είναι χαμηλού ρίσκου και δεν επηρεάζεται από έκτακτους παράγοντες και θεωρείται ιδανική στην εναλλαγή των καλλιεργειών, δημιουργώντας αύξηση των αποδόσεων σε επόμενες καλλιέργειες.

Μάλιστα, κατά την καύση του βιοντίζελ που προέρχεται από τον ηλίανθο εκλύεται στην ατμόσφαιρα μόνο το διοξείδιο του άνθρακα που το φυτό έχει απορροφήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας και, κατά συνέπεια, συμβάλλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Ο ηλίανθος μπορεί να ευδοκιμήσει σε όλων των ειδών τα εδάφη. Τα βαθιά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Σε φτωχά ξηρικά χωράφια, το νερό στη διάρκεια της άνοιξης είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας. Σε γερά χωράφια πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική ποσότητα αζώτου, γιατί υπάρχει κίνδυνος πλα-γιάσματος των φυτών.

Εποχή σποράς

Η εποχή σποράς είναι ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, γιατί από αυτήν εξαρτάται το κανονικό φύτρωμα του σπόρου. Η σπορά γίνεται νωρίς την άνοιξη και όταν η θερμοκρασία εδάφους σταθεροποιηθεί στους 8°C. Με την πρώιμη σπορά αυξάνονται οι στρεμματικές αποδόσεις και η περιεκτικότητα του σπόρου σε έλαιο. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στο φυτό να αξιοποιήσει τις βροχές Μαΐου - Ιουνίου, μια που το κρίσιμο στάδιο για την παραγωγή του ηλίανθου είναι το τελείωμα της ανθοφορίας.

Σπορά

Η κατάλληλη εποχή σποράς είναι το διάστημα αρχές Μαρτίου με αρχές Απριλίου, ανάλογα βέβαια με την περιοχή. Τα θρεπτικά στοιχεία που δίνονται με τη λίπανση είναι κυρίως το άζωτο που βοηθάει στην ανάπτυξη του ηλίανθου και ο φώσφορος που επηρεάζει την παραγωγή και την περιεκτικότητα του σπόρου σε λάδι. Το βόριο επίσης είναι το σημαντικότερο ιχνοστοιχείο για την καλλιέργεια του ηλίανθου, καθώς η έλλειψή του μπορεί να έχει επιπτώσεις στην τελική παραγωγή, ιδιαίτερα σε φτωχά εδάφη με έλλειψη ασβεστίου.

Ανάγκες σε νερό

Στο στάδιο του φυτρώματος είναι απαραίτητη η υγρασία του εδάφους για ομοιόμορ-φο και άριστο φύτρωμα. Το κρίσιμο στάδιο αναγκών της καλλιέργειας σε νερό είναι η περίοδος της ανθοφορίας.

Αμειψισπορά

Η αμειψισπορά με σιτηρά ή όσπρια είναι πολύ διαδεδομένη. Το σιτάρι που διαδέχεται τον ηλίανθο ευνοείται τα μέγιστα σε αποδόσεις. Η αμειψισπορά είναι απαραίτητη για τον ηλίανθο, με κύριο στόχο την αποφυγή ανάπτυξης του παρασίτου της οροβάγχης, αλλά και κάποιων σοβαρών ασθενειών, όπως αυτής του περονόσπορου.

Διαβάστε περισσότερα στο επισυναπτόμενο αρχείο.

Επισυναπτόμενα Αρχεία (Downloads): Download attachment HelianthousAnuus_692920959.pdf ,
Άλλα άρθρα σχετικά με: Ηλίανθος








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Η σωστή αποστείρωση των βάζων

    Εποχή που φτιάχνουμε διάφορα γλυκά και μαρμελάδες. Για να διατηρήσετε μαρμελάδες, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού για πολύ καιρό,...

  2. Αποσύρεται βαφή αυγών

    Βαφή αυγών, σε μορφή βαμμένων νημάτων, που κρίθηκε ως «μη κανονικό- μη ασφαλές προϊόν» εντοπίστηκε από τη Διεύθυνση...

  3. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την διατροφή μας όταν έχει ζέστη

    Το καλοκαίρι είναι μία εποχή ξεγνοιασιάς, διακοπών και απολαύσεων, οπότε η διατροφή έχει την τιμητική της. Ποιοι είναι...

  4. Το ηλεκτροφόρο χέλι ανεβάζει το βολτάζ

    Το ηλεκτροφόρο χέλι παίρνει άριστα στη φυσική, αφού γνωρίζει ότι μπορεί να αυξάνει την τάση φέρνοντας τον θετικό...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron