Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Σαλάτες

Λαχανικά: πώς μπορούμε να τα συντηρήσουμε όλο το χρόνο

Λαχανικά: πώς μπορούμε να τα συντηρήσουμε όλο το χρόνο

Tα φτιάχνετε σήμερα και τα έχετε στο τραπέζι σας όλο το χρόνο. Δημοφιλή λαχανικά, κλεισμένα σε βάζα μέσα σε ελαιόλαδο, ξίδι ή λαδόξιδο, διατηρούνται για πολύ καιρό και προσφέρουν έναν εξαίσιο μεζέ, ένα καλό κολατσιό, αλλά και ένα υπέροχο συνοδευτικό για οποιοδήποτε γεύμα. Η παρασκευή τους είναι σχετικά απλή και απαιτεί λίγα και πολύ συνηθισμένα υλικά που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας. Σας δίνουμε μερικές ιδέες, για να ετοιμάσετε τη δική σας «παραγωγή».

Μανιτάρια με αρωματικά στο λάδι
Υλικά
(Για 2 βάζα των 500 ml)
• 1 κιλό μικρά μανιτάρια
• 1 λίτρο λευκό ξίδι
• 1 λίτρο νερό
• 4 φύλλα δάφνης
• 2 κουταλιές αλάτι
• 6 κλωναράκια θυμάρι
• 2 καυτερές πιπερίτσες (προαιρετικά)
• Ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής • Πλένετε και σκουπίζετε αμέσως ένα-ένα τα μανιτάρια. • Βράζετε το ξίδι με το νερό, ρίχνετε μέσα τα μανιτάρια και το αλάτι και τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά. • Τα στραγγίζετε, τα βάζετε σε μια καθαρή πετσέτα και τα στεγνώνετε προσεκτικά. • Μοιράζετε τα μανιτάρια στα 2 βάζα και προσθέτετε σε κάθε βάζο από 2 φύλλα δάφνης, 1 πιπερίτσα (προαιρετικά), 3 κλωναράκια θυμάρι και τα σκεπάζετε με ελαιόλαδο. • Κλείνετε τα βάζα και τα αφήνετε για 15 ημέρες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Χρησιμο­ποιήστε μανιτάρια πολύ φρέσκα και σφιχτά. Αποφύγετε τα άγρια.

Ανάμεικτα λαχανικά τουρσί
Υλικά
(Για 2 βάζα των 500 ml)
• 1 φλιτζάνι πράσινο λάχανο κομμένο
• 1 φλιτζάνι καρότο σε λεπτές ροδέλες
• 1/2 φλιτζάνι σέλινο σε μεγάλα κομμάτια
• 1/2 φλιτζάνι πιπεριές πράσινες σε μικρά κομμάτια
• 1½ χρωματιστή πιπεριά σε μικρά κομμάτια
• 2 κουταλιές αλάτι
• Ξίδι από λευκό κρασί
• Ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής • Πλένετε τα λαχανικά, τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, τα βάζετε σε μια μεγάλη λεκάνη, τα πασπαλίζετε με το αλάτι και τα ανακατεύετε για να πάει το αλάτι παντού. • Τα μοιράζετε σε 2 γυάλινα βάζα με μεγάλο στόμιο, αφήνοντας ένα κενό περίπου 8 εκ. • Γεμίζετε τα βάζα έως τη μέση με ελαιόλαδο και συμπληρώνετε το υπόλοιπο με ξίδι. • Κλείνετε τα δοχεία και τα αναποδογυρίζετε για να ανακατευτούν καλά τα υλικά. • Τα βάζετε στο ψυγείο και περιμένετε για 3 τουλάχιστον εβδομάδες πριν τα καταναλώσετε.
Απαραίτητη προϋπόθεση για άριστο αποτέλεσμα είναι η σχολαστική επιλογή ολόφρεσκων λαχανικών.

Κολοκυθάκια με φασκόμηλο
Υλικά
(Για 2 βάζα των 500 ml)
• 1 κιλό κολοκυθάκια
• 16 φύλλα φασκόμηλου
• Πολύχρωμους κόκκους πιπεριού
• 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
• 1½ λίτρο ξίδι
• 150 ml νερό
• 1 κουταλάκι αλάτι
• Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Τρόπος παρασκευής • Αφαιρείτε τις άκρες από τα κολοκυθάκια, τα κόβετε κατά μήκος σε μέτριες φέτες και κατόπιν τις κόβετε στη μέση (για να χωράνε στα βάζα). • Σοτάρετε τα κολοκυθάκια σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. • Βράζετε το ξίδι μαζί με το νερό και το αλάτι, αφήνετε να κρυώσει το μείγμα, και στο μεταξύ τοποθετείτε τα κολοκυθάκια στα βάζα σε στρώσεις, φροντίζοντας να βάζετε ανάμεσά τους ψιλοκομμένο σκόρδο, φασκόμηλο και κόκκους πιπεριού. • Στη συνέχεια, γεμίζετε τα βάζα με το μείγμα ξιδιού και, όταν έχουν κρυώσει εντελώς, τα κλείνετε και τα φυλάτε στο ψυγείο.
Διαλέξτε τρυφερά κολοκυθάκια, σχετικά χοντρά και μακρόστενα, ώστε να κόψετε συμμετρικές λωρίδες.

Ψητές πιπεριές Φλωρίνης στο ελαιόλαδο
Υλικά
(Για όση ποσότητα χρειαστείτε)
• Πιπεριές Φλωρίνης
• Σκόρδο (ψιλοκομμένο)
• Ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής • Πλένετε τις πιπεριές, τις στεγνώνετε καλά και τις βάζετε σε ένα ταψί, στο οποίο έχετε στρώσει λαδόχαρτο. • Τις ψήνετε στο φούρνο μέχρι ο φλοιός τους να καεί και να ζαρώσει. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, φροντίζετε να τις γυρίζετε κατά διαστήματα από όλες τις πλευρές για να ψηθούν. • Τις αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά, αφαιρείτε τα κοτσάνια τους, τις κόβετε κατά μήκος στη μέση, αφαιρείτε τους σπόρους και τις ξεφλουδίζετε προσεκτικά. • Τις τοποθετείτε σε στρώσεις μέσα σε ένα βάζο και πασπαλίζετε κάθε στρώση με λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο. • Γεμίζετε το βάζο με ελαιόλαδο, το κλείνετε καλά και το αποθηκεύετε σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο.
Μπορείτε εναλλακτικά να τις βράσετε αντί να τις ψήσετε στο φούρνο και να επιλέξετε για αρωματικό δεντρολίβανο αντί για σκόρδο.
Σημ.: Όλοι οι μεζέδες σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου.

Αγγουράκια τουρσί
Υλικά
(Για όση ποσότητα χρειαστείτε)
• Αγγουράκια
• Αλάτι χοντρό
• Φύλλα δάφνης
• Άσπρο ξίδι
Τρόπος παρασκευής • Πλένετε καλά τα αγγουράκια, τα σκεπάζετε με χοντρό αλάτι και τα αφήνετε έτσι για 24 ώρες. • Μόλις περάσει το 24ωρο, τα ξεπλένετε με νερό και ξίδι, τα στραγγίζετε καλά και τα βάζετε σε γυάλινα βάζα των 500 ml, τα οποία έχετε γεμίσει με άσπρο ξίδι. • Προσθέτετε από 2 φύλλα δάφνης σε κάθε βάζο και τα διατηρείτε στο ψυγείο.
Κατάλληλα για τουρσί είναι τα μικρά, φρέσκα αγγουράκια.

Οδηγίες για να αποστειρώσετε τα βάζα
Απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρηθούν καλύτερα τα λαχανικά σας είναι να τα βάζετε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς. Η διαδικασία της αποστείρωσης έχει ως εξής:
1. Χρησιμοποιείτε μια κατσαρόλα με ύψος περίπου 8 εκ. μεγαλύτερο από τα βάζα που θέλετε να αποστειρώσετε.
2. Τοποθετείτε στον πάτο της μια μεταλλική σχάρα, ώστε τα βάζα να μην έρχονται απευθείας σε επαφή με τον πάτο της κατσαρόλας.
3. Τυλίγετε τα βάζα ένα-ένα με μια βαμβακερή πετσέτα, για να μη χτυπιούνται μεταξύ τους και σπάσουν.
4. Γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό, ώστε να τα καλύπτει, και τα βράζετε για 3-4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
5. Βγάζετε προσεκτικά τα βάζα από την κατσαρόλα, τα αφήνετε λίγο να στραγγίξουν και τα γεμίζετε με το προϊόν που φτιάξατε.

Διαβάστε επίσης: Σπιτικά τουρσιά

Πηγή: vita.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Στον Υμηττό αναζητούν ζωή στα καμένα

     Μια παρέα συνειδητοποιημένων φιλόζωων που διαμένουν κυρίως στην Αττική πραγματοποίησε στις 2 Αυγούστου μια δεύτερη εξόρμηση στο καμένο...

  2. Ελληνικό εργοστάσιο παράγει οικολογικά σαπούνια

    Η Ιστορία της ΒΙΟ.ΜΕ είναι μια αχτίδα φωτός στον χωρίς τέλος χειμώνα που διανύει η Ελλάδα. Ο ιδιοκτήτης...

  3. Άνθισε η πιο άνυδρη έρημος

    Σπάνια αλλά εκπληκτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η πιο άνυδρη περιοχή του πλανήτη, η έρημος Ατακάμα. Υπάρχουν...

  4. Το ανεξάρτητο Οικοχωριό

    To Οικοχωριό Σκάλα είναι μια προσπάθεια διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός οικολογικού και κοινοτικού τρόπου ζωής.Το 1998 αγοράστηκε το...

Κήπος με κάκτους και παχύφυλλα

Όμορφοι κάκτοι

Όμορφοι κάκτοι

Οι κάκτοι είναι από τα ποιό όμορφα φυτά, εύκολα στην καλλιέργεια και  δεν θέλουν πολύ φροντίδα. Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο, έστω και χωρίς πρωτοβρόχια και κίτρινα φύλλα στα δέντρα, έχει καταφθάσει και απόδειξη αυτού η ελαφριά ζακέτα που χρειαζόμαστε στις...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »

Φθινοπωρινός κήπος

Ας ετοιμάσουμε τα φυτά μας για το φθινόπωρο

Ας ετοιμάσουμε τα φυτά μας για το φθινόπωρο

Μπορεί τα φυτά την άνοιξη να υπερτερούν σε χρώματα και αρώματα, όμως και το φθινόπωρο έχουν τη μαγεία τους. Στον κήπο και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα που βρίσκουμε στο δάσος το καλοκαίρι

Φρούτα που βρίσκουμε στο δάσος το καλοκαίρι

Η ελληνική φύση παραμένει πλούσια και την καλοκαιρινή περίοδο, και  μπορεί να μας χαρίσει  χόρτα εποχής όπως τα βλήτα, τα στύφνα και ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος ζώων

Γάτες και σκύλοι στον κήπο

Γάτες και σκύλοι στον κήπο

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός του κήπου.Ένα ανεκπαίδευτο κατοικίδιο όπως η γάτα κι ο σκύλος μπορεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βασιλικός και ... μύρισε καλοκαίρι

Βασιλικός και ... μύρισε καλοκαίρι

 Δεν υπάρχει σήμερα άλλο αρωματικό φυτό που να λατρεύεται σε ολόκληρο τον κόσμο με τόση θέρμη όσο ο Βασιλικός (Ocimum basilicum), που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Το περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες! Όταν οι ανθισμένες κορυφές του βοτάνου...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron