Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Μουστάρδα: ο τρόπος που παρασκευάζεται

Μουστάρδα: ο τρόπος που παρασκευάζεται

Για να παρασκευαστεί, χρειάζεται το βασικό συστατικό της μουστάρδας, που είναι σπόροι από τα φυτά μουστάρδας (υπάρχουν, και μάλιστα σε διάφορες παραλλαγές). Κάποια από αυτά, ονομάζονται Brassica juncea και Sinapis alba και είναι ποικιλίες από το σινάπι. Ανάλογα τον τύπο μουστάρδας που θέλουμε, χρησιμοποιούμε και τους αντίστοιχους σπόρους του εκάστοτε φυτού. Επίσης, πολλές φορές γίνεται ανάμιξη μεταξύ των σπόρων αυτών.

Πως κατασκευάζεται η μουστάρδα:

Αρχικά ξεδιαλύνονται οι σπόροι μουστάρδας, ώστε να κρατήσουμε τους καλύτερους. Έπειτα καθαρίζονται και στεγνώνονται ώστε να είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα επεξεργασίας. Μερικές εταιρίες βρέχουν τους σπόρους με κρασί και ξύδι για λίγες ώρες, έως μερικές μέρες, ώστε να μαλακώσουν και να "ποτίσουν". Έπειτα, πάλι τους αφήνουν να στεγνώσουν.

Έπειτα, οι σπόροι μουστάρδας συνθλίβονται ώστε να γίνουνε σχεδόν σκόνη. Στη συνέχεια, το αποτέλεσμα της επεξεργασίας αυτής, περνάει από κόσκινο. Το κοσκινισμένο περιεχόμενο έπειτα τοποθετείται σε μεγάλα καζάνια, με ανάλογη ποσότητα λευκού κρασιού, ξύδιού ή και νερού. Εκεί, αναμιγνύεται και δημιουργείται σιγά σιγά η "πάστα"(πυκνός χυλός) της μουστάρδας. Προστίθενται επίσης σε μικρές ποσότητες κάποια καρυκεύματα ή και αρωματικές ουσίες, και αναμιγνύονται στην πάστα της μουστάρδας. Τέλος, το μίγμα - πάστα της μουστάρδας θερμαίνεται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και σιγοβράζει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ψύχεται σε θερμοκρασία δωματίου και είναι έτοιμη προς κατανάλωση.

Στην ουσία δηλαδή τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της είναι:
1) σπόροι μουστάρδας,
2) κρασί, ξύδι, νερό,
3) καρυκεύματα και / ή αρωματικές ουσίες

Τώρα, από κει και πέρα κάποιες εταιρείες παραλλάσσουν λίγο τις ποσότητες που απαιτούνται και προσθέτουν τα δικά τους αρωματικά - καρυκεύματα, ώστε να αποκτήσει η μουστάρδα τους, την ελαφρώς παραλλαγμένη γεύση που παρατηρούμε από μουστάρδα σε μουστάρδα. Παρατηρήστε σε μερικές μουστάρδες που έχουν κάτι σαν πολύ μικρά "μαυράκια" - κόκκους μέσα τους. Αυτά είναι συνήθως από τα καρυκεύματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκεκριμένη μουστάρδα! Σε αυτό παίζει ρόλο η παραλλαγή κατασκευής μουστάρδας, που χρησιμοποίησε η εκάστοτε εταιρία.

Δηλαδή τι είναι η μουστάρδα;
Μια αλεσμένη, λίγο καρυκευμένη και βρασμένη κρασο-ξυδάτη χούφτα σπόρων ενός φυτού!

Πηγή: coolweb.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Σινάπι








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τι γνωρίζουμε για τους αχινούς;

    Μπορεί να είναι ενοχλητικοί όταν τους πατάμε στη θάλασσα, όμως κατά τα άλλα οι αχινοί είναι πλάσματα με...

  2. Τα φρούτα του Φθινοπώρου

    Με γλυκιά κόκκινη σάρκα και «τροφή των αγγέλων» κατά τον Μαρκ Τουέιν, τα καρπούζια είναι πλούσια σε  βιταμίνη...

  3. Εθελοντική ομάδα μας μαθαίνει τη θεραπευτική επαφή με τα ζώα

    Μια εθελοντική ομάδα στη Θεσσαλονίκη, χωρίς χορηγούς, χωρίς υποστήριξη από το κράτος, με λεφτά από την τσέπη του...

  4. Πασχαλινά δώρα χειροποίητα

    Για τους φίλους σας, τα αγαπημένα σας πρόσωπα, τους κουμπάρους σας, τα αδέρφια σας ή και τους γονείς...

Αυτό το γνωρίζατε;

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Το μπαλκόνι μας, είναι το αγαπημένο μέρος του σπιτιού μας, ανεξάρτητα ποιά εποχή έχουμε. Πάντα θέλουμε να βγούμε λίγο έξω και αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου για παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για παιδιά: καλλιεργώντας το μέλλον! Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους κατανόησης βασικών εννοιών της ζωής από τα παιδιά είναι η εισαγωγή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron