Αρχική » Φυτά

Ένας “ευεργετικός” χυμός από παντζάρια

Ένας “ευεργετικός” χυμός από παντζάρια

Οι αθλητές θα πρέπει να βλέπουν πλέον τα παντζάρια με άλλο μάτι, σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου Exeter. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο χυμός των παντζαριών δίνει στους αθλητές περισσότερη δύναμη και αντοχή.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος ποδηλάτες, οι οποίοι κατανάλωσαν πριν από κάθε αγώνα χυμό από παντζάρια. Τα οφέλη του συγκεκριμένου χυμού είναι πολλά, όπως αύξηση αντοχής, μείωση της αρτηριακής πίεσης, αποτροπή της ανοίας και αρκετή ενέργεια. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα παντζάρια περιέχουν άφθονα νιτρώδη, ουσία πολύτιμη για τον οργανισμό, τα οποία βρίσκονται σε όλα τα λαχανικά. Αυτή η ουσία διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία,  επιταχύνοντας  τη ροή  του οξυγόνου  στους μυς, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου.

Οι ποδηλάτες, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, πραγματοποίησαν αγώνες πίνοντας πριν χυμό από παντζάρια. Αποδείχτηκε πως ήταν πιο γρήγοροι και είχαν περισσότερη αντοχή και ενέργεια. Τα νιτρώδη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επέτρεψαν στους μυς και στην καρδιά των αθλητών, να εργαστούν αποτελεσματικά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Andrew Jones, δήλωσε πως “είναι η πρώτη φορά που μελετήθηκαν οι θετικές επιπτώσεις στον οργανισμό, από το χυμό των παντζαριών. Τα υψηλά ποσοστά νιτρωδών που βρέθηκαν στα συγκεκριμένα λαχανικά, θα δώσουν ένα νέο και καύτερο ποτό στους αθλητές. Δεν αφορ'α όμως μόνο τους επαγγελματίες αθλητές, αλλά και όσους θέλουν καλύτερη ποιότητα ζωής και ευεξία”.

Βρετανική μελέτη δείχνει επίσης ότι ο χυμός από παντζάρια φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου!
Όπως εξηγούν Βρετανοί επιστήμονες στην επιθεώρηση «Hypertension», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς, ο χυμός με το φωτεινό κόκκινο χρώμα περιέχει νιτρικά άλατα, τα οποία ελαττώνουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας έτσι την καρδιαγγειακή υγεία. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση 250 ml χυμού παντζαριών φάνηκε να ελαττώνει την πίεση μόλις 24 ώρες αργότερα.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ερευνητικό Ίδρυμα Ουίλιαμ Χάρβεϊ του Πανεπιστημίου Κουίν Μαίρη στο Λονδίνο, οι οποίοι συνέκριναν εθελοντές οι οποίοι έπιναν κάθε μέρα 250 ml χυμό παντζαριού με εθελοντές οι οποίοι έπαιρναν συμπληρώματα νιτρικών αλάτων. Κατά την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αμρίτα Αχλουβάλια, καθηγήτρια Αγγειακής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο, «και τα δύο μείωναν εξίσου την αρτηριακή πίεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι «τα νιτρικά άλατα που εκ φύσεως υπάρχουν στα παντζάρια είναι υπεύθυνα για την ωφέλιμη δράση τους».

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό “Science in Sports” & στην επιθεώρηση «Hypertension» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς.

 

Πηγή: food-isimo.blogspot.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Παντζάρι








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τα έθιμα της Πρωτομαγιάς

    Πρωτομαγιά! Από τις ελάχιστες γιορτές χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο που έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας, πιθανόν κατάλοιπο πανάρχαιων...

  2. Ενεργειακά ποτά αντί για γάλα!

    "Θόρυβος" έχει προκληθεί στη σχολική κοινότητα μετά από καταγγελία σύμφωνα... με την οποία παιδιά από δημοτικό σχολείο του...

  3. ΕΛΓΑ: οι προσληφθέντες γεωπόνοι

    Τον κατάλογο με τους 57 εποχικούς υπαλλήλους του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Γεωπόνων, που προσλαμβάνει, για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων...

  4. Στην Αθήνα τα κρασιά του Αιγαίου

    Η Vinetum και οι Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, σας προσκαλούν σε μία συναρπαστική γευστική δοκιμή με οινικές...

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Πόσα και πόσα καλοκαιρινά βράδια μας προφύλαξε από τα τσιμπήματα των αιμοβόρων κουνουπιών; Το φιδάκι, το σπειροειδές βραδύκαυστο εντομοαπωθητικό που η βάση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron