Αρχική » Φυτά

Ένας “ευεργετικός” χυμός από παντζάρια

Ένας “ευεργετικός” χυμός από παντζάρια

Οι αθλητές θα πρέπει να βλέπουν πλέον τα παντζάρια με άλλο μάτι, σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου Exeter. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο χυμός των παντζαριών δίνει στους αθλητές περισσότερη δύναμη και αντοχή.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος ποδηλάτες, οι οποίοι κατανάλωσαν πριν από κάθε αγώνα χυμό από παντζάρια. Τα οφέλη του συγκεκριμένου χυμού είναι πολλά, όπως αύξηση αντοχής, μείωση της αρτηριακής πίεσης, αποτροπή της ανοίας και αρκετή ενέργεια. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα παντζάρια περιέχουν άφθονα νιτρώδη, ουσία πολύτιμη για τον οργανισμό, τα οποία βρίσκονται σε όλα τα λαχανικά. Αυτή η ουσία διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία,  επιταχύνοντας  τη ροή  του οξυγόνου  στους μυς, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου.

Οι ποδηλάτες, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, πραγματοποίησαν αγώνες πίνοντας πριν χυμό από παντζάρια. Αποδείχτηκε πως ήταν πιο γρήγοροι και είχαν περισσότερη αντοχή και ενέργεια. Τα νιτρώδη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επέτρεψαν στους μυς και στην καρδιά των αθλητών, να εργαστούν αποτελεσματικά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Andrew Jones, δήλωσε πως “είναι η πρώτη φορά που μελετήθηκαν οι θετικές επιπτώσεις στον οργανισμό, από το χυμό των παντζαριών. Τα υψηλά ποσοστά νιτρωδών που βρέθηκαν στα συγκεκριμένα λαχανικά, θα δώσουν ένα νέο και καύτερο ποτό στους αθλητές. Δεν αφορ'α όμως μόνο τους επαγγελματίες αθλητές, αλλά και όσους θέλουν καλύτερη ποιότητα ζωής και ευεξία”.

Βρετανική μελέτη δείχνει επίσης ότι ο χυμός από παντζάρια φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου!
Όπως εξηγούν Βρετανοί επιστήμονες στην επιθεώρηση «Hypertension», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς, ο χυμός με το φωτεινό κόκκινο χρώμα περιέχει νιτρικά άλατα, τα οποία ελαττώνουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας έτσι την καρδιαγγειακή υγεία. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση 250 ml χυμού παντζαριών φάνηκε να ελαττώνει την πίεση μόλις 24 ώρες αργότερα.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ερευνητικό Ίδρυμα Ουίλιαμ Χάρβεϊ του Πανεπιστημίου Κουίν Μαίρη στο Λονδίνο, οι οποίοι συνέκριναν εθελοντές οι οποίοι έπιναν κάθε μέρα 250 ml χυμό παντζαριού με εθελοντές οι οποίοι έπαιρναν συμπληρώματα νιτρικών αλάτων. Κατά την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αμρίτα Αχλουβάλια, καθηγήτρια Αγγειακής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο, «και τα δύο μείωναν εξίσου την αρτηριακή πίεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι «τα νιτρικά άλατα που εκ φύσεως υπάρχουν στα παντζάρια είναι υπεύθυνα για την ωφέλιμη δράση τους».

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό “Science in Sports” & στην επιθεώρηση «Hypertension» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς.

 

Πηγή: food-isimo.blogspot.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Παντζάρι








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Η Πεταλούδα Μονάρχης

    Tα 41 χρόνια από την ανακάλυψη τηε κρυψώνας της πεταλούδας μονάρχη τιμάει με το σημερινό της doodle η...

  2. To «Βιονικό φύλλο»

    Είναι μια από τις σπάνιες φορές που η φύση αναγκάζεται να φάει το καπέλο της: ερευνητές του Χάρβαρντ...

  3. Ιαπωνία: πολύ ακριβά τα φρούτα, πωλούνται ένα-ένα

    Δύο πεπόνια κανταλούπε, γνωστά ως Γιουμπάρι, αγοράστηκαν την Παρασκευή έναντι 1,5 εκατομμυρίου γιεν (11.100 ευρώ) σε δημοπρασία που...

  4. Τι να βάλω στο τραπέζι τον Ιανουάριο: Πράσο

    Το πράσο είναι λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χωρίς καθόλου λίπος, ιδανικό για τα χειμωνιάτικα πιάτα σας....

Αυτό το γνωρίζατε;

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Το μπαλκόνι μας, είναι το αγαπημένο μέρος του σπιτιού μας, ανεξάρτητα ποιά εποχή έχουμε. Πάντα θέλουμε να βγούμε λίγο έξω και αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου για παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για παιδιά: καλλιεργώντας το μέλλον! Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους κατανόησης βασικών εννοιών της ζωής από τα παιδιά είναι η εισαγωγή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron