Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Αιθέρια έλαια: πως να τα αποστάξεις

Αιθέρια έλαια: πως να τα αποστάξεις

Υπάρχουν τρόποι και τρόποι για να βγάλεις τα αιθέρια έλαια από ένα φυτό. Η απόσταξη είναι ο καλύτερος και ο αρχαιότερος. Θα αναφέρουμε τρείς τρόπους για την απόσταξη. Και οι τρεις θα σου δώσουν αιθέρια έλαια, τα μέτρια, τα καλά και τα τέλεια. Τα μέτρια και τα καλά είναι αυτά που υπάρχουν στο εμπόριο. Τα τέλεια δεν υπάρχει λόγος να βγουν στο εμπόριο μιας και ο αγοραστής θα πρέπει να περιμένει δυο με τρία χρόνια για να διαπιστώσει ότι έχει στην κατοχή του την υπέρτατη σταγόνα του άνθους αν δεν είναι ιδικός στα αρώματα. Το άρωμα του θα διατηρηθεί  στα χρόνια χωρίς να χάσει καθόλου από τις ιδιότητες του. Τα καλά αιθέρια έλαια του εμπορίου διαρκούν δυο χρόνια η και λίγο περισσότερο. Τα μέτρια δεν αντέχουν περισσότερο από έναν χρόνο και τα καταλαβαίνεις από την αρχή που το άρωμα τους είναι εξασθενημένο.

1) Για να βγάλεις ένα αιθέριο έλαιο μέτριας ποιότητας χρειάζεσαι έναν αυτοσχέδιο αποστακτήρα. Μια χύτρα ταχύτητος μια χαλκοσωλήνα και έναν κουβά με πάγο. Αυτό που έχετε να κάνετε με αυτόν είναι, να βάλετε μέσα στην χύτρα νερό και το φυτό που επιθυμείτε (ο όγκος των φυτών θα πρέπει να είναι περίπου ίδιος με του νερού). Αυτό θα βράσει θα ατμοποιηθεί θα κρυώσει περνώντας από τον κουβά και θα σου βγάλει ένα ζεστό μίγμα νερού και λαδιού,τα οποία θα διαχωρίσουν μονά τους μέσα στο δοχείο αφού το αιθέριο έλαιο είναι ελαφρύτερο από το νερό. Με ένα κουταλάκι θα πάρετε το πολύτιμο έλαιό σας. Tip αυτή η διαδικασία έχει δυο λάθη. Το πρώτο είναι ότι θα φυτά βράζουν μέσα στον νερό και απελευθερώνουν με δυσκολία τα άρωμα τα τους. Το δεύτερο είναι ότι το μίγμα καταλήγει ζεστό στο δοχείο και έχει αρχίσει να χάνει ιδιότητες και θα συνεχίσει για όσο είναι ζεστό. Ο διαχωρισμός που θα γίνει με το κουταλάκι είναι ακόμα ένα κακό που δεν διορθώνετε και θα το καταλάβεις καλύτερα στην πράξη.

2) στο εμπόριο υπάρχουν ειδικοί αποστακτήρες για αιθέρια έλαια, προσοχή όχι για τσίπουρο γιατί τότε χάνει το νόημα όλη η πράξη. Θες αποστακτήρα καθαρά για αιθέρια έλαια. Η διαφορά τους είναι ότι δεν βράζουν τα φυτά αλλά στέλνουν ζεστό ατμό σε αυτά. Αυτό θα σε βοηθήσει για να πάρεις το 100% του φυτού. Το απόσταγμα που δίνουν είναι ζεστό στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι αποστακτήρες που σου δίνουν το μίγμα παγωμένο από την πρώτη στιγμή κατασκευάζονται με εργοστασιακές προδιαγραφές και είναι ακριβά και ακόμα ακριβότερα αυτά που κάνουν τον διαχωρισμό αυτόματα. Tip το μίγμα πρέπει να βγει κρύο από την σωλήνα και το φυτό να έχει ζεσταθεί με ατμό για να πούμε ότι έχουμε το απόλυτο αιθέριο έλαιο. Και αυτό να έχει διαχωριστεί σωστά από το νερό.

3)  Στην φωτογραφεία παρουσιάζεται σχέδιο για αποστακτήρα που μπορεί να σας δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα στα αιθέρια έλαια. Δεν υπάρχει το μέγεθος και οι αποστάσεις για να μπορεί ο κάθε ένας να τον φτιάξει στα μέτρα του ακόμα και να τον επανασχεδιάσει με ακόμα καλύτερο τρόπο αφού τώρα γνωρίζει τα μυστικά. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να φτιαχτεί από χαλκό. Ας δούμε τι είναι το κάθε κομμάτι:

1) είναι το νερό που θα προσθέσεις. Θα είναι εμφιαλωμένο αλλιώς απιονισμένο

2) είναι το χάλκινο δοχείο που θα μπει το νερό. Και ακριβός κάτω από αυτό θα ανάψετε μια μικρή φωτιά όταν φτάσει η ώρα.

3) το πορτάκι που προσθέτεται νερό. Πρέπει να φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχετε διαρροή από υδρατμούς. Και η ασφάλισα του να είναι πιο ευαίσθητη από το υπόλοιπο καζάνι έτσι ώστε αν κάτι πάει στραβά όλη αντίδραση να πάει στην πόρτα. Συμβουλευτείτε κάποιον ιδικό.

4) Σωλήνα χαλκού που θα περνά τον ατμό από το δοχείο βρασμού στο δοχείο με τα φυτά.

5) Σωλήνα χαλκού που θα περνά τον ατμό από το δοχείο των φυτών στο πρώτο δοχείο ψύξεως

6) Η σωλήνα χαλκού που θα εισέρθει στον πάτο από το δοχείο φυτών. Πρέπει να πιάνει από την μια άκρη του πάτου και να καταλήγει στην άλλη. Η βασική τρύπα πρέπει να κλίσει και πάνω στην σωλήνα να ανοιχτούν πολλές μικρές στην σειρά ώστε ο ατμός να διασκορπίζεται σε όλα τα φυτά,

7) το πορτάκι που προσθέτεται τα φυτά. Πρέπει να φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχετε διαρροή από υδρατμούς. Και η ασφάλισα του να είναι πιο ευαίσθητη από το υπόλοιπο καζάνι έτσι ώστε αν κάτι πάει στραβά όλη αντίδραση να πάει στην πόρτα. Συμβουλευτείτε κάποιον ιδικό.

8) είναι το κομμάτι που θα τοποθετείται τα φυτά. Οι δυο γραμμές που βλέπετε πάνω και κάτω πρέπει να φτιαχτούν με ανοξείδωτες σήτες ( με πολύ μικρές τρίπτες ). Και με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να βγαίνουν για να καθαριστούν, αυτές και η υπόλοιπη κατασκευή.

9) η βρύση στο δοχείο ψήξεις χρησιμεύει για να αδειάζουν τα νερά ευκολότερα ώστε να μπορείτε να ρίξετε πάγο με περισσότερη άνεση όταν χιαστεί.

10) το πρώτο δοχείο ψύξεως. Η σωλήνα του χαλκού πρέπει να τοποθετηθεί όσο το γίνεται πιο κεντρικά μέσα σε αυτό το δοχείο και να έχει διαφορές ύψους όπως και στην εικόνα για να επιτύχετε καλύτερη κυκλοφορία του νερού. Το δοχείο ψύξεως το γεμίζουμε με πάγο και αφοί γεμίσει ρίχνουμε νερό. Και πριν λιώσει ο μισός πάγος ανοίγουμε τη βρύση για να αδειάσει από το νερό για να προσθέσουμε πάγο

11) Στο δεύτερο δοχείο ψύξεως η μόνη διαφορά είναι στον τρόπο που έχει τοποθετηθεί η σωλήνα. Ο τρόπος άλλαξε γιατί στο πρώτο δοχείο θέλαμε να καθυστερήσουμε τον ατμό για να τον ψήξουμε. Σε αυτό θέλουμε απλά να κρυώσουμε ένα ζεστό υγρό. Ο πάγος και το νερό τοποθετούνται και ανανεώνονται όπως και στο πρώτο δοχείο ψύξεως.

12) η βρύση στο δοχείο ψήξεις χρησιμεύει για να αδειάζουν τα νερά ευκολότερα ώστε να μπορείτε να ρίξετε πάγο με περισσότερη άνεση όταν χιαστεί.

13) η σωλήνα απόσταξης. Από εδω θα αρχίσει να ρέει νερό και αιθέριο έλαιο τα οποία θα διαχωριστούν αυτόματα πιο κάτω.

14) το χωνί πρέπει να το ενώνεσαι με κάποιο τρόπο στο δοχείο 15. για να μι χιαστεί να το κρατάτε σε όλοι τη διαδικασία. Επίσης η άκρη στο κάτω μέρος πρέπει να γυρίζει προς την επιφάνια.

15) Το δοχείο του μεικτού αποστάγματος έχει δυο βρύσες μια πολύ χαμηλά και μια πολύ ψηλά. Αυτό γίνετε για να κάνετε τον διαχωρισμό του ανθόνερου από το αιθέριο έλαιο. Το λάδι ανεβαίνει στην επιφάνια ( όπως μια χοντρή έντονη γραμμή που έχω σχεδιάσει στη κορυφή του δοχείου ) και το νερό βρίσκετε ακριβός από κάτω. Θα ήταν καλό να ψύχαμε και αυτό το δοχείο αλλά θα έχουμε λάθος διαρροές οπότε ένα ανεμιστηράκι προαιρετικά θα ήταν αρκετό.

16) Η βρύση που βρίσκετε στο πάτο, βγάζει ανθόνερο και το ανοίγουμε μόνο όταν χεριάζετε να ρυθμίσουμε την στάθμη του λαδιού.

17)  Η βρύση του αιθέριου ελαίου. Εδώ χεριάζετε προσοχή. Με την κάτω βρύση  θα ελέγχετε την στάθμη. Θα περιμένετε το λάδι να καλύψει ένα ικανοποιητικό μέγεθος στην επιφάνια πριν φτάσει στην πάνω βρύση. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φτάσει το νερό στην πάνω βρύση για να μι μπερδέψουμε τα δυο υλικά. Όπως και το λάδι στην κάτω για να μη χάσουμε πολύτιμο απόσταγμα.

18 ) το μπουκάλι που μαζεύει το απόλυτο απόσταγμα. Όταν γεμίσει κλίνει η πάνω βρύση. Κατεβάζουμε την στάθμη στην μέση με την κάτω βρύση και αλλάζουμε μπουκάλι.

Tip είναι πολύ όσοι έχουν μυρίσει αιθέρια έλαια μα είναι λίγοι αυτοί που έχουν μυρίσει το πραγματικά 100% αιθέριο έλαιο. Μια σταγόνα είναι ικανή να γίνει αντιληπτή με ευχάριστο και διακριτικό τρόπο από όλη την γειτονιά. Φύλαξε το σε γυάλινο μπουκάλι με φελλό σε δροσερό μέρος.

 

Πηγή: world-look










Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Το εμπόριο της ελληνικής γούνας, έπεσε σε «συμπληγάδες»

    Ανάμεσα σε δύο «συμπληγάδες», του πολέμου στην Ουκρανία και της διολίσθησης του ρουβλιού στη Ρωσία, που έχει ως...

  2. Δηλητηριώδη είδη ψαριών πέρασαν από το Σουέζ στο Αιγαίο

    Μετά τον διαβόητο λαγοκέφαλο, η ώρα του δυνητικά θανατηφόρου λεοντόψαρου: δύο ακόμα δηλητηριώδη είδη από την Ερυθρά Θάλασσα...

  3. Τα έθιμα της Πρωτομαγιάς

    Πρωτομαγιά! Από τις ελάχιστες γιορτές χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο που έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας, πιθανόν κατάλοιπο πανάρχαιων...

  4. Πανσέληνος και θερινό ηλιοστάσιο μαζί για πρώτη φορά σε 70 χρόνια

    Με τον καύσωνα αυτών των ημερών, κανείς δεν αμφιβάλει ότι το καλοκαίρι ήδη ξεκίνησε. Όμως από αστρονομική άποψη...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron