Αρχική » Φυτά

Συνσέπαλο: Το φρούτο θαύμα.

Συνσέπαλο: Το φρούτο θαύμα.

Γνωρίζετε ότι αν φάμε ξινές τροφές μετά από το φρούτο θαύμα (Synsepalum dulcificum), η ξινή γεύση γίνεται γλυκιά, σαν να έχει προστεθεί ζάχαρη; Το συνσέπαλο (Synsepalum dulcificum) παράγει μούρα, που όταν τρώγονται έχουν στην αρχή γεύση ξινή (όπως τα λεμόνια και τα λάιμ), ενώ στη συνέχεια η γεύση τους γίνεται γλυκιά. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο miraculin, το οποίο χρησιμοποιείται εμπορικά ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Κοινές ονομασίες αυτού του είδους και των καρπών του είναι το "miracle fruit" (καρπός θαύμα) και το "miracle berry" (μούρο θαύμα). Με αυτές τις κοινές ονομασίες αναφέρονται και τα φυτά Gymnema Sylvestre και Thaumatococcus daniellii, δύο άλλα είδη που χρησιμοποιούνται επίσης για να μεταβάλλουν την αίσθηση γλυκύτητας των τροφίμων. Άλλα κοινά ονόματα είναι το miraculous berry (θαυματουργό μούρο) και το sweet berry (γλυκό μούρο). Στη Δυτική Αφρική, απ' όπου κατάγεται το είδος, χρησιμοποιούνται επίσης τα ονόματα agbayun, taami, asaa, και ledidi.

Το φυτό είναι ένας θάμνος που αναπτύσσεται μέχρι και 6 μέτρα ύψος στο ενδημικό του περιβάλλον, αλλά συνήθως δεν ψηλώνει περισσότερο από 3 μέτρα όταν είναι καλλιεργούμενο. Τα φύλλα του έχουν 5 με 10 εκ. μήκος, 2 με 3,5 εκ. πλάτος και είναι λεία από κάτω. Οι καρποί του εμφανίζονται σε ομάδες, κοντά στις άκρες των νεαρών κλαδιών. Τα λουλούδια είναι καφέ χρώματος. Ο καρπός φθάνει σε μήκος τα 2 εκ. και έχει κόκκινο χρώμα. Κάθε καρπός περιέχει ένα σπόρο.

Είναι ένα από τα πιο παράξενα τροπικά φρούτα. Το πιο ασυνήθιστο πράγμα για αυτό είναι η επίδραση που έχει στην αίσθηση της γεύσης, αφού καταναλωθεί αυτό το θαυμαστό μούρο. Το "θαύμα" είναι ότι αν φάμε λεμόνι ή άλλα ξινές τροφές μετά από αυτό το φρούτο θαύμα, η ξινή γεύση γίνεται γλυκιά, σαν να έχει προστεθεί ζάχαρη. Αυτού του είδους η μαγική εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη! Το ενδιαφέρον γι' αυτό το φυτό είναι τόσο μεγάλο, ώστε ο καθένας που έχει ένα φυτό, βρίσκει πάντα πρόθυμους εθελοντές να δοκιμάσουν τις γλυκαντικές του ιδιότητες. Ένα φυσικό χημικό του φρούτων καλύπτει τους αισθητήρες της ξινή γεύσης στη γλώσσα, έτσι ώστε τα λεμόνια να έχουν γεύση σαν λεμονάδα ή λεμονόπιτα ή καραμέλα λεμόνι. Τι προκαλεί το θαύμα; Το ίδιο το μούρο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ήπια γλυκιά γεύση. Ωστόσο ο καρπός περιέχει μια μοναδική αλυσίδα γλυκοπρωτεΐνης ακολουθούμενης από μερικές αλυσίδες υδατανθράκων, που ονομάζεται miraculin. Η ουσία αυτή αλλάζει και αναστέλλει την αντίληψη της ξινή γεύσης στον ουρανίσκο. Όταν καταναλώνεται το σαρκώδες μέρος του καρπού, το μόριο αυτό συνδέεται με γευστικούς κάλυκες της γλώσσας, με αποτέλεσμα οι ξινές τροφές να έχουν γεύση γλυκιά. Αν και η ακριβής αιτία για την αλλαγή αυτή είναι άγνωστη, μια θεωρία είναι ότι το miraculin λειτουργεί στρεβλώνοντας το σχήμα των υποδοχέων γλυκύτητας, έτσι ώστε να "ανταποκρίνονται στα οξέα, αντί στη ζάχαρη και σε άλλες γλυκές ουσίες". Η επίδραση αυτή διαρκεί έως ότου η πρωτεΐνη ξεπλυθεί από το σάλιο (έως 60 λεπτά περίπου).

Μια πρώτη προσπάθεια έγινε στη δεκαετία του 1970, για εμπορευματοποίηση της ιδιόμορφης ικανότητας του καρπού, ώστε να μετατραπούν άγευστα τρόφιμα σε γλυκά χωρίς το μειονέκτημα των πρόσθετων θερμίδων, που όμως κατέληξε σε αποτυχία όταν η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέταξε το μούρο στα πρόσθετα τροφίμων. Υπήρχαν απόψεις αμφισβήτησης της χρήσης του, με την κατηγορία ότι το εγχείρημα ήταν σαμποτάζ και η έρευνα διεκόπη με επέμβαση της βιομηχανίας ζάχαρης, ώστε να αποφευχθούν απώλειες της επιχείρησης από πτώση στη ζήτηση ζάχαρης. Η Υπηρεσία FDA διέψευσε κατηγορηματικά ότι δέχτηκε πιέσεις από τη βιομηχανία ζάχαρης, αλλά αρνήθηκε να δημοσιεύσει όλα τα αρχεία για το θέμα. Παρόμοια επιχειρήματα σημειώθηκαν και για τις ρυθμίισεις του FDA σχετικά με τη stevia, που σήμερα είναι χαρακτηρισμένη ως "συμπλήρωμα διατροφής" αντί για "γλυκαντικό".

Κάποιο διάστημα στη δεκαετία του 1970, όσοι έκαναν δίαιτα είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν miraculin σε μορφή χαπιού. Η ιδέα του "miraculin party» επινοήθηκε από τότε. Πρόσφατα, το φαινόμενο αυτό έχει αναβιώσει σε διάφορες εκδηλώσεις δοκιμής γευστικών τροφίμων, που αναφέρονται ως «flavor-tripping parties" από κάποιους. Οι γευσιγνώστες καταναλώνουν ξινές και πικρές τροφές, όπως λεμόνι, ραδίκια, τουρσί, καυτή σάλτσα και μπύρα για να βιώσουν τις αλλαγές γεύσης που συμβαίνουν.

Έχουν γίνει προσπάθειες για να δημιουργηθεί ένα εμπορικό γλυκαντικό από τον καρπό, με σκοπό τη χρήση του από διαβητικούς. Οι καλλιεργητές αυτών των φρούτων επισημαίνουν επίσης, μια μικρή ζήτηση από ασθενείς με καρκίνο, καθώς φέρεται να εξουδετερώνουν την μεταλλική γεύση στο στόμα, μιας από τις πολλές παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει ερευνηθεί επιστημονικά, αν και στα τέλη του 2008, ένας ογκολόγος στο Mount Sinai Medical Center στο Μαϊάμι της Φλόριντα, ξεκίνησε μια μελέτη, και από τον Μάρτιο του 2009 είχε υποβάλει αίτηση για ένα νέο δοκιμαζόμενο φαρμάκου στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Στην Ιαπωνία, το φρούτο θαύμα είναι δημοφιλές μεταξύ των διαβητικών και όσων κάνουν δίαιτα. Σήμερα καλλιεργείται στην Γκάνα, το Πουέρτο Ρίκο, την Ταϊβάν και τη νότια Φλόριντα.

Πηγή: valentine

Άλλα άρθρα σχετικά με: Συνσέπαλο








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Aποκτούν τον δικό τους Περιοδικό Πίνακα oι πρωτεΐνες

    Επιστήμονες στη Βρετανία παρουσίασαν τον πρώτο Περιοδικό Πίνακα Συμπλεγμάτων Πρωτεϊνών, γεγονός που θα επιτρέψει στους ερευνητές όλου του...

  2. Η Πεταλούδα Μονάρχης

    Tα 41 χρόνια από την ανακάλυψη τηε κρυψώνας της πεταλούδας μονάρχη τιμάει με το σημερινό της doodle η...

  3. Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ 2016

    Δέκα ημέρες θα είναι οι διακοπές  που θα κάνουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ σε νησιά...

  4. Στα Τρίκαλα, παραγωγή κολλαγόνου από σφουγγάρια και σαλιγκάρια

    Με συντονιστή Φορέα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Περιφέρεια στόχου 1: Θεσσαλία) το έργο ASESCoBIS (www.asescobis.gr) στοχεύει στην παραγωγή κολλαγόνου...

Φυτά

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Το περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες! Όταν οι ανθισμένες κορυφές του βοτάνου...

διαβάστε αναλυτικά »

Η λίπανση του εδάφους

Λίπανση των φυτών το καλοκαίρι

Λίπανση των φυτών το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι που είναι υψηλές οι θερμοκρασίες πρέπει να προσέξουμε την λίπανση των φυτών μας. Ας δούμε τί πρέπει να κάνουμε:-Δεν βάζουμε...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Η ζέστη το καλοκαίρι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Ο οργανισμός του είναι το ίδιο ευαίσθητος με τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Δραστηριότητες στον κήπο

Όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας

Όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας

Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές για να περνάτε όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας. Η δημιουργία ενός λαχανόκηπου στον κήπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Παιδικός κήπος

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι η ασφάλεια των παιδιών στον κήπο. Σε περιπτώσεις που στον κήπο υπάρχουν ανοιχτά πηγάδια οπωσδήποτε θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

'Καλή μου άνοιξη, στο γείσο της στέγης μου χάριζέ μου δυο φωλιές χελιδόνια." Σαν για να μας θυμίσει ότι η ζωή επιμένει...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron