Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Υγιεινοί συνδυασμοί τροφών

Υγιεινοί συνδυασμοί τροφών

Το να συνδυάζουμε μερικές συγκεκριμένες τροφές μεταξύ τους, δεν είναι μόνο καλό για την γεύση που θα προκύψει, αλλά και για την υγεία μας και την καταπολέμηση ασθενειών. Οι τροφές επηρεάζουν την υγεία μας με μια σειρά από πολύπλοκους τρόπους και μπορεί να αποδειχθούν ακόμη πιο ωφέλιμες, όταν καταναλώνονται μαζί με κάποια άλλα.
Τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν γίνει πολλές έρευνες για την κατανόηση της συνέργειας των τροφών. Πριν από μια δεκαετία, δε γνωρίζαμε καν για φυτοχημικά όπως το λυκοπένιο (που έχει κάνει διάσημες τις ντομάτες) ή τις ανθοκυανίνες και την πτεροστιλβένη (που ανέδειξε της αξία των μύρτιλων) και υπάρχουν πολλά ακόμη που δε γνωρίζουμε.
Η έρευνα έχει αποδείξει πάντως ότι τα παρακάτω τρόφιμα είναι καλύτερα όταν τρώγονται μαζί.

Ντομάτες και αβοκάντο
Τον Ιούνιο, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Purdue, απέδειξε ότι οι θρεπτικές ουσίες των καροτενοειδών που βρίσκονται στα πολύχρωμα προϊόντα, όπως οι ντομάτες, δεν μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό, αν δε συνδυάζονται με ένα ποσοστό λίπους. Οι ντομάτες είναι γνωστές για το καροτενοειδές λυκοπένιο, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Για να πάρετε όλα τα οφέλη τους, συνδυάστε τες με περίπου το ένα τέταρτο ενός αβοκάντο, που διαθέτει μονοακόρεστα λίπη. Άλλα θρεπτικά συστατικά στα φρούτα και τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, D και Ε, απορροφώνται επίσης καλύτερα με λίγο λίπος, γι’ αυτό αναμίξτε τα, π.χ, με ελαιόλαδο, ελιές, τυρί ή άλλα υγιή λιπαρά στη σαλάτα σας.

Βρώμη και χυμός πορτοκαλιού
Εάν σας αρέσει αυτό το πρωινό, είστε στο σωστό δρόμο. Η βρώμη βοηθά στην υγεία της καρδιάς, αλλά αν την συνδυάσετε με βιταμίνη C, θα βοηθήσετε στη σταθεροποίηση των επιπέδων χοληστερόλης για να κρατήσετε τις αρτηρίες καθαρές.

Δεντρολίβανο και ψητά κρέατα
Αν και δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο από το μπάρμπεκιου στην αυλή, είναι αλήθεια ότι αυτός ο τρόπος ψησίματος μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει καρκινογόνες χημικές ουσίες στο φαγητό σας. Όμως, μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι το δεντρολίβανο μπορεί να βοηθήσει. Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να σταματά τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών κατά το μαγείρεμα. Ακόμη και λίγο εκχύλισμα δενδρολίβανου, το οποίο δεν έχει συνήθως ένα άρωμα, μπορεί να είναι αποτελεσματικό.

Σπανάκι και λεμόνι
O χυμός του λεμονιού μπορεί να νοστιμίσει μια σαλάτα, αλλά και να μετατρέψει τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε μια super υγιεινή τροφή. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτού του είδους τα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, τα σέσκουλα κ.ά., περιέχουν σίδηρο, ο οποίος είναι ευκολότερα απορροφήσιμος από το σώμα μας, όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C. Ο χυμός λεμονιού, λίγες φράουλες ή ακόμη, μερικές πιπεριές, μπορούν να βοηθήσουν να μετατραπεί το λαχανικό με σίδηρο, σε μια τροφή, παρόμοια με τα ψάρια και το κρέας. Και αυτό θα μας δώσει ενέργεια και θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Μπρόκολο και ντομάτες
Συνδυάστε το λυκοπένιο της ντομάτας που καταπολεμά τον καρκίνο, με μπρόκολο, για επιπλέον προστασία κατά του καρκίνου του προστάτη. Το μπρόκολο, από μόνο του, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Αλλά σε μια μελέτη του 2007, έδειξε ότι τα οφέλη του είναι ακόμη μεγαλύτερα, όταν συνδυάζεται με κάποια άλλη υπερτροφή.

Μήλα και σταφύλια
Θέλει κανείς φρουτοσαλάτα; Το φλαβονοειδές κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα μήλα, καθώς επίσης και στα μούρα, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση αναπνευστικών προβλημάτων και κάποιων μορφών καρκίνου και να κρατήσει τη μνήμη ισχυρή.
Αλλά, όταν αυτές οι τροφές καταναλώνονται σε συνδυασμό με την κατεχίνη, ένα άλλο φλαβονοειδές που βρίσκεται στα μοβ σταφύλια, ο συνδυασμός αυτός μπορεί να εμποδίσει τους θρόμβους στο αίμα και να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς. Άλλες καλές πηγές κατεχίνης είναι το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα και το πράσινο τσάι.

Κουρκουμάς και μαύρο πιπέρι
Το «χρυσαφένιο» αυτό μπαχαρικό που συχνά συναντάμε στα πιάτα με κάρυ, έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία μας, ανάμεσα στα οποία και η προστασία από τον διαβήτη. Αλλά, τα οφέλη του αυξάνονται σημαντικά όταν η κατανάλωσή του συνδυάζεται με την κατανάλωση μαύρου πιπεριού, το οποίο αυξάνει σημαντικά τη βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά.
Γι’ αυτό, τα συμπληρώματα διατροφής της κουρκουμίνης (βασικής ένωσης του κουρκουμά) παρασκευάζονται συνήθως, σε συνδυασμό με εκχύλισμα μαύρου πιπεριού ή πιπερίνη (ένωση του πιπεριού).

Σκόρδο και ψάρι
Όποιος αναζητά επιπλέον προστασία για την καρδιά, θα ήταν καλό να αντικαταστήσει στο διαιτολόγιό του το κρέας με το ψάρι. Το σκόρδο από την άλλη, μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένες μορφές καρκίνου και αποτελεί μια φυσική ενίσχυση για το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ωστόσο, ένα πιάτο με θαλασσινά μαγειρεμένα με σκόρδο θα είναι ακόμα πιο ωφέλιμο για την καρδιά και θα βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης. Το σκόρδο μπορεί να αποτρέψει την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης, κάτι που παρατηρείται επίσης και σε όσους λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαιο.

Πηγή:clickatlife









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Χριστουγεννιάτικα δέντρα που φυτεύονται έξω μετά τις γιορτές

    Υπάρχουν πολλές επιλογές ειδών χριστουγεννιάτικών δέντρων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό του σπιτιού και στη συνέχεια να...

  2. Απαλλαγείτε για πάντα από τις κατσαρίδες

    Δεν έχετε χειρότερο από το να συναντήσετε ξαφνικά μια κατσαρίδα στο διάβα σας; Δείτε τι να αποφεύγετε και...

  3. Αγοράζοντας Χριστουγεννιάτικο δέντρο

    Αν και το παραδοσιακό ελληνικό έθιμο θέλει το κλασικό καραβάκι να είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις γιορτινές μέρες,...

  4. Καθαρό το δάσος στο Διαλεχτό Τρικάλων

    Η συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών από τα Τρίκαλα και το εκφρασμένο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος, ήταν τα...

Αυτό το γνωρίζατε;

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Το μπαλκόνι μας, είναι το αγαπημένο μέρος του σπιτιού μας, ανεξάρτητα ποιά εποχή έχουμε. Πάντα θέλουμε να βγούμε λίγο έξω και αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου για παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για τα παιδιά

Κηπουρική για παιδιά: καλλιεργώντας το μέλλον! Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους κατανόησης βασικών εννοιών της ζωής από τα παιδιά είναι η εισαγωγή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron