Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Υγιεινοί συνδυασμοί τροφών

Υγιεινοί συνδυασμοί τροφών

Το να συνδυάζουμε μερικές συγκεκριμένες τροφές μεταξύ τους, δεν είναι μόνο καλό για την γεύση που θα προκύψει, αλλά και για την υγεία μας και την καταπολέμηση ασθενειών. Οι τροφές επηρεάζουν την υγεία μας με μια σειρά από πολύπλοκους τρόπους και μπορεί να αποδειχθούν ακόμη πιο ωφέλιμες, όταν καταναλώνονται μαζί με κάποια άλλα.
Τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν γίνει πολλές έρευνες για την κατανόηση της συνέργειας των τροφών. Πριν από μια δεκαετία, δε γνωρίζαμε καν για φυτοχημικά όπως το λυκοπένιο (που έχει κάνει διάσημες τις ντομάτες) ή τις ανθοκυανίνες και την πτεροστιλβένη (που ανέδειξε της αξία των μύρτιλων) και υπάρχουν πολλά ακόμη που δε γνωρίζουμε.
Η έρευνα έχει αποδείξει πάντως ότι τα παρακάτω τρόφιμα είναι καλύτερα όταν τρώγονται μαζί.

Ντομάτες και αβοκάντο
Τον Ιούνιο, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Purdue, απέδειξε ότι οι θρεπτικές ουσίες των καροτενοειδών που βρίσκονται στα πολύχρωμα προϊόντα, όπως οι ντομάτες, δεν μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό, αν δε συνδυάζονται με ένα ποσοστό λίπους. Οι ντομάτες είναι γνωστές για το καροτενοειδές λυκοπένιο, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Για να πάρετε όλα τα οφέλη τους, συνδυάστε τες με περίπου το ένα τέταρτο ενός αβοκάντο, που διαθέτει μονοακόρεστα λίπη. Άλλα θρεπτικά συστατικά στα φρούτα και τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, D και Ε, απορροφώνται επίσης καλύτερα με λίγο λίπος, γι’ αυτό αναμίξτε τα, π.χ, με ελαιόλαδο, ελιές, τυρί ή άλλα υγιή λιπαρά στη σαλάτα σας.

Βρώμη και χυμός πορτοκαλιού
Εάν σας αρέσει αυτό το πρωινό, είστε στο σωστό δρόμο. Η βρώμη βοηθά στην υγεία της καρδιάς, αλλά αν την συνδυάσετε με βιταμίνη C, θα βοηθήσετε στη σταθεροποίηση των επιπέδων χοληστερόλης για να κρατήσετε τις αρτηρίες καθαρές.

Δεντρολίβανο και ψητά κρέατα
Αν και δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο από το μπάρμπεκιου στην αυλή, είναι αλήθεια ότι αυτός ο τρόπος ψησίματος μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει καρκινογόνες χημικές ουσίες στο φαγητό σας. Όμως, μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι το δεντρολίβανο μπορεί να βοηθήσει. Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να σταματά τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών κατά το μαγείρεμα. Ακόμη και λίγο εκχύλισμα δενδρολίβανου, το οποίο δεν έχει συνήθως ένα άρωμα, μπορεί να είναι αποτελεσματικό.

Σπανάκι και λεμόνι
O χυμός του λεμονιού μπορεί να νοστιμίσει μια σαλάτα, αλλά και να μετατρέψει τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε μια super υγιεινή τροφή. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτού του είδους τα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, τα σέσκουλα κ.ά., περιέχουν σίδηρο, ο οποίος είναι ευκολότερα απορροφήσιμος από το σώμα μας, όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C. Ο χυμός λεμονιού, λίγες φράουλες ή ακόμη, μερικές πιπεριές, μπορούν να βοηθήσουν να μετατραπεί το λαχανικό με σίδηρο, σε μια τροφή, παρόμοια με τα ψάρια και το κρέας. Και αυτό θα μας δώσει ενέργεια και θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Μπρόκολο και ντομάτες
Συνδυάστε το λυκοπένιο της ντομάτας που καταπολεμά τον καρκίνο, με μπρόκολο, για επιπλέον προστασία κατά του καρκίνου του προστάτη. Το μπρόκολο, από μόνο του, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Αλλά σε μια μελέτη του 2007, έδειξε ότι τα οφέλη του είναι ακόμη μεγαλύτερα, όταν συνδυάζεται με κάποια άλλη υπερτροφή.

Μήλα και σταφύλια
Θέλει κανείς φρουτοσαλάτα; Το φλαβονοειδές κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα μήλα, καθώς επίσης και στα μούρα, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση αναπνευστικών προβλημάτων και κάποιων μορφών καρκίνου και να κρατήσει τη μνήμη ισχυρή.
Αλλά, όταν αυτές οι τροφές καταναλώνονται σε συνδυασμό με την κατεχίνη, ένα άλλο φλαβονοειδές που βρίσκεται στα μοβ σταφύλια, ο συνδυασμός αυτός μπορεί να εμποδίσει τους θρόμβους στο αίμα και να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς. Άλλες καλές πηγές κατεχίνης είναι το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα και το πράσινο τσάι.

Κουρκουμάς και μαύρο πιπέρι
Το «χρυσαφένιο» αυτό μπαχαρικό που συχνά συναντάμε στα πιάτα με κάρυ, έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία μας, ανάμεσα στα οποία και η προστασία από τον διαβήτη. Αλλά, τα οφέλη του αυξάνονται σημαντικά όταν η κατανάλωσή του συνδυάζεται με την κατανάλωση μαύρου πιπεριού, το οποίο αυξάνει σημαντικά τη βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά.
Γι’ αυτό, τα συμπληρώματα διατροφής της κουρκουμίνης (βασικής ένωσης του κουρκουμά) παρασκευάζονται συνήθως, σε συνδυασμό με εκχύλισμα μαύρου πιπεριού ή πιπερίνη (ένωση του πιπεριού).

Σκόρδο και ψάρι
Όποιος αναζητά επιπλέον προστασία για την καρδιά, θα ήταν καλό να αντικαταστήσει στο διαιτολόγιό του το κρέας με το ψάρι. Το σκόρδο από την άλλη, μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένες μορφές καρκίνου και αποτελεί μια φυσική ενίσχυση για το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ωστόσο, ένα πιάτο με θαλασσινά μαγειρεμένα με σκόρδο θα είναι ακόμα πιο ωφέλιμο για την καρδιά και θα βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης. Το σκόρδο μπορεί να αποτρέψει την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης, κάτι που παρατηρείται επίσης και σε όσους λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαιο.

Πηγή:clickatlife









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. ΟΓΑ: έρχεται η δεύτερη δόση στα οικογενειακά επιδόματα

    Από μέρα σε μέρα αναμένεται να εκδοθεί η ανακοίνωση του ΟΓΑ για την καταβολή της δεύτερης δόσης των...

  2. Αιγιαλούς Natura παραχωρεί σε ιδιώτες και Δήμους το ΥΠΕΝ

    Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, οι παράκτιες περιοχές της χώρας...

  3. Ανακύκλωσε! Κάν’ το τρόπο ζωής

    Με σύνθημα: «Ανακύκλωσε! Κάν’ το τρόπο ζωής», διοργανώνουμε δράση ανακύκλωσης, το Σάββατο 23 Μαΐου, από τις 10 το...

  4. Οι αλιευτικοί πόροι στην Μεσόγειο εξαντλούνται

    Περίπου το 96% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου στα ευρωπαϊκά νερά υφίστανται υπερεκμετάλλευση και οι Μεσογειακές περιβαλλοντικές οργανώσεις, με...

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Τα καρότα αφαιρούν τις βλαβερές τοξίνες από το δέρμα με αποτέλεσμα να φαίνεστε πιο νέοι και αναζωογονημένοι. Οι μάσκα που ακολουθεί είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Το φασκόμηλο, πέρα από ένα βότανο με πλούσια διατροφική αξία, είναι επίσης ένα δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα αρωματικά και καθαριστικά προϊόντα έχουν άρωμα λεμονιού; Απ' ό,τι φαίνεται η μυρωδιά του λεμονιού δεν είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για γερά μαλλιά

Βότανα για γερά μαλλιά

Η τριχόπτωση είναι ο εφιάλτης κυρίως για τον άνδρα, μετά τα χρόνια της πρώτης νεότητας. Οσο νωρίτερα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια τόσο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron