Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Ξεκινώντας την δημιουργία κήπου

Οργανώστε τον πρώτο σας λαχανόκηπο!

Οργανώστε τον πρώτο σας λαχανόκηπο!

Αν υπάρχει η θέληση, η γνώση θα βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα αποδοτικό μποστάνι που θα γεμίζει το καλάθι σας νοστιμιές και θα σας αποζημιώνει για τον κόπο σας, όλες τις εποχές του χρόνου.

Βήμα 1
Στις μέρες μας γίνεται συχνά λόγος για όρους όπως «βιοποικιλότητα», «ντόπιες ποικιλίες», «υβρίδια». Τι είναι όμως όλα αυτά με απλά λόγια; Και πώς μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας το καλύτερο προϊόν που μας προσφέρει η γη; Ας αρχίσουμε με τη «βιοποικιλότητα», όρο που αντιπροσωπεύει το σύνολο των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη και έχουν σημασία για τη γεωργία και γενικότερα για τη διατροφή μας.
 
Τι εννοούμε με τον όρο «φυτική βιοποικιλότητα»;
• Τις ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες που εκτοπίζονται ή έχουν εκτοπιστεί από τα υβρίδια.
• Τα άγρια ή ημιάγρια είδη που είναι συγγενικά ή πρόγονος των καλλιεργούμενων ειδών.
• Τα άγρια φυτικά είδη που χρησιμοποιούνται άμεσα για τη διατροφή μας και τη διατροφή των ζώων. Φυτά αυτοφυή, π.χ. ραδίκια, φαρμακευτικά, μελισσοκομικά, ανθοκομικά κτλ.
 
Τι είναι οι ντόπιες ποικιλίες;
• Είναι η πρώτη ύλη που ανέπτυξε η γεωργία μέσα από μια διαδρομή αιώνων και από την οποία προέκυψαν οι πρώτες ποικιλίες –από τους αγρότες αρχικά και από την επιστήμη αργότερα.
 • Για τις ποικιλίες αυτές χρειάστηκε να περάσουν αιώνες ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν γενετικώς στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής όπου φύονταν, όπως η έλλειψη νερού, οι άνεμοι, τα φτωχά και άγονα εδάφη, οι τοπικοί παθογόνοι μικροοργανισμοί κτλ.
 • Αυτές οι ποικιλίες αναπτύσσονται έχοντας καλή απόδοση, χωρίς να απαιτούνται χημικές λιπάνσεις ή φυτοφάρμακα.
 • Στις μέρες μας οι ίδιες αυτές ποικιλίες αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για τον έλεγχο της παγκόσμιας διατροφής και γεωργίας.
 
Τι είναι τα υβρίδια;
• Τελευταία τα υβρίδια κυριαρχούν στην αγορά. Έχουν προέλθει από επιλεγμένες διασταυρώσεις διαφορετικών ποικιλιών (π.χ. ντομάτα Καλαμάτας με ντομάτα Σκύρου), με σκοπό τη μεγιστοποίηση της παραγωγής, αλλά με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό άρδευσης, χημικές λιπάνσεις και εφαρμογή φυτοφαρμάκων.
 • Το γνώρισμά τους είναι ότι ο παραγόμενος σπόρος από τα υβρίδια είναι εξασθενημένος, έτσι ώστε να μην παράγουν νέα φυτά και να πρέπει να αγοράσετε νέα φυτά για τη νέα παραγωγή σας.
 • Ένα άλλο χαρακτηριστικό των υβριδίων είναι ότι αντέχουν περισσότερο χρόνο στον πάγκο/ράφι σε σχέση με την ντόπια ποικιλία, που σε λίγες ημέρες πρέπει να καταναλωθεί. Βέβαια, η νοστιμιά και οι ιδιαίτερες γεύσεις που μας χαρίζουν οι ντόπιες ποικιλίες είναι μοναδικές.
 
ΒΡΕΙΤΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ
• Την άνοιξη φυτεύετε τα πρώτα εαρινά λαχανικά, αυτά δηλαδή που θα μαζέψετε το καλοκαίρι. Να επιλέγετε από την αγορά βιολογικά σποράκια και να συμβουλεύεστε πάντα τους ειδικούς.
• Μπορείτε, επίσης, να συμμετέχετε στις γιορτές ανταλλαγής σπόρων που διοργανώνει κάθε χρόνο το ΠΕΛΙΤΙ (πληροφορίες στο τηλ. 252-402-2059), σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, στην επαρχία ή στις μεγάλες πόλεις, και να προμηθευτείτε αγγουράκι, πιπεριά, μελιτζάνα, ντομάτα, εξαιρετικών ποικιλιών, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
• Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, αντιμετωπίζετε τυχόν παθογόνους μικροοργανισμούς με τα μυστικά και τις συμβουλές που κυκλοφορούν ευρέως στο Διαδίκτυο σχετικά με τη φυτοπροστασία των λαχανικών.
 
Βήμα 2
ΥΠΟΔΟΜΗ ΕΝΟΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥ
Φυτέψτε το μποστάνι σας με έμπνευση και προνοητικότητα, χωρίς να σας περιορίζουν τα τετραγωνικά της βεράντας ή του μπαλκονιού σας. Ιδέες υπάρχουν για όλους.
 
ΠΟΥ ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
• Μπορείτε να καλλιεργήσετε εύκολα τα αγαπημένα σας λαχανικά σε πήλινες, ξύλινες ή και πλαστικές γλάστρες. Υπάρχουν όμορφες επιλογές που αν τις συνδυάσετε με φαντασία και με τα σωστά φυτά θα σας δώσουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Επιλέξτε, για παράδειγμα, μεγάλες ξύλινες γλάστρες, σαν καφάσια, διαστάσεων 100x100 εκ. και με ύψος 30-60 εκ., ανάλογα με τα λαχανικά που θα φυτέψετε.
• Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η καλή αποστράγγιση, οπότε φροντίστε οι γλάστρες σας να έχουν οπή αποστράγγισης στον πάτο τους. Κατά τη διάρκεια της φύτευσης τοποθετήστε χαλίκι, σε πάχος 3-4 εκ., και γεωύφασμα, ώστε να απορρέει καθαρό νερό από τις γλάστρες.
 
1. Προετοιμασία του εδάφους
• Γεμίστε τις γλάστρες με ένα καλό μείγμα χώματος, πλούσιο σε οργανική ουσία, απολυμασμένο και σφραγισμένο, σε σακιά, ώστε να έχετε ένα υγιές υπόστρωμα χωρίς παράσιτα. Αναζητήστε το στα γεωπονικά καταστήματα μιλώντας με τους ειδικούς.
 • Προετοιμάστε το έδαφος σκαλίζοντάς με ένα σκαλιστήρι ώστε να αφρατέψει και να είναι παραγωγικό για τον κήπο σας. Προσθέστε το νέο χώμα, αλλά κρατήστε λίγο σε μιαν άκρη, θα σας χρειαστεί μετά τη σπορά.
 
2. Σπορά
Ανοίξτε το σακουλάκι με τους σπόρους του λαχανικού και με το χέρι σας τοποθετήστε τους αραιά, προσπαθώντας να έχουν μεταξύ τους 5-10 εκ. απόσταση. Σκεπάστε με μια λεπτή στρώση χώματος, πάχους 1,5-3 εκ., που φυλάξατε και πατήστε τους ελαφρά με το χέρι.
 
3. Άρδευση
Στη συνέχεια ποτίστε με ένα ποτιστήρι και όχι με το λάστιχο, ώστε να μην παρασυρθεί όλος ο σπόρος σε μία πλευρά, και φροντίστε να παραμένει νωπό το χώμα, με τακτική διαβροχή. Αργότερα μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα αυτόματο πότισμα με σταλακτηφόρο σωλήνα, για τη συχνότερη και συστηματικότερη άρδευση των λαχανικών σας.
 
4. Μεταφύτευση και απομάκρυνση ζιζανίων
Κάποια φυτά, ιδιαίτερα από τα χειμερινά λαχανικά, θα χρειαστούν μεταφύτευση όταν έχουν βγάλει τα τέσσερα πρώτα φύλλα. Αυτό πρέπει να γίνει για να έχουν περισσότερο χώρο να μεγαλώσουν. Μετά τη μεταφύτευση, ποτίστε καλά, έτσι ώστε να έρθει η ρίζα σε καλή επαφή με το χώμα. Τα ζιζάνια που θα βγαίνουν γύρω από τα λαχανικά μας θα πρέπει να αφαιρούνται με ξερίζωμα τακτικά, έτσι ώστε να μη μεγαλώνουν εις βάρος των λαχανικών μας και τα ανταγωνίζονται σε τροφή και σε νερό.

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΣΠΟΡΑ
Για να σπείρετε τα θερινά λαχανικά σας, θα πρέπει η θερμοκρασία να έχει ανέβει πάνω από τους 12οC και να έχει περάσει ο κίνδυνος όψιμου παγετού. Έτσι, αυτή την περίοδο μπορείτε να φυτέψετε τα παρακάτω λαχανικά: το αγγούρι, το καρπούζι, το κολοκυθάκι, την μπάμια, το πεπόνι, το φασόλι, τη μελιτζάνα, την πιπεριά (την καυτερή κόκκινη και τη γλυκιά πράσινη ή κόκκινη) και την ντομάτα.

ΣΠΟΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
Μπορείτε να φυτέψετε για τη χειμερινή συγκομιδή σας τα παρακάτω λαχανικά: κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι, μαρούλι, λάχανο, μπρόκολο, καρότο, μαϊντανό, ραπανάκι, μπιζέλι και κουνουπίδι. Τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα πρέπει να κάνετε μια μεταφύτευση.

Πηγή: Βασισμένο σε άρθρο από το homefood

 









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Το Όχι της Ευρωβουλής στις απαγορεύσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών

    Την πρόταση κανονισμού που θα επέτρεπε σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. να περιορίζει ή να απαγορεύει την...

  2. Αιγιαλούς Natura παραχωρεί σε ιδιώτες και Δήμους το ΥΠΕΝ

    Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, οι παράκτιες περιοχές της χώρας...

  3. Οι αγελάδες γεννάνε περισσότερο την πανσέληνο

    Επιβεβαιώνεται η λαϊκή σοφία ότι οι γέννες είναι περισσότερες όποτε έχει πανσέληνο, τουλάχιστον όσον αφορά τις αγελάδες. Μια...

  4. Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

    Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron