Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Η συγκομιδή » Συγκομιδή βοτάνων

Ιδέες και συμβουλές για την χρήση των βοτάνων

Ιδέες και συμβουλές για την χρήση των βοτάνων

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τα αγαπημένα μας βότανα.

Μαζεύετε τα βότανα πριν πέσει ο ήλιος, για να έχουν πιο έντονη γεύση. Ψιλοκόψτε σχοινόπρασο, μαϊντανό, βασιλικό, άνηθο, σκατζίκι, φινόκιο, ματζουράνα, εστραγκόν ή ρίγανη στο μπλέντερ. Καταψύξτε το παραπανίσιο υλικό σε μικρές ποσότητες και απλά προσθέτετέ το κατεψυγμένο στα μαγειρευτά σας.

Ρίξτε λίγο βούτυρο στο μπλέντερ μαζί με ένα αρωματικό βότανο, για να φτιάξετε ένα γρήγορο αρωματικό βούτυρο. Χρησιμοποιήστε το με ψάρια, κρεατικά ή αλειμμένο πάνω σε ψωμί.

Για να αποξηράνετε τα βότανα μπορείτε να τα:

  • Απλώσετε αραιά πάνω σε φύλλα χαρτιού σε ζεστό, σκοτεινό χώρο.

  • Τοποθετήσετε σε διάτρητα χάρτινα σακουλάκια.

  • Αποξηράνετε στο φούρνο σε θερμοκρασία 40° C, με την πόρτα μισάνοιχτη.

  • Κρεμάσετε σε ματσάκια μέσα στο ψυγείο, για μια εβδομάδα με 10 ημέρες περίπου, θα αποξηρανθούν και θα διατηρήσουν όλη τη γεύση και το χρώμα τους.

  • Ψήσετε στο φούρνο μικροκυμάτων: τοποθετήστε λίγα βότανα πάνω σε χαρτί κουζίνας και βάλτε τα στα μικροκύματα για 1 λεπτό περίπου. Όταν τα φύλλα ξεραθούν, αφαιρέστε τα κοτσάνια τους και τοποθετήστε τα σε κλειστά δοχεία (π.χ. μικρά γυάλινα βαζάκια), θυμηθείτε ότι κάθε φορά που θα ανοίγετε το βαζάκι θα χάνεται και λίγο από το άρωμα των βοτάνων. Φυλάξτε τα σε ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος

  • Συλλέξτε το βασιλικό πριν δροσίσει ο καιρός. Το άρωμα των φύλλων του είναι πιο έντονο όταν η θερμοκρασία τη νύχτα δεν πέσει κάτω από τους 10° C. 

  • Κόβετε συχνά το βασιλικό σας για να μην ανθίσει. Ωστόσο, αν δεν τον προλάβετε, χρησιμοποιήστε τα άνθη του στο ξίδι σας. Για την ακρίβεια, το ξίδι με αρωματικά βότανα είναι ένας πολύ βολικός τρόπος να χρησιμοποιείτε τα βότανά σας αν βαριέστε να τα αποξηράνετε ή να τα καταψύξετε, και αποτελεί επίσης μια υπέροχη ιδέα για δώρο, μέσα σε περίτεχνα μπουκάλια κρασιού ή άλλων ποτών, θερμάνετε το ξίδι μέχρι να ζεσταθεί, αλλά όχι να βράσει. Ρίξτε το στα βότανα που έχετε τοποθετήσει σε ένα γυάλινο ή κεραμικό δοχείο. Αφήστε τα να κατακαθίσουν για 2-3 εβδομάδες. Φιλτράρετε το ξίδι και βάλτε το μέσα σε γυάλινα μπουκάλια. Χρησιμοποιήστε ξίδι από μηλόκρασο για όλα τα βότανα εκτός από τον κόκκινο βασιλικό και το σχοινόπρασο. Καλά βότανα για αρωματικά ξίδια είναι το εστραγκόν, ο άνηθος, η μαντζουράνα, το φασκόμηλο και το θυμάρι.

  • Φυτέψτε αρτεμισία σε όλη την εσωτερική μεριά του φράχτη σας. Δεν αφήνει το γρασίδι να εισχωρήσει στον κήπο σας και παράγει άφθονους καρπούς και θα έχετε αρκετή αν θελήσετε να την χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε στεφάνια από αρωματικά βότανα. Ποτέ μην κόβετε την αρτεμισία πριν την πρώτη Σεπτεμβρίου, ειδάλλως θα πάρει ένα άσχημο γκρίζο χρώμα. Κόψτε την αργότερα, για να διατηρήσει το αργυρό της χρώμα. Αφού την κόψετε, απλώστε τη προσεκτικά στα εσωτερικά τοιχώματα ενός ψάθινου καλαθιού για να αποξηρανθεί και να πάρει ένα καμπυλόγραμμο σχήμα, που θα σας διευκολύνει στην κατασκευή των στεφανιών.

  • Καλλιεργήστε λεβάντα σε πετρώδες, ξηρό και ηλιόλουστο μέρος (πλούσιο σε άσβεστο), εκεί όπου άλλα φυτά θα πέθαιναν από έλλειψη νερού. Χαρείτε τα άνθη της όλο το καλοκαίρι και μετά αποξηράνετέ τα σε σακουλάκια. Τα κοτσάνια που αφαιρέσατε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στο τζάκι ή στην ξυλαποθήκη, για να έχετε ένα ευχάριστο, διακριτικό άρωμα.

  • Σιχαίνεστε τη μυρωδιά της ναφθαλίνης; Έτσι κι αλλιώς δεν είναι υγιεινό να εισπνέεται από ενήλικες και παιδιά. Συλλέξτε κι αποξηράνετε ένα μέρος από τα βότανα που καλλιεργείτε και γεμίστε με αυτά τούλινα σακουλάκια, τα οποία θα τοποθετήσετε μέσα στις ντουλάπες, ως αντισκωρικά. Συνδυάστε λεβαντίνη με αθανασία και αρτεμισία - είναι πολύ καλύτερα από τη ναφθαλίνη και ιδανικά για δώρα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε καμφορά, αψιθιά, λευκάνθεμο, μέντα, γεράνια, μελισσόχορτο, λουίζα, λίγο γαρύφαλλο και ένα φύλλο δάφνης.









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου κυριακάτικες εκδηλώσεις με δωρεάν φαγητό και ποτό

    Εκδηλώσεις με δωρεάν φαγητό, ποτό, ζωντανή μουσική και χορούς, διοργανώνει η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου την Κυριακή 24 Μαΐου 2015,...

  2. Απειλή για τα δάση η κλιματική αλλαγή

    Την κλιματική αλλαγή ως μία εκ των βασικών απειλών για τα ελληνικά δάση, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ,...

  3. Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

    Η συνήθεια αυτή, προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια, ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο...

  4. Το Σάββατο η υιοθέτηση της τελικής συμφωνίας για το κλίμα

    Για αύριο Σάββατο αναβάλλεται τελικά η υιοθέτηση της τελικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως...

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Το ρόδι ή αλλιώς "Punica granatum» όπως είναι η βοτανολογική του ονομασία είναι καρπός φυλλοβόλου θάμνου ή δένδρου που μπορεί να φθάσει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Περιφέρεστε άσκοπα στο σπίτι με το θερμόμετρο υπό μάλης, ο βήχας δεν σας αφήνει να κλείσετε μάτι τη νύχτα και τα χαρτομάντιλα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικό σαπούνι με θυμάρι

Θεραπευτικό σαπούνι με θυμάρι

Το σαπούνι είναι μια οργανική ουσία που έχει την ιδιότητα να διαλύεται στο νερό και να δεσμεύει τα λίπη. Χρησιμοποιείται για το...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μάσκα προσώπου ενάντια στην πρόωρη γήρανση

Μάσκα προσώπου ενάντια στην πρόωρη γήρανση

Ειδικά το καλοκαίρι, η περιποίηση προσώπου είναι επιτακτική και η επιδερμίδα χρειάζεται ενυδάτωση και φροντίδα σε καθημερινή βάση.Αν παρόλο που χρησιμοποιείς ενυδατική...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Περιποίηση του προσώπου με κανέλα

Περιποίηση του προσώπου με κανέλα

 Η ταπεινή κανέλα είναι μια συμπυκνωμένη αποθήκη θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για τη συντήρηση της ακεραιότητας του δέρματος. Είναι γεμάτη με βιταμίνες Α,...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό για το σχολείο

Υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό για το σχολείο

Το κολατσιό στο σχολείο δεν είναι απλά ένα ενδιάμεσο γεύμα – δεν έρχεται μόνο να καλύψει την αίσθηση πείνας που λογικά θα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τα φρούτα του Φθινοπώρου

Τα φρούτα του Φθινοπώρου

Με γλυκιά κόκκινη σάρκα και «τροφή των αγγέλων» κατά τον Μαρκ Τουέιν, τα καρπούζια είναι πλούσια σε  βιταμίνη Α και σε ποτάσιο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Προϊόντα αντιγήρανσης με φυσικά υλικά

Προϊόντα αντιγήρανσης με φυσικά υλικά

Δημιουργήστε τα δικά σας προϊόντα αντιγήρανσης από φυσικά συστατικά που θα βρείτε στην κουζίνα σας και προσφέρετε στην επιδερμίδα σας μοναδική φροντίδα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron