Αρχική » Φυτά

Τρούφα: καλλιέργεια

Τρούφα: καλλιέργεια

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι υπάρχει μανιτάρι τρούφα, το οποίο καλλιεργείται σε δέντρα όπως οι ελιές, πωλείται από τους παραγωγούς προς…400 ευρώ το κιλό και αποτελεί σπάνια τροφή στα τραπέζια των πλουσίων! Στους κύκλους των εκλεκτών της Ευρώπης ακούγεται μάλιστα ότι η τρούφα έχει ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες (!!) κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο την προτιμούν.

Σε περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, αρκετοί είναι οι αγρότες που άρχισαν να καλλιεργούν αυτό το υπόγειο μανιτάρι, το οποίο αναπτύσσεται στις ρίζες κάποιων ειδών δέντρων ή και θάμνων. Η τιμή παραγωγού της τρούφας ανέρχεται, όπως προαναφέρθηκε σε 400 ευρώ το κιλό. Στο λιανικό εμπόριο πωλείται με 1.000 ευρώ το κιλό και αποτελεί το «μαύρο διαμάντι της γαλλικής κουζίνας». Είναι περιζήτητο λόγω της θαυμάσιας γεύσης του, των θρεπτικών και κυρίως των αφροδισιακών ιδιοτήτων του. Κι αυτό που δίνει νέες ελπίδες για την καλλιέργεια τρούφας στη χώρα μας και ειδικότερα στην Κρήτη είναι η ανακάλυψη του δρ. Α. Κανάκα ο οποίος μετά από έρευνα 14 χρόνων στο Ανόβερο, κατάφερε να μπολιάσει σπόρια τρούφας σε ρίζες ελιάς.

Στην Κύπρο τα τελευταία δύο χρόνια, 15.000 ελιές έχουν φυτευτεί εμβολιασμένες με Tuberaestivum (καλοκαιρινή τρούφα). Ανάλογες προσπάθειες καταβάλλονται και από αγρότες άλλων χωρών με το μπόλιασμα διαφόρων δέντρων και μάλιστα με την αρωγή των κυβερνήσεων. Στη χώρα μας, επιστήμονες του ΕΘΙΑΓΕ και του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών προωθούν την καλλιέργεια τρούφας.

Η τρούφα ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες με την ονομασία ύδνον. Το συγκεκριμένο μανιτάρι συναντάται και σε πηγές της Ρωμαϊκής περιόδου, αλλά είναι άγνωστο γιατί αυτή η καλλιέργεια δεν διατηρήθηκε μέχρι και τις μέρες μας.

Καλλιέργει της τρούφας:

Η καλλιέργεια της τρούφας παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες, σε σχέση με πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε άλλες γεωργικές καλλιέργειες.
Δεν μπορείς να δοκιμάσεις πως θα πάει η τρούφα στο χωράφι σου, φυτεύοντας 5-10 τρουφόδενδρα, όπως θα έκανες με μια ροδακινιά, ή μια καρυδιά. Εκτάσεις 2  ή 4 στρεμμάτων, είναι εκ προοιμίου καταδικασμένες σε αποτυχία, ιδίως εάν συνορεύουν με δασικές εκτάσεις, ή χωράφια όπου οι καλλιέργειες ψεκάζονται αφειδώς. Κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καλλιέργειες εκτάσεως από 6 έως 10 στρέμματα, θα μπορούσαν να αποφέρουν καρπούς. Το 90% της επιτυχίας της καλλιέργειας της τρούφας, έγκειται στο να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε τον μύκητα μέσα στο χωράφι μας. Δηλαδή να μην εξαφανιστεί από τις ρίζες των δένδρων μας, είτε γιατί ο διπλανός μας ρίχνει στο χωράφι του μυκητοκτόνα, είτε γιατί άλλοι μύκητες που προϋπάρχουν στο δικό μας χωράφι, πολεμήσουν και εξαφανίσουν την τρούφα. Όσο λοιπόν μεγαλύτερη έκταση καλλιεργούμε, τόσο μεγαλύτερο αριθμό τρουφόδενδρων έχουμε στο χωράφι μας, τόσο περισσότερο εξασφαλίζουμε την επιτυχία της τρουφοκαλλιέργειας.
 
Για κάποιον που θέλει να καλλιεργήσει τρούφα, η κυρίως δαπάνη, είναι μόνο το κόστος εγκατάστασης, καθώς οι ετήσιες καλλιεργητικές δαπάνες, όπως επίσης και οι καλλιεργητικές απαιτήσεις, είναι μηδαμινές, για όλη την παραγωγική ζωή της φυτείας. Αυτό λοιπόν το κόστος περιλαμβάνει τα εξής:
1. Αγορά δενδρυλλίων. Δεν προτείνουμε την καλλιέργεια δύο ειδών τρούφας στο ίδιο χωράφι, εκτός και αν η έκτασή του είναι μεγάλη, οπότε μεταξύ των δύο ειδών τρούφας υπάρχει ασφαλής απόσταση.  (Σε υπάρχοντα δένδρα, δεν γίνεται εμβολιασμός)
2. Περίφραξη, για προστασία από γιδοπρόβατα, αγριογούρουνα και γενικώς άγρια ή ήμερα ζώα, που μπορεί να κάνουν ζημιά στα δένδρα ή στη τρούφα. Η περίφραξη, δεν είναι ανάγκη να είναι ιδιαίτερα ψηλή.
3. Σύστημα άρδευσης. Ανάλογα και με την έκταση της καλλιέργειας και εφόσον κριθεί απαραίτητο, ένα απλό σύστημα λάστιχων ποτίσματος και μπέκ βεντάλιες, είναι αρκετό. Να σημειώσουμε ότι το πότισμα σταγόνα-σταγόνα, έχει εγκαταλειφθεί από τους Γάλλους, λόγω του ότι ευνοεί την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος σε βάθος, πράγμα το οποίο δεν μας ενδιαφέρει. Αυτό που μας ενδιαφέρει για τη καλλιέργεια της τρούφας, είναι η ανάπτυξη των λεπτών ριζίδιων που βρίσκονται επιφανειακά (από 5-30 εκ. περίπου) πάνω στα οποία αναπτύσσεται η τρούφα. Να σημειώσουμε επίσης ότι η ποιότητα του νερού πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

Στην υπόλοιπη ζωή της φυτείας, η όλη καλλιεργητική φροντίδα αφορά τρία πράγματα :
α) Σε μεγάλες περιόδους καλοκαιρινής ανομβρίας (από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο), χρειάζεται ανά 15-20 ημέρες ΕΛΑΦΡΥ πότισμα. ΤΟ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ ΒΛΑΠΤΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ.
β) Ανάλογα με το είδος δένδρου που έχουμε διαλέξει και τον προσανατολισμό του χωραφιού (πολλή, λίγη ή μέτρια ηλιοφάνεια) χρειάζεται κάθε χρόνο ένα λιτό, εξειδικευμένο κλάδεμα. Σε νοτιότερες περιοχές της χώρας μας, ίσως αυτό να είναι και τελείως περιττό.
γ) Ένα πολύ επιφανειακό σκάλισμα γύρω από κάθε δένδρο, έτσι ώστε να αερίζεται το έδαφος.
Συνοψίζοντας, ο καθένας καταλαβαίνει, ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια δεν απαιτεί εργατικά χέρια, δεν χρειάζεται λιπάσματα και η χρήση κάθε είδους χημικών (ραντίσματα), απαγορεύεται αυστηρά. Είναι μία απλή καλλιέργεια, που δεν απαιτεί την παρουσία του καλλιεργητή, γι' αυτό και απευθύνεται και σε αυτούς, που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Παρ' όλα αυτά, η επιτυχία της καλλιέργειας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό, από την ποιότητα του χώματος του χωραφιού, που πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο τρόπος που πρέπει να κινηθεί κάποιος που ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει τρούφα είναι ο εξής:
1. Παίρνετε δείγμα χώματος από τρία διαφορετικά και σε απόσταση μεταξύ τους σημεία του χωραφιού σας (να σημειωθεί εδώ, ότι χρειάζεται ένα επιφανειακό και ένα βαθύτερο δείγμα χώματος προς ανάλυση , ανά 2-2,5 στρέμματα περίπου). Από το πρώτο σημείο, παίρνετε ένα επιφανειακό δείγμα (15-20 εκ. κάτω από την επιφάνεια ) και ένα δείγμα από βάθος 40 εκ. Το ίδιο κάνετε και στα άλλα δύο σημεία. Έχετε λοιπόν 3 επιφανειακά δείγματα και 3 από βαθύτερα σημεία. Τα στέλνετε σε ειδικά εργαστήρια να γίνει ανάλυση για τρούφα.
2. Το επόμενο βήμα -εφόσον τα αποτελέσματα της ανάλυσης του χώματος είναι κατάλληλα- είναι να έρθουμε στο χωράφι σας, για να κάνουμε τον επιτόπιο έλεγχο. Ο περιβάλλοντας χώρος (γειτονικές καλλιέργειες που ψεκάζονται, γειτνίαση με δάσος, είδος δένδρων με τα οποία γειτονεύετε κλπ), το μικροκλίμα και κάποιοι άλλοι αστάθμητοι παράγοντες, θα επηρεάσουν σοβαρά την μελλοντική σας καλλιέργεια. Ο έλεγχος αυτός έχει κόστος  και συμπεριλαμβάνει και την τελική τεχνική έκθεση για το χωράφι σας. Δηλ., σας προτείνουν το καταλληλότερο είδος δένδρου και το αποδοτικότερο για το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ χωράφι, είδος τρούφας. Μετά θα παραγγείλετε τα δενδρύλλια.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ 

Από τον 4ο περίπου χρόνο μετά την φύτευση, αρχίζει μία υποτυπώδης παραγωγή, η οποία βαίνει διαρκώς αυξανόμενη μέχρι και τον 15ο περίπου χρόνο, οπότε και φθάνει σε πολύ αξιόλογα επίπεδα. Ο σκοπός των καλλιεργητικών παρεμβάσεων όλα τα επόμενα χρόνια, είναι να διατηρήσουμε σε αυτά τα επίπεδα την παραγωγή, όπως και αν διαμορφώνονται οι κλιματολογικές συνθήκες κάθε χρονιά.
Να αναφερθούμε εδώ, στον τρόπο συλλογής της παραγωγής, ο οποίος έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Το είδος της τρούφας που καλλιεργείται, μπορεί να είναι η χειμερινή μαύρη (tuber melanosporum), η καλοκαιρινή μαύρη (tuber aestivum), η φθινοπωρινή (tuber uncinatum), κ.λ.π. Τι σημαίνει, ας πούμε χειμερινή μαύρη, για τη διαδικασία της συλλογής;
Σημαίνει ότι από το τέλος Νοεμβρίου, μέχρι τις αρχές Μαρτίου ( για 3,5 περίπου μήνες), ο παραγωγός πηγαίνει από 1 έως 3 φορές την εβδομάδα στο χωράφι του ( για 1-2 ώρες) και μαζεύει σταδιακά, όσες τρούφες είναι ώριμες κάθε φορά.

Οι λέξεις αγροτικό αυτοκίνητο, κλούβες μεταφοράς αγροτικών προϊόντων, φόρτωμα, ξεφόρτωμα και κυρίως εργατικά χέρια και μεροκάματα, είναι παντελώς άγνωστες στον τρουφοπαραγωγό. Όλα τα παραπάνω έχουν αντικατασταθεί, από μία και μόνο λέξη, που αντιπροσωπεύει το κυριότερο και πιο αναντικατάστατο εργαλείο του: ΤΟ ΤΡΟΥΦΟΣΚΥΛΟ. Τα σκυλιά που είναι ειδικά εκπαιδευμένα για να βρίσκουν τρούφα, είναι ο μόνος ασφαλής μέχρι σήμερα τρόπος, για να βγάλει κανείς την ΩΡΙΜΗ τρούφα από το χωράφι του (στη Γαλλία βέβαια, χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα – από παραδοσιακούς, μεγάλης ηλικίας, αγρότες). Τα σκυλιά αυτά, είναι συνήθως κυνηγόσκυλα και αντιλαμβάνονται – με την όσφρησή τους – τα πλούσια αρώματα της ώριμης τρούφας, την οποία και βγάζουν από το έδαφος, σκάβοντας με τα πόδια τους.

 

Πηγή: Βασισμένο σε άρθρα από τα patris και troufa.netΆλλα άρθρα σχετικά με: Τρούφα
Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Ευρωκοινοβούλιο: ζητά αναγραφή θερμίδων στα ποτά

  Το ποτό παχαίνει και μάλιστα πολύ, εξ ου και η προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να πετύχει την αναγραφή...

 2. Ελληνικό εργοστάσιο παράγει οικολογικά σαπούνια

  Η Ιστορία της ΒΙΟ.ΜΕ είναι μια αχτίδα φωτός στον χωρίς τέλος χειμώνα που διανύει η Ελλάδα. Ο ιδιοκτήτης...

 3. Οι αλιευτικοί πόροι στην Μεσόγειο εξαντλούνται

  Περίπου το 96% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου στα ευρωπαϊκά νερά υφίστανται υπερεκμετάλλευση και οι Μεσογειακές περιβαλλοντικές οργανώσεις, με...

 4. «O άνθρωπος έχει μετατρέψει τη Γη σε ένα επικίνδυνο μέρος»

  Οι άνθρωποι μετατρέπουν τη Γη σε ένα «μοναχικό πλανήτη», εξαντλώντας την πλούσια βιοποικιλότητά της, σε σημείο που σύντομα...

Αυτό το γνωρίζατε;

Όμορφα πασχαλινά αυγά χωρίς κόλλα, με ασπράδι.

Όμορφα πασχαλινά αυγά χωρίς κόλλα, με ασπράδι.

Το decoupage με χαρτοπετσέτα, ρυζόχαρτα, διακοσμητικά χαρτιά κλπ. είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους και για να την κατασκευή διακοσμητικών πασχαλινών αυγών.Όμως...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Ποια είναι τα έθιμα κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρι το Πάσχα

Ποια είναι τα έθιμα κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρι το Πάσχα

Το Πάσχα είναι η δεύτερη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Γιορτάζεται μοναδικά σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν και διάφορα ήθη και έθιμα...

διαβάστε αναλυτικά »

Ξήρανση λουλουδιών

Διακοσμήστε μόνοι σας τις Πασχαλινές σας λαμπάδες

Διακοσμήστε μόνοι σας τις Πασχαλινές σας λαμπάδες

Μπορείτε να διακοσμήσετε μόνοι σας την Πασχαλινή σας λαμπάδα χρησιμοποιώντας ένα κερί σε ό,τι χρώμα σας αρέσει και να επιλέξετε  αποξηραμένα φυτά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καυτερές πιπεριές: βοηθούν στις ημικρανίες

Καυτερές πιπεριές: βοηθούν στις ημικρανίες

Τι σχέση μπορεί να έχει μια καυτερή πιπεριά και η ημικρανία; Και όμως έχει και όπως θα διαβάσετε οι καυτερές πιπεριές βοηθούν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να μακρύνουν τα μαλλιά

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να μακρύνουν τα μαλλιά

Είναι απαραίτητο να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και λιπαρά οξέα ωμέγα 3. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην ίδια σύνθεση. Μπορούνε όμως όλα τα φυτά να μπουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέριο  Καμφορά - Essential Oil Camphor Είναι εξαιρετικά δυνατό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ευρέως για τις αντισηπτικές- αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και τη δράση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron