Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Compost & Λίπασμα

Κομποστοποίηση για αρχάριους: 6 βήματα για το τέλειο κόμποστ!

Κομποστοποίηση για αρχάριους: 6 βήματα για το τέλειο κόμποστ!

Με κάτι περισσότερο από πεσμένα φύλλα και υπολειμμάτα από την κουζίνα σας, μπορείτε να δημιουργήσετε σκούρο, πλούσιο σε χούμο κόμποστ και να το προσθέσετε στα φυτά και στον κήπο σας. Mπορείτε να έχετε τεράστια ωφέλη απλώς με την προσθήκη απλώς λίγου κόμποστ στο χώμα σας. Η προσθήκη κόμποστ βελτιώνει τη φυσική δομή, τον αερισμό και τη συγκράτηση υγρών του εδάφους. Προσθέτει, επίσης, σημαντικά θρεπτικά συστατικά και αυξάνει την μικροβιακή και βακτηριακή δραστηριότητα του εδάφους. Δεν είναι καμία έκπληξη ότι τόσοι πολλοί κηπουροί αναφέρονται στο κομπόστ ως το «μαύρο χρυσό». Δεν υπάρχει απλά τίποτα καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για το χώμα σας από το να προσθέσετε κόμποστ.

Βήμα πρώτο: Επιλέξτε ένα κάδο κομποστοποίησης
Υπάρχουν πολλοί τύποι κάδων που χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή του κομπόστ. Υπάρχουν κάδοι σε τετράγωνο ή σε κωνικό σχήμα, πλαστικοί, ξύλινοι, σταθεροί ή περιστρεφόμενοι. Κάθε είδος κάδου έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά σχεδόν όλα τα είδη των κάδων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη παραγωγή κόμποστ.

Βήμα δεύτερο: Επιλέξτε μια τοποθεσία για τον κάδο κομποστοποίησης σας
Επιλέξτε ένα σημείο που να είναι επίπεδο, ηλιόλουστο, καλά στραγγιζόμενο και εύκολα προσβάσιμο όλο το χρόνο. Τοποθετήστε το δοχείο πάνω σε γυμνό έδαφος και όχι σε επιφάνεια απο τσιμέντο ή πάνω σε κάποια πλάκα, ώστε να εξασφαλίσετε ότι τα σκουλήκια και άλλοι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί θα μπορούν να εισέλθουν στο σωρό σας. Καλό είναι να έχετε αφαιρέσει κάθε είδους χόρτα ή ζιζάνια και να έχετε σκαλίσει το χώμα σε βάθος 10 – 15 εκατοστών.

Βήμα τρίτο: Πρόσθεστε τα κατάλληλα Υλικά για σωστή Κομποστοποίηση
Σε γενικές γραμμές, τα υλικά που είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: τα “Καφέ” υλικά όπως ξερά φύλλα, σανό, άχυρο, χαρτί, χαρτόνι και τα “Πράσινα” υλικά όπως τα αποκόμματα χλόης, η κοπριά φυτοφάγων ζώων, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα πιο πράσινα κλαδιά των φυτών.

-“Πράσινα”: Λαχανικά, φρούτα, αποκόμματα χλόης, καφές και τσάϊ, κοπριά χορτοφάγων ζώων, πράσινα φύλλα, ετήσια ζιζάνια, μικρά κλαδιά
-“Καφέ”: ξερά φύλλα, σανό και άχυρο, ξεραμένη χλόη, χαρτί και χαρτόνι, ξυλώδη κλαδιά, κελυφών των αυγών, φακελάκια τσαγιού, πριονίδια, στελέχη καλαμποκιού, μπισκότα

Βήμα τέταρτο: Τι να μην Προσθέτετε στο Κόμποστ σας!
Υπάρχει μια σειρά των υλικών που θα πρέπει να μένει έξω από σωρό του κόμποστ σας. Η προσθήκη ορισμένων στοιχείων, όπως τα λίπη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα απλά θα επιβραδύνουν τη διαδικασία της κομποστοποίησης, αποκλείοντας το οξυγόνο που χρειάζονται οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί για να κάνουν τη δουλειά τους. Αν προσθέσετε τα υλικά αυτά θα παράγετε κόμποστ, απλώς θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος. Προσθέτοντας άλλα υλικά, στο σωρό σας είναι απλά επικίνδυνο λόγω της ενδεχόμενης δηλητηρίασης ή ασθένειας. Ανθρώπινα περιττώματα ή περιττώματα σαρκοφάγων ζώων, χημικά ή επεξεργασμένο ξύλο, ζωικά λίπη, όλα εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία και δεν πρέπει ποτέ να προστεθούν στο σωρό του κόμποστ σας.

Μη Προσθέτετε: κρέας και τα κόκαλα, ψωμί, πουλερικά και ψάρια, μαγειρεμένα φαγητά, λιπαρά απόβλητα τροφίμων, ολόκληρα αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ανθρώπινα περιττώματα, ολέθρια ζιζάνια, επεξεργασμένα ξύλα, περιττώματα σαρκοφάγων ζώων, άρρωστα φυτά

Βήμα πέμπτο: Δημιουργώντας κόμποστ
Το να δημιουργήσετε καλό κόμποστ είναι σαν να φτιάχνετε ένα τεράστιο στρώμα κέικ! Ξεκινήστε με ένα στρώμα 10 εκατοστών απο θάμνους, κλαδιά, σανό ή άχυρο, τοποθετπωντας τα στο κάτω μέρος του κάδου. Στη συνέχεια, προσθέστε ένα στρώμα 10 εκατοστών “καφέ” υλικών, και στη συνέχεια, ένα λεπτό στρώμα κόμποστ ή απλό χώμα κήπου. Αυτό είναι το ένα μόνο στρώμα.
Στη συνέχεια, προσθέστε ένα στρώμα 10 εκατοστών “πράσινων” υλικών συμπληρώνοντας με ένα λεπτό στρώμα κόμποστ ή χώμα εδάφους. Διαβρέξουμε κάθε στρώση ελαφρά με ένα ψεκαστήρα. Συνεχίστε την προσθήκη υλικών σε εναλλασσόμενοα στρώματα “πράσινων” και “καφέ” προϊόντων μέχρι να γεμίσει ο κάδος.
Μόλις έχετε ένα γεμάτο κάδο μπορείτε να ανακατεύετε το σωρό κάθε 7-14 ημέρες. Όσο πιο συχνά ανακατεύετε το σωρό τόσο πιο γρήγορα θα έχετε το έτοιμο κόμποστ!

Βήμα έκτο: Χρησιμοποιώντας το κόμποστ σας
Συγχαρητήρια! Το κόμποστ σας είναι έτοιμο για χρήση!
Μπορεί να διαρκέσει 14 ημέρες έως 12 μήνες μέχρι να παραχθεί το τελικό κόμποστ σας. Ο χρόνος που χρειάζεται ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με τα υλικά και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Η χρονική στιγμή κατά την οποία το κόμποστ θα είναι έτοιμο εξαρτάται απο το πώς το κόσμποστ θα χρησιμοποιηθεί. Σε γενικές γραμμές, όμως, κομπόστ είναι έτοιμο όταν είναι σκούρο και εύθραυστο, με μια ευχάριστη μυρωδιά χώματος. Για τις περισσότερες χρήσεις, είναι αποδεκτό να έχουν απομείνει στο έτοιμο κόμποστ κάποια αναγνωρίσιμα κομμάτια από υλικά.

Το κόμποστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:
Φυτά του σπιτιού. Βελτίωση του εδάφους και για λίπανση. Υπόστρωμα για λουλούδια και λαχανικά. Νέες περιοχές φύτευσης. Υπάρχουσα εδάφη. Επιφανειακή λίπανση χλοοτάπητα. Κατασκευή υγρού κόμποστ. Γύρω από τα δέντρα

Μπορείτε τώρα να χαλαρώσετε. Τα φυτά, τα λουλούδια σας, τα λαχανικά και τα δέντρα θα σας δείχνουν την ευχαρίστηση τους με το να είναι πιο ισχυρά και υγιή από ποτέ.

Βήμα Επτά: Μάθετε να κάνετε ακόμη καλύτερο κόμποστ!
Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες για να κάνετε την επόμενη παρτίδα του κόμποστ σας ακόμη καλύτερη:
-Πώς με τη προσθήκη ενός ενεργοποιητή κομπόστ μπορείτε να επιταχύνετε σημαντικά τη διαδικασία της κομποστοποίησης
-Πώς να μετρήσετε την υγρασία του κόμποστ σας για τη διόρθωση των ανισορροπιών και να κρατήσει το σωρό κόμποστ σας ενεργό
-Η σημασία του να βάζετε τη σωστή αναλογία υλικών στο μίγμα του κόμποστ σας

Πηγή:antemisaris









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 από τον Όμιλο Μαρινόπουλος

    Τη - σχεδόν - συνολική υπαγωγή του τμήματος λιανικού εμπορίου τροφίμων του Ομίλου Μαρινόπουλος, δηλαδή πέραν των σούπερ-μάρκετ...

  2. Ήλιος για όλους!

    Διαβάστε την ανακοίνωση: "Η αυτοπαραγωγή δωρεάν ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας... μακριά από το σημείο κατανάλωσης (virtual net-metering), μπορεί να...

  3. Όμορφα πασχαλινά αυγά χωρίς κόλλα, με ασπράδι.

    Το decoupage με χαρτοπετσέτα, ρυζόχαρτα, διακοσμητικά χαρτιά κλπ. είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους και για να την...

  4. Πληρωμές για τα φωτοβολταϊκά

    Ξεκίνησε η εξόφληση των τιμολογίων για παραγωγή Ιανουαρίου 2015Συγκεκριμένα, ο ΛΑΓΗΕ έδωσε νέες εντολές στις Τράπεζες για εξόφληση...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron