Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Πονοκέφαλος - Ημικρανία; Ας τα αντιμετωπίσουμε

Πονοκέφαλος - Ημικρανία; Ας τα αντιμετωπίσουμε

Οι πονοκέφαλοι μπορούν να προκληθούν από πολλούς παράγοντες όπως κούραση ματιών, ένταση, εισπνοή τοξικών αναθυμιάσεων καθώς και από ορισμένους διατροφικούς παράγοντες. Σε διατροφικό επίπεδο, μια πολύ συχνή αιτία πονοκεφάλου είναι η αφυδάτωση. Αν πάσχετε από συχνούς πονοκεφάλους φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον 1 ½ λίτρο φιλτραρισμένου ή μεταλλικού νερού καθημερινά.

ΑΙΤΙΕΣ
Στον πονοκέφαλο μπορούμε να διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες:
-Πονοκέφαλος έντασης, που οφείλεται στη συμπίεση μυών στο δέρμα του κρανίου, στο πρόσωπο και το λαιμό λόγω άγχους ή κακής στάσης.
-Πονοκέφαλος συμπλέγματος, που συμβαίνει κυρίως στους άντρες και έχει πολλές πιθανές αιτίες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, ωστόσο η βασική του αιτία παραμένει άγνωστη.
-Πονοκέφαλος ιγμόρειου, που οφείλεται σε φλεγμονή ή μόλυνση των ιγμορείων ή σε ρινική συμφόρηση που εν μέρει φράσσει τα ιγμόρεια.
-Ημικρανία, που οφείλεται σε συστολή και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων εξαιτίας κάποιας χημικής ανισορροπίας και μπορεί να έχει διάφορες αιτίες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Για την κάθε κατηγορία πονοκεφάλου μπορεούμε να διακρίνουμε κάποια γενικά συμπτώματα:
Πονοκέφαλοι έντασης:Διακρίνονται από ανεπαίσθητο, σταθερό πόνο, ο οποίος μπορεί να είναι σύντομος ή και διαρκής, ενώ οι μύες του λαιμού μπορεί να είναι πιασμένοι.
Πονοκέφαλοι συμπλέγματος: Διακρίνονται από ήπιο αίσθημα πόνου το οποίο προηγείται μιας κρίσης, από έντονο πόνο γύρω από το μάτι που συνήθως είναι κόκκινο και υγρό, ενώ συμβαίνει πολλές φορές την ημέρα για εβδομάδες ή μήνες (κάθε πονοκέφαλος μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά ως 2 ώρες) .
Πονοκέφαλος ιγμορείων:Διακρίνεται από πόνο πίσω από τη μύτη ή στο μέτωπο.
Ημικρανία:Διακρίνεται από έντονο πόνο στη μια πλευρά του κεφαλιού, από ναυτία και διαταραχές στην όραση.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Μια πολύ συνηθισμένη αιτία πονοκεφάλων είναι η κατανάλωση καφεΐνης. Όλοι όσοι πίνουν τσάι ή αφεψήματα με καφεΐνη, όπως και καφέ, θα διαπιστώσουν ότι έχουν πονοκέφαλο αν σταματήσουν να πίνουν για 1 ή 2 μέρες. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, αν αντικαταστήσετε τα παραπάνω με αφεψήματα ντεκαφεϊνέ ή με φυσικά αφεψήματα που δεν έχουν καφεΐνη, όπως είναι τα βότανα καθώς και το τσάι από φρούτα.
Οι πονοκέφαλοι από ημικρανία μπορεί να οφείλονται στο άγχος , αλλά ολοένα και περισσότερες ενδείξεις επιβεβαιώνουν ότι μερικές τροφές προκαλούν ημικρανία. Τέτοιες είναι:σοκολάτα, τυρί, κόκκινο ξηρό κρασί (και άλλα κόκκινα κρασιά) , ο καφές και τα εσπεριδοειδή. Επίσης, άλλες τροφές που φαίνονται να σχετίζονται με την ημικρανία είναι οι πολυκαιρισμένες, πικάντικες, παστές και ξινές τροφές καθώς και τροφές που περιέχουν μαγιά ή έχουν υποστεί ζύμωση.
Πολλές φορές μπορεί να εμφανιστεί ημικρανία όταν το επίπεδο σακχάρων στο αίμα πέφτει σε πολύ χαμηλές τιμές (υπογλυκαιμία) . Για την εξασφάλιση ενός σταθερου επιπέδου σακχάρων στο αίμα θα πρέπει να βασίζετε τη διατροφή σας σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στο κρέας, το ψάρι και τα πιτυρούχα δημητριακά (όπως ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης καθώς και καστανό ρύζι) . Προσπαθήστε να αποφύγετε τροφές που ενισχύουν τη γρήγορη αύξηση των σακχάρων, γεγονός που συνεπάγεται μια ξαφνική πτώση του επιπέδου των σακχάρων στο αίμα. Οι τροφές που περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης ή κατεργασμένων υδατανθράκων είναι πιθανό να οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε τακτικά, μικρά γεύματα. Πολλοί άνθρωποι πρέπει να τρώνε περισσότερα από τρία γεύματα την ημέρα, γι’αυτό προτιμήστε ένα υγιεινό κολατσιό αν νιώθετε ότι πεινάτε υπερβολικά.

Αν πάσχετε από ημικρανίες, δοκιμάστε να παρασκευάσετε τον παρακάτω φυσικό χυμό από ωμά και φρέσκα λαχανικά:
ΚΑΡΟΤΟ. ΣΠΑΝΑΚΙ. ΣΕΛΙΝΟ. ΜΑΪΝΤΑΝΟ
Φτιάξτε 375 ml χυμού από ίσες ποσότητες από τα παραπάνω λαχανικά και αραιώστε τον με 125ml βραστό νερό που έχει κρυώσει λιγάκι. Προσθέστε ¼ της κουταλιάς του γλυκού μοσχοκάρυδο, καθώς και μια δόση αλάτι, μαύρο πιπέρι και κάρδαμο.

Αν ο πονοκέφαλος που σας ταλαιπωρεί δεν είναι ημικρανία, δοκιμάστε να φτιάξετε μισό λίτρο χυμού από ίσες ποσότητες από τα παρακάτω ωμά και φρέσκα λαχανικά:
ΚΑΡΟΤΟ. ΣΠΑΝΑΚΙ. ΜΑΪΝΤΑΝΟ. ΩΜΟ ΠΑΝΤΖΑΡΙ. ΑΓΓΟΥΡΙ. ΜΑΡΟΥΛΙ
Προσθέστε μια δόση αλάτι, κύμινο σκόνη και το χυμό μισού λεμονιού. Πιείτε το σιγά σιγά χωρίς να το αραιώσετε.

ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ
-ΜΑΓΝΗΣΙΟ, αφού πολλοί πονοκέφαλοι σχετίζονται με έλλειψη μαγνησίου.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΤΕ, μπορείτε να λαμβάνετε τα εξής:
-ΧΡΩΜΙΟ, το οποίο βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων των σακχάρων στο αίμα και μπορεί να αποτρέψει τους πονοκεφάλους που οφείλονται στα χαμηλά τους επίπεδα. ΜΗΝ ΤΟ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
-ΣΥΜΠΛΟΚΟ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ Β, το οποίο βοηθά στη σταθεροποίηση των σακχάρων στο αίμα και μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα και την ένταση των πονοκεφάλων και της ημικρανίας.

-ΒΟΤΑΝΑ, τα οποία μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα αποτελεσματικά και στην περίπτωση των πονοκεφάλων. Συγκεκριμένα, κατάλληλα σε αυτήν την περίπτωση είναι:
ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ (Τanacetum parthenium) , το οποίο είναι διάσημο για την καταστολή των συμπτωμάτων της ημικρανίας, ιδιαίτερα αν είναι της μορφής που ανακουφίζεται με την εφαρμογή θερμότητας στο κεφάλι, όμως θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ (Rosmarinus officinalis) , το οποίο ενεργεί σαν διεγερτικό του κυκλοφορικού συστήματος, αλλά και των νεύρων, οπότε φέρνει εξαίρετα αποτελέσματα σε περιπτώσεις που η ψυχολογική ένταση οδηγεί σε πονοκέφαλο, κατάθλιψη και γενική εξασθένιση.
ΡΙΓΑΝΗ ( Origanum vulgare) , που έχει τη δυνατότητα να καταστέλλει πονοκεφάλους έντασης όταν χορηγηθεί εσωτερικά ή όταν χρησιμοποιηθεί για μασάζ εξωτερικά στην πάσχουσα περιοχή , ως αιθέριο έλαιο.

-ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες των αιθερίων ελαίων, τα οποία είναι δραστικά σε πολλές περιπτώσεις, μία εκ των οποίων είναι και ο πονοκέφαλος. Συγκεκριμένα, αν υποφέρετε από από πονοκέφαλο έντασης ή ημικρανία, αναμίξτε 2 σταγόνες αιθερίου ελαίου
ΛΕΒΑΝΤΑΣ και ΜΕΝΤΑΣ σε λίγο λάδι (π. χ. ηλιέλαιο) και κάντε μασάζ με αυτό στους κροτάφους σας.
Σε περίπτωση που υποφέρετε από πονοκέφαλο ιγμορείων χρησιμοποιήστε αντί για λεβάντα, αιθέριο έλαιο ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΥ.

Πηγή: Βασισμένο σε άρθρο από το pharmaherb










Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Το δέντρο της ζωής δείχνει τη συγγένειά μας με τα πρωτόζωα

     Το πληρέστερο δέντρο της ζωής δείχνει τη συγγένειά μας με τα πρωτόζωαΠόσο στενοί συγγενείς είναι ένας χιμπατζής και...

  2. Τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα φυτά

    Είναι τα πιο όμορφα φυτά για τα χριστούγεννα. Σίγουρα δίνουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ας δούμε ποιά είναι: Αλεξανδρινό (Ποϊνσέτια)Το...

  3. Αύξηση της εισφοράς υπέρ υγείας στον ΟΓΑ

    Εκτός από τη μεταφορά 6 επιπλέον ΔΕΚΟ στην Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών του Υπερταμείου, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα...

  4. Μικρή η παραβατικότητα από ελέγχους του ΕΦΕΤ στα τρόφιμα

    Σε ποσοστό 2,8% ανέρχεται η παραβατικότητα των επιχειρήσεων που ήλεγξε το 2014 ο ΕΦΕΤ, με τακτικούς και έκτακτους...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron